Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Wiellager vervangen – Kosten, symptomen en oorzaken van defect

Wiellager vervangen

Denkt u dat er een probleem is met één van de wiellagers van uw auto? Of heeft u van de garage gehoord dat een wiellager vervangen moet worden en vraagt u zich af wat de normale kosten bij het vervangen van een wiellager zijn? Dan is dit artikel voor u.

Hieronder vertellen we u alles over dit onderdeel en leggen we u uit wat de oorzaken zijn van defecten. Ook laten we u zien u hoe kapotte wiellagers kunt herkennen, hoe de reparatie in zijn werk gaat, wat de kosten hiervoor zijn en wanneer het slim is een alternatief te overwegen.

 

Lees dus snel verder of klik op de onderwerpen om direct informatie te krijgen:

Wat is een wiellager? – Functie en werking

Wat is een wiellager

Dankzij de wiellagers kunnen de wielen van uw auto soepel om hun as draaien. Het onderdeel bevindt zich tussen aandrijfas en het fusee. Daar zit het stevig vastgeklemd en zorgt het ervoor dat de wielen met een minimale weerstand kunnen draaien.

Een wiellager bestaat uit een aantal stalen kogellagers die kunnen bewegen in een afgesloten soort ronde rails. Deze metalen rails wordt ook wel race genoemd. Zoals u zult begrijpen komt er enorm veel kracht op dit onderdeel te staan, omdat het hele gewicht van de auto erop rust.

Daarom zijn wiellagers gemaakt van hoogwaardig staal en tot op de nanometer nauwkeurig gebouwd, zodat de kogels aan de ene kant optimaal vrij kunnen bewegen met zo min mogelijk wrijving, maar aan de andere kant goed op hun plaats gehouden worden.

Met of zonder ABS-sensor?

Vrijwel iedere auto is tegenwoordig uitgerust met een antiblokkeersysteem (ABS). Dankzij dit systeem belandt uw auto niet in een ongecontroleerde slip bij hard remmen. Afhankelijk van het type auto dat u heeft maakt dit systeem gebruik van sensoren die zich al dan niet bij de wiellager bevinden. Zogenaamde Hall-sensoren worden tegenwoordig namelijk geïntegreerd in de wiellager. Het vervangen van een wiellager dan wat complexer en kost meer werk.

Oorzaken kapotte wiellager

Zoals ieder auto onderdeel, heeft ook een wiellager niet het eeuwige leven. Op den duur zal de lager versleten zijn en moet deze worden vervangen. Afhankelijk van het merk en model kunt u ervan uitgaan dat ze na zo’n 100.000 – 150.000 km op de teller wel aan vervangen toe zijn. Bepaalde factoren kunnen de levensduur van een wiellager echter aanzienlijk verkorten of zelfs direct kapot doen gaan:

  • rijden door water
  • drempels en putjes
  • problemen met banden
  • ongeluk(je)
  • slecht gemonteerd

Plassen en water

Binnenin de lagers zit een speciale smeerolie die ervoor zorgt dat ze soepel blijven. Deze olie gaat niet goed samen met water. Nu is de lager goed afgesloten en beschermd tegen water, maar bij overvloedige blootstelling van het onderdeel met water zal er toch vocht in de lager komen. Hierdoor kan roestvorming ontstaan en zal de smering minder goed werken, wat de levensduur van wiellagers aanzienlijk zal verkorten. Vermijdt dus diepe plassen en neem de brug om rivieren te passeren.

Slecht wegdek

Voor een goede werking is het belangrijk dat de race perfect rond blijft en dat de kogeltjes niet beschadigen. Bij het rijden door putjes, over drempels of een hobbelige weg van slechte kwaliteit (of zelfs offroad) komen er te grote krachten op de wiellagers. Hierdoor kan de race indeuken en kunnen er microscopische beschadigingen ontstaan op de kogeltjes. Vermijd dus slechte wegen en rijdt voorzichtig als u geen andere keuze heeft.

Bandenspanning niet goed

Voor de levensduur van een wiellager is het belangrijk dat deze precies recht op aandrijfas zit. Bij oneven bandspanning op de verschillende wielen is dit niet het geval. Het gevolg: overmatige slijtage van één of meerdere lagers. Controleer dus regelmatig uw bandenspanning om defecten te voorkomen.

Ongeluk(je)

Wiellagers kunnen tegen een stootje, maar wanneer u betrokken raakt bij een licht ongeluk, kan dit de lagers beschadigen. Met name wanneer u schade heeft gereden bij de wielen, is de kans groot dat ook een wiellager beschadigd is geraakt. Ook per ongeluk een stoeprandje raken is niet goed voor dit onderdeel.

Niet goed gemonteerd

Wat we ook nog regelmatig horen zijn verhalen van mensen die net nieuwe wiellagers hebben, en binnen de kortste keren weer met het zelfde probleem kampen. Negen van de tien keer is de nieuwe lager dan niet goed gemonteerd. Grote kans dat de monteur bij het vastzetten het onderdeel licht heeft beschadigd waardoor het zeer snel is gaan slijten. Ook kan het onderdeel niet goed zijn afgedicht, waardoor er water in is gekomen.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Wiellager kapot – Symptomen

Een kapotte wiellager herkennen kan tricky zijn. Sommige van onderstaande symptomen lijken namelijk ook op de tekenen van defecten aan onder meer de homokineet, fuseekogel en ophanging. Wanneer deze symptomen echter samen optreden, is de kans groot dat een wiellager defect is gegaan. Let op de volgende:

  • De wielen maken slijpende geluiden, vooral in de bochten
  • Banden slijten niet gelijk
  • Het stuur trilt
  • De auto trekt naar één kant

Wiellager geluid bochten

Versleten wiellagers zullen op den duur hoorbaar worden. In het begin zult u een brommend of zoemend geluid horen, vooral bij het nemen van (scherpe) bochten. Negeert u het probleem, dan zal dit geluid steeds harder worden totdat het ook duidelijk hoorbaar is bij rechtdoor rijden.

Dit geluid wordt veroorzaakt door slijtage in de lager zelf. Als de kogels en de race niet meer perfect rond zijn, of als het smeermiddel gecontamineerd is geraakt, ontstaat er wrijving. Het gevolg is dat het onderdeel zeer warm zal worden, en dat het dus lawaai gaat maken.

Ongelijke slijtage banden

Normaal gezien slijten banden aan beide kanten even snel. Wanneer het u echter opvalt dat één kant van de autoband meer slijtage vertoont dan de andere kant, is de kans aanwezig dat u een probleem heeft met de wiellager. Dit heeft als oorzaak dat er speling ontstaat in de lager, waardoor het wiel niet meer perfect recht onder uw auto staat. Dit veroorzaakt ongelijk slijten.

Trillend stuur

In meer vergevorderde gevallen van problemen en slijtage zal de auto gaan trillen. Dit is het meest merkbaar aan het stuur en wanneer u flink gas geeft. Het niet meer soepel draaien van de wielen veroorzaakt deze trillingen: de kogels stoten dan steeds tegen de race aan. Hierdoor gaan de wielen trillen wat op den duur voelbaar wordt aan het stuur.

Auto trekt naar één kant

Versleten wiellagers kunnen er ook toe leiden dat uw auto naar één kan zal trekken. Dat wil zeggen dat de auto als vanzelf naar één kant stuurt, ook al raakt u het stuur niet aan. Dit kan tot heel gevaarlijke situaties leiden en wordt veroorzaakt door de trilling op de wielen en in het stuur. Hierdoor raakt de uitlijning van uw auto verstoord.

Hoe weet ik welke wiellager kapot is?

Iedere auto heeft vier wiellagers: aan elk wiel één. Hoe komt u erachter welke wiellager problemen geeft? Gebruik uw oren.

Een kapotte wiellager zal een zoemend of brommend geluid maken. Het geluid komt dus van het wiel dat problemen geeft. Hoort u een geluid linksvoor? Dan zal de wiellager linksvoor kapot zijn.

Soms kan het lastig zijn te achterhalen aan welke kant het defect zich bevindt. Met name in het eerste stadium hoort u enkel een heel zacht geluid aan de voorkant van uw auto dat misschien overstemd wordt door het lawaai van de motor. Bedenk dan dat een lager meer geluid zal maken bij het insturen naar de tegenovergestelde kant, omdat er dan meer druk op komt. Dus hoort u meer geluid bij het insturen naar rechts? Dan zal het defect zich aan het linker voorwiel bevinden.

Homokineet of wiellager kapot?

Zoals gezegd lijken bovenstaande symptomen op die van een kapotte homokineet: de auto trilt en maakt geluiden bij het sturen. Hoe weet je nu welk onderdeel kapot is? Een monteur zal het vrij snel kunnen zien, maar u kunt ook zelf nagaan welk onderdeel kapot is.

Het verschil zit hem namelijk voornamelijk in het geluid dat u hoort. Is dit tikkend of kloppend? Dan zal het waarschijnlijk een homokineet zijn. Is dit zoemend of brommend? Dan is het een wiellager.

Kun je blijven rijden met een versleten wiellager?

Versleten wiellager

Een niet meer optimaal werkende wiellager is geen reden tot paniek. U hoeft dus niet bij het eerste zoemende geluid dat u hoort de auto aan de kant te zetten en de wegenwacht te bellen. Toch kunt u er niet mee blijven rijden.

Om te beginnen zal de uitlijning van uw auto verstoord raken, waardoor deze naar één kant zal sturen bij het rechtdoor gaan. Dit kan gevaarlijk zijn. Daarnaast zal het probleem zonder oplossing alleen maar erger worden, met als enige uiteindelijke consequentie dat het wiel afbreekt met alle gevolgen van dien.

Om deze reden zal een auto met versleten lagers ook niet door de jaarlijkse keuring komen. De auto wordt op dit punt afgekeurd en dan mag u er ook niet meer de weg mee op. Er zijn dan twee opties: de wiellager laten vervangen of de auto verkopen zonder keuring.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Wiellager vervangen

Wiellager vervangen

Een wiellager repareren is niet mogelijk, dus als het defect is zal het onderdeel vervangen moeten worden. Het vervangen van een wiellager is niet heel moeilijk, maar kan toch behoorlijk tijdrovend zijn voor een monteur. Daarom is het ook niet bepaald goedkoop. Met name het loshalen van de oude wiellager (die hierdoor overigens onbruikbaar wordt, er zijn dus geen tweedehands wiellagers) kan moeilijk zijn, omdat deze zoals gezegd stevig in het fusee geperst zit en vastgeroest kunnen zijn.

Na het loshalen van het oude wordt er een nieuw exemplaar bevestigd. Afhankelijk van of de Hall-sensor voor de ABS ook in het wiel zit, moet daarbij goed worden gelet op dat deze niet beschadigd raakt en dat het onderdeel niet andersom wordt gemonteerd. De ABS zou dan namelijk niet meer werken, waardoor u als autobezitter van de regen in de drup valt.

Het kan overigens zinvol zijn om bij meerdere wielen de lagers in één keer te laten vervangen, maar dit is niet altijd nodig. Omdat iedere lager vervangen een opzichzelfstaande klus is, bespaart u hierdoor ook niet op tijd en dus ook niet loonkosten.

Wiellager vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een wiellager lopen uiteen van zo’n 160 euro tot meer dan 600 euro per wiellager. De totaalprijs voor de reparatie is met name afhankelijk van drie factoren:

  • Het merk en model van uw auto
  • Waar u de reparatie laat uitvoeren
  • Hoeveel wiellagers u laat vervangen

Zoals bij elk auto-onderdeel zijn de kosten hiervoor afhankelijk van het merk en model. Daarbij speelt in dit geval nog mee of de ABS-sensor zich bij de wiellager bevindt. Bij modellen met deze sensor zal de reparatie duurder zijn dan bij modellen zonder. Ook de leeftijd zal meespelen: bij oudere auto’s is het vaak lastiger de lager los te halen, waardoor de reparatie langer duurt.

Ook waar u de reparatie laat uitvoeren speelt mee. Het uurloon in een merkgarage ligt namelijk vaak hoger dan bij een algemene garage. Daarom zijn reparaties daar duurder.

Verder heel logisch: de reparatie wordt duurder naarmate u meer wiellagers laat vervangen. De prijzen voor lagers voor en achter lopen niet ver uiteen, hoewel dit de kosten voor het onderdeel achter iets hoger zijn.

Zie voor een overzicht van de reparatiekosten per wiellager onderstaande tabel.
Deze kosten zijn inclusief btw.

Merk & Model Kosten onderdeel Kosten arbeid Totaal kosten
Peugeot 206 € 40 – 75 € 120 – 250 € 160 – 325
Volkswagen Golf € 130 – 200 € 110– 260 € 240 – 460
Skoda Octavia € 120 – 170 € 100 – 200 € 220 – 370
Opel Corsa € 80 – 110 € 90– 210 € 170 – 320
Ford Focus € 120 – 200 € 100 – 200 € 220 – 400
Volvo S60 € 85 – 140 € 80 – 240 € 165 – 280
Renault Clio € 60 – 100 € 80 – 180 € 140 – 280

Wanneer stoppen met repareren?

Reparaties als deze kunnen dus hoge kosten met zich meebrengen, vooral wanneer er meerdere wiellagers vervangen dienen te worden. Ook zien we dat dit soort problemen vaak samengaan met andere technische defecten die ook weer gerepareerd moeten worden. De auto op leeftijd wordt zo op den duur een melkkoe voor garagebedrijven.

Het is daarom slim om uzelf af te vragen of uw auto al deze reparaties nog wel waard is. Met name oude auto’s kunt u beter niet blijven repareren. Er is namelijk een alternatief: de auto verkopen aan export. Door probleem na probleem te blijven laten repareren kan een oudere auto op den duur duizend of meer euro per jaar gaan kosten aan onderhoud. Op een dagwaarde van vaak nog geen 5000 euro is dat eigenlijk veel te veel.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Door uw auto te verkopen, bespaart u op onderhoud en reparatiekosten. Natuurlijk is uw nieuwe auto ook niet gratis, maar het is onze ervaring dat u netto tot honderden euro’s per jaar kunt besparen door een kapotte auto te verkopen (en een andere te kopen) in plaats van te blijven repareren.

Gratis taxatie van uw oude auto

Bied uw auto gratis aan!

Wilt u gratis en vrijblijvend direct de waarde van uw auto bij ons opvragen? Dat kan. Hiervoor vult u simpelweg het formulier hiernaast in. Op deze manier zet u onze taxateurs aan het werk, die binnen enkele uren (op werkdagen) naar uw aanvraag zullen kijken en direct een bod uitbrengen.

Als u dan wilt kunt u direct het bod accepteren en dan komen wij de auto de volgende dag nog gratis ophalen. U krijgt direct geld, waarvan u dan direct een andere auto kunt kopen.

Zo heeft u geen kosten voor het vervangen van een wiellager, maar wel een nieuwe auto zonder problemen. Overigens blijft ons bod staan, ook al gaat u niet direct akkoord. Het is dus ook mogelijk eerst nog even de reparatiekosten op te vragen en rustig een beslissing te nemen over uw oude auto.

Robin van Aalst (Den haag) Geheel volgens afspraak op een nette manier afgehandeld. Ik ben uiterst tevreden en zal daar waar mogelijk deze mannen aanbevelen.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug