Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Grote beurt van de auto – Kosten, info en tips

Naast een goede gezondheid en wellicht een huis is een auto uw kostbaarste bezit. Net als de tandartscontroles en het vegen van de schoorsteen is het dus belangrijk uw auto goed te laten onderhouden. Regelmatig een grote beurt is hierbij onmisbaar. Zo zorgt u ervoor dat uw auto langer goed blijft en dat u er veilig mee de weg op kunt blijven gaan.

Maar wat verstaan we eigenlijk onder een grote beurt? En wat zijn de kosten van een grote beurt bij een auto? En wat wordt er precies onderhouden en hoe gaat dat in zijn werk? Dat alles leest hier:

Wat is een grote beurt voor de auto?

Grote beurt van de auto

De grote beurt van de auto is een periodieke onderhoudsbeurt bij de autogarage, waarbij een groot aantal onderdelen wordt nagekeken en preventief vervangen. Tevens worden onderdelen die kapot zijn vervangen of gerepareerd.  De grote beurt is een uitgebreide versie van de kleine beurt, waarbij enkel de belangrijkste onderdelen worden nagekeken en vloeistoffen als motorolie worden ververst. Bij een grote beurt wordt dus ook alles gedaan wat bij een kleine beurt plaatsvindt.

Overigens werken de meeste automerken tegenwoordig niet meer met de termen grote en kleine beurt. Fabrikanten bieden u in de regel eigen onderhoudscontracten aan, waar per merk eigen regeltjes en voorwaarden voor gelden. Renault hanteert bijvoorbeeld de termen onderhoudsbeurt A en onderhoudsbeurt B. U zou denken dat dit op hetzelfde als een grote en kleine beurt neerkomt, maar dat is toch niet helemaal het geval. Volkswagen werkt met onderhoudsbeurten per auto-onderdeel. Zo zijn er lampjes op het dashboard voorzien die bijvoorbeeld aangeven dat het tijd is voor onderhoud aan de airco, olie of inspectie. Als die gaan branden is het tijd om een afspraak te plannen met een dealer.

In tegenstelling tot nieuwe auto’s, werkt men bij oude auto’s nog wel altijd met ouderwetse beurten. Ook kan het slim zijn om bij nieuwe niet te kiezen voor een onderhoudscontract van uw fabrikant, maar te besparen op de kosten met kleine en grote beurten bij een algemene garage.

Onderhoud: controle en reparatie

Het doel van dit grote onderhoud is het verlengen van de levensduur van uw wagen. Daarom wordt de auto op alle belangrijke punten gecontroleerd. Als blijkt dat iets niet meer goed is, of een onderdeel is ‘over de datum’, wordt dit vervangen. Dit om te voorkomen dat het onderdeel helemaal kapot gaat, er meer schade ontstaat en u met pech langs de kant van de weg komt te staan. Het is bijvoorbeeld zeer slecht voor de motor wanneer u door blijft rijden met een versleten distributieriem of een kapotte waterpomp. Door deze bij de eerste tekenen van verval, of na een door de fabrikant voorgeschreven tijdsinterval, te vervangen, zorgt u ervoor dat uw motor in goede staat blijft.

Grote beurt is geen autokeuring of APK

Veel mensen denken dat een grote beurt hetzelfde is als een Apk-keuring (of gewoon autokeuring voor de Belgen). Deze verwarring is begrijpelijk als u Nederlander bent, want veel autogarages bieden de APK aan in combinatie met de kleine en grote beurt. In België is dit anders geregeld, want daar worden keuringen verricht door een onafhankelijke instantie.

Een onderhoudsbeurt is echter niet hetzelfde als een autokeuring (APK). De auto laten keuren is verplicht in verband met de verkeersveiligheid. Zonder goedgekeurde auto mag u de weg niet op. Een onderhoudsbeurt is niet verplicht, maar wordt alleen streng aanbevolen. Daarbij is er natuurlijk ook overlap. Ook bij een autokeuring worden de remmen en de banden van de auto gecontroleerd, maar er wordt bijvoorbeeld niet gekeken naar de staat van de koppeling en de versnellingsbak (tenzij deze helemaal niet werken).

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Wanneer een grote beurt laten uitvoeren?

Wanneer en hoe vaak uw auto een grote beurt nodig heeft, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het bouwjaar (oudere auto’s hebben meer onderhoud nodig)
  • De kilometerstand
  • Hoeveel kilometer u per jaar rijdt
  • Het merk en model van uw auto

Meestal geeft de fabrikant zelf aan (in het boekje) wanneer onderhoud of een grote beurt nodig is. In de regel raden fabrikanten aan om iedere 30.000 kilometer een grote beurt te laten uitvoeren, en anders om de twee jaar (als u minder rijdt). Tussendoor is het dan goed om een kleine beurt te laten uitvoeren, dus na 1 jaar na de grote beurt of na 15.000 kilometer.

Wat wordt onderhouden en gecontroleerd bij een grote beurt?

Bij een grote beurt wordt uw auto gecontroleerd en onderhouden op zo’n tachtig punten. Bedenk overigens dat er kleine verschillen bestaan tussen garagebedrijven in welke punten precies gecontroleerd worden. Hieronder hebben we op een rijtje gezet wat er precies onderhouden en gecontroleerd wordt bij de meeste garages.

Onderhoudspunten grote beurt

Onderhoud In grote beurt
Motorolie verversen
Oliefilter wordt vervangen
Interieurfilter vervangen
Remmen worden gereinigd
Ruitensproeiervloeistof bijvullen
Luchtfilter vervangen
Koelvloeistof
Brandstoffilter vervangen (bij diesel)

Controlepunten grote beurt – Algemene checklist

Naast vast onderhoud wordt uw auto gecontroleerd op een groot aantal punten. Als blijkt dat een onderdeel defect is of problemen heeft, dan zal de monteur dit repareren. Bedenk dat reparaties niet in de prijs voor de grote beurt zijn inbegrepen. De meeste monteurs zullen het aangeven en een offerte voor u opstellen wanneer er reparaties nodig zijn. Let erop dat u het onderhoud laat uitvoeren bij een partij die zo werkt, om hoge kosten te besparen. Hierover zo direct meer.

De volgende punten worden onder meer gecontroleerd bij een grote beurt:

Technisch Controle Interieur Controle
Motor/bougies/bobines Veiligheidsgordels
Distributieketting/riem Claxon
Multiriem/v-snaar Airco
Brandstofsysteem Airbag
Koelsysteem Pedalen
Accu Stoelbevestiging
Koppeling Verwarming
Transmissie Verlichting dashboard
EGR-klep Stuurwiel
Katalysator Lampjes binnen
Uitlaatsysteem
Exterieur Controle Ophanging en overige Controle
Verlichting Remmen/remsysteem
Bumpers Schokdemping en vering
Carrosserie Fuseekogels/draagarm
Buitenspiegels Banden
Ruitenwissers/sproeiers Uitlijning
Deurscharnieren Aandrijfas
Ruiten Handrem
Stabilisatorstang

Kosten grote beurt auto

Kosten grote beurt auto

De kosten voor een grote beurt zijn afhankelijk van wat er gevonden wordt tijdens de controle van alle onderdelen. Als uw auto verder goed is, bedragen de kosten zo’n 200 tot 400 euro, afhankelijk van uw auto en waar u de beurt laat uitvoeren. Kleinere auto’s met een kleinere cilinderinhoud (en minder cilinders) en minder motorolie zijn over het algemeen goedkoper dan grote SUV’s met grote motoren.

De echte gemiddelde kosten van een grote beurt voor uw auto liggen echter een stuk hoger. Met name wanneer uw auto al wat jaartjes meegaat en flink wat kilometers op de teller heeft, is het verstandig om te rekenen op 800 – 1100 euro. De kans is namelijk groot dat er één of enkele onderdelen vervangen moeten worden, en dat kan al snel behoorlijk prijzig worden. Met name reparaties aan de motor of versnellingsbak zijn duur, onder meer omdat de monteur hier flink wat uren aan kwijt is. Het gemiddelde uurloon van een monteur in Nederland en België is wel 80 euro (ex btw), en zelfs nog hoger bij de merkdealer.

Als ze bij de garage een dagje werk hebben aan uw auto lopen de kosten dus al snel op tot 1000 euro of meer, en dan komen daar de onderdelen nog bij. Ook de reparatiekosten zijn uiteraard afhankelijk van het model van uw auto. Een nieuwe automaat voor een BMW 5-serie is een stuk duurder dan een handgeschakelde bak voor uw Fiat Punto.

Wat kost een grote beurt? – Overzicht reparatiekosten

Reparatie Gemiddelde kosten
Grote beurt € 200 – 400
Bougies vervangen € 50 – 240
Nieuwe banden (per stuk) € 25 – 125
Nieuwe accu € 100 – 350
Distributieketting vervangen € 700 – 3500
Turbo € 850 – 1700
Aircopomp vervangen € 800 – 1500
Koppelingsplaat vervangen € 350 – 1000
Nieuwe koppakking € 500 – 1280
Brandstofpomp vervangen € 300 – 4800
Nieuwe katalysator € 260 – 860
EGR-klep € 700 – 1500

Besparen op de grote beurt van uw auto

Alternatieve zien voor een dure grote beurt

Zoals u kunt zien kunnen de kosten voor reparaties na een grote beurt flink oplopen. Ook de onderhoudsbeurt zelf is niet bepaald goedkoop. Natuurlijk, als u een nieuwe, dure wagen heeft, dan is die paar honderd euro om de twee jaar het meer dan waard. Een goed onderhouden auto houdt ook beter zijn waarde, waardoor het absoluut geen weggegooid geld is. Bovendien zal er bij nieuwe auto’s, tot pakweg 6 jaar oud, weinig duur onderhoud nodig zijn.

Bij een al wat oudere auto is het echter allemaal een ander verhaal. Een middenklasser van pakweg 10 jaar oud heeft een dagwaarde van rond de 5000 euro (in goede staat). Het is te verwachten dat er het één en ander vervangen moet worden, dus rekent u op 1000 – 1500 euro aan onderhoudskosten, als het niet meer is. Is dat het waard? Staan de reparatiekosten in verhouding tot de waarde van de auto? In veel gevallen zal dat niet het geval zijn. Daarom laten we twee alternatieve zien voor een dure grote beurt: zelf onderhouden en uw schadeauto verkopen.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Zelf onderhoud uitvoeren

Veel mensen vinden het een raar idee om zelf hun auto te onderhouden, en dat is ook deels begrijpelijk. De meest grote reparaties kunt u eigenlijk niet zelf doen, tenzij u echt verstand hebt van auto’s. Toch kunt u flink besparen door simpele controles en reparaties zelf uit te voeren. Denk hierbij aan het verversen van de motorolie, remmen controleren, koelvloeistof vervangen, een accu vervangen, bougies vervangen en een nieuw oliefilter plaatsen. Door dit allemaal zelf te doen kunt u honderden euro’s per jaar besparen aan werkloon.

Auto verkopen voor een eerlijke prijs

Een andere manier om te besparen op onderhoudskosten is de reparaties simpelweg niet uit te laten voeren en uw auto te verkopen voor export. Ook dit lijkt misschien een gek idee, maar het is eigenlijk heel logisch. Door uw auto met problemen te verkopen, hoeft u geen reparatiekosten te betalen.

U krijgt weliswaar minder voor uw auto, maar dankzij de erg lage reparatiekosten in landen als Polen en Oekraïne, is dit toch een goed en eerlijk bedrag. Het zal u verbazen hoeveel u nog kunt krijgen! Van dat geld koopt u dan een wagen in een goede staat, waardoor u netto honderden, soms wel duizenden euro’s bespaart.


Bied uw auto gratis aan!

Bent u benieuwd wat uw auto opbrengt wanneer u hem nu verkoopt in plaats van de auto een grote beurt te geven? Laat hem dan gratis door ons taxeren. Dit is geheel vrijblijvend, maar als u wilt kunt u de auto direct voor het door ons geboden bedrag verkopen. Wij komen uw wagen dan gratis bij u ophalen en u krijgt direct geld.

Carla-Westerlo Afspraken worden correct nageleefd. De betaling gebeurt zeer vlot, het geld staat de volgende dag al op de rekening. Ook de afhaling gebeurt stipt op het afgesproken moment. Het was een positieve ervaring.

F. Burgert – Almere Met plezier zaken gedaan. Vlot, correct en zakelijk. Prettige contacten, vriendelijk en betrouwbaar. Alle afspraken punctueel nagekomen. Erg tevreden over de opbrengst van mijn auto. Ik raad iedereen "East European Provider" aan!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2022 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug