Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Lekke koppakking vervangen – de symptomen, oorzaken en kosten

Een goede koppakking is essentieel voor het goed functioneren van de motor. Met een kapotte, lekke koppakking kunt u dus niet blijven rijden. Repareren is vaak niet mogelijk, dus zal de koppakking vervangen moeten worden. Dit is een dure grap. Overweeg daarom altijd direct het verkopen van uw schadeauto als uw koppakking lek is.

In dit artikel leggen we alles uit over de koppakking. We vertellen waarom hij kapot gaat, wat de symptomen zijn van een defecte koppakking en waarom de vervangingskosten zo hoog zijn. Maar nu eerst: wat is dat eigenlijk, een koppakking, en hoe werkt ie?

Koppakking lek – In het kort

 • De koppakking is een essentieel onderdeel van uw motor.
 • Hij zorgt voor maximale compressie en houdt de koelvloeistof en motorolie op hun plek.
 • Met name bij oudere auto’s komen scheuren in de koppakking vaak voor.
 • Ook oververhitting kan leiden tot lekkages van deze pakking.
 • Een kapotte koppakking is te herkennen aan olielekkages, koelvloeistoflekkages en verminderde prestaties van de motor.
 • Blijf nooit rijden met dit defect, want u rijdt uw motor total loss.
 • Een lekke koppakking moet vervangen worden.
 • Dit is een dure grap, waarvan de kosten kunnen oplopen tot meer dan 2000 euro.
 • Een slim alternatief voor deze reparatie is het verkopen van uw kapotte auto.
 • Dankzij onze unieke export werkwijze kunnen wij zeer hoog bieden voor auto’s met problemen aan koppakkingen.
 • Laat uw auto gratis en vrijblijvend taxeren en ontvang direct geld

Taxeer gratis mijn auto met lekke koppakking

Wat is een koppakking? – Werking en taken

inkoop auto kapotte koppakkingDe koppakking bevindt zich tussen het motorblok en de cilinderkop. Hij dient als afdichting van de verschillende elementen in de motor en de cilinderkop. De werking is daarmee te vergelijken met de rubberen ring op een glazen weckpot: hij zorgt voor een water- en luchtdichte afdichting.

Tegenwoordig wordt een koppakking meestal gemaakt uit gelaagd staal. Hij bestaat uit twee tot vijf (meestal drie) lagen staal. Daaromheen is dan hoogwaardig synthetisch rubber aangebracht. Zo is de koppakking bestand tegen hoge druk en extreme temperatuurschommelingen. Vroeger werden koppakkingen ook gemaakt van koper, aluminium, asbest en grafiet.

De koppakking is de belangrijkste afdichting in iedere benzine- en dieselmotor, want hij heeft drie belangrijke taken:

 • Het garanderen van maximale compressie in de cilinders
 • Voorkomen dat koelvloeistof in de motor komt
 • Voorkomen dat olie in de cilinder of bij de koelvloeistof komt

Maximale compressie

In de motor wordt brandstof gemengd met lucht, waarna het wordt aangestoken. Hierbij komt een enorme energie vrij in de vorm van druk (compressie), die ervoor zorgt dat de zuigers op en neer gaan en de auto in beweging komt. Het is hierbij heel belangrijk dat de motor niet ‘lekt’, want dan gaat een deel van de energie verloren. De koppakking zorgt hiervoor.

Koelvloeistof op zijn plek houden

Koelvloeistof, op basis van water, is essentieel om ervoor te zorgen dat de motor niet oververhit raakt. De koppakking scheidt de koelvloeistof van de olie en de cilinders. Het is dus belangrijk dat er geen koelvloeistof weglekt, want zonder koelvloeistof zal de motor snel oververhitten en opblazen. Ook zal koelvloeistof in de cilinder tot schade leiden. Zo kan de katalysator kapot gaan en kan de motor in hydrolock gaan.

Olie op zijn plek houden

Tevens is het voor een goede werking van de motor van belang dat de olie niet bij de koelvloeistof komt. De koelvloeistof zal dan immers minder goed koelen, met weer een oververhitte motor tot gevolg. Daarnaast leidt olie in de motor tot mindere prestaties en zal weglekkende olie simpelweg leiden tot een tekort aan motorolie. Zonder olie kan de motor niet werken, en zal hij binnen de kortste keren total loss zijn.

Hoe gaat een koppakking kapot? – Oorzaken en problemen

Een koppakking staat constant onder hoge druk. Hier is hij voor gemaakt, maar in de loop der jaren zal zelfs de meest kwalitatief hoogwaardige koppakking slijten en gaan lekken. Hier kunt u niets aan doen, maar dit proces kan wel versneld worden.

De hoofdreden van het versneld kapot gaan van een koppakking is oververhitting. Oververhitting van de koppakking gaat hand in hand met oververhitting van het motorblok, aangezien deze daarop bevestigd is. Wanneer de motor te heet draait, zetten onderdelen uit, waardoor scheurtjes ontstaan in de koppakking.

De oorzaken van oververhitting

oververhitting motor Om oververhitting te voorkomen dient u op het metertje op uw dashboard te letten. Rijd niet te vaak en te lang met hoge toeren en laat uw motor af en toe tot rust komen na intensief gebruik (bijvoorbeeld na het bergop trekken van een caravan). Daarnaast dient het koelsysteem goed te werken. Een probleem met de koelvloeistof (lekkage) zal er snel voor zorgen dat de motor oververhit raakt. Hetzelfde geldt voor te weinig motorolie, een slecht werkende waterpomp of een verstopte radiator.

Oplettende lezers zullen opmerken dat we net schreven dat een kapotte koppakking juist de oorzaak is van een oververhitte motor. Dit is ook zo, dus wie blijft rijden met schade aan dit onderdeel kan rekenen op grote problemen. Een defecte koppakking zal leiden tot oververhitting en oververhitting zal weer leiden tot verdere schade aan de koppakking, enzovoorts, tot de motor total loss is.

Taxeer nu gratis mijn auto met lekke koppakking

Hoe herken je een lekke koppakking? – Symptomen

Gezien de functie van de koppakking (het scheiden van cilinder, olie en koelvloeistof) zijn de symptomen van een lekke koppakking niet moeilijk te raden. Ze zijn dan ook te verdelen in symptomen van:

 • Lekkende koelvloeistof
 • Lekkende olie
 • Een minder wordende compressie in de cilinder

Lekkende koelvloeistof

Lekkende koelvloeistof oorzaak

 • Wanneer koelvloeistof in de verbrandingskamer komt, zal dit zorgen voor witte rook uit uw uitlaat.
 • Wanneer koelvloeistof zich mengt met motorolie zal uw motorolie mayonaiseachtige klonten bevatten
 • Lekkende koelvloeistof zal op den duur leiden tot een tekort aan koelvloeistof en dus een tekort aan koeling: een snel oververhittende motor.
 • Schade aan de katalysator
 • Hydrolock (in extreme gevallen)

Lekkende motorolie

motor probleem

 • Zonder motorolie loopt de motor niet meer goed gesmeerd, waardoor hij sneller oververhit raakt
 • Er ligt olie onder uw auto
 • Wanneer olie zich mengt met brandstof en verbrand, ontstaat er blauwe rook. Blauwe rook uit de uitlaat is dan ook vaak een teken van een lekke koppakking
 • Er ligt olie op en rondom het blok als u de motorkap opent
 • Het lampje voor olie op uw dashboard brandt

Minder compressie

Als de koppakking lek is, is uw motor lek. En als uw motor lek is, zal deze minder compressie kunnen leveren. Het gevolg hiervan zijn mindere motorprestaties:

 • Minder vermogen
 • Langzamer optrekken
 • Een hoger brandstofverbruik

Kun je blijven rijden met een lekke koppakking?

Doorrijden met een lekke koppakking zal de problemen alleen maar erger maken. Dit is daarom absoluut niet aan te raden, tenzij u graag een auto met kapotte motor verkopen wilt.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Zoals we hierboven al opmerkten, is de voornaamste reden voor het kapot gaan van de koppakking oververhitting van de motor. Daarnaast is één van de problemen bij een defecte koppakking juist het te heet worden van de motor door problemen met de koelvloeistof en de motorolie. Rijden met een kapotte koppakking zorgt er dus direct voor dat de koppakking nog verder kapot gaat, met alle gevolgen van dien.

Koppakking vervangen of repareren?

Koppakking zelf vervangenEen koppakking zelf is niet zo duur. Voor enkele tientjes koopt u al een nieuwe. Daarom wordt een koppakking vrijwel nooit gerepareerd, maar altijd vervangen.

Het is een relatief eenvoudig klusje, maar er kan flink wat tijd in gaan zitten. Soms duurt zo’n reparatie meer dan tien uur, waardoor de arbeidskosten flink zullen oplopen. Om de koppakking te vervangen dient de hele cilinderkop losgemaakt te worden van het motorblok. Dit is al een hele klus, en wanneer er dan ook nog bouten zitten vastgeroest, kan dit allemaal nog langer duren.

De nieuwe koppakking moet vervolgens secuur en met speciaal gereedschap geïnstalleerd worden. Wanneer hij namelijk te los óf te vast zit, zal het onderdeel binnen de kortste keren weer kapot zijn. Daarna dient de monteur alles weer nauwkeurig in elkaar te zetten. Alles moet goed in elkaar worden geschroefd en alle draadjes moeten aan de goede draadjes worden gekoppeld.

De kosten voor het vervangen van een koppakking

koppakking vervangenDe kosten voor het installeren van een nieuwe koppakking zijn dus vooral afhankelijk van het werk dat de monteur heeft aan uw auto. De ene koppakking kost misschien 40 euro en een top koppakking 80 euro, maar het werkloon kan variëren van 500 tot maar liefst 1200 euro. De kosten voor het vervangen van een lekke koppakking variëren dan ook van 500 tot 1300 euro.

Het zal niet bij iedere auto even gemakkelijk zijn het motorblok uit elkaar te halen. Dit heeft te maken met het model en hoe de auto is gebouwd, maar ook leeftijd (vastgeroeste schroeven en bouten!) en het precieze defect spelen mee. Zo kan de koppakking defect zijn gegaan als gevolg van een defect aan de radiator of een lekkage aan het koelvloeistofreservoir. Deze extra reparaties kosten ook tijd en geld.

Een andere belangrijke factor is natuurlijk het uurloon van de monteur die uw auto repareert. Over het algemeen zullen merkgarages en merkdealers een stuk duurder zijn per uur dan algemene garages.

Een alternatief voor dure reparaties – Auto met kapotte koppakking verkopen voor export

Auto opkoper inkoopautos.comBij nieuwe auto’s zijn er zelden problemen met de koppakking. Het zijn vaak de wat oudere auto’s met veel kilometers op de teller die met dit defect te maken krijgen. Gezien de hoge reparatiekosten en de lagere dagwaarde van een oudere auto, zullen de reparatiekosten een flink deel van de waarde van uw auto bedragen.

Niet zelden zullen de reparatiekosten zelfs hoger zijn dan de waarde, waardoor uw auto economisch total loss wordt verklaard. Dit is zonde. Want op de koppakking en misschien wat problemen met het motorolie- en koelvloeistofreservoir is uw auto waarschijnlijk nog prima. Hij zou dan nog vele kilometers mee kunnen.

Wij als auto inkopers weten dat maar al te goed en bieden u daarom een alternatief voor uw auto laten repareren voor te veel geld of naar de sloop brengen: uw auto met kapotte koppakking verkopen voor export.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Dankzij een unieke samenwerking met enkele Oost-Europese partners, die voor zeer weinig geld een koppakking kunnen vervangen, kunnen wij zeer hoge bedragen bieden voor auto’s met dit defect. Wij hoeven zelfs nauwelijks iets van de dagwaarde van uw auto af te trekken, waardoor u de maximale waarde krijgt!

Direct gratis de waarde van uw auto berekenen

Gratis Taxatie

U kunt direct achter het bedrag komen dat wij voor uw auto bieden door hem nu aan te melden voor taxatie. Dit is helemaal gratis en u bent daarna tot niets verplicht. Wel krijgt u vrijwel direct een mailtje met ons bod en als u wilt kunt u dan direct uw auto met lekke koppakking verkopen en vervangen door een nieuwe auto. Wij zijn ervan overtuigd dat u op deze manier heel veel geld zult besparen!

 • Els – LonderzeelEls – Londerzeel
  Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
  Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
 • Roy – LimburgRoy – Limburg
  Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
 • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
  Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug