Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Help, mijn auto trilt! Alles over de oorzaken van trillingen en schokken

Auto triltMerkt u dat uw auto trilt? En wilt u weten wat hier de oorzaak van kan zijn? En wat u het beste kunt doen om het probleem te verhelpen? Dan zit u hier goed. In dit artikel vertellen we u alles over de diverse veelvoorkomende oorzaken van trillingen bij een auto. Ook leggen we uit hoe u kunt achterhalen wat bij u de oorzaak is, en linken we door naar artikelen met veel informatie over het betreffende probleem.

Trillingen en schokken zijn sowieso hinderlijk, maar kunnen ook wijzen op (ernstige) defecten. Soms is de oplossing het goed oppompen van een enkele band, terwijl uw wagen andere keren een koppelingsplaatvervanging of een andere dure reparatie nodig heeft. Blijf dus zeker niet langer met een trillende auto rondrijden en laat uw auto repareren of verkoop hem voor export.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

De ene trilling is de andere niet

Hieronder gaan we in op de meestvoorkomende oorzaken van vreemde vibraties bij auto’s. Voordat u deze bekijkt is het van belang dat u zich realiseert dat trillingen in verschillende vormen komen. Een trilling ontstaat namelijk doordat een enkel onderdeel defect is gegaan. De locatie van dit onderdeel zal dan dus de bron zijn van de trilling en ervoor zorgen dat de hele auto gaat trillen. Vergelijk het met een aardbeving: een groot gebied schudt op zijn grondvesten, maar de oorzaak van de trilling bevindt zich in het epicentrum.

Let dus op de locatie waar de trillingen vandaan komt en waar de trillingen het hevigst zijn. Vaak is dit het stuur, maar het kan ook de versnellingspook zijn. Ook trillingen van het gaspedaal, de koppeling en het rempedaal komen voor. Vaak beginnen deze nauwelijks waarneembaar in deze onderdelen, om zich vervolgens uit te breiden door heel de auto. Let ook op de situatie waarin het probleem zich voordoet. We hebben de drie meestvoorkomende situaties op een rijtje gezet.

Auto trilt bij remmen

Trilt uw auto bij het afremmen? Dan is het logisch om aan te nemen dat het probleem in de remmen zit. Toch is dat meestal niet het geval. Remmen worden bij goed onderhoud vaak preventief vervangen, dus ver voordat ze problemen gaan geven. Wanneer een auto trilt bij remmen, betekent dit vaak dat er een probleem is met de ophanging. Scroll naar beneden voor meer informatie!

Auto trilt bij gas geven

Als de auto trilt bij gas geven, denken veel mensen aan een motorprobleem. Toch hoeft ook dit zeker niet het geval te zijn. Motorproblemen uiten zich ook vaak door trillingen tijdens het stationair draaien, dus let daar ook op. Wanneer de auto trilt bij gas geven kan het ook gaan om een defecte motorophanging of een defecte homokineet. Ook kapotte wiellagers kunnen deze trillingen veroorzaken.

Auto trilt stationair

Trillingen tijdens stationair draaien wijzen vaak op een motorprobleem. Meer specifiek: op een niet soepel draaiende motor, wat meestal wordt veroorzaakt door een niet optimale verbranding. Een niet optimale verbranding kan een groot aantal oorzaken hebben, zoals defecte bougies, bobines of een kapotte brandstofpomp. Wat we ook nog wel eens zien is een slippende multiriem, wat dan meestal gebeurt bij nat weer of na een bezoekje aan de wasstraat.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Meestvoorkomende oorzaken van trillingen

De zes meestvoorkomende oorzaken van een auto die trilt zijn de volgende:

 • Probleem met banden
 • Aandrijfas of ophanging
 • Schade aan wielen
 • Motorproblemen
 • Kapotte koppeling
 • Problemen met de remmen

Bandenprobleem

De nummer één meestvoorkomende oorzaak van trillingen is een probleem met de banden. Bandenproblemen veroorzaken trillingen bij elke snelheid, maar kunnen extra merkbaar worden bij bepaalde snelheden. In veel gevallen zijn de banden dan niet goed uitgebalanceerd (met loodjes in de velgen).

De oplossing is dan om de banden opnieuw te laten balanceren. Een te lage of te hoge bandenspanning kan tevens trillingen veroorzaken (oplossing: pomp uw banden op of laat lucht uit). Ook slijtage kan op den duur leiden tot trillingen.

Als slechts één kant van de band is afgesleten, is het vaak mogelijk de banden te roteren (dus voor naar achter en andersom) om de problemen te verhelpen. Soms is het ook mogelijk om schade aan banden te laten repareren. En natuurlijk is het ook altijd mogelijk om nieuwe banden te monteren. Houd rekening met kosten van ongeveer 100 euro per band.

Trilling door aandrijfas of ophanging

Is het vooral het stuur dat trilt? Dan is de kans groot dat de trillingen worden veroorzaakt door een probleem met de aandrijfas, het stuurhuis of de ophanging. Al deze onderdelen zijn namelijk direct verbonden met een stuurhuis, dus wanneer hier ergens iets trilt, trilt het stuur mee.

Veel van dit soort trillingen worden veroorzaakt door kleine botsingen of te hard rijden door putjes, over drempel en stoeprandjes. Uw schokdempers en andere delen van de ophanging kunnen hierdoor scheuren, breken of gaan lekken. Hierdoor kunnen ze hun werk minder goed doen en dat kan schokken en zelfs constante trillingen veroorzaken. Wat we ook vaak zien zijn kapotte fuseekogels.

Daarnaast kunnen te harde schokken leiden tot verbuigingen van de aandrijfas of problemen met de uitlijning. Ook een defecte homokineet kan trillingen en schokken van de auto veroorzaken. In dit geval trilt de auto het meest tijdens sturen en optrekken.

Probleem met wielen

Ook problemen met de wielen kunnen een trillend stuur en constante vibraties van de auto veroorzaken. Heeft u toevallig onlangs een stoeprandje geraakt en merkt u sindsdien dat de auto schokt? Grote kans dat de wielen krom zijn of uit balans zijn geraakt. Ook kan een loszittend wielmoer voor trillingen zorgen. Voelt u de trillingen vooral via het stuur? Dan zal het probleem in (één van) de voorwielen zitten.

Ook kan een trillend stuur wijzen op defecte wiellagers. Door slijtage kan de race waarin de kogellagers zitten indeuken, of kunnen de kogels zelf beschadigd raken. Het gevolg: de kogels draaien niet meer soepel rond, maar stoten steeds tegen de binnenkant van de race aan. Dit zult u merken, door een hinderlijke trilling. Heeft u naast een trillend stuur ook last van ongelijke slijtage van de banden, hoort u een brommend en/of zoemend geluid en trekt de auto soms naar één kant? Grote kans dat een versleten wiellager de boosdoener is!

Motorproblemen

Ook een breed scala aan motorproblemen kan er de oorzaak van zijn dat u zit te shaken in uw wagen. Motorproblemen klinken gelukkig vaak ernstiger dan dat ze zijn, en vaak zijn ze eenvoudig te verhelpen als u er tijdig bij bent. Meestal worden problemen veroorzaakt door een overslaande of niet soepel draaiende motor. Dat kan vele oorzaken hebben. Onder meer de volgende motorproblemen kunnen een trillende motor/auto veroorzaken:

 • Kapotte bougies, bobines of bougiekabels
 • Problemen met het brandstofsysteem (kapotte brandstofpomp of lekkage leidingen)
 • Schade aan zuigers of cilinders
 • Vervuild brandstoffilter
 • Defecte turbo
 • Motorophanging
 • Te weinig olie
 • Versleten distributieriem of ketting

Autotrillingen en schokken die veroorzaakt worden door motorproblemen merkt u meestal al bij het starten of bij stationair draaien. Omdat de motor niet soepel loopt zal hij gaan schokken, wat u merkt doordat de hele auto mee gaat trillen. Schade aan de motor of het brandstofsysteem gaat uiteraard vaak gepaard met andere symptomen, zoals vermogensverlies, een brandend motorstoringslampje en zwarte rook uit de uitlaat.

Koppeling kapot

Een kapotte koppeling, en dan met name een versleten koppelingsplaat, is ook vaak de oorzaak van trillingen bij wagens met een hoge kilometerstand. Dit zult u dan vooral merken doordat het koppelingspedaal trilt tijdens het schakelen. Deze is namelijk rechtstreeks verbonden met uw koppeling. Bij beginnende problemen zal enkel het pedaal trillen, maar naarmate de schade groter wordt, kan heel de auto mee gaan trillen.

Omdat de koppeling zijn hele leven lang onder grote druk staat, is het normaal dat deze slijt. Meestal beginnen de eerste tekenen van slijtage (naast trillingen ook problemen met schakelen en vreemde slijpende geluiden tijdens het schakelen) na ongeveer 150.000 kilometer op de teller. De koppelingsplaat vervangen is dan nodig, wat een dure grap kan zijn. In deze gevallen kan het daarom interessant zijn uw auto met defecte koppeling te verkopen.

Versleten remmen

Tot slot kunnen ook versleten remmen trillingen aan de auto veroorzaken. Deze vibraties zijn dan meestal merkbaar bij het stuur en in het rempedaal, en doen zich zoals gezegd vooral voor tijdens het remmen. De boosdoener is in veel gevallen een of meerdere versleten remschijven. Deze kunnen kromtrekken en als u dan remt, remmen de wielen niet meer gelijkmatig af, wat u voelt als een trilling.

Trillingen bij het remmen zullen dan ook vaak gepaard gaan met andere symptomen van kapotte remschijven, zoals minder remvermogen, geluiden bij het remmen en een anders aanvoelend rempedaal. Herkent u deze problemen? Dan adviseren wij u hier niet mee rond te blijven rijden, want dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Waarom trilt mijn auto? – Alle oorzaken op een rijtje

 

Wanneer trilt de auto? Mogelijke oorzaken
Trillingen tijdens het remmen Remmen, ophanging
Bij hoge snelheid Motorproblemen, banden, wiellagers, brandstofpomp
Bij het optrekken Homokineet, wiellagers, transmissieschade, kapotte koppeling, motorophanging
Stationair draaien Motorschade, motorophanging, multiriem, brandstofsysteem, ontsteking
Constant Wielen, banden, aandrijfas, wiellager, motor
Bij sturen Wielen, banden, homokineet
Bij schakelen Koppeling, versnellingsbak

Kan ik blijven rijden met een trillende auto?

Rijden met een trillende autoHet korte antwoord: nee. Het is altijd onverstandig om te blijven rijden met een auto met schade of gebreken. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste kan het tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Een auto met kapotte remmen of problemen met de ophanging is minder goed te besturen, waardoor de kans op ongevallen aanzienlijk toeneemt.

Ten tweede worden technische problemen alleen maar erger wanneer u er niets aan doet. Het kapotte onderdeel zal verder kapot gaan en omdat het niet meer goed functioneert, zullen ook andere onderdelen sneller slijten. Een motor die bijvoorbeeld niet goed loopt, zal te maken krijgen met extra koolafzetting in het blok en het uitlaatsysteem, waardoor ook hier allerlei onderdelen het kunnen begeven en uw auto binnen de kortste keren total loss is.

Wij kopen auto’s

We raden u daarom aan niet te blijven rijden met trillingen, en het probleem op te lossen. Bij nieuwe auto’s ligt het voor de hand om naar de garage te gaan, de auto te laten inspecteren en te laten repareren. Maar is uw auto al wat ouder, heeft deze een hoge kilometerstand en zijn er meer problemen? Dan is het slim om te overwegen uw defecte auto te verkopen. Dat kan hier, want wij kopen auto’s!

Bij Inkoopautos zijn we al meer dan vijftien jaar gespecialiseerd in de inkoop van auto’s met schade en defecten. Na aankoop zullen wij uw auto exporteren, zodat deze voordelig gerepareerd kan worden en een nieuw leven krijgt. Omdat wij profiteren van lage reparatiekosten, profiteert u van een extra hoge prijs voor uw auto!

 • Tom – LeuvenTom – Leuven
  Ik was wat sceptisch over het verkopen van mijn auto online, maar het hele proces…
 • Sofie uit BruggeSofie uit Brugge
  Mijn auto had een kapotte motor, en ik dacht dat niemand hem zou willen. Maar…
 • Jan – Noord HollandJan – Noord Holland
  Ook wij hebben prima ervaringen met inkoopautos.com. Na telefonisch contact kwamen ze binnen 2 uur…
 • Marc Geerts – kapelle op den bosMarc Geerts – kapelle op den bos
  Verkoop wagen met schade werd op een correcte afgehandeld. Afspraken en tijdstip van afhaling zijn…
 • A.J.Wisgerhof-SchipluidenA.J.Wisgerhof-Schipluiden
  Ik kan niet anders dan bovenstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service. Binnen een halfuur…
 • M. Jansen – DrunenM. Jansen – Drunen
  Ik ben zeer te spreken over de vriendelijke en correcte afhandeling met u. U heeft…

Vraag gratis taxatie aan

Gratis Taxatie

Bent u benieuwd wat wij u kunnen bieden wanneer uw auto trilt?

Aarzel dan niet om uw wagen aan te melden voor onze taxatie en het formulier hiernaast in te vullen. Dit is gratis en geheel vrijblijvend.

Binnen een uur zullen wij uw auto taxeren en een eerlijk bod doen. Gaat u akkoord? Dan maken wij direct uw geld over en halen we de auto gratis bij u thuis op. Door heel België en Nederland!

Winkeler G – Merelbeke Goede, correcte en snelle afhandeling. Heel klantvriendelijke omgang. Geld reeds overgemaakt voor de afhaling van de wagen. Zeer correcte prijzen. Bedankt voor de vlotte, vriendelijke en correcte afhandeling Vriendelijke groeten Winkeler G

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug