Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Startmotor kapot – Symptomen en reparatiekosten

Een tijdje geleden hebben we het met u gehad over slecht startende auto’s. Eén van de oorzaken van dit probleem is een slechtwerkende of een defecte startmotor. In het vorige artikel hebben we dit kort besproken, maar wegens alle aandacht hebben we besloten hier een apart artikel aan te wijden. Het is namelijk niet altijd even gemakkelijk om te herkennen of nu de accu, de startmotor of nog een ander defect de oorzaak is van het probleem. Dus daarom vandaag: De startmotor kapot symptomen top 6!

We bespreken eerst hoe een goed functionerende startmotor werkt, vervolgens hoe u kunt herkennen dat deze defect is en wat een reparatie kost. We sluiten af met enkele tips om veel geld te besparen, waaronder de kapotte auto verkopen.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Hoe werkt een startmotor?

startmotor problemenDenk eens terug aan de meest geweldige autorit die u ooit gehad heeft. Begon deze toevallig met het starten van de auto? Dan heeft u veel aan de startmotor te danken!

Een (brandstof-)auto kan niet starten zonder goed werkende startmotor. Om goed te kunnen functioneren, is de startmotor bij de moderne auto’s bevestigd aan de achterkant van de motor. Daar grijpt hij met een tandwiel in het vliegwiel van de motor en zorgt zo dat de motor het toerental kan bereiken wat nodig is om de motor uit zichzelf draaiende te houden.

In tegenstelling tot uw benzine- of dieselmotor, werkt de startmotor op elektriciteit. Hij is daartoe verbonden met de accu, en zet dus elektrische energie om in kinetische. Dit verklaart ook gelijk waarom een auto niet start wanneer de accu leeg is: de startmotor krijgt dan geen energie.

Kapotte startmotor: de symptomen

Dit artikel gaat echter niet over lege accu’s, maar over defecte startmotoren. Waarom gaat een startmotor eigenlijk defect en hoe is dit te herkennen?

Na verloop van tijd zal de startmotor simpelweg slijten. Het apparaat wordt door de jaren heen behoorlijk zwaar belast waardoor onderdelen breken of kapot gaan. Wanneer de startmotor kapot is zijn er meestal één van deze twee dingen aan de hand: de selenoïde stuurt geen elektrisch signaal meer naar de startmotor of de startmotor zelf heeft een defect.

De volgende zes symptomen duiden op een probleem met de startmotor:

 • Er gebeurt niets wanneer u probeert te starten;
 • U hoort de starter, maar niet de motor draaien;
 • De motor start soms niet;
 • Gekke geluiden bij het starten;
 • De verlichting in de auto dimt als u de auto start;
 • U ziet of u ruikt rook bij het starten.

Er gebeurt niets wanneer u de auto wilt starten

auto wil niet meer startenWanneer u de sleutel omdraait en er gebeurt niets, dan is er iets mis met het startsysteem. Het kan zijn dat u helemaal niets hoort, of wat gerammel, maar niet het geluid van een startende motor waar u op hoopt.

Dit is een veelvoorkomende indicator dat er een probleem is met de startmotor, maar kan ook op tal van andere problemen duiden. Uw accu zou leeg kunnen zijn, wat op zijn beurt weer op problemen met de accu of de dynamo kan duiden. Ook kapotte bedrading of een fout in de boordcomputer kan dit probleem veroorzaken. Let daarom ook op de andere symptomen om na te gaan of het inderdaad de startmotor is die problemen geeft.

De startmotor maakt geluid, maar de motor start niet

Wanneer u wel de startmotor hoort bij het proberen starten, maar niet de motor, kan dit duiden op een mechanisch probleem met de startmotor. Eén van de tandwielen waarmee de startmotor op het vliegwiel van de motor ingrijpt kan afgebroken of versleten zijn. Er is dan geen koppeling meer tussen de starter en de motor. De startmotor kan dan zo hard draaien als hij wil, maar zal de motor niet op gang kunnen trekken.

De auto start soms niet

Kapotte of vervuilde bedrading kan ervoor zorgen dat de auto slecht start of soms helemaal niet. De bedrading controleren is in dit geval aan te bevelen, maar in veel gevallen zit het probleem in de startmotor zelf. Een elektrische component kan beschadigd zijn, met sporadische kortsluiting en opstartproblemen tot gevolg.

Deze problemen zullen vanzelf niet ophouden. Sterker nog: ze vormen over het algemeen de opmaat naar een auto die helemaal niet meer wil starten. Ga dus met uw auto naar de garage en laat dit uitzoeken, voordat u ergens ’s avonds laat op een verlaten parkeerterrein in de kou moet wachten op de wegenwacht.

Geluiden bij het starten van de auto

Over het algemeen zijn geluiden bij het starten van de auto een goed teken, maar het moeten wel de goede geluiden zijn. Geeft uw startmotor een soort slijpgeluid wanneer deze geactiveerd wordt? Laat hem dan onmiddellijk vervangen! Dit duidt meestal op slijtage aan de tandwielen die de startmotor verbinden met het vliegwiel van de motor. Niet alleen zal het niet lang duren voordat uw motor niet meer wil starten, u beschadigt er ook het vliegwiel mee: een dure grap om te laten repareren, en de opkoper van de auto zal ook minder kunnen betalen!

Interieurverlichting dimt bij starten auto

probleem met startmotorAls de lichten ineens minder fel gaan branden wanneer u de auto start, zijn er ergens wat systemen verbonden die niet verbonden horen te zijn. Of met andere woorden: de startmotor trekt stroom weg bij andere systemen. Dit duidt op kortsluiting in de bedrading of soms in de startmotor zelf. Hoort u ook een gek gedempt geluid wanneer u de auto start en de lichten dimmen? Dan zijn de lagers van de startmotor waarschijnlijk versleten.

Rook zien of ruiken bij het starten van de auto

Rook is nooit een goed teken! Wanneer u een aangebrande lucht waarneemt na het starten van de wagen of u ziet zelfs rook vanonder de motorkap komen is dit meestal een teken voor paniek. Nu valt het in de meeste gevallen wel mee: waarschijnlijk is de startmotor oververhit. Dit kan worden veroorzaakt door een kapotte zekering, kortsluiting of een vuil of versleten contactschakelaar.

Het is in ieder geval belangrijk hier zo snel mogelijk mee naar de garage te gaan, om ergere problemen te voorkomen. Meestal zal de kapotte startmotor vervangen uitkomst bieden.

Taxeer nu gratis mijn auto met kapotte startmotor

De kosten voor het vervangen van de startmotor

kapotte startmotorWanneer uw startmotor kapot is gegaan, zal de monteur deze in negen van de tien keer vervangen door een nieuwe. Reparatie kan ook, maar dit is meestal ongeveer even duur (of zelfs duurder) en heeft als risico dat er binnen een half jaar weer een andere reparatie aan moet uitgevoerd worden.

Een startmotor is behoorlijk prijzig: ze zijn te koop vanaf zo’n 160 euro tot aan 350 euro of meer. Daarbij is het vervangen ervan een arbeidsintensief werkje. In de meeste gevallen is de monteur er minstens een uur aan bezig. Het is namelijk niet altijd even gemakkelijk om erbij te komen. De Honda CRV spant wat dit betreft de kroon: u bent hier gemiddeld 500 euro aan werkloon voor kwijt! Heeft u echter een Ford F-serie? Dan bent u relatief voordelig uit: arbeid kost slechts 70 euro, waardoor u voor in totaal 200 euro een nieuwe startmotor kunt laten inbouwen.

In onderstaande tabel hebben wij de gemiddelde prijzen voor het vervangen van de startmotor per model weergegeven. Zoals u kunt zien verschillen deze nogal, ook wat betreft de arbeidskosten. Dit heeft dus met name te maken met het model en in hoeverre de startmotor makkelijk bereikbaar is, en los en vast te koppelen is. Daarbij bent u over het algemeen goedkoper uit bij een specialist of een vakgarage, en duurder bij de merkdealer.

De kosten voor een startmotor vervangen per model

Merk en model Kosten onderdelen Kosten arbeid Totaal
Ford F-serie 130 euro 70 euro 200 euro
Honda CRV 130 euro 500 euro 630 euro
Honda Civic 300 euro 150 euro 450 euro
Honda Accord 350 euro 200 euro 550 euro
Nissan Altima 250 euro 70 euro 320 euro
Ford Fusion 160 euro 70 euro 230 euro
Ford Focus 200 euro 80 euro 280 euro
Toyota Camry 300 euro 50 euro 350 euro
Toyota Corolla 250 euro 70 euro 320 euro
Chevrolet Silverado 350 euro 80 euro 430 euro

Bespaar veel geld als uw startmotor defect is gegaan

Bied uw auto gratis aan!

Het is belangrijk om goed na te gaan wat er met uw auto aan de hand is, voordat u hem laat repareren. Wij raden dan ook aan om de monteur te vragen of hij de reparatie wil uitstellen en een prijsopgave te maken voordat hij aan de slag gaat. U hoeft de reparatie namelijk niet te laten uitvoeren, want u kunt ook gewoon uw auto met defect verkopen voor export.

Ga altijd het volgende na: wat is de waarde van mijn schadeauto? En wordt deze na de reparatie verhoogt met het bedrag dat ik uitgeef aan een reparatie? Of krijg ik meer als ik hem verkoop bij de export auto inkopers? Kom er direct achter door uw auto gratis en vrijblijvend te laten taxeren. U weet dan direct de waarde en kunt hem dan eventueel ook verkopen voor dat geld.

 • Els – LonderzeelEls – Londerzeel
  Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.
 • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
  Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Roy – LimburgRoy – Limburg
  Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
 • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
  Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug