Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Alternator kapot?
De kenmerken van een kapotte dynamo bij een auto

Eén van de meestvoorkomende elektrische problemen bij een auto is een kapotte alternator, oftewel een defecte dynamo. Hoewel een alternator eigenlijk net iets anders is dan een dynamo, is de functie ervan hetzelfde: hij wekt de elektriciteit op die de elektrische onderdelen van uw auto nodig hebben om te kunnen functioneren. Zonder goed werkende alternator kan een auto dus niet functioneren.

Hieronder leggen we uit hoe een dynamo werkt, welke symptomen vooral duiden op een alternator met problemen en hoe deze verschillen van andere defecten. Ook gaan we in op de reparatiekosten en bieden we een alternatief voor dure reparaties, want wij kopen auto’s!

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Hoe werkt een dynamo bij een auto?

Alternator kapot

De alternator, een fors uitgevallen dynamo, bevindt zich aan de voorkant van motor. Hij is daar verbonden met de multiriem (oftewel V-snaar), die op zijn beurt is verbonden met de krukas van motor. Wanneer de motor draait, draait dus de alternator mee. Het principe achter de werking van een alternator is verder hetzelfde als dat van een ouderwetse fietsdynamo: de bewegingsenergie van de ronddraaiende as wordt door middel van een magneet omgezet in elektriciteit.

Voordat de auto gestart is, draait de motor niet en werkt de alternator dus niet. Daarom is er in een auto altijd een accu ingebouwd, die de opgewekte elektrische energie van de alternator opslaat. De elektriciteit uit de accu wordt dus vooral gebruikt bij het starten van de auto. Wanneer de motor draait en de alternator actief is, worden elektrische onderdelen van stroom voorzien door de alternator en wordt de accu opgeladen.

Dynamo auto kapot – De kenmerken

Dynamo auto kapot

Alle auto’s hebben elektriciteit nodig voor onder andere een goede werking van de motor (bougies), de lampen, de radio, de computer en natuurlijk het opladen van de accu.

De kenmerken van een kapotte dynamo zijn dan ook vooral dat deze onderdelen van uw auto niet meer werken. Hieronder hebben wij de zes meestvoorkomende tekenen van een probleem dynamo op een rijtje gezet.

Het alternator lampje brandt op uw dashboard

Op uw dashboard bevinden zich veel lampjes. Er is een speciaal lampje voor de motor, maar de meeste auto’s zijn ook uitgerust met een alternator lampje. (‘ALT’). Het eerste teken dat er iets mis is met uw alternator is vaak dat dit lampje gaat branden. Dit teken aan de wand kunt u beter niet negeren, ook al gaat het met de rest van uw auto allemaal nog prima. Als uw auto straks niet meer start zal het namelijk in veel gevallen te laat zijn.

De koplampen zijn gedimd of flikkeren

Branden uw koplampen minder fel dan normaal? Of branden ze niet constant even fel waardoor het lijkt alsof ze flikkeren? Dan heeft u negen van de tien keer een probleem met uw dynamo. Dit betekent namelijk dat de lampen niet voldoende elektriciteit krijgen, waarschijnlijk omdat uw alternator in moeilijkheden verkeerd.

Problemen met andere elektrische onderdelen Dynamo auto kapot

Wanneer uw alternator problemen geeft, zullen ook de andere elektrische systemen niet meer goed werken. Denk hierbij aan elektrische raampjes die niet meer open en dicht gaan, sloten die niet openen, lampjes op uw dashboard die niet branden, een airco die niet blaast en een radio die niet meer speelt. Vooral wanneer deze problemen gelijktijdig optreden terwijl u aan het rijden bent, heeft u vrijwel zeker te maken met een defecte dynamo.

Dynamo auto maakt gek geluid

De alternator is voorzien van een groot aantal bewegende onderdelen die ronddraaien wanneer hij goed werkt. Wanneer één van deze onderdelen afbreekt of versleten raakt, kunt u dit vaak horen als een ‘vreemd geluid vanonder de motorkap’. Dit klinkt dan als een soort knarsen of schurend geluid en is meestal het gevolg vaneen versleten lager of de multiriem die niet lekker zit. Ook een huilend geluid komt voor wanneer deze storing geeft.

Uw auto start niet goed of loopt niet lekker

Zoals we al aangaven zijn ook de bougies afhankelijk van de alternator voor hun werking. En goed werkende bougies zijn onmisbaar om de brandstof in de motor aan te steken en de motor te laten draaien. Een kapotte alternator kan er dus toe leiden dat de bougies niet meer voldoende stroom krijgen, waardoor uw motor niet goed werkt. Dit probleem kan zich manifesteren onderweg, als de motor dus draait, maar het komt ook vaak voor dat de motor moeite heeft met starten.

Een lege accu

De alternator is verantwoordelijk voor het opladen van de accu. Een kapotte alternator kan de accu niet opladen, wat er toe zal leiden dat de accu leeg raakt. Iedereen met een lege accu zou dus ook altijd zijn alternator moeten laten checken voordat hij zijn accu vervangt! Ook met een lege accu zal uw auto niet starten. De accu is namelijk verantwoordelijk voor het van elektriciteit voorzien van de startmotor.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Alternator kapot symptomen kunnen ook duiden op een ander probleem

Let op! Wanneer u één of meerdere van bovengenoemde kenmerken van een kapotte alternator herkent, kan het ook zijn dat uw auto een ander defect heeft. We noemen enkele voorbeelden:

  • Gedimde of flikkerende lampen kunnen, net als problemen met de andere elektrische onderdelen van uw auto, tevens duiden op andere problemen met het elektronische systeem. Ook kunnen er storingen zijn als gevolg van kortsluiting en gesprongen zekering. Lees hier meer over kapotte auto elektronica.
  • Wanneer uw auto niet goed start of uw motor niet goed loopt, kunnen er ook problemen zijn met de accu, de bedrading, de startmotor, het brandstofsysteem of natuurlijk de motor zelf. Lees hier meer over slecht startende auto’s.
  • Gekke geluiden van onder de motorkap zijn eveneens een teken van een breed scala aan problemen. Zo kunnen tevens de motor, de transmissie, de koppeling en de brandstofpomp vreemde geluiden produceren.
  • Een lege accu kan natuurlijk ook duiden op een kapotte accu. Hieronder leest u meer over de verschillen tussen de tekenen van een kapotte dynamo en een kapotte accu.

Wanneer alle bovengenoemde symptomen echter tegelijkertijd optreden, kunt u ervan uitgaan dat uw dynamo, oftewel alternator, problemen geeft.

Het verschil in symptomen tussen een kapotte accu en een defecte alternator

Auto defecte alternatorVeel mensen vragen zich af hoe je kunt herkennen dat de alternator kapot is in plaats van de accu. Of andersom: dat de accu kapot is, maar de alternator nog goed is. Beide onderdelen zijn immers verantwoordelijk voor de stroomvoorziening in de auto. Bovendien zal een kapotte dynamo ertoe leiden dat de accu niet meer oplaadt, waardoor hij leeg raakt. En een kapotte accu is ook leeg.

Daarom kan het nog wel eens lastig zijn om erachter te komen welk onderdeel nu precies kapot is. Om het zeker te weten kunt u ermee naar de garage gaan (waar ze uw elektrische circuit zullen doormeten), maar dit wordt al snel een dure grap. U kunt ook nagaan of het enkel de accu is die niet meer oplaadt, of dat bovengenoemde symptomen aan het leegraken van de accu vooraf gingen. Dus zag u al een tijdje een ALT-lampje branden? Hoort u sinds kort een huilend of knarsend geluid? En loopt uw motor al een tijdje minder lekker? Dan is de kans groot dat het de alternator is. Wanneer u al deze symptomen niet herkent, is het waarschijnlijk gewoon de accu.

Kun je rijden met een kapotte alternator?

U kunt niet rijden met een kapotte alternator, om de doodeenvoudige reden dat uw auto niet zal starten. Wanneer u echter beginnende tekenen van een kapotte dynamo waarneemt, kunt u nog blijven rijden, maar dit is niet verstandig.

Als de bougies onvoldoende stroom krijgen zal de motor niet goed functioneren, waardoor deze sneller slijt. Daarnaast zal uw auto vroeg of laat uitvallen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden op de weg. Blijf dus niet rijden met een kapotte dynamo!

Kosten repareren kapotte dynamo

Kapotte dynamo

Wat de kosten zijn voor het repareren van een alternator is afhankelijk van wat er precies defect is. In sommige gevallen zal het voldoende zijn de multiriem te vervangen. Dit kost niet meer dan 50 – 100 euro. Wanneer het de dynamo zelf is die problemen geeft, zal er een nieuwe dynamo in uw auto ingebouwd moeten worden.

De kosten voor het vervangen van de alternator zijn afhankelijk van het type auto en het soort alternator dat u heeft. De kosten voor een alternator lopen uiteen van 200 tot 1200 euro. Reken daarbij zo’n 150 – 300 euro aan werkloon. Deze loonkosten zijn eveneens afhankelijk van hoe eenvoudig het vervangen gaat en hoe duur uw garagist is. Een merkdealer zal duurder zijn dan een algemene garage. In totaal bedragen de kosten voor het vervangen van een alternator dus tussen de 350 en 1500 euro.

Een alternatief voor dure reparaties

Heeft u geen zin in dure reparaties? Bijvoorbeeld omdat de kosten voor reparatie erg hoog zijn in vergelijking met de waarde van uw auto? Dan is het een goed idee om uw schadeauto te verkopen in plaats van deze nog te laten repareren.

Wij zijn gespecialiseerd in inkoop van auto’s met schade en defecten. Wanneer u bij ons uw auto verkoopt, krijgt u direct geld en bespaart u op dure reparaties. In veel gevallen zal ons bod veel hoger liggen dan de waarde van uw auto met de reparatiekosten ervan afgetrokken. Zo bent u direct voordeliger uit. Bovendien profiteert u gegarandeerd van:

  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Gratis ophaal door heel de Benelux
  • Direct geld
  • Standaard een hoge waarde dankzij onze unieke internationale partners
  • U doet zaken met een RDW-erkend bedrijf
  • Geen gedoe!

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Laat uw auto met kapotte alternator nu gratis taxeren

Gratis Taxatie

Wilt u direct weten hoeveel uw auto met defecte dynamo waard is voor ons? Laat hem dan nu gratis taxeren. Dit verplicht u tot niets, maar u weet wel direct wat de waarde is van uw auto. Bovendien krijgt u direct de optie om hem voor dat bedrag te verkopen.

Als u vervolgens besluit te verkopen, kunnen wij morgen al uw auto komen ophalen en maken wij direct het geld over. Zo heeft u direct geld voor een nieuwe auto, zonder kapotte dynamo en de kenmerken ervan!

F. Burgert – Almere Met plezier zaken gedaan. Vlot, correct en zakelijk. Prettige contacten, vriendelijk en betrouwbaar. Alle afspraken punctueel nagekomen. Erg tevreden over de opbrengst van mijn auto. Ik raad iedereen "East European Provider" aan!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug