Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Dashboardlampjes – Betekenis en advies

Moderne auto’s hebben meer dan zestig dashboardlampjes. Niet gek dus dat u ze niet allemaal uit uw hoofd kent. Maar hoe weet u dan wat een brandend lampje betekent en of u actie moet ondernemen? Geen zorgen, wij hebben voor u de betekenis van alle lampjes op het dashboard (of het beeldscherm) op een rijtje gezet, inclusief advies over wat te doen.

De betekenis van alle dashboard lampjes

Auto dashboard lampjes

Veel mensen schieten direct in de stress wanneer ze een lampje zien branden in de auto. Dat is meestal helemaal niet nodig.

Sommige lampjes zijn echt waarschuwingslampjes, maar de meeste lampjes branden om aan te geven wanneer iets wel werkt, zoals je (grote) koplampen, de handrem of de (adaptieve) cruise control.

Ook gaan veel lampjes standaard even branden wanneer u de auto aan zet. Dat betekent natuurlijk niet dat er problemen zijn met al deze systemen.

In tegendeel: het zijn juist de lampjes die op dit moment niet branden die u moet laten nakijken, want als ze bij het starten niet werken is het waarschuwingslampje zelf defect!

Auto lampjes met verschillende kleuren

Auto lampjes met verschillende kleuren

De lampjes op uw dashboard zijn net als stoplichten. Ze hebben namelijk verschillende kleuren, om aan te geven hoe het met het onderdeel waarvoor ze branden gesteld is. Net als bij stoplichten zijn dit de kleuren rood, oranje en groen:

  • Rood betekent dat u direct actie moet ondernemen (STOP!)
  • Oranje (soms ook geel) staat voor een niet acuut probleem of een storing. U kunt nog even blijven rijden, maar het is verstandig zo snel mogelijk het probleem op te lossen.
  • Groen wil zeggen dat er geen problemen zijn, en dat u dus niets hoeft te doen.

Naast deze basiskleuren zijn er ook nog enkele pictogrammen die blauw of wit gekleurd zijn. Die zijn om aan te geven dat er een bepaald systeem is ingeschakeld. Groot licht is bijvoorbeeld altijd blauw, terwijl zaken als stoelverwarming bij de meeste automerken witte lampjes hebben.

Is het slim te blijven rijden met brandende dashboardlampjes?

Of het slim is om met een brandend lampje op het dashboard te blijven rijden, is afhankelijk van welk lampje precies brandt, en welke kleur dit heeft. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u altijd kunt blijven rijden, tenzij er rode of oranje/gele lampjes aan zijn gegaan. Bij rood moet u de auto zo snel mogelijk aan de kant zetten, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bij oranje is het slim zo snel mogelijk naar de garage te gaan of indien mogelijk zelf het probleem aan te pakken. Direct de auto verkopen voor export kan overigens ook altijd, en is vaak voordeliger.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Rode lampjes dashboard

Koelvloeistof of motoroververhitting

Gaat dit lampje branden? Dat wil zeggen dat uw koelvloeistof te warm is of dat er te weinig koelvloeistof beschikbaar is. In ieder geval werkt het koelsysteem niet goed, waardoor de motor oververhit raakt. Zet de auto dus zo snel mogelijk aan de kant en vul de koelvloeistof bij. Is dit niet het probleem? Dan is er wellicht iets aan de hand met de thermostaat of de waterpomp.

Probleem met starten

Probleem met starten lampjeDit lampje gaat branden als de auto niet start of in ieder geval niet goed. Wellicht had u dit zonder dit lampje ook al gemerkt, maar toch. Er kunnen veel redenen zijn waarom uw auto niet start. Kijk voor meer informatie over dit probleem ook eens hier.

ESP

storing-ESP-lampjpeHet ESP systeem (soms ook wel ESC genoemd) werkt niet of heeft een storing. Hierdoor wordt u niet meer ondersteund tijdens een plotselinge remactie, waardoor u snel zult slippen en de controle verliest. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk naar de garage gaat.

Noodloop

noodloop lampje autoDit lampje gaat branden om aan te geven dat uw auto in noodloop gaat. Noodloop? Dat is een soort veilige modus: de computer van uw wagen beperkt het eigen vermogen, zodat u alleen nog heel langzaam kunt rijden en optrekken. Vaak is er iets aan de hand met het roetfilter of de EGR-klep, maar er kan ook een ander probleem zijn met de motor. In ieder geval heeft uw auto onmiddellijk professionele aandacht nodig!

Accu

accu lampjeDeze brandt om aan te geven dat uw accu (bijna) leeg is. Zonder accu werkt er geen enkel elektronisch systeem meer, en valt ook uw motor dus gewoon uit. Ofwel: direct stoppen en de wegenwacht bellen! Een lege accu kan verschillende oorzaken hebben. De accu zelf kan defect zijn, maar ook problemen met de alternator of de multiriem zijn veelvoorkomende oorzaken.

Motorolie

motorolie laag lampjeHet oliepeil van de motor is te laag, of (in sommige gevallen) te hoog. Dit probleem kunt u in de meeste gevallen snel zelf oplossen, door de motorolie bij te vullen (of een beetje af te tappen). Heeft u dit probleem vaker? Dan verbruikt uw auto te veel olie. Hoe dit komt leest u hier.

Gordel

gordel lampjeIemand in uw auto heeft de gordel niet aan. Bent u dit niet zelf? Vraag dan aan alle passagiers of ze hun gordel aan willen doen. Wel zo veilig! Het kan overigens ook gebeuren dat er iets zwaars op een stoel ligt, waardoor uw auto ‘denkt’ dat er een persoon zit. In dat geval hoeft u niets te doen, maar door de gordel in te klikken bent u wel van het lampje af.

Deur open

deur open lampjeDit lichtje geeft aan dat er één of meerdere portieren niet goed dicht zijn. Bij de meeste auto ziet u ook om welk portier het gaat. Doe de deur goed dicht voordat u verder rijdt!

 

Motorkap open

motorkap open lampjeU heeft de auto gestart, terwijl de motorkap niet goed afgesloten is. Stop de auto, sluit de motorkap en rijdt verder.

 

 

Achterklep open

achterklep open lampjeDe achterklep is niet goed afgesloten. We adviseren om de achterklep goed dicht te doen.

 

 

Dak

dashboardlampjes cabriodak autoDit lichtje vinden we alleen in cabrio’s. Het geeft aan dat er een storing is met uw beweegbaar dak, of dat het in beweging is u dus moet wachten tot u verder kunt rijden. Wacht tot het dooft of controleer uw dak wanneer het blijft branden.

 

Spoiler

spoiler storing lampje autoSpoiler-alert! Bent u gezegend met een wagen met elektrisch verstelbare spoiler, maar heeft u de pech dat hier een storing in zit? Dan gaat dit lampje branden. Tijd om naar de dealer te gaan!

 

Aandrijflijn

aandrijflijn storing autoEr zijn problemen met de aandrijflijn. Vaak gaat het branden van dit lichtje gepaard met verminderd vermogen, waardoor u niet meer vol gas kunt rijden. Er kan iets aan de hand zijn met uw motor, maar ook problemen met de versnellingsbak zijn mogelijk. Laat uw auto nakijken en overweeg uw auto met motorschade te verkopen, want dit is vaak een dure grap!

Stuurslot

Stuurslot lampje autoVeel auto’s zijn extra beveiligd met stuurvergrendeling. Dit lampje geeft aan dat uw auto nog in het stuurslot staat, en dat u dus niet weg kunt rijden. Schakel het stuurslot uit of bel de wegenwacht wanneer dit niet werkt.

Botsing waarschuwing

Botsing waarschuwing lampjeModerne wagens zijn uitgerust met diverse rijhulpsystemen, waaronder Forward Collision Warning. Dit systeem geeft aan wanneer u te dicht op een voorganger komt, onder meer door dit lampje te laten branden en een geluidssignaal te geven. Tijd om te remmen!

Airbag

airbag lampjeAls dit pictogram oplicht werkt het airbagsysteem niet. Dit kan twee oorzaken hebben: u heeft het airbagsysteem zelf uitgezet (bijvoorbeeld voor een kinderzitje) of er is een storing. Bij storing raden we u aan zo snel mogelijk uw airbags te laten repareren, want die zitten er niet voor niets!

Elektrische parkeerrem

Elektrische parkeerrem lampjeAuto’s met een automaat hebben een parkeerrem. Dit pictogram geeft aan dat de rem nog ingeschakeld staat. Schakel de elektronische parkeerrem uit voordat u wegrijdt.

 

Stuurbekrachtiging

stuurbekrachtiging lampjeEr is een probleem met de stuurbekrachtiging. Vaak gaat het om een sensor die defect is, maar storingen in de computer, een versleten stuurbekrachtigingspomp of een kapotte elektromotor zijn ook mogelijk. In ieder geval is niet werkende stuurbekrachtiging een reden om een auto af te keuren, dus ga zo snel mogelijk naar de garage.

RBS

storing RBS autoModerne auto’s zijn uitgerust met Radar Brake Support (RBS). Uw auto remt hierdoor automatisch af wanneer gevaar dreigt, bijvoorbeeld door een remmende voorligger of een object op de weg. Dit rode pictogram geeft aan dat dit systeem storing heeft en dat u het dus moet laten nakijken.

Remmen

remmen storing autoWanneer u dit icoontje ziet, wil dat zeggen dat er iets aan de hand is met de remmen. Negen van de tien gevallen bent u vergeten de handrem eraf te halen. Blijft het toch branden, terwijl de handrem eraf is? Dan zit er wellicht een storing in dit systeem, of in het remsysteem zelf. Laat uw remvloeistof nakijken, of vul het eventueel zelf bij.

Rijstrookassistent uit

Rijstrookassistent uit lampjeDit geeft aan dat de rijstrookassistent is uitgeschakeld. Dit systeem zorgt dat uw stuur gaat trillen en er een geluidsignaal afgegeven wordt wanneer u per ongeluk te ver naar de kant van de rijbaan gaat (of er zelfs uit). Als u niet zelf de lane assist heeft uitgeschakeld, is er sprake van een storing en dient u deze te laten verhelpen.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Oranje lampjes dashboard

Weinig brandstof

Weinig brandstof autoDit lampje geeft aan dat uw brandstoftank bijna leeg is. Ofwel: tijd om te tanken!

 

 

Motorstoringslampje

motor storing lampjeHet motorstoringslampje geeft aan dat er een motorprobleem is. Soms is er een defect aan de motor zelf, maar het kan ook gaan om een kapotte brandstofpomp of er kan iets aan de hand zijn met het uitlaatsysteem of katalysator. Laat dit in ieder geval zo snel mogelijk nakijken en kijk uit dat u niet te veel uitgeeft aan reparaties!

Accu elektrische auto

Accu elektrische auto lampjeDit lampje is het equivalent van het brandstoflampje bij ouderwetse auto’s. Ofwel: uw accu is bijna leeg, tijd om een laadpaal te zoeken!

 

Roetfilter

roetfilter storing lampjeDieselauto’s zijn uitgerust met een diesel partikel filter (DPF), beter bekend als een roetfilter. Bij hoge kilometerstanden raakt dit filter op den duur verstopt, en dan gaat dit lampje dus branden. Het filter zal dan schoongemaakt of vervangen dienen te worden. Een dure grap!

Remlichten

remlichten storing lampjeDit pictogram duidt op een probleem met de remlichten. Grote kans dat het lampje zelf kapot is. Deze kunt u zelf vervangen. Lost dit het probleem niet op? Ga dan langs uw autodealer.

 

Batterij sleutel

batterij sleutel leeg autoAuto’s die voorzien zijn van een afstandsbediening in de sleutel om de auto te openen of te starten, hebben dit lichtje om aan te geven dat de batterij van de sleutelafstandsbediening bijna leeg is. Een nieuwe batterij zal dit probleem oplossen.

Verlichting kapot

verlichting kapot lampjeEen koplamp of één van uw achterlichten werkt niet meer. Het lampje vervangen is meestal de oplossing, maar er kan ook sprake zijn van storing.

 

Mistlampen achter

Mistlampen achter lamjeDit lampje geeft aan dat de mistverlichting achter is ingeschakeld. Houd er rekening mee dat uw mistlampen alleen mogen branden bij mist (minder dan 50 meter zicht). Zet ze dus uit als het niet mistig is!

 

Elektrische storing

Elektrische storing lampjeEr is sprake van een elektronische storing in een systeem waar geen apart lampje voor is. Uw dealer zal u verder helpen.

 

 

Water in brandstof

water in brandstof lampjeDit lampje duidt aan dat er water of koelvloeistof in de brandstof zit. Waarschijnlijk is er iets mis met uw brandstoffilter, of u heeft per ongeluk water in de brandstoftank gemorst. Laat het water uit de brandstof halen of regel een onderhoudsbeurt voor het filter.

Koppeling hulp

Koppeling intrappen lampjeDit is een lampje dat we vinden bij auto’s met een automatisch start-stopsysteem. Het gaat branden op het moment dat u de koppeling in moet trappen. Trap dus de koppeling in om uw auto weer te starten!

 

ABS

ABS storing lampjeHet antiblokkeersysteem (ABS) is gemaakt om uw auto niet te laten slippen bij plotseling hard remmen. Dit oranje pictogram geeft aan dat het systeem niet meer werkt, en dat het dus gerepareerd dient te worden.

 

Ruitenwisservloeistof

Ruitenwisservloeistof laag lampjeHet niveau van de ruitenwisservloeistof is te laag. Vul dus het reservoir met extra ruitenwisservloeistof voordat u weer in de regen gaat rijden.

 

Bandenspanning

bandenspanning laag lampjeDit lampje geeft aan dat de bandenspanning in één of meerdere banden te laag is. Voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het van belang uw banden op te pompen.

 

Ophanging storing

Ophanging storing lampjeDeze geeft aan dat er een probleem is met de ophanging. Het kan gaan om een gebroken veer, of een lekkage van de schokdempervloeistof. Problemen met de ophanging kunnen leiden tot allerlei onveilige situaties, dus maak een afspraak met de garagist.

Luchtvering

luchtvering storing autoOok auto’s met luchtvering als ophanging kunnen te maken krijgen met storingen. Hiervoor is een ander pictogram ontworpen, wat u in de afbeelding hiernaast ziet.

 

Sleutel niet gedetecteerd

Sleutel niet gedetecteerd lampjeHeeft u een auto met keyless start systeem? Dan kan dit lampje gaan branden, om aan te geven dat de sleutel niet gedetecteerd wordt. Kijk even goed of u wel in de juiste auto zit en probeer opnieuw te starten. Mocht dit lukken, dan is er sprake van een storing.

Start-stopsysteem

Start-stopsysteem lampjeDit lichtje brandt om aan te geven dat de auto wel ingeschakeld is, maar de motor niet loopt. Handig! U hoeft niets te doen, tenzij u uitstapt. Schakel in dat geval de wagen uit.

 

Gladheid

gladheid lampjeDe boordcomputer heeft temperaturen nabij of onder het vriespunt gedetecteerd, en waarschuwt u voor gladheid. Rijd voorzichtig!

 

Storing in regensensor

regensensor storing lampjeUw ruitenwissers gaan automatisch wissen wanneer de sensor regen detecteert. Werkt de sensor niet? Dan werken ook de ruitenwissers niet en wordt u gewaarschuwd door dit lichtje.

 

Motor koud

actief voorgloeien lampjeDe temperatuur van uw motor is te laag om optimaal te functioneren. Als dit lampje niet uitgaat als u een tijdje heeft gereden, is waarschijnlijk een defecte thermostaat de boosdoener. Een te koud lopende motor leidt tot een hoger brandstofverbruik, te veel koolafzetting en problemen met de katalysator. Tijd voor een reparatie!

Nieuwe informatie

Nieuwe informatie lampjeIs uw auto verbonden met het internet? Dan laat de auto u met dit pictogram dat er nieuwe informatie beschikbaar is. Selecteer het icoon om meer informatie te krijgen.

 

Trekhaak

trekhaak storing lampjeDit pictogram geeft aan dat de koppeling van de trekhaak niet goed is. Meestal zit de stekker niet goed of is er een probleem met de bekabeling.

 

Differentieel

differentieel storing lampjeHet differentieel zorgt ervoor dat de energie van de motor wordt overgegeven op de aandrijfas. Wanneer dit niet goed werkt gaat dit lichtje branden.

 

AdBlue

AdBlue vloeistof gebruiken dieselauto’s om de uitstoot van NOx binnen de perken te houden. Deze vloeistof kan opraken. Wanneer dit gebeurt geeft dit pictogram aan dat u het bij moet vullen.

 

Versnellingsbak

Versnellingsbak storing lampjeDit lichtje kan oranje/geel branden of blijven knipperen. Wanneer het brandt heeft u waarschijnlijk te maken met een oververhitte koppelingsplaat. Doe in dat geval dus even rustig aan met schakelen. Knippert het? Dan is er sprake van een serieus defect. Een dure grap!

Servicebeurt

Servicebeurt lampje autoDit pictogram brandt om u erop te wijzen dat het weer tijd is voor de periodieke servicebeurt. Geef hier gehoor aan!

 

Brandstofsysteem

brandstofsysteem storing autoDit lampje is slecht nieuws. Het gaat meestal branden in combinatie met het noodloop teken en uw auto gaat dus ook in noodloop. Er is iets mis met het brandstofsysteem wat direct aandacht nodig heeft: brandstofpomp, verstuivers, bougies of de turbo.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Groene dashboard lampjes

Dimlicht

dimlicht lampjeDit lichtje geeft aan dat uw dimlichten zijn ingeschakeld. Wanneer dit lampje nog brandt wanneer u uitstapt, is het slim even de lichten uit te zetten.

 

Stadsverlichting

stadsverlichting lampjeUw stadsverlichting staat aan. Dit gaat in de meeste auto’s automatisch, en ze gaan ook automatisch uit. Om lege accu’s te voorkomen zorgt u het best dat het niet meer brandt wanneer u uitstapt.

 

Adaptieve cruise control

adaptive cruise control lampjeDe adaptieve cruise control heeft zijn eigen lichtje. Brandt het groen? Dan is het systeem op dit moment actief. Brandt het wit? Dat betekent dat het wel ingeschakeld is, maar op dit moment niet actief.

 

Cruise control

cruise control lampjeHet lampje voor de ouderwetse cruise control ziet er iets anders uit dan het nieuwe voor de adaptieve, maar de functie is hetzelfde.

 

Adaptieve koplampen

adaptieve koplampen lampjeHeeft uw auto koplampen die met de stuurbeweging van de auto meebewegen? Dan brandt dit lampje wanneer dit systeem is ingeschakeld.

 

Mistlampen voor

Mistlampen voor lampjeDit dashboardlichtje geeft aan dat de mistlampen aan de voorkant zijn ingeschakeld. U mag dit licht alleen aanzetten bij mist en als het zicht minder is dan 50 meter.

 

EV modus

EV modus lampjeDit lichtje komen we tegen op het dashboard van hybride auto’s. Het geeft aan dat uw auto volledig op de elektromotor rijdt.

 

Eco modus

Eco modus lampjeOok dit zie je alleen bij hybride wagens. Dit betekent dat zowel de elektro- als de verbrandingsmotor actief zijn.

 

Snelheidsbegrenzer

snelheidsbegrenzer lampjeIs uw auto uitgerust met een snelheidsbegrenzer? Dan geeft dit groene pictogram op uw dashboard aan dat deze actief is.

 

Parkeersensoren aan

Parkeersensoren aan lampjeParkeersensoren geven aan wanneer u tijdens het parkeren te dicht bij andere auto’s en objecten in de buurt komt. Als u ze aan zet ziet u dit groene licht.

 

Richtingaanwijzer

richtingaanwijzer lampjeGebruikt u de richtingaanwijzer? Dan verschijnen deze lampjes achter uw stuur.

 

Witte lampjes dashboard

Automatische ruitenwisser

Automatische ruitenwisser lampjeHeeft u de automatische ruitenwissers ingeschakeld? Dan zult u zien dat dit witte lampje brandt.

 

 

Regensensoren

Regensensoren lampjeBegint het te regenen? Dan zult u dat niet alleen merken doordat de voorruit nat wordt, maar ook doordat dit witte pictogram oplicht op uw dashboard.

 

Achterruitverwarming

Achterruitverwarming lampjeDit lichtje geeft aan dat de achterruitverwarming is ingeschakeld.

 

 

Kachel

standkachel lampjeWanneer u dit ziet branden, staat de kachel in uw wagen aan. Het zal weldra lekker warm worden.

 

 

Stoelverwarming

stoelverwarming lampjeDit lichtje brandt om aan te geven dat de stoelverwarming is ingeschakeld.

 

Blauwe lampjes dashboard

Groot licht

groot licht lampjeGroot licht is handig om op slecht verlichte wegen toch goed zicht te hebben. Maar pas op dat u tegenliggers niet verblindt! Twijfelt u of het groot licht aan staat? Kijk dan of dit lampje brandt, want dit geeft aan dat het groot licht ingeschakeld is.

Koelvloeistof koud

Koelvloeistof koud lampjeBij het starten van de motor is de koelvloeistof nog koud. Dit lichtje geeft aan dat de motor nog aan het warmdraaien is.

 

Auto laten repareren of verkopen?

Oranje/gele auto dashboardlampjes

Heeft uw auto brandende oranje/gele dashboardlampjes of zelfs rode? Dan is de kans groot dat u de auto moet laten repareren om er weer veilig de weg mee op te mogen.

Helaas kosten de meeste reparaties in Nederland en België klauwen met geld. Bovendien komen problemen vaak niet alleen.

De ene dag zijn het de verstuivers, de volgende dag de koppelingsplaat en voor u het weet bent u alleen nog maar aan het repareren. Dat is echt zonde van het geld!

Wij bieden u daarom een voordelig en gegarandeerd alternatief: verkoop uw schadeauto. Wij kopen uw auto zoals deze is, dus met brandende lampjes en we nemen de schade op de koop toe. Dankzij onze samenwerking met Oost-Europese partners kunnen wij uw auto zeer voordelig laten repareren, en daar laten we u van profiteren. U bent dus verzekerd van de allerhoogst mogelijke prijs!

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Gratis taxatie van uw auto

Gratis Taxatie

Bent u benieuwd wat uw auto oplevert als u hem bij ons verkoopt?

Meld hem dan gratis aan voor taxatie en vermeld hierbij de (betekenis van de) dashboardlampjes die branden.

Dit is geheel vrijblijvend en binnen een uur krijgt u van ons een eerlijk bod. Tegen die prijs kunt u dan direct de auto verkopen en dan maken wij direct het geld over.

Frans uit Zeeland De afhandeling, na een vraag of er belangstelling was voor onze Peugeot 308 van 2017, is correct en volgens afspraak verlopen. Aangeboden op maandag en opgehaald op woensdag. Groeten, Frans

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2023 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug