Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

ABS pomp kapot? – Symptomen & oplossingen

Het Anti Blokkeer Systeem (ABS) kapot

Het Anti Blokkeer Systeem (ABS) vormt een essentieel onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen in uw auto. Dankzij dit systeem gaat uw auto niet slippen bij plotseling remmen, waardoor gevaarlijke situaties worden vermeden. Door slijtage of storing kan de ABS echter kapot gaan. Vaak ligt dit aan de sensoren, de regelunit of de pomp. Met problemen met de pomp zien we vaak.

Hoe herkent u dit probleem? Wat zijn de symptomen van een kapotte ABS pomp of sensoren? En wat kost de reparatie? Reparaties kunnen behoorlijk duur zijn, dus daarom bieden we u tevens een alternatief: uw schade auto verkopen. Laten we echter eerst eens kijken wat het is en hoe een ABS precies werkt.

ABS lampje brandt – In het kort

  • Het antiblokkeersysteem zorgt ervoor dat de auto niet gaat slippen bij het remmen.
  • Het systeem bestaat uit sensoren, een regelunit en een pomp.
  • Al deze onderdelen kunnen defect gaan.
  • Met name de pomp en de ECU zijn kostbare onderdelen om te vervangen. Revisie van de hele unit is mogelijk, maar dan moet vaak wel de pomp of de ECU vervangen worden.
  • Defecten zijn te herkennen aan een brandend ABS lampje op het dashboard, problemen met remmen en een kapotte snelheidsmeter.
  • Oorzaken van defecten zijn meestal slijtage, vocht, vuil en fabricagefouten.
  • De kosten voor het laten repareren van de ABS kunnen oplopen tot zo’n €7000.
  • Hoge offerte ontvangen van uw garage? Laat uw auto dan door ons taxeren en verkoop eventueel direct. Met dit type defecten kunnen wij vaak veel meer bieden dan de waarde hier in Nederland.
  • Bij akkoord op ons bod ontvangt u direct geld en wordt uw auto gratis opgehaald.

Taxeer gratis mijn auto met kapotte ABS

Wat is ABS en waarom zit dat op een auto?

Iedere moderne auto is tegenwoordig uitgerust met ABS. Dit ingenieus ontworpen systeem zorgt ervoor dat de auto niet gaat slippen wanneer u remt. Op deze manier worden hele gevaarlijke situaties vermeden, omdat u (meestal) een kortere remweg heeft en u de controle houdt over het stuur. Met ABS is het bijvoorbeeld mogelijk om te remmen en te sturen tegelijk, terwijl deze actie zonder ABS resulteert in rechtdoor slippen. Hierdoor heeft ABS al veel levens gered in kritieke verkeersituaties!

Hoe werkt een ABS systeem?

Hoe werkt een ABS systeem?

Een ABS systeem bestaat uit drie hoofdonderdelen:

  • Sensoren bij de wielen, rempedaal en motor
  • Een regelunit (ECU)
  • Een hydro-aggregaat (ABS pomp)

Hoe zorgt dit systeem er nu voor dat de wielen niet blokkeren? Kort gezegd meten de sensoren constant de snelheid van de wielen afzonderlijk.

De andere sensoren meten de snelheid van de auto en of er geremd wordt. Deze informatie komt samen in de regelunit, die vervolgens berekent in hoeverre de wielen grip hebben en houden. Als u dan remt, en de banden dreigen hun grip te verliezen, geeft deze ECU een seintje aan de ABS pomp dat deze in werking moet treden. De pomp zorgt er dan voor de remkracht wordt verminderd, tot het punt dat het wiel net niet gaat slippen. Zo houdt u altijd de maximale remkracht en optimale controle over uw voertuig.

ABS kapot? Dan ook ESP kapot

Nieuwere auto’s in het hoge segment zijn tegenwoordig ook vaak uitgerust met een Elektronisch Stabilisatie Programma (ESP). Dit systeem werkt net als ABS, maar dan net ietsje anders: het zorgt ervoor dat u niet gaat slippen wanneer u uitwijkt of bijvoorbeeld hard door een natte bocht rijdt. De werking is dus vooral zijwaarts, terwijl ABS vooral in de rijrichting werkt.

Wat veel mensen niet weten is dat dit systeem gebouwd is bovenop het ABS systeem. Het maakt gebruik van dezelfde regelunit, pomp en sensoren. Wanneer u dus een defect heeft in het ABS systeem, zal in vrijwel alle gevallen ook de ESP niet meer werken. Andersom hoeft dit overigens niet zo te zijn: als de ESP kapot is, kan de ABS in sommige gevallen nog prima werken.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Symptomen kapotte ABS pomp

Symptomen kapotte ABS pomp

Een defecte ABS pomp is te herkennen aan enkele voor de hand liggende en minder voor de hand liggende signalen. Dit zijn de volgende:

  • ABS lampje brandt
  • Remmen werken minder goed
  • Indrukken rem wordt zwaarder
  • U slipt toch bij het remmen
  • De snelheidsmeter werkt niet meer

ABS lampje brandt

Het meest vaak voorkomende symptoom van een defect in de ABS is het branden van het ABS lampje op uw dashboard. Dit is vergelijkbaar met het motorstoringslampje, alleen dan voor de ABS. Als er een probleem is ergens in de module, zal dit lampje gaan branden om u erop te wijzen dat er naar gekeken moet worden.

Als u ook ESP heeft, zal negen van de tien keer ook het ESP lampje gaan branden. Dit is omdat het ESP systeem gebouwd is op de ABS. Zonder goed functionerende ABS kan ook de ESP niet goed werken.

Remmen werken minder goed

Afhankelijk van het model van uw auto en de geïnstalleerde ABS, kan het gebeuren dat het rempedaal niet meer goed reageert wanneer u het indrukt. Dit is natuurlijk heel problematisch, want u heeft goed werkende remmen nodig. Meestal zal dit probleem langzaamaan erger worden. In het begin merkt u het nauwelijks, maar na verloop van tijd realiseert u zich dat u het pedaal veel verder en langer moet indrukken dan voorheen.

Indrukken rem wordt zwaarder

Wanneer alles in het remsysteem goed werkt, gaat het indrukken van de rem heel soepel. Het kost geen moeite het pedaal naar beneden te drukken en heeft direct effect. Wanneer u begint te merken dat het remmen zwaarder wordt en u zelf meer moeite moet doen voor dezelfde remkracht, is de kans groot dat uw ABS systeem slijtage vertoont.

Remmen blokkeren

Het doel van de hele ABS module is voorkomen dat de wielen blokkeren en dat de auto gaat slippen. Het spreekt voor zichzelf dat wanneer de wielen dan toch blokkeren en de auto in de slip raakt, het ABS systeem niet meer goed functioneert. Als u dus merkt dat u soms weg slipt, of dat de remmen sporadisch blokkeren, zit er waarschijnlijk ergens een fout in de ABS pomp. Dit kan ook op willekeurige momenten tijdens normaal rijden gebeuren. In dat geval slaat de pomp aan tijdens het rijden. U hoort dit ook als een geklik of tikkend geluid.

De snelheidsmeter werkt niet meer

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar door een defect in het ABS systeem kan ook de snelheidsmeter kapot gaan. Hij geeft dan de verkeerde snelheid aan, of doet helemaal niets meer. Bij sommige modellen wordt het ABS systeem namelijk gebruikt door de centrale regelunit om te bepalen hoe snel de auto rijdt. Wanneer de ABS dan defect is, werkt ook de snelheidsmeter niet meer.

Kun je doorrijden met een defecte ABS?

Вefecte ABS

Een kapotte ABS is geen reden tot paniek, maar u kunt er niet mee blijven rijden. Wanneer u onderweg bent en het lampje gaat branden, hoeft u echt niet direct de auto aan de kant te zetten en de wegenwacht te bellen. Wel dient u bij thuiskomst zo snel mogelijk actie te ondernemen, omdat uw auto een stuk minder veilig is geworden.

Zonder ABS zullen de remmen wel werken, maar de kans is groot dat ze blokkeren wanneer u hard remt. Daardoor kunt u in een ongecontroleerde slip komen, wat tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden. Neem dus geen risico’s!

Sommige mensen denken dat omdat auto’s vroeger ook geen ABS hadden, het nu ook niet verplicht is. Dat is niet zo, want wanneer een auto uitgerust is met ABS, dient deze te werken. Een auto met signalen van een kapotte ABS pomp komt dan ook niet door de APK keuring. Bovendien waren vroeger een hoop dingen normaal die nu verboden zijn, zoals roken in de spreekkamer van de dokter.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Waarom brandt het ABS lampje op mijn auto?

Het ABS lampje op het dashboard duidt op problemen met het ABS systeem. Dit lampje is bedoeld als waarschuwingssysteem, om u erop te attenderen dat dit systeem niet meer naar behoren werkt. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, dus het is belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent en hier zo snel mogelijk naar handelt.

Problemen met het ABS antiblokkeersysteem zijn er in verschillende vormen. Hieronder hebben we de problemen op een rijtje gezet en leest u meer over de oorzaken en de kosten voor reparaties.

Defecten aan het ABS systeem en hun oorzaken

Het ABS lampje kan duiden op een probleem aan één van de drie onderdelen waaruit dit systeem bestaat. We leggen graag per onderdeel uit wat er mis kan gaan en wat mogelijke oorzaken zijn.

Defecte ABS pomp oorzaken

Een defecte ABS pomp is zoals gezegd het grootste probleem bij defecte ABS systemen. Dit is dan ook echt een slijtageonderdeel. Zoals u begrijpt zijn er grote krachten nodig om een auto gecontroleerd tot stilstand te laten brengen. De ABS pomp krijgt het door de jaren heen dan ook zwaar te verduren en zal vroeg of laat door lekkages of mechanische problemen onbruikbaar worden. Hij kan dan niet meer de druk opbouwen die nodig is om uw auto veilig te laten remmen.

ABS sensor kapot

Ook de ABS sensoren zijn typische slijtage onderdeel. Met name de sensoren bij de wielen staan dag in dag uit bloot aan de elementen, en zullen het daardoor vroeg of laat begeven. Een beetje steenslag, een plas modder, remstof of gewoon stof kunnen ertoe leiden dat dit onderdeel het begeeft. Gelukkig is het vervangen van een ABS sensor niet de meest kostbare reparatie.

Storing in de ABS ECU

Tot slot kan ook de ABS regelunit problemen geven. Dit is in principe geen slijtageonderdeel, maar is in bepaalde auto’s (denk aan de Renault Espace) dusdanig onhandig gemonteerd dat deze dat wel wordt. In veel auto’s zijn de unit en de omringende kabels namelijk niet goed beschermd tegen vocht, pekel en andere weersomstandigheden. Ook remvloeistof (door een lek in het remsysteem) kan doordringen in de regelunit. Hierdoor ontstaat kortsluiting met als gevolg een unit die het niet meer zal doen.

Wat zijn de kosten voor reparatie van een ABS (pomp, sensoren, ECU)?

Hoewel een kapotte ABS op het eerste gezicht dus een onschuldig probleem lijkt, kan het een reden zijn om de auto te laten afkeuren. Niet heel zelden wordt de auto dan economisch total loss verklaard, omdat de kosten voor reparatie van een ABS zeer hoog kunnen zijn. Zie voor een overzicht van de gemiddelde kosten voor ABS reparaties onderstaande tabel.

Als u ‘geluk’ heeft, zit het probleem in de sensoren en heeft u een model dat gebruik maakt van goedkope sensoren. U kunt dan voor minder dan 100 euro geholpen zijn, hoewel u uit moet gaan van een gemiddelde prijs van 300 euro voor deze reparatie. Het zal echter regelmatig de ABS pomp zijn die problemen geeft. Deze moet dan vervangen worden.

De gemiddelde kosten voor vervanging van een ABS pomp bedragen zo’n 1700 – 2200 euro. Wie de pech heeft een heel duur ABS systeem aan boord te hebben terwijl de gehele module gerepareerd dient te worden, moet rekening houden met kosten die kunnen oplopen tot 5000 euro of meer.

ABS onderdeel Nieuw Tweedehands Werkloon Totaalprijs
Sensoren (per stuk) €7 – 100 €50 – 100 €78 – 500
ABS pomp €400 – 3000 €200 – 1000 €300 – 900 €700 -3900
Regelunit (ECU) €400 – 600 €200 – 300 €200 – 300 €600 – 900
Hele ABS module €807 – 3700 €407 – 1400 €550 – 1300 €1378 – 5300

Is een ABS pomp revisie ook mogelijk?

In de meeste gevallen zal het nodig zijn om de gehele ABS module te vervangen. In sommige gevallen kunnen ook alleen de pomp, de regelunit of de sensoren vervangen worden. Bij problemen zal de monteur uw ABS helemaal nalopen en waar mogelijk repareren, zonder de hele unit te vervangen.

Het is overigens niet mogelijk de ABS pomp te reviseren, zoals bijvoorbeeld een versnellingsbakrevisie wel mogelijk is. Is het de pomp die de problemen geeft? Dan moet heel het onderdeel vervangen worden door een nieuw (of tweedehands) onderdeel. Strikt genomen is het ABS systeem dan dus wel gereviseerd, maar niet de ABS pomp.

Het alternatief voor dure reparaties – De kapotte auto verkopen

Wie geen zin heeft in dure reparaties kan bij ons terecht voor een zeer interessant alternatief. Wij kunnen namelijk zeer hoge bedragen bieden voor auto’s met defecten zoals een kapotte ABS pomp, want wij kopen auto’s met schade en problemen. Ook uw auto met kapotte ABS kan bij ons rekenen op een zeer goede prijs.

Waarom kunnen wij zeer hoog bieden op auto’s met kapotte ABS? Dit heeft alles te maken met ons uniek samenwerkingsverband met enkele Oost-Europese partners. Wij zullen uw auto na aankoop namelijk exporteren naar Oost-Europa. Hier kan men complexe reparaties als ABS pompen en ABS modules vervangen relatief goedkoop uitvoeren. De lonen liggen in deze landen namelijk een stuk lager en bovendien zijn er veel tweedehands onderdelen beschikbaar. Omdat de reparaties goedkoper zijn, worden kapotte auto’s meer waard en krijgt u meer geld voor uw auto!

Direct uw auto gratis laten taxeren voor export

Bied uw auto gratis aan!

U kunt direct profiteren van onze unieke werkwijze door nu uw auto gratis en te laten taxeren. Vrijwel direct krijgt u dan een bod in uw mailbox. Dit is geheel vrijblijvend en verplicht u verder tot niets. U kunt dus alsnog uw ABS laten repareren als ons bod toch tegenvalt. Als u ons bod accepteert en de auto verkoopt profiteert u echter direct van:

  • Gratis ophaalservice in heel Nederland en België
  • Wij zijn al meer dan 15 jaar erkend door de RDW
  • U krijgt direct geld (binnen een dag)
  • Wij halen de auto direct bij u thuis op
  • Hoogste waarde voor uw auto
  • Ook inkoop van auto’s met andere defecten

Laat uw auto met symptomen van een kapotte ABS pomp dus nu gratis taxeren en ontvang morgen uw geld!

  • Harm-BredaHarm-Breda
    Duidelijke afspraken kunnen maken, en ze zijn allemaal nagekomen. Ook het contact verliep snel en zeer correct. Na overeenstemming over de prijs kreeg ik snel geld gestort, en mijn auto is binnen de afgesproken tijd opgehaald.
  • Pieter — BruggePieter — Brugge
    Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.
  • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
    Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
  • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
    Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
  • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
    Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
  • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
    Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
  • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
    Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
  • Roy – LimburgRoy – Limburg
    Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
  • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
    Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug