Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Uw auto start niet goed – Wat nu?

auto wil niet starten

Sommige dingen komen nooit op het goede moment. Bijvoorbeeld een auto die plotseling niet meer wil starten. Hoewel vervelend, is dit niet direct reden tot paniek. Zit u op het moment in een auto die niet start? Is uw auto tijdens de rit afgeslagen of uw auto start niet goed de laatste tijd? Dan is dit artikel voor u. We bespreken de oorzaken van een slecht startende auto en geven oplossingen.

Let op: Als uw auto niet start, kunt u beter niet aan het sleuteltje blijven draaien. Vooral wanneer het koud is lijkt het misschien een goed idee om de startmotor te laten opwarmen, maar dit kan de startmotor beschadigen. Probeer dit dus niet langer dan 15 seconden!

Auto start niet (goed) – In het kort

 • Wanneer uw auto niet (goed) start, duidt dit op een technisch probleem.
 • In de meeste gevallen gaat het om een lege accu.
 • Ook een kapotte startmotor, een kapotte alternator, motorproblemen of een fout in het elektrisch systeem kan de oorzaak zijn.
 • Ontdek snelle oplossingen in de tekst hieronder.
 • Startproblemen doen zich met name voor op koude winterochtenden.
 • Start uw auto helemaal niet meer? Laat hem dan naar de garage brengen door bijvoorbeeld de wegenwacht.
 • Kleine defect? Laat uw auto dan repareren.
 • Motorproblemen of kwakkelt u al enige tijd met uw auto? Laat hem dan gratis en vrijblijvend door ons taxeren en bespaar op dure reparaties. Als internationaal inkoper van kapotte auto’s kunnen wij de beste waarde bieden voor uw auto.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Waarom een auto niet start – Probleem met één van deze systemen

Om te begrijpen waarom een auto slecht start, moeten we kijken wat er gebeurt wanneer een auto wel goed start. Er zijn diverse onderdelen in de auto die samenwerken om te zorgen dat de motor begint met draaien en blijft draaien. Dit zijn de volgende:

 • Het elektrische systeem
 • Het brandstofsysteem
 • De startmotor
 • De motor

Normaal gezien zendt het contact, wanneer u de sleutel draait, een seintje naar de accu dat deze de startmotor van stroom moet voorzien. De startmotor begint vervolgens te draaien en helpt de brandstofmotor op gang. Deze begint dan te draaien en kan blijven draaien doordat hij van brandstof wordt voorzien. Wanneer één van deze systemen niet of niet goed functioneert, zal de auto niet of niet goed starten.

Auto start niet goed – de meestvoorkomende oorzaak: lege accu

lege accu opladenWanneer u de auto probeert te starten, maar de motor gaat niet draaien, dan heeft u negen van de tien keer een lege accu. De startmotor gaat in dat geval langzaam draaien, maar niet hard genoeg om de auto te starten. U hoort dan dat RRRR- RRRR- RRR-geluid, in combinatie met klikken. Probeert u het nog een paar keer, dan raakt de accu nog wat leger en hoort u een steeds zachter RRRrrr – kkk- tot het uiteindelijk over en uit is.

U kunt dit meestal vrij eenvoudig oplossen, wanneer u startkabels heeft of iemand in de buurt met startkabels. Sluit de kabels aan op uw accu en die van de andere auto (rode kabel op +pool van lege accu en +pool van goede accu, zwarte kabel op -pool van goede accu en een metalen deel van de auto die niet start) en start die andere auto. Geef dan wat gas met de goede auto en start gelijktijdig de auto niet eerst niet startte. Als het goed is start de auto nu wel!

Wanneer er geen andere auto in de buurt is of u heeft geen startkabels, dan is er nog een andere optie: de auto aanduwen (dit werkt alleen bij benzineauto’s). Hier heeft u alleen enkele sterke mannen voor nodig. Ga achter het stuur zitten, draai het sleuteltje op ‘aan’, zet de auto in de tweede versnelling en druk de koppeling helemaal in. Vergeet ook niet de auto van de handrem te halen en andere elektrische componenten uit te schakelen (radio, lichten, airco). Laat de sterke mannen nu duwen en wanneer een snelheid is bereikt waarop ze moeten rennen (10 km/h ongeveer) laat u de koppeling langzaam opkomen en geeft u gas. De motor zou nu moeten aanslaan. Druk dan de koppeling weer iets in en geef extra gas zodat de motor goed kan draaien.

Waarom is de accu leeg?

Wanneer u de motor nu even laat draaien zou de accu weer op moeten laden en is het probleem verholpen. Start de motor nog steeds niet of slaat hij gelijk af? Dan is er iets anders aan de hand. In de meeste gevallen is de accu namelijk leeggelopen omdat de lichten, radio of airco nog aanstonden toen de wagen stilstond. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Mogelijk probleem met alternator of kapotte accu

Start hij wel maar slaat hij daarna gelijk weer af? Dan is er waarschijnlijk een defect aan de dynamo, ook wel alternator genoemd. Deze zorgt ervoor dat de accu oplaadt wanneer de motor draait. Als deze niet werkt zal de accu niet opladen en blijft de accu dus leeg. Hier is helaas geen eenvoudige oplossing voor. De dynamo zal vervangen moeten worden bij de garage. Heeft u nog meer problemen met uw auto? Overweeg dan eens de verkoop voor export.

Het is ook mogelijk dat de accu gewoon kapot is. Vooral bij oudere auto’s en auto’s met hoge kilometerstanden zien we dit vaak. Een nieuwe accu in de auto laten plaatsen zou het probleem moeten verhelpen in dit geval.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Andere oorzaken van een niet startende auto

Naast een lege accu zijn er ook nog enkele andere oorzaken en defecten die er voor zorgen dat een wagen slecht start. Er kan namelijk ook een probleem zijn met het brandstofsysteem, de startmotor of de motor zelf.

Probleem met het brandstofsysteem

brandstoffilter vervangen kostenEen ander simpel te verhelpen probleem wat de oorzaak is van een slecht startende wagen is een tekort aan brandstof door een lege tank bijvoorbeeld. U hoort dan wel wat gepruttel, maar de motor draait niet door en slaat gelijk weer af.

Om dit op te lossen vult u een jerrycan met benzine of diesel en giet u dit in de tank. Het goed starten kan even duren, omdat het brandstofsysteem zich eerst zal moeten ontluchten wanneer het leeg was. Vervolgens gaat u naar het tankstation om vol te tanken, zodat dit niet direct weer gebeurt.

U begrijpt vast ook wel dat u moet gaan tanken wanneer de brandstofmeter in het rode deel komt. Soms ziet u dit over het hoofd, maar meestal werkt in dit soort gevallen de meter niet goed. Dit kan komen door een defect in het dashboard, maar ook een vastzittende vlotter in de tank komt vaak voor. Wanneer de auto na het tanken wel weer rijdt, maar de meter stond niet op nul, zit hier meestal ergens een defect. Laat dit nakijken door de garage.

Let in dit soort gevallen ook op een benzinegeur. In Nederland gebeurt dit zelden, maar in het buitenland komen er nog wel eens diertjes knagen aan de kabels in uw auto. Wanneer zij een stuk uit uw brandstofkabel bijten en de benzine lekt, kan dit tot problemen leiden.

Mankement aan de startmotor

kapotte startmotorDe startmotor zelf gaat zelden kapot. Toch kan het zijn dat hier ergens het probleem zit. Hoort u bij het proberen starten van de auto geen klik, maar kunt u wel de radio en de lichten aandoen? Dan krijgt de startmotor geen elektriciteit.

Er kan ergens een kabeltje los zijn gegaan, of een dier heeft de kabel doorgeknaagd. U kunt hier simpel achter komen door de kabel die van accu naar de startmotor loopt te volgen en te kijken of hier alles in orde mee is. Let ook op roest bij de contactpunten. Deze kunnen er voor zorgen dat het elektrische circuit wordt onderbroken.

Daarnaast zou er een elektrische storing kunnen zitten in de beveiliging van de auto. Deze onderbreekt dan de startmotor. Een ander probleem dat soms voorkomt is een kapot contact. U kunt dan nog zo hard aan de sleutel draaien: als deze geen connectie maakt zal er niets gebeuren. Een nieuw contact zal uitkomst bieden.

Auto start niet goed door motorschade

Ook een niet goed werkende motor kan ervoor zorgen dat deze niet wil aanslaan. Meestal gaan hier wel enkele signalen aan vooraf. Te denken valt aan:

Tikkende geluiden kunnen duiden op een versleten distributieriem. Blauwe rook uit de uitlaat geeft aan dat er ergens een lekkage in het oliesysteem zit. Witte rook duidt op water. Wellicht is er een koelvloeistoflek in dit geval. Het motorstoringslampje kan allerlei defecten aangeven, en hetzelfde geldt eigenlijk voor een slecht optrekkende auto. Denk aan bijvoorbeeld:

Wanneer u dus één van bovenstaande symptomen had en de auto start ook steeds moeilijker, dan is er waarschijnlijk een defect aan de motor. Wanneer de distributieriem bijvoorbeeld in een niet al te beste staat meer verkeerde en u bent hiermee blijven rijden, kan het zijn dat deze helemaal defect gaat en zelfs breekt. U zult de auto dan nog wel kunnen starten, maar de motor zal direct weer afslaan, omdat deze zonder riem niet kan draaien.

Auto start moeilijk in de ochtend (met name in de winter)

Met name op koude winterochtenden hebben veel automobilisten moeite met het starten van hun auto. Dat is niet verrassend, want auto’s met een verbrandingsmotor zijn eigenlijk niet ideaal ontworpen om bij koud weer goed te starten. Dit heeft met name te maken met de accu. Hoe kouder een accu namelijk is, hoe minder energie deze kan produceren. Een nieuwe accu zal hier geen problemen mee hebben, maar oudere accu’s kunnen bij koude temperaturen nét onder de grens zakken, waardoor ze niet meer voldoende stroom produceren om de startmotor op gang te krijgen.

Een tweede probleem met kou heeft te maken met de motorolie. Deze wordt bij koud weer een stuk stroperiger, wat ertoe leidt dat de motor moeite zal hebben met draaien, en dus starten. Daarom is het beter om in de winter wintermotorolie te gebruiken. Deze smeert beter bij lage temperaturen en voorkomt problemen.

Oplossing auto start niet door kou

Start je auto normaal wel goed, maar op koude winterdagen niet? Denk dan aan de volgende oplossingen:

 • Gebruik eventueel startkabels om de auto toch op gang te krijgen.
 • Laat uw auto een paar minuten warmdraaien, zodat ook de motorolie kan opwarmen.
 • Gebruik bij voorkeur winterolie.
 • Controleer uw accu en laat eventueel een nieuwe accu inbouwen.

Wat moet ik doen als mijn auto niet start?

Merkt u dat uw auto steeds slechter start? Probeer dan aan de hand van bovenstaande tips het probleem op te lossen. Of ga zo snel mogelijk naar de garage en laat uw auto nakijken om de oorzaak van het slechte starten te achterhalen.

Start uw auto helemaal niet? Probeer dan met startkabels en de hulp van een andere auto de auto te starten. Biedt ook dit geen oplossing? Laat dan de wegenwacht komen of vraag een lokale garagist of deze uw auto kan komen halen. Vaak is het mogelijk om de auto snel te repareren en kunt u binnen een paar dagen of zelfs dezelfde dag nog de weg weer op.

Tips bij een slecht startende wagen

Met name problemen aan de motor zijn dure grappen om te laten repareren. Gelukkig vallen de kosten voor een nieuwe accu of een nieuwe brandstof meter – de meest voorkomende defecten in dit geval – nog wel mee.

Heeft u last van een slecht startende motor en kunt u dit niet zelf oplossen? Vraag dan aan uw garage of het mogelijk is dit te repareren voor een acceptabel bedrag. Wanneer de kosten onder de 1000 euro blijven, zouden wij aanraden de reparatie gewoon te laten uitvoeren. Zijn de kosten hoger? Overweeg dan zeker om de auto te verkopen en laat uw auto gratis taxeren.

Meld uw auto gratis aan voor taxatie!

Auto die niet start gratis laten taxeren en verkopen

Bied uw auto gratis aan!

Als de reparatiekosten hoog zijn en steeds blijven terugkomen, moet u echt uitkijken dat u geen geld blijft uitgeven aan een auto die het niet waard is.

Wilt u direct weten wat is de waarde van een kapotte auto? Vul dan simpelweg het formulier hiernaast in. Dit is helemaal gratis en verplicht u verder tot niets, maar als u tevreden bent met het bod krijgt u direct uw geld. Wij komen uw auto vervolgens gratis bij u ophalen. Dat uw auto niet start is geen probleem, want wij beschikken over onze eigen oplegger. Graag tot snel!

 • Rick- GoorRick- Goor
  Helaas distributieketting geknapt van mijn BMW, na jaren met plezier in te hebben gereden. Ik kreeg een net bod op mijn auto, vriendelijk en goed contact. Geld stond ook direct om mijn rekening, hebben de auto 2 dagen later keurig opgehaald en per mail gevrijwaard. Heel tevreden over, zou het zo weer doen. Bedankt.
 • Els – LonderzeelEls – Londerzeel
  Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.
 • JCW-DrontenJCW-Dronten
  De motor van mijn auto liep vast en ik wist niet wat ik nu met de auto nog kon doen. Via internet het formulier ingevuld. Om eerlijk te zijn was ik een beetje sceptisch of het wel zou gaan zoals werd verteld. Het is ook een handel waar ik geen ervaring mee heb. Maar het ging vlot en de afspraken werden keurig gemaakt en afgehandeld. Ik ben blij dat het zo is gegaan.…
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Theo uit BeuningenTheo uit Beuningen
  Op 26 augustus liep de motor van mijn Volkswagen diesel Golf Bluemotion helemaal vast. Zuigerstang gebroken en door het motorblok geslagen. Inkoopautos.com heeft deze auto van mij gekocht voor een betere prijs dan de volkswagengarage bood. De auto werd de volgende dag al opgehaald en direct betaald. Zeer correcte afhandeling.
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug