Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Katalysator kapot – Symptomen en reparatiekosten

Sinds 1992 vormt de katalysator een essentieel onderdeel van iedere auto. Hij zit voor in het uitlaatsysteem en zorgt ervoor dat er minder schadelijke stoffen in de lucht komen. Een katalysator kan helaas ook kapot gaan.

Hoe herkent u dit? Wat zijn de zeven symptomen van een kapotte katalysator? Waarom gaat dit onderdeel eigenlijk kapot? Is dit een groot probleem? En wat kunt u er aan doen wanneer uw katalysator defect is gegaan? De expert van uw favoriete auto inkoper op dit gebied beantwoordt vandaag al uw vragen hierover, maar niet voordat we hebben gekeken naar hoe de katalysator normaal gezien werkt.

Hoe werkt een katalysator in een auto?

Katalysator kapot Ford Focus

Zoals u waarschijnlijk wel weet komen er bij de verbranding van benzine heel wat schadelijke stoffen vrij. De drie meest schadelijke stoffen zijn:

  • Koolstofmonoxide (CO)
  • Stikstofoxiden (NOx)
  • Onverbrande koolwaterstof (CH)

Deze stoffen, die dus in de draaiende motor van uw auto geproduceerd worden, zijn stuk voor stuk zeer giftig. Deze willen we als samenleving niet inademen, en daarom heeft de overheid in 1992 de katalysator verplicht in iedere auto.

Katalysator kapot Ford Focus

De katalysator wordt gemonteerd tussen de motor en de uitlaat. Hij zorgt door middel van een chemische reactie voor de neutralisatie van de drie genoemde schadelijke stoffen. Of in andere woorden: de giftige stoffen worden in de katalysator omgezet in stoffen die niet giftig zijn (en dus veilig de uitlaat uit kunnen). Dit zijn de volgende:

  • Waterdamp (H20)
  • Koolstofdioxide (CO2)
  • Stikstof (N2)

Om dit te kunnen doen is de katalysator uitgerust met een keramisch blok dat er uitziet als een honingraat. Dit blok wordt ook wel een monoliet genoemd en heeft net als een honingraat een zeer groot oppervlak (tot wel 7.000 m²). Hierdoor kunnen er zeer grote hoeveelheden uitlaatgassen tegelijkertijd geneutraliseerd worden.

Edelmetalen en de waarde van de katalysator – Diefstal

Omdat er in de monoliet edelmetalen zoals platina, rhodium en palladium verwerkt zitten (die dus zelf niet reageren) die dienst doen als katalysator, noemen we dit onderdeel ‘katalysator’. Deze edelmetalen zijn kostbaar. Daarom is een katalysator (ook al is deze versleten) veel geld waard en worden deze nog wel eens gestolen. Kijk dus uit voor katalysatordieven!

 

Waarom gaat de katalysator van een auto kapot?

In de meeste gevallen gaat de katalysator een heel autoleven mee. Maar dus niet in alle gevallen. We zien vaak dat auto’s met hoge kilometerstanden vatbaar zijn voor problemen met de katalysator. Het onderdeel raakt op den duur gewoon versleten en moet dan vervangen worden. Meestal dient in die gevallen overigens niet enkel de katalysator vervangen te worden. Daarom is het verstandig de auto op tijd te verkopen.

Problemen met de katalysator gaan vaak samen met een slecht functionerende motor. We zullen u een al te technisch verhaal onthouden, maar om verschillende redenen kan er niet verbrande benzine of diesel worden doorgelaten door de motor. Dit komt dan in de katalysator terecht, waar het ontbrandt en de boel beschadigt. Wat we tevens vaak zien is een koelvloeistof- of olielekkage. Hierdoor raakt de katalysator vervuild waardoor deze zijn werk niet goed meer kan doen.

Een laatste oorzaak van het kapotgaan van uw katalysator is het botsen met de weg of dingen die erop liggen. De katalysator zit, net als de uitlaat, bevestigd onder de auto. Als er dan iets op de weg ligt en tegen de onderkant van uw auto slaat, heeft u snel schade. Ook wanneer uw auto vrij laag is, en de drempels die u neemt vrij hoog zijn, kan de katalysator afbreken of beschadigen.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Katalysator kapot: de symptomen

Twijfelt u of uw katalysator defect is gegaan? Of dat er wellicht een ander probleem is dat de problemen veroorzaakt? Lees dan snel verder over de zeven symptomen van een kapotte katalysator. Herkent u meerdere symptomen? Dan is de kans groot dat uw katalysator niet meer goed werkt.

1. Een stotterende motor

De katalysator bevindt zich in aan de uitlaatkant van de motor. Wanneer deze vuil is of zelfs verstopt zit, kan de motor de uitlaatgassen niet goed kwijt, waardoor deze kan gaan overslaan. Op zijn beurt veroorzaakt dit weer meer problemen met de katalysator, omdat er op deze manier brandstof in komt.

2. Een rammelend geluid

De monoliet in de katalysator kan erg warm worden, en daarom is deze voorzien van een stalen behuizing. Deze kan echter loskomen, bijvoorbeeld omdat de katalysator te warm is geworden doordat er benzine in is ontbrand. Hierdoor gaat hij rammelen: u hoort een ratelend geluid, meestal wanneer u auto start. Dit is dus omdat de monoliet tegen de behuizing trilt. In het begin zult u dit nauwelijks horen, maar doordat de onderdelen blijven trillen raken ze steeds losser, waardoor ze steeds harder gaan trillen en rammelen.

3. Uw auto stinkt naar rotte eieren

Wanneer de achterkant van uw auto ruikt als rotte eieren, en u heeft niet toevallig een maand geleden een doosje eieren vergeten uit te laden, dan is de kans zeer groot dat uw katalysator schade heeft.

Deze typische geur is het gevolg van het vrijkomen van waterstofsulfide in de motor. Normaal gezien wordt deze door de katalysator omgezet in het geurloze en veilige zwaveldioxide. Maar als dit onderdeel niet meer goed werkt zult u dat dus ruiken.

4. De auto trekt niet meer goed op

Wanneer u merkt dat uw auto niet meer accelereert als vanouds, kan dit duiden op schade aan de katalysator. De verminderde motorprestaties zijn vaak het gevolg van een verstopping in dit onderdeel. Er ontstaat dan een te hoge druk in het uitlaatstuk van de motor, waardoor deze minder gaat presteren. Hierdoor kan het lijken alsof er geen brandstof meer de motor bereikt wanneer u het gaspedaal in drukt.

Slecht optrekken kan echter duiden op meer problemen dan alleen deze. Als dit het enige symptoom is dat u bij uw auto herkent uit deze lijst kunt u ook eens kijken in onze blog over slecht optrekkende auto’s.

5. Hoger brandstofverbruik

Een hoger brandstofverbruik kan tevens duiden op een probleem met de katalysator. De motor moet in dat geval harder werken, wat naast verminderde prestaties ook zal leiden tot het verbruik van meer benzine of diesel.

6. Het motorstoringslampje brandt

De in uw auto geïnstalleerde boordcomputer houdt door middel van sensors alle prestaties van het motorsysteem netjes bij. Zo ook die van de katalysator. Onder andere hoeveel uitlaatgassen de uitlaat bereiken wordt gemeten. Als de concentratie CO, NOx of CH hier te hoog is, zal de computer dit meten en een storing geven. U merkt dit doordat het motorstoringslampje gaat branden.

Let op: ook dit symptoom kan duiden op een scala aan defecten!

7. De auto start niet goed

Een ander symptoom van een slecht werkende of vervuilde katalysator is een slecht startende auto. De motor kan de uitlaatgassen niet goed kwijt, wat hem kan doen besluiten helemaal niet meer te draaien. Ook dit symptoom komt vaak voor bij diverse interne defecten, dus als uw auto niet start hoeft het niet per se de katalysator te zijn.

Taxeer nu gratis mijn auto met kapotte katalysator

Is een kapotte katalysator gevaarlijk of kun je doorrijden met een kapotte katalysator?

Katalysator Volkswagen Golf

Doorrijden met een defecte katalysator is niet aan te raden. Om te beginnen is dit natuurlijk hartstikke slecht voor het milieu. Ten tweede zijn de uitlaatgassen die zonder goed functionerende katalysator uit uw uitlaat komen zeer giftig. U zult niet de eerste zijn die zijn of haar einde vindt door een koolstofmonoxide vergiftiging!

Ten derde, en sterk samenhangend met de eerste twee, is het rijden zonder katalysator verboden. Zonder goed functionerende katalysator komt uw auto simpelweg niet door de keuring. In Nederland is de zogenaamde viergastest een verplicht onderdeel van iedere keuring. Hierbij wordt getest of er toch niet te veel schadelijke gassen uit uw uitlaat komen. Is dit wel het geval, dan dient er in veel gevallen een nieuwe katalysator geïnstalleerd te worden voordat u de APK krijgt.

Defecte of rammelende katalysator repareren – Kosten

Herkent u bovenstaande symptomen en denkt u dat uw katalysator niet meer in orde is? Dan bent u vast benieuwd wat dat grapje gaat kosten. Helaas kan een katalysator niet gerepareerd worden en zitten er edelmetalen in verwerkt. Daarom moet dus het hele onderdeel vervangen worden en dit is een dure grap.

De kosten voor het vervangen van een katalysator lopen uiteen en zijn afhankelijk van het type en bouwjaar van uw auto. Ook het aantal uren dat de monteur nodig heeft speelt mee. Bij sommige auto’s zal een monteur meer tijd nodig hebben dan bij andere. Daarbij zijn reparaties bij merkdealers altijd duurder dan bij universele garages. Zie onderstaande tabel voor een overzicht.

Kosten katalysator vervangen

Model auto Prijs katalysator Werkloon Totaal kosten
Honda Civic € 400,- € 60 – 100,- € 460 – €500,-
Toyota Corolla € 500,- € 120 – 160,- € 620 – 660,-
Honda Accord € 200,- € 60 – 100,- € 260 – 300,-
Volkswagen Golf € 450,- € 120 – 160,- € 570 – 610,-
Renault Clio € 400,- € 60 – 100,- € 460 – 500,-
Ford Focus € 700,- € 120 – 160,- € 820 – 860,-
Fiat Panda € 450,- € 90 – 140,- € 540 – 590,-

Kapotte auto katalysator vervangen of auto verkopen?

Zoals u hierboven kunt zien lopen de kosten voor het vervangen van een kapotte katalysator al gauw op tot vele honderden euro’s. Als u de gelukkige bezitter bent van een Honda Accord en een algemene garage in de buurt heeft die dit type auto’s repareert, kunt u al voor € 260,- klaar zijn. Voor grotere auto’s lopen de kosten al snel op tot bijna duizend euro. Zo kost het vervangen van de katalysator bij een Ford Focus Station 2.0 liter soms wel € 860,-. En over Hummers en al dat soort vervuilende oorlogsvoertuigen gaan we het al helemaal niet hebben!

Vervangen biedt geen enkele garantie op een betere auto

Daarbij komt ook nog eens dat het vervangen van de katalysator geen enkele garanties biedt op het voorkomen van verdere problemen. Zoals hierboven duidelijk mag zijn geworden duiden problemen met dit onderdeel meer dan eens op problemen met de motor en het uitlaatsysteem. Door deze niet aan te pakken zou uw nieuwe katalysator binnen de kortste keren weer defect kunnen gaan. Daarom moet eigenlijk ook altijd de hele motor nagekeken worden en indien nodig gereviseerd worden. U zult begrijpen dat dit al snel in de duizenden euro’s gaat lopen.

Auto met kapotte katalysator verkopen is slim – Maximale waarde

In de meeste gevallen is het daarom een stuk slimmer om uw auto met katalysatorproblemen te verkopen in plaats van te laten repareren. Zo voorkomt u dat u geld blijft weggooien en bovendien profiteert u zo optimaal van de waarde die uw katalysator blijft houden. Want wist u dat mensen nog veel geld betalen voor de edelmetalen die zich in uw versleten katalysator bevinden?

Direct een auto met kapotte katalysator verkopen

Gratis Taxatie

Wij kunnen zeer hoge bedragen bieden voor alle auto’s met katalysatorproblemen of andere problemen met het uitlaatsysteem. Dankzij een unieke samenwerking met enkele Oost-Europese specialisten, hoeven wij vrijwel niets van de dagwaarde van uw auto af te trekken bij dit defect. Dit betekent dat u altijd de maximale waarde krijgt wanneer u bij ons uw auto verkoopt!

Laat daarom nu gratis en geheel vrijblijvend uw auto taxeren door het formulier hiernaast in te vullen. Binnen enkele uren ontvangt u dan van ons een gratis taxatierapport met een waardebepaling. Dit is dan ook direct ons bod. Bij akkoord is uw auto vervolgens direct verkocht en heeft u morgen het geld in handen!

Els – Londerzeel Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug