Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Koppelingsplaat vervangen – Kosten, symptomen en oorzaken

Koppelingsplaat vervangen

Een goedwerkende koppeling is onmisbaar in auto’s die op brandstof rijden. De koppeling zorgt ervoor dat u van versnelling kunt wisselen of uw motor stationair kunt laten draaien. Koppelingsplaten vormen het hart van de koppeling. Helaas gaan ook deze op den duur kapot en zijn de kosten voor een koppelingsplaat vervangen behoorlijk hoog. Denkt u dat een koppelingsplaat problemen geeft? En wilt u meer informatie over de werking, waarom hij slijt en de symptomen van defecten? Dan vindt u hieronder alles wat u wilt weten, inclusief reparatiekosten en een alternatief voor dure reparaties: de auto met defecte koppeling verkopen.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Klik op het onderwerp waar u meer over wilt weten of lees snel verder:

Vervangen van de koppelingsplaat – In het kort

  • De koppelingsplaat is een dunne ronde schijf en vormt het voornaamste deel van de koppeling.
  • Een goed functionerende koppelingsplaat is dus essentieel om te kunnen schakelen.
  • Als gevolg van slijtage – versneld door het rijden van veel korte afstanden – gaat de koppelingsplaat kapot.
  • Signalen van problemen zijn met name moeite met schakelen, geluiden uit de bak, een brandgeur en problemen met optrekken.
  • Een defecte koppelingsplaat moet vervangen worden.
  • De kosten hiervoor variëren van zo’n EUR 400 tot meer dan EUR 1500, afhankelijk van merk, model en type versnellingsbak.
  • Geen zin meer in dure reparaties? Laat uw probleemauto gratis en vrijblijvend door onze experts taxeren en verkoop direct. Wij zijn gespecialiseerd in de inkoop van kapotte auto’s en kunnen hoge prijzen bieden voor auto’s met dit type technische problemen.

Taxeer nu gratis mijn auto

Wat is een koppelingsplaat? – Functie

Koppelingsplaat

De koppelingsplaat vormt het belangrijkste onderdeel van de koppeling. Om te begrijpen hoe een koppelingsplaat werkt en wat precies de functie is, moeten we dus eerst ingaan op de werking van de koppeling in zijn geheel. De koppeling zit tussen de motor en de versnellingsbak in en verbindt deze twee, zodat de kracht van de motor wordt overgedragen op de wielen en uw auto kan rijden.

De naam van het onderdeel is ook letterlijk zijn functie: hij zorgt voor de koppeling en ontkoppeling van de bak met de motor (die altijd door blijft draaien). Bij handgeschakelde bakken gebeurt dit wanneer u het koppelingspedaal indrukt. De versnellingsbak wordt dan even ontkoppeld, zodat u kunt schakelen. Wanneer u het pedaal dan weer loslaat, koppelt de motor weer aan de bak en brengt zijn vermogen weer over. Dit principe is hetzelfde bij automaten, zoals de DSG, alleen koppelen deze dus automatisch.

Koppeling en ontkoppeling

Bij dit koppelen en ontkoppelen speelt de koppelingsplaat een grote rol, omdat dit het onderdeel is dat daadwerkelijk koppelt en ontkoppelt. Het is een dunne ronde metalen schijf die aan beide kanten is voorzien van een voering. Door deze voering ontstaat veel wrijving. Wanneer uw auto rijdt, zit deze plaat stevig tegen het vliegwiel (dat verbonden is met de motor) aangedrukt. Bij het schakelen zorgen krachtige veren in de drukgroep ervoor dat de koppelingsplaat iets loskomt van het vliegwiel, waardoor de aandrijving dus tijdelijk wordt onderbroken. Is het schakelen voorbij, dan laten de veren weer los en drukt de plaat weer stevig tegen het vliegwiel aan.

Hoe gaat een koppelingsplaat kapot?

Het volle vermogen van de motor wordt dus via de koppelingsplaat op de transmissie overgebracht. Bedenk daarbij dat de uitgaande as van de motor altijd met hoge snelheid ronddraait. Deze snelheid is niet altijd gelijk aan de draaisnelheid van de ingaande as van de versnellingsbak. De koppelingsplaat moet dit verschil in draaisnelheid dus opvangen. Hierdoor zal hij soms gaan slippen. Hier is hij voor gemaakt, maar in de loop der jaren en kilometers is slijtage onvermijdelijk. Er staat geen vaste vervangingstermijn voor koppelingsplaten, maar gemiddeld gaan deze zo’n 100.000 tot 200.000 kilometer mee.

Slijtage koppelingsplaten is afhankelijk van verschillende factoren

Hoe snel uw koppeling slijt is afhankelijk van diverse factoren. Om te beginnen dient u te begrijpen dat een koppeling slijt wanneer deze gebruikt wordt: bij het schakelen dus. Schakelt u veel, dan zal uw koppelingsplaat snel slijten. Schakelt u weinig, dan gaat hij langer mee. Mensen die dus veel in de stad rijden en vooral korte afstanden afleggen, zullen na minder kilometers ondervinden dan mensen die hun auto vooral op de snelweg gebruiken.

Daarnaast zijn de volgende factoren van invloed op de slijtage van koppelingsplaten:

  • Het vermogen van de motor (een meer krachtige motor vergt meer van de koppeling)
  • Het gewicht van de auto
  • Sportief rijden in hoge toerentallen
  • Het trekken van een aanhangwagen of caravan
  • Het type koppeling en koppelingsplaat dat erin zit (een lichte koppeling slijt sneller dan een zwaardere met een grotere plaat)

DSG koppeling problemen

Iedere koppelingsplaat gaat vroeg of laat kapot, maar er zijn ook een aantal auto’s die vatbaarder zijn voor problemen met de versnellingsbak en koppelingen dan andere. De laatste jaren zien we met name veel problemen met automaten met dubbele koppeling. Een beruchte automaat in dit opzicht is de DSG automaat van de Volkswagen Groep, die we terug vinden in automerken als Volkswagen, Seat, Skoda, Audi en Porsche. Zie voor een compleet overzicht van alle problemen ook deze pagina.

Bij de DSG komen reparaties aan koppelingsplaten extreem veel voor. Met name de 7-traps DQ 500 is zeer gevoelig voor problemen. Dit is vanwege een fout in de fabrieksinstelling, die ertoe leidt dat de bak vaak te laat of juist te vroeg opschakelt. Dit veroorzaakt trillingen op de as, met een veel snellere slijtage van de koppelingsplaat als gevolg.

Powershift automaat problemen

Ook de Powershift automaat beschikt over een dubbele koppeling, en is daarmee vatbaar voor extra veel problemen. Eén van de veelvoorkomende problemen bij deze automaat – terug te vinden in veel auto’s van Ford en Volvo – is een versleten koppelingsplaat. Met name mensen die hun auto veelal voor korte ritten gebruiken en vaak in de file rijden krijgen (te) snel te maken met problemen. Dit komt omdat de bak in dit soort situaties overmatig veel schakelt, wat de levensduur bepaald niet ten goede komt.

Problemen koppeling EDC bakken van Renault

Naast de Powershift en de DSG staan ook de EDC bakken bekend om hun hoge aantal problemen en defecten. Ook problemen met de koppeling komt bij dit type versnellingsbakken vaak voor. Dit heeft dezelfde oorzaken als bij de andere transmissies met dubbele koppeling: ze worden intensiever gebruikt, vertonen meer slip en slijten daardoor sneller. Afhankelijk van het type EDC moet de plaat soms al binnen de 100.000 km vervangen worden.

Koppelingsplaat versleten symptomen

Het herkennen van een versleten koppelingsplaat is iets wat u vrij eenvoudig zelf kunt doen. Er zijn namelijk enkele kenmerkende symptomen van een defecte koppelingsplaat. Dit zijn de volgende:

Motor draait, maar auto versnelt langzaam

Wanneer uw motor op vol vermogen draait, maar het vermogen wordt niet overgebracht op de wielen, is de kans groot dat u te maken heeft met een slippende koppeling. Anders gezegd: het lijkt alsof uw auto niet vooruit wil, ondanks een prima werkende motor. Zo’n slippende koppeling is een veelvoorkomend symptoom van een versleten of kapotte koppelingsplaat. Wanneer de voering op de oppervlak van de plaat versleten is, heeft hij minder grip, waardoor hij minder grip heeft op het vliegwiel en dus door gaat slippen. Het gevolg is dat de versnellingsbak niet helemaal meedraait met de motor, waardoor u dus minder snel accelereert.

Houd er rekening mee dat dit een geleidelijk proces is. In het begin zult u dit slippen nauwelijks merken, omdat de auto slechts een fractie langzamer optrekt dan normaal. Maar naarmate de koppeling meer gaat slippen, worden de problemen erger, totdat u het zeer duidelijk zult merken.

Slipt mijn koppeling? Doe de test

Om er zeker van te zijn dat het de koppeling is die slipt, kunt u zelf een testje doen:

  • Parkeer de auto op een leeg parkeerterrein (of in ieder geval ergens zonder verkeer, spelende kinderen en ruimte om een stukje vooruit te rijden).
  • Start de motor en houd de handrem erop.
  • Druk het koppelingspedaal in.
  • Schakel in de tweede versnelling, houd uw voet op de koppeling en geef gas, totdat de motor zo’n 2500 toeren maakt.
  • Laat het koppelingspedaal langzaam opkomen.
  • In normale gevallen valt uw motor nu uit, omdat de koppelingsplaat vastgrijpt in het vliegwiel. Gebeurt dit niet, dan slipt hij door en is hij dus versleten.

Problemen met schakelen in versnelling of achteruit

Een typisch symptoom van dit probleem is ook dat de auto bepaalde versnellingen niet meer ‘pakt’. Met name de derde en de achteruit zullen lijden onder schade aan de koppelingsplaat. Het schakelen in deze versnellingen zal dan hetzelfde effect hebben als wanneer de auto in zijn vrij staat: er worden geen toeren overgebracht op de wielen.

Slijpende geluiden bij het schakelen

Geluiden tijdens het schakelen worden veroorzaakt door een ingaande as van de bak die blijft draaien tijdens het schakelen. Oftewel: als het indrukken van een koppelingspedaal niet tot ontkoppeling leidt. Vaak duidt dit op een probleem met het loskoppelmechanisme, en een versleten koppelingsplaat zou hier zomaar de oorzaak van kunnen zijn. De koppelingsplaat vervangen is dan nodig.

Brandgeur

Ook een brandgeur tijdens het schakelen wijst op problemen met de koppeling. Wanneer de koppeling slipt kan deze oververhit raken, met als gevolg dat metaal over metaal schuurt. Dit kunt u vaak ook ruiken, door een typische brandgeur van gloeiend heet metaal.

Een trillend koppelingspedaal

Een defecte koppelingsplaat zal er ook voor zorgen dat uw koppelingspedaal trilt bij het optrekken. Op den duur gaat zelfs de hele auto meetrillen. Niet goed! Dit kan worden veroorzaakt door het steeds verliezen van de grip op het vliegwiel. Hierdoor ontstaan trillingen en die worden doorgezet naar het pedaal. Nu kan dit trillende pedaal ook andere oorzaken hebben, dus het is belangrijk om te testen of daadwerkelijk de koppelingsplaat de boosdoener is.

Test uw koppelingsplaat

Ook of de koppelingsplaat versleten is en de trillingen in het pedaal veroorzaakt kunt u zelf testen op vrijwel dezelfde manier als hierboven:

  • Parkeer de auto op een verlaten stuk asfalt, waar u de ruimte hebt om een klein stukje vooruit te rijden (kijk weer uit voor kinderen, dieren en paaltjes).
  • Activeer de handrem.
  • Start de motor.
  • Druk het koppelingspedaal in, laat de versnelling in zijn vrij, en geef gas tot zo’n 2000 toeren.
  • Laat vervolgens de koppeling rustig opkomen.
  • Gaat het pedaal trillen? Dan is de koppelingsplaat kapot. Trilt hij niet? Dan zit het probleem ergens anders.

Kun je blijven rijden met kapotte koppelingsplaat?

Kapotte koppelingsplaat

In de regel is het nooit slim om door te blijven rijden met defecten aan een auto. Van het een komt het ander, en voor u het weet is de auto total loss. Dat is bij een versleten of defecte koppelingsplaat niet anders. Wanneer deze een enkele keer lichtjes doorslipt, lijkt er misschien niet veel aan de hand. Waarschijnlijk bent u met het vervangen van de koppelingsplaat dan klaar.

Blijft u er echter mee doorrijden, dan zal ook zeker het vliegwiel kapot gaan, wat weer een paar honderd euro extra kosten met zich meebrengt. Verder is het altijd mogelijk dat ook nog een ander onderdeel problemen geeft, bijvoorbeeld de versnellingsbak of de motor zelf. Blijft u hiermee doorrijden, dan is de kans groot dat er onherstelbare schade ontstaat aan de motor of transmissie. Een zeer dure grap!

Het doorslippen zal er bovendien voor zorgen dat uw brandstofverbruik omhoog gaat. Daarnaast zal de koppeling op den duur helemaal niet meer werken, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden (u staat bijvoorbeeld ineens stil op een drukke weg of kruispunt). Hoewel een licht slippende koppeling nog geen reden is om de auto af te keuren, is een niet functionerende koppeling dat wel. Alsnog laten repareren of de auto zonder apk verkopen zijn dan nog uw enige opties.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Wanneer koppeling vervangen?

Wanneer u meerdere symptomen heeft van een defecte koppelingsplaat, zal deze in de meeste gevallen vervangen moeten worden, samen met de drukgroep en de druklager. Zit u krap bij kas en wilt u de reparatie nog even uitstellen? Dan is het in sommige gevallen ook mogelijk de koppeling te laten afstellen. Dit biedt echter alleen een tijdelijke oplossing, en zouden we daarom afraden.

Koppelingsplaat vervangen

Het vervangen van de koppelingsplaat is een vrij eenvoudig, maar arbeidsintensief werkje. Dit komt omdat de koppeling zich in het hart van de aandrijflijn bevindt. Deze zal dan ook helemaal moeten worden gedemonteerd voordat de koppelingsplaat vervangen kan worden, inclusief de transmissie. Een gemiddelde monteur zal er bij een gemiddelde auto daarom al snel drie tot vijf uur mee bezig zijn.

Koppelingsplaten vervangen gaat stap voor stap:

  1. De aandrijfassen worden losgehaald van de versnellingsbak.
  2. De monteur haalt vervolgens ook de bekabeling en bouten los van de bak.
  3. De transmissie wordt eruit gehaald zodat de koppeling vrij komt
  4. De koppelingsplaat kan nu worden losgeschroefd.
    Ook de druklager en de drukgroep zullen in veel gevallen vervangen worden.
  5. Vervolgens worden de nieuwe onderdelen erop gezet.
  6. De transmissie wordt er weer ingezet en bevestigd.
  7. De monteur test of alles weer goed werkt.

Koppelingsplaten vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een koppelingsplaat zijn vrij hoog. Zoals gezegd is het vervangen van de plaat erg arbeidsintensief, waardoor er veel uren in gaan zitten. De kosten voor de onderdelen zelf vallen mee, al is dit afhankelijk van het merk, model en type van uw auto. De onderdelen bij een Fiat 500 kosten gemiddeld zo’n 100 tot 200 euro, terwijl die bij een Opel Zafira al snel drie tot vier keer zo veel kosten.

Omdat de kosten bij deze reparatie vooral in de arbeid gaan zitten, wordt aanbevolen ook gelijk de druklager, drukgroep en het vliegwiel mee te vervangen: de hele koppelingsset dus. Dit is misschien tien minuten extra werk, terwijl het op een later tijdstip weer drie tot vijf uur zal kosten. Zo bespaart u hoge kosten op de lange termijn.

Bedenk daarnaast dat de daadwerkelijke prijs die u zult betalen voor vervanging van de koppelingsset afhankelijk is van waar u de reparatie laat uitvoeren. Merkdealers zijn over het algemeen een stuk duurder dan algemene garages. Zie voor een overzicht van de gemiddelde kosten voor vervanging van koppelingsplaten onderstaande tabel:

Merk & Model Kosten Onderdelen Kosten arbeid Totaal kosten
Peugeot 307 € 125 – 375 € 280 – 420 € 405 – 795
Volkswagen Lupo € 260 – 560 € 260– 440 € 520 – 1000
Volkswagen Golf € 280 – 580 € 260 – 460 € 540 – 1040
Ford Focus € 300 – 650 € 300– 410 € 600 – 1060
Opel Zafira € 350 – 700 € 270 – 390 € 620 – 1090
Suzuki Alto € 150 – 250 € 230 – 390 € 380 – 640
Fiat 500 € 100 – 200 € 250 – 400 € 350 – 600

Is er een alternatief voor deze dure koppeling-reparaties?

In negen van de tien gevallen hebben mensen deze reparatie nodig als hun auto al behoorlijk op leeftijd is. De auto is typisch zo’n 5 tot 10 jaar oud en heeft 100.000 – 200.000 kilometers op de teller. Het is in dit soort gevallen maar zeer de vraag of uw auto deze dure reparatie nog waard is. De kans is immers groot dat u na vervanging binnen een paar maanden weer tegen nieuwe problemen aanloopt. Daarbij staan de reparatiekosten vaak niet in verhouding tot de waarde van de auto, die meestal slechts enkele duizenden euro’s bedraagt.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Het is daarom slim ook het verkopen van uw auto te overwegen als alternatief voor deze dure reparatie. Dat kan bij ons, want wij kopen auto’s, ook met schade, problemen of zonder keuring. Wanneer u de auto met defecte koppeling aan ons verkoopt, zullen wij deze in de meeste gevallen exporteren naar landen in Oost-Europa. Hierbij kunnen wij profiteren van de lagere loonkosten aldaar, waardoor reparaties een stuk goedkoper zijn. Door uw auto met problemen aan ons te verkopen profiteert u van deze werkwijze: u krijgt een meer dan uitstekende prijs voor uw oude auto.

Laat uw oude auto taxeren om direct een goed bod te ontvangen

Bied uw auto gratis aan!

Wilt u direct weten wat uw auto waard is? Meld hem dan gratis aan voor taxatie met het formulier hiernaast. Dit verplicht u tot niets en u zit nergens aan vast, maar binnen een uur weet u wat de auto waard is. Dit is ook direct het bedrag dat wij echt zullen betalen voor de auto, zonder grappen!

Gaat u vervolgens akkoord met ons bod, dan is alles snel geregeld. Wij maken direct een afspraak voor de gratis ophaaldienst, regelen de vrijwaring en verkoopovereenkomst en u krijgt direct het geld van ons. En de kosten voor de koppelingsplaat vervangen hoeft u ook niet te betalen. Graag tot snel!

  • Harm-BredaHarm-Breda
    Duidelijke afspraken kunnen maken, en ze zijn allemaal nagekomen. Ook het contact verliep snel en zeer correct. Na overeenstemming over de prijs kreeg ik snel geld gestort, en mijn auto is binnen de afgesproken tijd opgehaald.
  • Pieter — BruggePieter — Brugge
    Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.
  • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
    Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
  • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
    Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
  • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
    Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
  • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
    Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
  • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
    Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
  • Roy – LimburgRoy – Limburg
    Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
  • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
    Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug