Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Uw auto start niet goed – Wat nu?

auto wil niet starten

Sommige dingen komen nooit op het goede moment. Bijvoorbeeld een auto die plotseling niet meer wil starten. Hoewel vervelend, is dit niet direct reden tot paniek. Zit u op het moment in een auto die niet start? Is uw auto tijdens de rit afgeslagen of uw auto start niet goed de laatste tijd? Dan is dit artikel voor u. We bespreken de oorzaken van een slecht startende auto en geven oplossingen.

Waarschuwing: Als uw auto niet start, kunt u beter niet aan het sleuteltje blijven draaien. Vooral wanneer het koud is lijkt het misschien een goed idee om de startmotor te laten opwarmen, maar dit kan de startmotor beschadigen. Probeer dit dus niet langer dan 15 seconden!

Waarom een auto niet start – Probleem met één van deze systemen

Om te begrijpen waarom een auto slecht start, moeten we kijken wat er gebeurt wanneer een auto wel goed start. Er zijn diverse onderdelen in de auto die samenwerken om te zorgen dat de motor begint met draaien en blijft draaien. Dit zijn de volgende:

  • Het elektrische systeem
  • Het brandstofsysteem
  • De startmotor
  • De motor

Normaal gezien zendt het contact, wanneer u de sleutel draait, een seintje naar de accu dat deze de startmotor van stroom moet voorzien. De startmotor begint vervolgens te draaien en helpt de brandstofmotor op gang. Deze begint dan te draaien en kan blijven draaien doordat hij van brandstof wordt voorzien. Wanneer één van deze systemen niet of niet goed functioneert, zal de auto niet of niet goed starten.

Auto start niet goed – de meestvoorkomende oorzaak: lege accu

lege accu opladenWanneer u de auto probeert te starten, maar de motor gaat niet draaien, dan heeft u negen van de tien keer een lege accu. De startmotor gaat in dat geval langzaam draaien, maar niet hard genoeg om de auto te starten. U hoort dan dat RRRR- RRRR- RRR-geluid, in combinatie met klikken. Probeert u het nog een paar keer, dan raakt de accu nog wat leger en hoort u een steeds zachter RRRrrr – kkk- tot het uiteindelijk over en uit is.

U kunt dit meestal vrij eenvoudig oplossen, wanneer u startkabels heeft of iemand in de buurt met startkabels. Sluit de kabels aan op uw accu en die van de andere auto (rode kabel op +pool van lege accu en +pool van goede accu, zwarte kabel op -pool van goede accu en een metalen deel van de auto die niet start) en start die andere auto. Geef dan wat gas met de goede auto en start gelijktijdig de auto niet eerst niet startte. Als het goed is start de auto nu wel!

Wanneer er geen andere auto in de buurt is of u heeft geen startkabels, dan is er nog een andere optie: de auto aanduwen (dit werkt alleen bij benzineauto’s). Hier heeft u alleen enkele sterke mannen voor nodig. Ga achter het stuur zitten, draai het sleuteltje op ‘aan’, zet de auto in de tweede versnelling en druk de koppeling helemaal in. Vergeet ook niet de auto van de handrem te halen en andere elektrische componenten uit te schakelen (radio, lichten, airco). Laat de sterke mannen nu duwen en wanneer een snelheid is bereikt waarop ze moeten rennen (10 km/h ongeveer) laat u de koppeling langzaam opkomen en geeft u gas. De motor zou nu moeten aanslaan. Druk dan de koppeling weer iets in en geef extra gas zodat de motor goed kan draaien.

Waarom is de accu leeg?

Wanneer u de motor nu even laat draaien zou de accu weer op moeten laden en is het probleem verholpen. Start de motor nog steeds niet of slaat hij gelijk af? Dan is er iets anders aan de hand. In de meeste gevallen is de accu namelijk leeggelopen omdat de lichten, radio of airco nog aanstonden toen de wagen stilstond. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Start hij wel maar slaat hij daarna gelijk weer af? Dan is er waarschijnlijk een defect aan de dynamo, ook wel alternator genoemd. Deze zorgt ervoor dat de accu oplaadt wanneer de motor draait. Als deze niet werkt zal de accu niet opladen en blijft de accu dus leeg. Hier is helaas geen eenvoudige oplossing voor. De dynamo zal vervangen moeten worden bij de garage. Heeft u nog meer problemen met uw auto? Overweeg dan om de auto met defect te verkopen.

Bereken direct de waarde van mijn auto

Het is ook mogelijk dat de accu gewoon kapot is. Vooral bij oudere auto’s en auto’s met hoge kilometerstanden zien we dit vaak. Een nieuwe accu in de auto laten plaatsen zou het probleem moeten verhelpen in dit geval.

Andere oorzaken van een niet startende auto

Naast een lege accu zijn er ook nog enkele andere oorzaken en defecten die er voor zorgen dat een wagen slecht start. Er kan namelijk ook een probleem zijn met het brandstofsysteem, de startmotor of de motor zelf.

Wagen start niet goed door een probleem met het brandstofsysteem

brandstoffilter vervangen kostenEen ander simpel te verhelpen probleem wat de oorzaak is van een slecht startende wagen is een tekort aan brandstof door een lege tank bijvoorbeeld. U hoort dan wel wat gepruttel, maar de motor draait niet door en slaat gelijk weer af.

Om dit op te lossen vult u een jerrycan met benzine of diesel en giet u dit in de tank. Het goed starten kan even duren, omdat het brandstofsysteem zich eerst zal moeten ontluchten wanneer het leeg was. Vervolgens gaat u naar het tankstation om vol te tanken, zodat dit niet direct weer gebeurt.

U begrijpt vast ook wel dat u moet gaan tanken wanneer de brandstofmeter in het rode deel komt. Soms ziet u dit over het hoofd, maar meestal werkt in dit soort gevallen de meter niet goed. Dit kan komen door een defect in het dashboard, maar ook een vastzittende vlotter in de tank komt vaak voor. Wanneer de auto na het tanken wel weer rijdt, maar de meter stond niet op nul, zit hier meestal ergens een defect. Laat dit nakijken door de garage.

Let in dit soort gevallen ook op een benzinegeur. In Nederland gebeurt dit zelden, maar in het buitenland komen er nog wel eens diertjes knagen aan de kabels in uw auto. Wanneer zij een stuk uit uw brandstofkabel bijten en de benzine lekt, kan dit tot problemen leiden.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Wagen wil niet starten vanwege een mankement aan de startmotor

kapotte startmotorDe startmotor zelf gaat zelden kapot. Toch kan het zijn dat hier ergens het probleem zit. Hoort u bij het proberen starten van de auto geen klik, maar kunt u wel de radio en de lichten aandoen? Dan krijgt de startmotor geen elektriciteit.

Er kan ergens een kabeltje los zijn gegaan, of een dier heeft de kabel doorgeknaagd. U kunt hier simpel achter komen door de kabel die van accu naar de startmotor loopt te volgen en te kijken of hier alles in orde mee is. Let ook op roest bij de contactpunten. Deze kunnen er voor zorgen dat het elektrische circuit wordt onderbroken.

Daarnaast zou er een elektrische storing kunnen zitten in de beveiliging van de auto. Deze onderbreekt dan de startmotor. Een ander probleem dat soms voorkomt is een kapot contact. U kunt dan nog zo hard aan de sleutel draaien: als deze geen connectie maakt zal er niets gebeuren. Een nieuw contact zal uitkomst bieden.

Auto start niet goed door motorschade

Ook een niet goed werkende motor kan ervoor zorgen dat deze niet wil aanslaan. Meestal gaan hier wel enkele signalen aan vooraf. Te denken valt aan:

Tikkende geluiden kunnen duiden op een versleten distributieriem. Blauwe rook uit de uitlaat geeft aan dat er ergens een lekkage in het oliesysteem zit. Witte rook duidt op water. Wellicht is er een koelvloeistoflek in dit geval. Het motorstoringslampje kan allerlei defecten aangeven, en hetzelfde geldt eigenlijk voor een slecht optrekkende auto. Denk aan bijvoorbeeld:

  • Distributieriem of -ketting is versleten
  • De turbo werkt niet goed
  • Lekkages
  • Katalysator is defect

Wanneer u dus één van bovenstaande symptomen had en de auto start ook steeds moeilijker, dan is er waarschijnlijk een defect aan de motor. Wanneer de distributieriem bijvoorbeeld in een niet al te beste staat meer verkeerde en u bent hiermee blijven rijden, kan het zijn dat deze helemaal defect gaat en zelfs breekt. U zult de auto dan nog wel kunnen starten, maar de motor zal direct weer afslaan, omdat deze zonder riem niet kan draaien.

Een slecht startende wagen kan nog veel geld waard zijn!

Bied uw auto gratis aan!

Met name problemen aan de motor zijn dure grappen om te laten repareren. Daarom adviseren wij mensen altijd om de auto die slecht start even te laten taxeren voordat zij overgaan tot dure reparaties. Zo niet, dan loopt kans geld weg te blijven gooien, en dat is echt zonde!

Heeft u last van een slecht startende motor en kunt u dit niet zelf oplossen? Vraag dan aan uw garage of het mogelijk is dit te repareren voor een acceptabel bedrag. Wanneer de kosten onder de 200 euro blijven, zouden wij aanraden de reparatie gewoon te laten uitvoeren.

Als het duurder is, is verkopen eigenlijk de enige optie. Wilt u direct weten wat is de waarde van een kapotte auto? Vul dan simpelweg het formulier hiernaast in. Dit is helemaal gratis en vrijblijvend, maar als u wilt komen we morgen al uw auto ophalen en krijgt u er een mooi bedrag voor.

Reinout – Badhoevedorp De motor van mijn BMW 523i ging helaas kapot. Het bod van East European Provider was het meest aantrekkelijk. Afhandeling en vrijwaring netjes en snel geregeld. Ook snel antwoord bij vragen. Ik raad ze aan als je een auto met schade wil verkopen.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2023 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug