Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

ABS pomp kapot? – Symptomen & oplossingen

Het Anti Blokkeer Systeem (ABS) kapot

Het Anti Blokkeer Systeem (ABS) vormt een essentieel onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen in uw auto. Dankzij dit systeem gaat uw auto niet slippen bij plotseling remmen, waardoor gevaarlijke situaties worden vermeden. Door slijtage of storing kan de ABS echter kapot gaan. Vaak ligt dit aan de sensoren, de regelunit of de pomp. Met problemen met de pomp zien we vaak.

Hoe herkent u dit probleem? Wat zijn de symptomen van een kapotte ABS pomp of sensoren? En wat kost de reparatie? Reparaties kunnen behoorlijk duur zijn, dus daarom bieden we u tevens een alternatief: uw schade auto verkopen. Laten we echter eerst eens kijken wat het is en hoe een ABS precies werkt.

Wat is ABS en waarom zit dat op een auto?

Iedere moderne auto is tegenwoordig uitgerust met ABS. Dit ingenieus ontworpen systeem zorgt ervoor dat de auto niet gaat slippen wanneer u remt. Op deze manier worden hele gevaarlijke situaties vermeden, omdat u (meestal) een kortere remweg heeft en u de controle houdt over het stuur. Met ABS is het bijvoorbeeld mogelijk om te remmen en te sturen tegelijk, terwijl deze actie zonder ABS resulteert in rechtdoor slippen. Hierdoor heeft ABS al veel levens gered in kritieke verkeersituaties!

Hoe werkt een ABS systeem?

Hoe werkt een ABS systeem?

Een ABS systeem bestaat uit drie hoofdonderdelen:

 • Sensoren bij de wielen, rempedaal en motor
 • Een regelunit (ECU)
 • Een hydro-aggregaat (ABS pomp)

Hoe zorgt dit systeem er nu voor dat de wielen niet blokkeren? Kort gezegd meten de sensoren constant de snelheid van de wielen afzonderlijk.

De andere sensoren meten de snelheid van de auto en of er geremd wordt. Deze informatie komt samen in de regelunit, die vervolgens berekent in hoeverre de wielen grip hebben en houden. Als u dan remt, en de banden dreigen hun grip te verliezen, geeft deze ECU een seintje aan de ABS pomp dat deze in werking moet treden. De pomp zorgt er dan voor de remkracht wordt verminderd, tot het punt dat het wiel net niet gaat slippen. Zo houdt u altijd de maximale remkracht en optimale controle over uw voertuig.

ABS kapot? Dan ook ESP kapot

Nieuwere auto’s in het hoge segment zijn tegenwoordig ook vaak uitgerust met een Elektronisch Stabilisatie Programma (ESP). Dit systeem werkt net als ABS, maar dan net ietsje anders: het zorgt ervoor dat u niet gaat slippen wanneer u uitwijkt of bijvoorbeeld hard door een natte bocht rijdt. De werking is dus vooral zijwaarts, terwijl ABS vooral in de rijrichting werkt.

Wat veel mensen niet weten is dat dit systeem gebouwd is bovenop het ABS systeem. Het maakt gebruik van dezelfde regelunit, pomp en sensoren. Wanneer u dus een defect heeft in het ABS systeem, zal in vrijwel alle gevallen ook de ESP niet meer werken. Andersom hoeft dit overigens niet zo te zijn: als de ESP kapot is, kan de ABS in sommige gevallen nog prima werken.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Symptomen kapotte ABS pomp

Symptomen kapotte ABS pomp

Een defecte ABS pomp is te herkennen aan enkele voor de hand liggende en minder voor de hand liggende signalen. Dit zijn de volgende:

 • ABS lampje brandt
 • Remmen werken minder goed
 • Indrukken rem wordt zwaarder
 • U slipt toch bij het remmen
 • De snelheidsmeter werkt niet meer

ABS lampje brandt

Het meest vaak voorkomende symptoom van een defect in de ABS is het branden van het ABS lampje op uw dashboard. Dit is vergelijkbaar met het motorstoringslampje, alleen dan voor de ABS. Als er een probleem is ergens in de module, zal dit lampje gaan branden om u erop te wijzen dat er naar gekeken moet worden.

Als u ook ESP heeft, zal negen van de tien keer ook het ESP lampje gaan branden. Dit is omdat het ESP systeem gebouwd is op de ABS. Zonder goed functionerende ABS kan ook de ESP niet goed werken.

Remmen werken minder goed

Afhankelijk van het model van uw auto en de geïnstalleerde ABS, kan het gebeuren dat het rempedaal niet meer goed reageert wanneer u het indrukt. Dit is natuurlijk heel problematisch, want u heeft goed werkende remmen nodig. Meestal zal dit probleem langzaamaan erger worden. In het begin merkt u het nauwelijks, maar na verloop van tijd realiseert u zich dat u het pedaal veel verder en langer moet indrukken dan voorheen.

Indrukken rem wordt zwaarder

Wanneer alles in het remsysteem goed werkt, gaat het indrukken van de rem heel soepel. Het kost geen moeite het pedaal naar beneden te drukken en heeft direct effect. Wanneer u begint te merken dat het remmen zwaarder wordt en u zelf meer moeite moet doen voor dezelfde remkracht, is de kans groot dat uw ABS systeem slijtage vertoont.

Remmen blokkeren

Het doel van de hele ABS module is voorkomen dat de wielen blokkeren en dat de auto gaat slippen. Het spreekt voor zichzelf dat wanneer de wielen dan toch blokkeren en de auto in de slip raakt, het ABS systeem niet meer goed functioneert. Als u dus merkt dat u soms weg slipt, of dat de remmen sporadisch blokkeren, zit er waarschijnlijk ergens een fout in de ABS pomp. Dit kan ook op willekeurige momenten tijdens normaal rijden gebeuren. In dat geval slaat de pomp aan tijdens het rijden. U hoort dit ook als een geklik of tikkend geluid.

De snelheidsmeter werkt niet meer

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar door een defect in het ABS systeem kan ook de snelheidsmeter kapot gaan. Hij geeft dan de verkeerde snelheid aan, of doet helemaal niets meer. Bij sommige modellen wordt het ABS systeem namelijk gebruikt door de centrale regelunit om te bepalen hoe snel de auto rijdt. Wanneer de ABS dan defect is, werkt ook de snelheidsmeter niet meer.

Kun je doorrijden met een defecte ABS?

Вefecte ABS

Een kapotte ABS is geen reden tot paniek, maar u kunt er niet mee blijven rijden. Wanneer u onderweg bent en het lampje gaat branden, hoeft u echt niet direct de auto aan de kant te zetten en de wegenwacht te bellen. Wel dient u bij thuiskomst zo snel mogelijk actie te ondernemen, omdat uw auto een stuk minder veilig is geworden.

Zonder ABS zullen de remmen wel werken, maar de kans is groot dat ze blokkeren wanneer u hard remt. Daardoor kunt u in een ongecontroleerde slip komen, wat tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden. Neem dus geen risico’s!

Sommige mensen denken dat omdat auto’s vroeger ook geen ABS hadden, het nu ook niet verplicht is. Dat is niet zo, want wanneer een auto uitgerust is met ABS, dient deze te werken. Een auto met signalen van een kapotte ABS pomp komt dan ook niet door de APK keuring. Bovendien waren vroeger een hoop dingen normaal die nu verboden zijn, zoals roken in de spreekkamer van de dokter.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Wat zijn de kosten voor reparatie van een ABS (pomp, sensoren, ECU)?

Hoewel een kapotte ABS op het eerste gezicht dus een onschuldig probleem lijkt, kan het een reden zijn om de auto te laten afkeuren. Niet heel zelden wordt de auto dan economisch total loss verklaard, omdat de kosten voor reparatie van een ABS zeer hoog kunnen zijn. Zie voor een overzicht van de gemiddelde kosten voor ABS reparaties onderstaande tabel.

Als u ‘geluk’ heeft, zit het probleem in de sensoren en heeft u een model dat gebruik maakt van goedkope sensoren. U kunt dan voor minder dan 100 euro geholpen zijn, hoewel u uit moet gaan van een gemiddelde prijs van 300 euro voor deze reparatie. Het zal echter regelmatig de ABS pomp zijn die problemen geeft. Deze moet dan vervangen worden.

De gemiddelde kosten voor vervanging van een ABS pomp bedragen zo’n 1700 – 2200 euro. Wie de pech heeft een heel duur ABS systeem aan boord te hebben terwijl de gehele module gerepareerd dient te worden, moet rekening houden met kosten die kunnen oplopen tot 5000 euro of meer.

ABS onderdeel Nieuw Tweedehands Werkloon Totaalprijs
Sensoren (per stuk) €7 – 100 €50 – 100 €78 – 500
ABS pomp €400 – 3000 €200 – 1000 €300 – 900 €700 -3900
Regelunit (ECU) €400 – 600 €200 – 300 €200 – 300 €600 – 900
Hele ABS module €807 – 3700 €407 – 1400 €550 – 1300 €1378 – 5300

Het alternatief voor dure reparaties – De kapotte auto verkopen

Wie geen zin heeft in dure reparaties kan bij ons terecht voor een zeer interessant alternatief. Wij kunnen namelijk zeer hoge bedragen bieden voor auto’s met defecten zoals een kapotte ABS pomp, want wij kopen auto’s met schade en problemen. Ook uw auto met kapotte ABS kan bij ons rekenen op een zeer goede prijs.

Waarom kunnen wij zeer hoog bieden op auto’s met kapotte ABS? Dit heeft alles te maken met ons uniek samenwerkingsverband met enkele Oost-Europese partners. Wij zullen uw auto na aankoop namelijk exporteren naar Oost-Europa. Hier kan men complexe reparaties als ABS pompen en ABS modules vervangen relatief goedkoop uitvoeren. De lonen liggen in deze landen namelijk een stuk lager en bovendien zijn er veel tweedehands onderdelen beschikbaar. Omdat de reparaties goedkoper zijn, worden kapotte auto’s meer waard en krijgt u meer geld voor uw auto!

Direct uw auto gratis laten taxeren voor export

Bied uw auto gratis aan!

U kunt direct profiteren van onze unieke werkwijze door nu uw auto gratis en te laten taxeren. Vrijwel direct krijgt u dan een bod in uw mailbox. Dit is geheel vrijblijvend en verplicht u verder tot niets. U kunt dus alsnog uw ABS laten repareren als ons bod toch tegenvalt. Als u ons bod accepteert en de auto verkoopt profiteert u echter direct van:

 • Gratis ophaalservice in heel Nederland en België
 • Wij zijn al meer dan 15 jaar erkend door de RDW
 • U krijgt direct geld (binnen een dag)
 • Wij halen de auto direct bij u thuis op
 • Hoogste waarde voor uw auto
 • Ook inkoop van auto’s met andere defecten

Laat uw auto met symptomen van een kapotte ABS pomp dus nu gratis taxeren en ontvang morgen uw geld!

Pieter — Brugge Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2023 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug