Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Multiriem vervangen – Kosten, symptomen en oorzaken

Multiriem vervangen

De multiriem, ook wel bekend als v-snaar, vormt een essentiële schakel in uw auto. Hij is namelijk verantwoordelijk voor het aandrijven van verschillende systemen, zoals de alternator en de stuurbekrachtiging.

Wanneer deze versleten is, zal hij dus vervangen moeten worden. Wat zijn de kosten voor een multiriem vervangen?

En hoe herken je een kapotte multiriem? Hieronder leest u alles over de problemen met dit auto-onderdeel.

Heeft u een auto met een kapotte multiriem? Dan ligt het voor de hand om dit defect te laten repareren. Toch is het in veel gevallen interessanter om de auto te verkopen voor export. Hoe dit precies zit leest u onderaan dit artikel. Daarnaast gaan we in de functie en werking en de oorzaken van het kapotgaan van de v-snaar. Klik op de onderwerpen om direct informatie te krijgen:

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Klik op de onderwerpen om direct informatie te krijgen:

Piepende V-snaar en multiriem vervangen – In het kort

 • De multiriem (ofwel V-snaar) bevindt zich aan de buitenkant van het motorblok en is essentieel voor het aandrijven van onder meer de alternator, stuurbekrachtiging en aircopomp.
 • Als gevolg van slijtage aan de rollen, lekkages, problemen met aangesloten onderdelen en steenslag kan de V-snaar defect gaan.
 • Naast een piepend, jankend geluid, is een defecte multiriem te herkennen aan brandende dashboardlampjes, problemen met de elektronica en het niet goed werken van stuurbekrachtiging en airco.
 • U kunt de multiriem zelf controleren. Zit er speling of ziet u scheurtjes? Dan moet het onderdeel vervangen worden, inclusief de spanner, geleiderol en spanrol..
 • De gemiddelde kosten voor vervanging bedragen tussen de 200 en 400 euro.
 • Een sim alternatief voor het blijven repareren van oude auto’s is het verkopen van uw defecte auto.
 • Laat uw auto gratis en vrijblijvend taxeren om binnen een uur een goed bod te ontvangen.

Taxeer gratis mijn auto met kapotte multiriem

Wat is een multiriem? – Functie

Multiriem functie

De multiriem is een multifunctionele riem. Hij is meestal gemaakt van rubber en bevindt zich aan de buitenkant van het motorblok.

De functie van de riem is het aandrijven van verschillende onderdelen in de auto. In vrijwel alle auto’s is de multiriem verantwoordelijk voor het laten draaien van de alternator, die op zijn beurt weer de accu oplaadt.

Ook de stuurbekrachtiging en aircopomp worden aangedreven door de multisnaar. In veel auto’s drijft de riem ook de waterpomp aan, die verantwoordelijk is voor de motorkoeling.

Zonder (werkende) multiriem kunnen dus al deze onderdelen niet functioneren en kunt u in principe niet met de auto rijden. De riem wordt op zijn beurt aangedreven door de krukas van de motor. Het systeem bestaat verder uit een geleiderol, spanrol en spanner. Deze onderdelen zorgen er samen voor dat de speling op de riem minimaal is, waardoor hij niet gaan klapperen en optimaal alle onderdelen aandrijft. Hierdoor wordt ook de slijtage tot een minimum beperkt.

De multiriem is niet hetzelfde als de distributieriem

Sommige mensen (monteurs gelukkig niet) verwarren de multiriem nog wel eens met de distributieriem. Dit zijn inderdaad allebei riemen die verbonden zijn aan de krukas van de motor van een auto, maar hun functie is totaal verschillend. De distributieriem bevindt zich namelijk in uw motor en zorgt voor de verbinding en timing met de nokkenas. De multiriem zit aan de buitenkant.

Is de multiriem hetzelfde als een v-snaar?

De termen ‘multiriem’ en ‘v-snaar’ worden in het algemeen door elkaar gebruikt. Ook wij doen daaraan mee. Strikt genomen zijn deze echter niet helemaal hetzelfde. Hoe zit dat precies?

Vroeger, toen het gras nog groen was en auto’s nog geen airco en stuurbekrachtiging hadden, werd het onderdeel enkel gebruikt om de dynamo en waterpomp aan te drijven. Samen met de krukas had je dus drie punten waarop hij vast zat. Daarom had de riem een v-vorm en werd hij v-snaar genoemd. Tegenwoordig zitten er veel meer onderdelen op aangesloten, en wordt ook nog gebruik gemaakt van rollen om de riem op spanning te houden. De v-vorm is dus weg en omdat de riem multifunctioneel is geworden, noemen de kenners het nu een multiriem. De functie en het werkingsprincipe zijn echter hetzelfde gebleven, dus we kunnen het best een v-snaar blijven noemen.

Oorzaken kapotte multiriem

Een multiriem is gemaakt van hoogwaardig materiaal, waardoor hij niet snel slijt. Hoewel het onderdeel constant in beweging is als de motor draait, gaan multiriemen gemiddeld 60.000 tot soms wel 150.000 km mee, afhankelijk van het type auto dat u heeft. Eén ding is echter zeker: slijten doet hij en op den duur is iedere v-snaar aan vervanging toe. Wanneer de riem slijt zal hij gaan scheuren en wordt het zachte, soepele rubber hard, waardoor hij gaat slippen en op den duur afscheurt.

Naast slijtage zijn er nog enkele andere oorzaken
die ervoor zorgen dat een v-snaar kapot gaat. Dit zijn de volgende:

 • Een olielekkage of koelvloeistoflekkage
 • Spanning is niet goed
 • Versleten rollen
 • Problemen met alternator, airco, waterpomp of stuurbekrachtiging
 • Steenslag

Olie- of koelvloeistoflekkage

Wanneer de motor olie lekt, kan dit op de multiriem druipen. Hetzelfde geldt voor een koelvloeistoflek. Dit kan worden veroorzaakt door een versleten afdichting of een lekke koppakking. Zowel olie als koelvloeistof zijn zeer schadelijk voor de werking van de v-snaar, omdat deze dan gaat slippen en binnen no-time slijt. Het kan gebeuren dat u een nieuwe v-snaar laat installeren, maar dat deze vanwege een olielekkage binnen een week weer kapot gaat. Daarom moeten bij het vervangen van de v-snaar ook altijd de pakkingen en afdichtingen worden gecontroleerd en indien nodig vervangen worden.

Te weinig spanning

Een goede spanning is essentieel voor de levensduur van de snaar. Wanneer de snaar te los zit, zal deze gaan zwabberen, niet goed werken, overal tegenaan slaan waar dat niet moet en bovenal: snel slijten. Afhankelijk van het type multiriem dat u heeft is het onderdeel voorzien van een speciale spanner of doet de mecanicien dit handmatig. Wanneer de spanner slecht functioneert of als de riem te lang geleden of niet goed handmatig op spanning is gebracht, zal dus binnen de kortste keren de v-snaar kapot zijn.

Slijtage van geleiderol of spanrollen

De riem draait over een geleiderol en spanrollen die ervoor zorgen dat de riem op spanning kan staan en precies de hoeken kan maken die hij moet maken. Deze rollen slijten echter ook. Daarom is het aan te bevelen deze ook gelijk te vervangen wanneer de v-snaar vervangen wordt. Anders is de kans groot dat de riem zich kapot draait over scheve en afgeschuurde rollen.

Problemen met alternator, airco, waterpomp of stuurbekrachtiging

Ook problemen met de onderdelen die de v-snaar aandrijft kunnen ervoor zorgen dat de snaar slijt. Stel dat u bijvoorbeeld een kapotte alternator had die vervangen is. De monteur heeft niet helemaal goed werk geleverd en nu zit het onderdeel niet helemaal recht. Daardoor loopt de riem dus schuin over het wiel van de alternator, waardoor het snel zal slijten.

Steenslag

Naast bovengenoemde oorzaken kan ook een externe oorzaak ervoor zorgen dat uw multiriem het begeven heeft. Denk aan steenslag: er kan tijdens het rijden een steentje of kiezeltje onder de motorkap schieten, en wanneer dit precies op de multiriem komt, kan deze scheuren en defect raken. Ook insecten, zand of andere vervuiling onder de motorkap kunnen de riem beschadigen.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Kapotte multiriem herkennen – Symptomen

Wanneer u met uw auto naar de garage gaat voor keuring, zal de v-riem worden gecontroleerd en indien nodig worden vervangen voordat deze problemen geeft. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de riem tussendoor kapot gaat. Dit herkent u door te letten op de volgende vier symptomen van een kapotte multiriem:

 • Een piepende v-snaar
 • Een lampje brandt op uw dashboard
 • Alternator, waterpomp, airco of stuurbekrachtiging werken niet
 • Auto elektronica werkt niet
 • Er zit speling op de riem

V-snaar piept

Een typisch symptoom van een versleten multiriem is een piepend of gierend geluid. Dit wordt veroorzaakt door een loszittende riem die doorslipt. U hoort dit geluid vooral vlak na het starten of het langzaam rijden in de file. Wanneer u de motor start, moet de accu worden opgeladen, onder meer omdat de startmotor stroom heeft gebruikt. De alternator is verantwoordelijk voor het opladen van de accu, dus deze moet harder werken. Omdat de v-snaar de alternator aandrijft, wordt ook deze zwaarder belast, met als gevolg dat hij gaat slippen en piepen.

Tijdens het filerijden wordt de riem ook zwaarder belast. Dit heeft te maken met het feit dat de motor minder gekoeld wordt door rijwind. Daarom moet het koelsysteem harder werken en dus ook de waterpomp. En wie opgelet heeft weet het al: de waterpomp wordt aangedreven door de multiriem, die dan ook gaat piepen.

Lampje brandt op dashboard

Ook een brandend motorstoringslampje op uw dashboard kan duiden op een probleem met de multiriem. Dit lampje gaat altijd branden wanneer het motormanagementsysteem detecteert dat er iets misgaat bij de motor.

Systemen werken niet goed

Zoals gezegd is de v-snaar verantwoordelijk voor het aandrijven van de waterpomp, airco, stuurbekrachtiging en alternator. Een versleten, kapotte of niet goed werkende riem zal daarom ook te merken zijn aan het niet goed functioneren van deze systemen. Wat we bijvoorbeeld vaak zien is dat de motor oververhit raakt, omdat de waterpomp niet optimaal kan werken. Een lege accu kan ook duiden op een kapotte multiriem, omdat de alternator dan niet goed werkt.

Auto elektronica werkt niet

Merkt u problemen met uw auto elektronica? Denk aan koplampen die minder fel branden en startproblemen. In dat geval zou ook de multiriem de boosdoener kunnen zijn. De oorzaak van elektrische storingen is erg lastig te pinpointen, omdat er een hoop onderdelen zijn waar de fout kan zitten. Maar ze zouden veroorzaakt kunnen worden door een defecte v-snaar. Doordat de snaar niet meer goed functioneert zal de alternator niet goed werken en op zijn beurt de accu niet goed opladen. En hierdoor ontstaat een tekort aan stroom, wat u merkt door storingen.  Heeft u dus te maken met storingen en herkent u andere symptomen? Dan zal het 9 van de 10 keer uw multiriem zijn.

Speling op de multiriem

U kunt vrij eenvoudig zelf testen of er genoeg spanning op de snaar staat, of dat de riem te los is en te veel speling heeft. Open de motorkap. De multiriem is de enige riem die u kunt zitten aan de buitenkant van de motor. Zoek dan het langste deel van de riem en druk deze in. Als u de riem meer dan één centimeter in kunt drukken, staat hij te slap. Een andere test die ongeveer hetzelfde gaat is het proberen draaien van de riem op het langste stuk. Als hij meer dan een kwartslag draait, moet hij strakker aangespannen worden of vervangen worden.

Kun je rijden zonder multiriem?

Multiriem

Normaal gesproken wordt een multiriem op tijd vervangen. Het kan echter gebeuren dat de riem scheurt of dusdanig slipt dat hij niet meer functioneert. Dan zal onder meer de stuurbekrachtiging, airco, en motorkoeling niet meer werken.

Ook laadt de accu niet meer op. Een oververhitte motor en een lege accu (waardoor de auto simpelweg zal stilvallen) zullen dus de enige logische uitkomst zijn van blijven rijden met een kapotte multiriem.

In de praktijk is het vaak nog wel mogelijk enkele kilometers te rijden zonder v-snaar. Rijd dus maar zo snel mogelijk naar de garage voor een reparatie. Of rijd nog net naar huis en verkoop uw schadeauto voor een mooi bedrag.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Wat te doen met een piepende of defecte multiriem?

Merkt u nog weinig van de overige signalen van problemen met de multiriem, maar hoort u wel een piepend geluid vanonder uw motorkap? Dan is het slim om uw V-snaar even te controleren. Piepende geluiden kunnen bijvoorbeeld ook wijzen op problemen met de ophanging of schade aan het remsysteem. Door direct te controleren, kunt u problemen uitsluiten en gericht naar een oplossing toewerken. Om te controleren of uw multiriem slecht is, volgt u de volgende stappen:

 1. Zet uw auto aan de kant (of op een parkeerplaats) en zet de motor af.
 2. Open uw motorkap en lokaliseer de multiriem. Hier kunt u eventueel ook de handleiding van uw auto bij gebruiken, want daar staat de locatie in vermeld.
 3. Controleer de multiriem. Let met name op de spanning in het onderdeel en of de riem in goede staat is. Staat de riem niet meer strak of ziet u tekenen van slijtage, zoals scheuren en barsten? Dan is de riem aan vervanging toe.
 4. Geen problemen? Dan kunt u doorrijden en de garage opzoeken.
 5. Wel problemen met de V-snaar? Rijd dan zo snel mogelijk naar de garage of bel de wegenwacht of sleepdienst.
 6. Laat de multiriem vervangen en vraag ook of de monteur de overige onderdelen bij de riem kan controleren, om er zeker van te zijn dat u straks weer veilig de weg op kunt.

V-snaar vervangen

V-snaar vervangen

Wanneer de v-snaar niet meer goed functioneert, moet deze worden vervangen. Vroeger was dit een klusje wat u prima zelf kon doen, maar tegenwoordig is de bevestiging van de multiriem dusdanig complex dat u dit beter kunt overlaten aan een professional.

Het vervangen van de multiriem is een standaardreparatie die een monteur vrij snel kan uitvoeren. De oude riem wordt losgehaald, waarna de nieuwe riem bevestigd wordt.

Hierbij is het wel belangrijk dat alle poelies goed worden vastgezet en dat de riem goed op spanning wordt gebracht. Daarnaast moeten enkele andere onderdelen worden gecontroleerd, vooral wanneer sprake is van een versnelde slijtage. Denk aan pakkingen, afdichtingen en de onderdelen die de riem aandrijft.

In de regel zal het voldoende zijn om enkel de riem te vervangen, maar vaak vervangt de monteur ook direct de geleiderol en spanrollen. Versleten rollen zorgen er namelijk voor dat ook de nieuwe multiriem weer snel kapot zal gaan.

Multiriem vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van de multiriem variëren van zo’n 70 tot 125 euro. In sommige gevallen, wanneer geen automatische spanner aanwezig is, kan het opnieuw spannen van de riem wellicht uitkomst bieden. Dat is een klusje van niks en kost ook bijna niks. Als blijkt dat het nodig is om ook de geleiderol en spanrollen te vervangen, zullen de kosten oplopen. Reken dan op een bedrag tussen de 385 en 690 euro. Deze prijzen zijn exclusief overige reparatiekosten voor andere onderdelen die wellicht de oorzaak zijn van kapotgaan van de riem.

Verder zijn de reparatiekosten afhankelijk van het model en motortype dat u heeft. In de regel is het vervangen van een v-snaar bij een zwaardere (en duurdere) motor duurder dan bij een lichte. Ook waar u de reparatie laat uitvoeren bepaalt de hoogte van de kosten. Bij een algemene garage betaalt u vaak minder dan bij de merkdealer. Zie voor een overzicht van de gemiddelde kosten voor de reparaties ook onderstaande tabel.

Reparatie Kosten onderdelen Kosten arbeid Totaal kosten
Multiriem spannen € 0 € 20 – 40 € 20 – 40
V-snaar vervangen € 30 – 60 € 40 – 65 € 70 – 125
Geleiderol vervangen € 40 – 70 € 30 – 70 € 70 – 140
Spanrol vervangen € 60 – 100 € 25– 75 € 85 – 175
Spanner vervangen € 90 – 120 € 50 – 90 € 140 – 210
Totaal kosten € 220 – 350 € 165 – 340 € 385 – 690

Is er een alternatief voor dure reparaties?

Multiriem vervangen

Wanneer u geluk hebt, en uw auto is nog relatief nieuw, zullen de reparatiekosten meevallen. Enkel het vervangen van de v-snaar zal dan voldoende zijn. Wanneer uw auto echter al wat ouder is of veel kilometers op de teller heeft, is de kans groot dat er meer problemen aan het licht komen.

Zeker als er sprake is van lekkages of problemen met de alternator, waterpomp, stuurbekrachtiging of aircopomp, kunnen de reparatiekosten al gauw oplopen tot duizend euro of meer. Zonder deze reparaties zal uw auto niet door de keuring komen, waardoor u er niet meer mee mag rijden.

Veel mensen besluiten de reparaties dan toch maar te laten uitvoeren, omdat ze anders geen auto meer hebben. Op zich logisch, maar wist u dat er een veel voordeliger alternatief bestaat?

Bij ons kunt u namelijk ook een kapotte auto of een auto zonder keuring verkopen. Wij nemen deze dan in de huidige staat van u over en geven u er een zeer goede prijs voor. Dit is mogelijk, omdat wij kapotte auto’s voordelig kunnen laten repareren in Oost-Europese landen. Dit voordeel berekenen we aan u door, zodat u per saldo veel voordeliger uit bent dan wanneer u zou laten repareren.

Direct uw auto met kapotte multiriem laten taxeren

Bied uw auto gratis aan!

Bent u benieuwd wat wij voor uw kapotte auto betalen wanneer u hem aan ons verkoopt? Laat hem dan door ons taxeren. Dit is geheel gratis en verplicht u verder tot niets, maar als u wilt kunt de auto direct voor het door ons geboden bedrag verkopen.

We komen dan de volgende dag de auto gratis ophalen, we betalen u het bedrag en zorgen voor alle administratie. Het geld kunt u dan direct in uw zakken steken en gebruiken voor een nieuwe auto zonder problemen, net als de kosten voor het vervangen van de multiriem, want die zijn voor ons.

 • Harm-BredaHarm-Breda
  Duidelijke afspraken kunnen maken, en ze zijn allemaal nagekomen. Ook het contact verliep snel en zeer correct. Na overeenstemming over de prijs kreeg ik snel geld gestort, en mijn auto is binnen de afgesproken tijd opgehaald.
 • Pieter — BruggePieter — Brugge
  Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
  Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
 • Roy – LimburgRoy – Limburg
  Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
 • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
  Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug