Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Problemen met de ophanging

Een goede ophanging is essentieel voor de wegligging van uw auto. Zonder schokdempers en veren (of luchtveren) zou de auto over de weg stuiteren als een tiener op een technofeest. Niet alleen voelt u dan ieder putje en hobbeltje, het is ook nog eens onveilig, vanwege het gebrek aan controle. Problemen met de ophanging van een auto mogen dus niet genegeerd worden.

In dit artikel leggen we u uit hoe een ophanging werkt, wat de gevaren zijn van een slecht werkende ophanging en wat de symptomen zijn van slecht functionerende luchtvering of schokdempers en veren. Vervolgens gaan we in op de kosten voor reparatie en geven we enkele tips voor hoe u deze zo laag mogelijk kunt houden. Tot slot laten we zien hoe u een auto verkopen voor export werkt als u problemen heeft met vering en schokdempers.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Informatie over de ophanging – Veren en schokdempers

ophanging informatieDe functie van de ophanging is het absorberen van schokken en zo het verbeteren van de wegligging. Dit verhoogt het comfort en de veiligheid op de weg. U voelt niet iedere hobbel en putje en de wagen behoudt optimaal contact met het wegdek.

De ophanging bestaat uit schokdempers en veren. Normaal gesproken is bij ieder wiel een schokdemper en een veer geïnstalleerd. Deze vormen de verbinding tussen de carrosserie en de wielen. Een schokdemper is een soort cilinder met daarin een zuiger met olie. Wanneer u over een hobbel rijdt, zal in eerste instantie de veer de schok verminderen en omzetten in een verende beweging.

Daarna dempt de schokdemper deze verende beweging. De zuiger gaat omlaag en door de verplaatsing van de olie en speciale klepjes waarmee de schokdemper is uitgerust wordt alle beweging geabsorbeerd. Hierdoor blijven de wielen zoveel mogelijk in contact met de weg en trilt de rest van de wagen niet met de wielen mee.

Het hele gewicht van de auto rust op de ophanging en wist u dat een schokdemper per kilometer ongeveer 6000 keer op en neer veert? Hier zijn ze echter voor gemaakt en dit systeem gaat niet snel kapot: schokdempers gaan normaal gezien zo’n 170.000 kilometer mee, voordat ze kapot gaan. Dit is ook afhankelijk van uw rijstijl en waar u ermee rijdt. Houdt u ervan om drempels als een soort schans te gebruiken? Dan is de kans groot dat uw ophanging het een stuk minder lang volhoudt dan normaal.

Het gevaar van rijden met een slechte ophanging

gevaar slechte ophangingSommige mensen onderschatten nog wel eens het belang van een goede ophanging. Ze denken dat het kinderachtig is om last te hebben van een paar schokjes, en zien er verder het probleem niet van in. Niets is echter minder waar. Aangezien één van de functies van de vering het behouden van optimaal contact tussen de wielen en het wegdek is, kan het rijden met een defecte vering behoorlijk gevaarlijk zijn. Dit is dan ook een reden om de auto af te keuren, waardoor u er niet meer mee de weg op mag. Duur laten repareren of uw afgekeurde auto verkopen zijn dan nog uw enige opties.

Meld uw auto gratis aan voor taxatie!

De schokdempers en vering zijn belangrijker voor een goede wegligging dan bijvoorbeeld winterbanden. Wanneer één set niet goed werkt, zal de wagen ‘schuin’ op zijn wielen staan en ook zo rijden. Dit is niet alleen heel irritant, maar ook heel gevaarlijk! Ook de grip op de weg vermindert, waardoor u:

 • Een langere remweg zal hebben;
 • Makkelijker zal gaan slippen (met name op gladde wegen en in bochten);
 • Meer risico zal hebben op aquaplaning.

Daarnaast zullen andere onderdelen ook sneller slijten. Zo zal de druk op het stuurhuis toenemen, met gevaarlijke defecten op dit gebied tot gevolg. Ook banden zullen sneller slijten wanneer uw auto niet helemaal recht staat, met nog minder grip op de weg tot gevolg!

De symptomen van een kapotte ophanging

Wat zijn de tekenen van een kapotte ophanging voor? Hoe herkent u een problemen aan de ophanging achter? En wat zijn de symptomen van een gebroken veer? De volgende symptomen duiden op problemen met de ophanging. Ze kunnen echter ook wijzen op defecten aan het stuurhuis of te zachte banden, dus het is belangrijk om goed na te gaan of uw auto meerdere van deze symptomen vertoont.

Een hobbelige rit

Rijden in een auto met goed werkende ophanging zou moeten voelen alsof u zweeft over de weg. Wanneer u echter ieder putje begint te voelen en u en al uw medepassagiers last krijgen van hun billen omdat ze constant in hun stoel stuiteren, is er iets niet helemaal in orde. Als uw auto al wat ouder is, en meer kilometers op de teller heeft, is de kans groot dat uw schokdempers aan vervanging toe zijn.

Moeilijk sturen

Wanneer het sturen zwaar gaat, en dan met name wanneer u langzaam rijdt, is de kans groot dat een versleten ophanging hier de oorzaak van is. Het sturen is namelijk verbonden met de ophanging aan de voorkant, en dus zijn het stuur en de ophanging van elkaar afhankelijk om goed te functioneren.

Te weinig stuurvloeistof of een ander probleem met de stuurbekrachtiging of het stuurhuis kunnen echter ook een oorzaak zijn van dit probleem. Let daarom goed op andere symptomen.

De auto trekt naar één kant

Wanneer u op een rechte weg rijdt, en niet stuurt, maar de auto heeft toch de neiging om naar één kant te sturen, zou er wel eens iets mis kunnen zijn met één van de veren of schokdempers. Het kan echter ook aan een oneven bandenspanning liggen, of aan een vastzittende rem, een verkeerde afstelling of aan een defect aan de besturing. Dit is behoorlijk gevaarlijk, dus ga zo snel mogelijk naar uw garage!

De auto staat schuin of te laag

veer vervangen kostenWanneer u een geluid hoort bij bijvoorbeeld het rijden over een drempel, en dan merkt dat de auto aan één kant lager staat dan aan de andere kant wanneer deze geparkeerd staat, is er waarschijnlijk een veer kapot. Stel dat de linker achterkant van uw auto lager staat dan de rest: dan is waarschijnlijk de veer linksachter kapot. U merkt dit ook aan de slijtage van uw banden. De banden worden dan gebruikt op een manier waarvoor ze niet bedoelt zijn en u rijdt op een deel dat niet gemaakt is voor al die kilometers. Hierdoor ontstaat letterlijk een spoor van vernieling op de band.

Indien u dit merkt wanneer u rijdt, bijvoorbeeld doordat de auto te veel overhelt naar links bij bochten naar rechts, of wanneer de auto voorover buigt bij het remmen, zijn de schokdempers of veren waarschijnlijk versleten. Ook een achterover hellen bij accelereren duidt op hetzelfde probleem, maar dan op een defect aan de ophanging aan de achterkant.

Een lekkage

Een schokdemper kan alleen goed functioneren wanneer er voldoende olie in de cilinder zit. Door slijtage kunnen ze echter gaan lekken. U kunt dit checken door onder de auto te kijken bij de schokdempers. Ziet u olie aan de buitenkant zitten? Dan lekt de demper waarschijnlijk olie en zal hij steeds minder goed gaan functioneren.

Doe de veringtest

vering test zelf doenOm te testen of de vering van uw auto werkt zoals hij zou moeten werken, kunt u een testje doen. Zet hiervoor de auto stil op een parkeerplaats, en leun met uw volle gewicht op de voorkant van de auto, zodat deze naar beneden gaat. Laat vervolgens los en kijk wat er gebeurt. Een goed werkende vering en schokdemping zou de vering moeten opvangen en de auto in zijn normale staat terug moeten doen keren in één keer. Veert de auto dus nog een paar keer op en neer? Dan zijn de schokdempers versleten en is het tijd voor nieuwe.

U kunt dit overigens ook testen per schokdemper, door dit aan iedere hoek te doen. Zo kunt u vrij nauwkeurig bepalen waar het defect zit en of het nodig is alle dempers te vervangen, of aan slechts nieuwe schokdempers aan de voorkant bijvoorbeeld genoeg heeft.

Problemen met luchtvering – Defecten en kosten voor reparaties aan luchtvering

Tegenwoordig worden bij de fabricage van nieuwere en duurdere wagens de veren van staal en de traditionele schokdempers vervangen door regelbare luchtvering. Dit systeem is behoorlijk kostbaar, maar verhoogt wel de veiligheid en het comfort van de passagiers.

Een luchtveer werkt in principe hetzelfde als een schokdemper, maar met lucht in plaats van olie: Hij bestaat uit een cilinder met daarin een zuiger. De zuiger perst de lucht samen en zorgt zo voor een hoge luchtdruk (overdruk) in de cilinder. Afhankelijk van de mate waarin dit gebeurt kan de veerkracht en stijfheid van het systeem worden ingesteld en dynamisch worden geregeld.

De voordelen van luchtvering

luchtvering kostenLuchtvering heeft enkele grote voordelen ten opzichte van de klassieke ophanging:

 • Het kan fijner afgesteld worden. Het grote voordeel van dit systeem is dat het fijner afgesteld en geregeld kan worden. De hoeveelheid lucht en dus de luchtdruk kunnen apart geregeld worden. Zo kan per component de stugheid van de veer worden ingesteld.
 • De vering kan per wiel geregeld worden. Het luchtveringssysteem is daartoe uitgerust met een computergestuurde regeleenheid. Zo kan per wiel de demping in real-time worden ingesteld, met nog meer comfort en veiligheid op moeilijk berijdbare wegen tot gevolg.
 • De hoogte van de auto kan ingesteld worden. Stel dat u een zwaar beladen auto heeft. De luchtvering zorgt er in dat geval voor dat auto weer net zo hoog als normaal op zijn wielen komt te staan.
 • Meer comfort bij in- en uitstappen. De auto kan ook verlaagd worden bij het in- en uitstappen. Met name bij SUV-modellen hoeven passagiers niet zo’n enorm stuk meer te klimmen.
 • Meer aerodynamica. Wanneer u hard rijdt, bent u gebaat bij een zo laag mogelijke luchtweerstand. Op de snelweg bijvoorbeeld zal het systeem ervoor zorgen dat de auto wat lager op zijn as komt te staan, waardoor de aerodynamica wordt verbeterd met minder uitstoot en een betere wegligging tot gevolg.

Defecten aan luchtvering – Problemen met luchtvering

luchtvering vervangen kostenHelaas is ook het luchtveringssysteem niet onfeilbaar en zijn reparaties hieraan erg kostbaar. We hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet:

 • Lekkende veren. Een van de meestvoorkomende problemen met de luchtvering zijn lekkages. In de loop der tijd raken rubbertjes versleten en langzaam maar zeker zal lucht weglekken. In de meeste gevallen zullen de veren vervangen moeten worden.
 • Problemen met de compressor. Storingen en fouten aan de luchtcompressor zijn ook veelvoorkomende defecten aan dit systeem. De compressor zorgt ervoor dat lucht in de cilindertjes wordt gepompt. Wanneer de compressor niet goed werkt zal ook de luchtvering niet goed werken met een lagere auto en minder goed werkende vering als gevolg.
 • Te veel vocht. De lucht die wordt aangezogen om de veren te laten werken komt uit de buitenlucht. Normaal gezien wordt de lucht gedroogd door een speciaal onderdeel (de droger), maar in de loop der jaren kan deze minder goed gaan werken. Hierdoor komt te vochtige lucht het systeem binnen waardoor zich roest kan gaan vormen.

De kosten van reparaties aan de ophanging

ontdek waarde kapotte autoWanneer veren en schokdempers niet meer goed functioneren, moeten deze vervangen worden. Dit kunt u niet zelf, want de auto moet de brug op en het klusje is niet geheel zonder risico’s. De veer moet namelijk bespannen worden en staat onder hoge druk. Hier is speciaal gereedschap en vakmanschap voor nodig.

Schokdempers moeten altijd per paar (links en rechts) vervangen worden. Gebeurt dit niet, dat zal de auto na reparatie weer schuin rijden (maar dan de andere kant op) met dezelfde problemen als voor de reparatie tot gevolg. Per stuk kost het vervangen van een schokdemper zo’n 200 tot 500 euro, dus zo’n 400 tot 1000 euro voor een paar. Om alle schokdempers te vervangen kan dus makkelijk 2000 euro kosten!

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

De kosten voor het repareren van schokdempers
en luchtvering in een handig overzicht

Ophanging-reparatie Kosten incl. werkloon
Schokdempers voorzijde (paar) 300 – 500 Euro
Schokdempers achterzijde (paar) 300 – 500 Euro
Verlagingsveren (paar) 500 – 800 Euro
Veerpoot luchtvering (per stuk) 750 – 1200 Euro
Luchtbalg (per stuk) 250 – 600 Euro
Compressor, luchtvering 1000 – 1800 Euro

Tips bij problemen aan de ophanging

Bied uw auto gratis aan!

Bespaar op dure reparaties en laat uw auto gratis taxeren

Heeft u te lang doorgereden met kapotte schokdempers of met gebroken veren? Dan zal uw auto worden afgekeurd en is een dure reparatie nodig aan meerdere onderdelen. Uw auto zonder keuring verkopen voor export is dan een goede optie. Dan krijgt u er nog een mooi bedrag voor!

Wilt u ook weten hoeveel u kunt besparen? Kom er dan direct achter door uw auto nu te laten taxeren met het formulier hiernaast. Dit is helemaal gratis en verplicht u verder tot niets, maar als u wilt kunnen we u morgen het geld geven en de auto ophalen.

 • Caroline – SoestCaroline – Soest
  Uitstekende service, snel, komen afspraken na, alles keurig afgewikkeld en een goede prijs. Absoluut een aanrader!
 • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
  Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Roy – LimburgRoy – Limburg
  Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
 • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
  Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug