Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Versnellingsbak kapot? – Symptomen, kosten en advies

Vroeg of laat gaat bij iedere auto de versnellingsbak kapot. Dit kan een licht defect zijn, maar niet zelden zijn problemen met de transmissie niet zomaar even snel te fixen. Er is dan een complete revisie nodig of zelfs vervanging. Daarom zijn de kosten voor het repareren van een versnellingsbak vaak zeer hoog en is de defecte auto verkopen meestal stukken voordeliger.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Maar hoe merk je dat de versnellingsbak kapot is? En wat is er dan precies kapot? Hoeveel kost een reparatie aan de transmissie en wat kun je doen als je geen zin hebt in dure reparaties? Vandaag bespreken we bij uw auto inkoop specialist alles over problemen met de versnellingsbak: de symptomen, de defecten, de kosten en we geven advies. Maar eerst gaan we in op hoe zo’n bak eigenlijk werkt.

Hoe werkt een versnellingsbak?

Hoe werkt een versnellingsbak

Om te begrijpen hoe een versnellingsbak werkt, moeten we eerst kijken naar wat de functie ervan eigenlijk is in de auto. In principe is dat heel simpel. Om te kunnen rijden moeten immers de wielen van de auto ronddraaien. De wielen zitten direct aan een as bevestigd. Deze as noemen we de aandrijfas. Om de wielen te laten draaien moet dus de aandrijfas gaan draaien.

Hier is energie voor nodig. Deze energie komt uit de motor, waar benzine, diesel of elektriciteit wordt omgezet in kinetische energie. Met andere woorden: er gaat brandstof in en er komt beweging uit. Wat beweegt er dan? Dat is de krukas, die vele malen per seconde ronddraait (=toeren). Daarom spreken we ook over een ‘draaiende’ motor als de motor aanstaat.

Toeren en omwentelingen per minuut

Het aantal keer dat de krukas per minuut ronddraait, kunt u aflezen op de toerenteller. Zoals u misschien wel weet varieert dit toerental tussen ongeveer 1000 en 5000 toeren per minuut (bij normale auto’s).

Wanneer we deze krukas direct op de aandrijfas zouden bevestigen, zou dat niet werken. De motor geeft per omwenteling simpelweg niet genoeg kracht om weg te kunnen rijden en te accelereren. Bovendien zouden de wielen (in een wereld zonder weerstand) altijd met 60 km/u ronddraaien op 1000 toeren en met 300 km/u op 5000. Dat is niet handig.

Daarom moet op de één of andere manier het aantal toeren worden verminderd en de kracht per omwenteling worden verhoogd. Dit gebeurt in de versnellingsbak. En het mooie is dat de mate waarin dit gebeurt ofwel handmatig ofwel automatisch geregeld kan worden: door te schakelen.

Werking handgeschakelde transmissie

Werking handgeschakelde transmissie

Een handgeschakelde bak bestaat, heel simpel gezegd, uit twee assen en een schakelvork. Er is een ingaande as en een uitgaande as en beide zijn voorzien van tandwielen. De tandwielen van beide assen grijpen in elkaar en zorgen dus via via voor verbinding tussen de krukas van de motor en de aandrijfas van de wielen.

Wanneer u de koppeling indrukt, komen de tandwielen los van elkaar (daarom gebeurt er ook niets wanneer u gas geeft terwijl u tegelijkertijd de koppeling indrukt). Door vervolgens te schakelen met de pook, zorgt u ervoor dat de schakelvork door middel van zogenaamde synchroniseerringen, (die ervoor zorgen dat de tandwielen die u wisselt met dezelfde snelheid draaien), een ander tandwiel van de uitgaande as verbindt met een tandwiel op de ingaande as. Door dan de koppeling weer los te laten, koppelt u de twee assen en staat de auto in een andere versneling.

Dit is natuurlijk heel simpel uitgelegd, en moderne transmissiebakken zien er veel ingewikkelder uit dan hierboven omschreven, maar het principe blijft hetzelfde: door verschillende tandwielen van verschillende groottes te verwisselen, ontstaat een ander toerental en een andere koppeling met meer of minder kracht.

Om alles soepel te laten verlopen maakt de bak ook gebruik van transmissievloeistof. Niet zelden ontstaan er problemen door lekkages of een tekort van deze olie.

Werking automaat

Werking automaat

Een automaat werkt grotendeels hetzelfde als een handgeschakelde versnellingsbak. Het enige verschil is dat schakelen hier dus niet met een voethendel en een pook gaat, maar dat dit automatisch gebeurt, wanneer sensoren aangeven dat het tijd is om op of af te schakelen. Een bijzondere automaat die we tegenwoordig steeds meer zien, is een automaat met twee koppelingen. Daarbij zijn de oneven versnellingen en de even versnellingen op verschillende assen bevestigd. Hierdoor is het mogelijk om veel sneller te schakelen en dus veel sneller op te trekken. Een voorbeeld van zo’n automaat is de DSG.

Zo gaat een versnellingsbak kapot

Doordat in de transmissiebak het vermogen dat de motor levert met de aandrijfas in verbinding wordt gebracht, staat deze constant onder hoge druk. Hoe goed een versnellingsbak ook mag staan afgesteld, door de jaren en kilometers heen is slijtage onvermijdelijk. Daarom zal er vroeg of laat iets kapot gaan.

Versnellingsbak kapot

De volgende defecten zullen ervoor zorgen dat een versnellingsbak kapot gaat en niet meer goed te gebruiken is:

 • Versleten tandwielen (kapotte of afgesleten tanden)
 • Versleten afstandsringen
 • Kapotte lagers
 • Defecte synchroniseerringen
 • Een kapotte schakelvork
 • Een tekort aan transmissievloeistof

Deze problemen komen over het algemeen niet alleen. U kunt zich voorstellen dat bij een tekort aan smeermiddel (transmissievloeistof) de tandwielen sneller slijten. Hierdoor zal op zijn beurt de vloeistof sneller opraken, et cetera. Op dezelfde manier zal een bak met versleten synchroniseerringen niet meer goed synchroon lopen, waardoor ook dan tandwielen sneller slijten en de bak meer olie zal consumeren.

Taxeer nu gratis mijn auto met kapotte versnellingsbak

De symptomen van een kapotte versnellingsbak

Dus hoe herkent u het nu wanneer uw versnellingsbak niet goed meer werkt? Dit is gelukkig niet zo moeilijk, omdat uw bak het met bepaalde signalen zelf zal aangeven dat er een defect is. Dit doet hij meestal al in een vroeg stadium van de aftakeling, dus het is verstandig niet te lang te wachten wanneer u onderstaande signalen van een slecht werkende transmissie herkent:

De symptomen van een kapotte versnellingsbak

 • Moeite met schakelen
 • Geluiden tijdens het schakelen
 • Vreemde geluiden en geloei (ook wanneer u niet schakelt)
 • Een rare geur
 • Een brandend lampje op uw dashboard
 • Lekkende transmissievloeistof

Belangrijkste signaal van een kapotte transmissie: moeite met schakelen

Als iets niet meer doet wat het moet doen, dan is het kapot. Een schaar die niet knipt is kapot, net als een boormachine die niet boort. Zo is ook een versnellingsbak die niet meer soepel tussen de verschillende versnellingen schakelt kapot of versleten. Problemen die u in dit geval kunt ervaren zijn de volgende:

 • De versnelling ‘pakt’ niet direct, het duurt even voordat u weer vermogen krijgt na het schakelen
 • Tijdens het rijden valt de auto uit de versnelling
 • De bak schakelt automatisch, terwijl uw bak handgeschakeld is
 • De automaat schakelt wanneer dit helemaal niet nodig is
 • Na het schakelen schokt de auto een beetje

Geluiden tijdens het schakelen

In negen van de tien gevallen gaan bovenstaande problemen samen met een snerpend (met handgeschakelde bakken) of een trillend (bij automaten) geluid. U hoort deze geluiden tijdens het schakelen van de bak. Overigens kan dit ook duiden op een versleten koppeling. In ieder geval betekenen deze geluiden niet veel goeds en kunt u hier beter niet mee blijven rijden.

Vreemde geluiden en geloei (ook wanneer u niet schakelt)

Als uw auto stationair draait en hij maakt een zoemend, jankend of loeiend geluid, duidt dit vaak op problemen met de transmisse. Ook hier kunt u niet mee blijven rijden.

Een rare geur

Als u een gekke brandlucht ruikt wanneer u uit de auto stapt, kan dit duiden op verbrande transmissievloeistof. Een andere oorzaak van de brandlucht kunnen de oververhitte tandwielen van uw versnellingsbak zijn. Allebei zijn allesbehalve normaal!

Een brandend lampje op uw dashboard

Als het motorstoringslampje brandt is er vaak een probleem met de motor. In het geval het lampje van de transmissie oplicht, tja, dan is er meestal een probleem met de transmissie.

Lekkende transmissievloeistof

Wanneer u een rode vloeistof op de plek ziet liggen waar uw auto eerst stond, dan is het ook tijd voor actie. Lekkende versnellingsbakolie hoeft overigens niet te betekenen dat er een groot probleem is, maar dit zal wel snel ontstaan wanneer u de bak blijft gebruiken zonder smering.

Kun je doorrijden met een defecte versnellingsbak?

Het is afhankelijk van de mate van de problemen of u nog kunt doorrijden met de auto. Wanneer u bijvoorbeeld enkel wat vloeistof ziet liggen, kunt u er best nog mee naar de garage rijden. Dit is overigens ook aan te raden, want de problemen zullen zichzelf niet oplossen. Bovendien worden ze alleen maar erger.

Wanneer de schade het punt bereikt dat de auto niet meer goed schakelt of plotseling van versnelling wisselt, mag u hier absoluut niet meer mee rijden!

Het kan hele gevaarlijke situaties opleveren wanneer de auto midden op de snelweg van z’n vijf terugschakelt naar z’n drie of z’n twee. Ook het schokken kan gevaarlijk zijn. Wanneer dit gebeurt wanneer u net achter een andere auto rijdt, is de kans groot dat u ertegenaan botst. Als de versnelling niet meer te vertrouwen is moet u dus direct stoppen met rijden.

Versnellingsbak kapot – kosten

We hadden al gezegd dat reparaties aan de versnellingsbak vaak dure grappen zijn. Maar hoe duur precies? Dat is afhankelijk van drie dingen: het precieze defect, het type bak en welk soort reparatie u neemt. Het is bijvoorbeeld mogelijk een bak te vervangen door een nieuwe, maar tweedehands transmissies worden soms ook ingebouwd.

Daarnaast zijn reparaties bij merkdealers over het algemeen een stuk duurder dan bij algemene garages. Dit heeft twee redenen: het werkloon bij een dealer is hoger en een dealer maakt vrijwel altijd gebruik van nieuwe onderdelen. Het is dan ook niet mogelijk een tweedehands bak te laten inbouwen bij een merkdealer.

Omdat de meeste problemen met transmissies niet alleen komen, maar een samenstelling vormen van schades die we hierboven omschreven hebben, zal het in vrijwel alle gevallen nodig zijn de bak te reviseren (opnieuw afstellen en alle defecte mechanismes nalopen en vervangen) of zelfs helemaal te vervangen.

Laten we dus eens kijken naar de kosten voor verschillende reparaties. In onderstaande tabellen geven we hiervan een overzicht. Deze kosten zijn dus gemiddeldes en zullen hoger liggen bij dealers dan bij garages.

Reparatie versnellingsbak of revisie– kosten

Reparatie/Model Werkloon Onderdelen Totaal
Lekkage transmissievloeistof € 100 – 150,- € 100 – 150,- € 200 – 300,-
Verversen olie € 100 – 200,- € 150 -200,- € 250 – 400,-
Spoelen automaat € 200 – 300,- € 50 – 150 ,- € 250 – 450,-
Revisie bak Ford Focus € 500 – 650,- € 1300 – 1900,- € 1800 – 2550,-
Revisie Honda Civic € 450 – 750,- € 1200 – 1900,- € 1650 – 2650,-
Revisie Toyota Corolla € 500 – 700,- € 1300 – 1900,- € 1800 – 2600,-
Revisie Honda CR-V € 400 – 650,- € 1200 – 1800,- € 1600 – 2450,-
Revisie DSG € 500 – 1100,- € 1000 – 1400,- € 1500 – 2500,-

 

Versnellingsbak vervangen – kosten

Model bak en toepassing Werkloon Kosten nieuwe transmissie Totaal
Aisin  TF-80  SC  – Ford Mondeo Peugeot 408, Opel, Volvo XC60 € 500 – 1000,- € 1600,- € 2100 – 2600,-
Jatco  JF011 E – Nissan Quashqai, X-trail, Mitsubishi Outlander € 500 – 1000,- € 2600,- € 3100 – 3600,-
Audi  DL501 – Audi A4, A5, Q5 € 500 – 1000,- € 4200,- € 4700 – 5200,-
ZF 6 HP – BMW 3 series, Jaguar XJ, XF, Range Rover € 500 – 1000,- € 1600,- € 2100 – 2600,-
LUK 01 J – Audi A4, A5, A6 € 500 – 1000,- € 5500,- € 6000- 6500,-
Jatco  JF506 E – Ford Mondeo, Land Rover Freelander, Mazda, Volkswagen Golf € 500 – 1000,- € 2000,- € 2500 – 3000,-

De kosten voor het laten inbouwen van een tweedehands transmissie zullen ongeveer 60 – 70% bedragen van de prijs voor een nieuwe. U heeft dan echter nergens garantie op.

Wat te doen met een defecte versnellingsbak en kosten die hoog zijn?

Nu we alles weten over de kapotte versnellingsbak: de symptomen, de kosten en de defecten, is het tijd om de hamvraag te beantwoorden. Wat dient u te doen met een kapotte versnellingsbak. Het ligt voor de hand om deze te laten repareren, maar kijkend naar bovenstaande kosten moeten we dit zeker niet zomaar automatisch laten doen.

Gratis Taxatie

Auto met kapotte bak verkopen of laten repareren?

Er is namelijk nog een andere optie die vaak veel voordeliger is: het verkopen van uw auto met kapotte versnellingsbak. In dat geval verkoopt u uw auto en stopt u direct met uw zuurverdiende geld in de bodemloze put, die een defecte versnellingsbak kan zijn, te gooien.

De belangrijkste afweging die u daarbij zou moeten maken is geld. Hoeveel kost de reparatie van de transmissie in vergelijking met de waarde van uw auto en hoeveel zou u ervoor krijgen als u hem verkoopt in deze staat? Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde, dient u hem direct te verkopen.

In alle andere gevallen dient u even te rekenen en zich af te vragen: hoeveel kan ik krijgen voor mijn auto en is dat meer of minder dan de waarde van mijn auto met daar de reparatiekosten vanaf getrokken?

Die eerste vraag kunt binnen enkele uren beantwoorden als u uw auto nu gratis (en vrijblijvend!) door ons laat taxeren. Die laatste vraag is aan u. Succes!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2023 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug