Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Auto verbruikt te veel olie – Symptomen, oorzaken en oplossingen van een hoog olieverbruik

Auto verbruikt olie oorzaakMotorolie is heel belangrijk voor het goed functioneren van de auto. Alle auto’s verbruiken altijd een bepaalde hoeveelheid olie, afhankelijk van het model en de vooral de leeftijd van de motor. Het kan echter gebeuren dat door bijvoorbeeld een lekkage de auto te veel olie verbruikt. Dit is een probleem dat niet genegeerd mag worden, want het kan catastrofale gevolgen hebben voor uw motor.

Wanneer spreken we van een te hoog motorolieverbruik? Wat zijn de tekenen dat je motor te veel olie verbruikt en hoe kun je dit testen? Wat zijn de mogelijke oorzaken en het belangrijkst: wat kunt u eraan doen? De expert van inkoopautos.com geeft antwoord, maar niet voordat we hebben gekeken waarom een motor eigenlijk olie nodig heeft.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

De functie en werking van motorolie

Motorolie wordt in de eerste plaats gebruikt als smeermiddel voor je motor. Maar dat niet alleen: de olie speelt ook een belangrijke rol bij het beschermen, schoonmaken en koelen van de motor. Sommige motorolies dragen zelfs bij aan het herstellen van de prestaties van uw motor.

Als smeermiddel zorgt het voor een vettig laagje aan de binnenkant van je motor. Hierdoor kunnen alle onderdelen soepel en snel bewegen. Zonder het spul ontstaat er te veel wrijving in de motor, waardoor deze niet optimaal kan functioneren, beschadigd en oververhit zou raken. Door het verminderen van wrijving beschermt en koelt de olie de motor dus ook.

Daarbij werkt de door de motor gepompte olie ook als een spoelmiddel. Kleine metaaldeeltjes en vuil uit de brandstof worden erdoor uit de motor gespoeld en vervolgens uit de olie gefilterd.

Wanneer verbruikt een auto te veel olie?

Olie verbruikZoals gezegd gebruiken alle auto’s een bepaalde hoeveelheid motorolie. Hoeveel precies, is afhankelijk van het model en de leeftijd van de auto. Autofabrikanten geven hierover overigens zeer verschillende informatie. Zo wordt BMW-eigenaren verteld dat het bij sommige motoren normaal is dat ze per 1000 – 1500 kilometer een liter verbruiken. Bij andere merken is 1 op 3000 te verwachten bij ‘normaal’ gebruik en ‘goed’ onderhoud, terwijl de meeste merken helemaal niets hierover zeggen. Als je dan vraagt wat een normaal olieverbruik is, is het antwoord afhankelijk van aan wie je het vraagt.

Onze ervaring met Nederlandse en Belgische auto’s heeft geleerd dat over het algemeen de olie niet bijgevuld moet worden tussen het verversen ervan door. Wanneer u dus meer dan een liter verbruikt in minder dan 5000 kilometer, dient u rekening houden met een probleem. U zult dit gauw genoeg merken wanneer het lampje gaat branden op het dashboard wat aangeeft dat u de olie moet bijvullen. Houd er echter rekening mee dat veel olieverbruik niet per se een probleem hoeft te zijn, als u toevallig in het bezit bent van een dorstige motor.

Symptomen van een te hoog olieverbruik door lekkage

Dus hoe komt u er achter of het verbruik te hoog is of nog binnen de grenzen van ‘normaal’ valt? U dient zich hierbij te realiseren dat een te hoge olieconsumptie vrijwel altijd het gevolg is van een lekkage in of rondom de motor. Hierdoor lekt olie weg en is er dus op den duur te weinig van. Ga dus op zoek naar tekenen van een olielekkage:

  • Branden er lampjes op het dashboard?
  • Blijven er wel eens olievlekken achter op de plaats waar u uw wagen geparkeerd heeft?
  • Komt er blauwe rook uit de uitlaat? Dit is het teken dat u olie verbrandt.
  • Maakt uw motor soms rare geluiden?

Wanneer u bovenstaande symptomen herkent is de kans groot dat er ergens olie weglekt. Om er echter zeker van te zijn dat dit het geval is, kunt u een testje doen.

Zo test u hoeveel olie de auto gebruikt

U kunt er zelf stap voor stap achter komen hoeveel olie uw motor precies verbruikt.

  • Stap 1: Parkeer uw auto op een vlakke ondergrond en wacht 20 tot 30 minuten totdat alle olie uit de motor in het reservoir is gelopen.
  • Stap 2: Open de motorkap en trek de peilstok omhoog. Deze zit meestal in een buis die verticaal in de motor steekt en is voorzien van een plastic oogje. Neem een schoon doekje en veeg de peilstok schoon.
  • Stap 3: Steek de peilstok terug en wacht een paar seconden. Trek hem er weer uit en lees de meter af. Zit het reservoir helemaal vol? Mooi. Anders vul je het helemaal bij (totdat hij vol is).
  • Stap 4: Werp een blik op de kilometerteller en lees de kilometerstand af. Schrijf dit op en bewaar het papiertje op een veilige plek.
  • Stap 5: Steek de peilstok terug, sluit de motorkap en gebruik uw auto zoals u dit normaal ook doet. Afhankelijk van hoeveel u rijdt controleert u om de week of twee weken het olieniveau (stap 1,2,3), zonder bij te vullen.

Wanneer u vervolgens binnen 5000 kilometer een liter verbruikt en de olie moet bijvullen (omdat de peilstok ‘leeg’ aangeeft), verbruikt uw wagen te veel van het spul. De kans is groot dat u een lekkage heeft of dat er iets anders aan de hand is. Wanneer u meer dan een halve liter verbruikt, heeft u wellicht een kleine lekkage. Wanneer u minder verbruikt, is er misschien niets aan de hand, maar is het goed om dit in de gaten te houden en te melden bij uw APK.

Oorzaken van te veel olieverbruik

De meestvoorkomende oorzaak van een te hoge olieconsumptie is een lekkage. Nu loopt de olie door heel het motorsysteem en staat dit systeem onder hoge druk, dus er zijn nogal wat plaatsen waar het spul kan ontsnappen. Het best kunt u daarom een monteur raadplegen of, wanneer uw auto al wat ouder is en veel kilometers heeft gemaakt, de auto voor een goede prijs verkopen. Ook een olie lekkende bedrijfsauto verkopen is mogelijk bij ons! Om u echter op weg te helpen hebben we hieronder alvast enkele veelvoorkomende lekkages en oorzaken van overmatig gebruik op een rijtje gezet.

1. Versleten koppakking

koppakking probleemDe koppakking sluit het onderste deel van de motor af van de cilinderkop. Wanneer deze versleten raakt, sluit deze niet meer goed af met als resultaat dat er gassen uit de verbrandingskamer ontsnappen, en dat olie gaat lekken. Repareren is dan een optie, maar een auto verkopen met kapotte koppakking zal voordeliger zijn.

2. Lekkende klepgeleiders (seals)

Ook de klepgeleider staat onder hoge druk en zal in de loop der jaren versleten raken. Als gevolg hiervan sluit deze niet goed meer af, waardoor er olie langs kan komen.

3. Versleten zuigerveren

zuigerveren auto probleemWanneer zuigerveren slijten, kan er olie langs kruipen waardoor het in de verbrandingskamer terecht komt. Dit zal ervoor zorgen dat olie samen met de benzine mee verbrandt, met blauwe rook uit de uitlaat als gevolg. Om het verlies in olie te compenseren, zal de motor meer gaan verbruiken.

4. Te hoge oliedruk

Om verschillende redenen kan de druk in het systeem te hoog worden. Als gevolg hiervan wordt de kans groter dat er olie weglekt uit het systeem. Dit gebeurt met name wanneer zuigerveren, klepgeleiders en koppakking niet meer helemaal spik en span zijn. Een te hoge druk kan worden veroorzaakt door een verkeerd afgestelde boordcomputer of een verstopte carterventilatie.

5. Verkeerde olie

olie auto kiezenEr zijn verschillende types motorolie op de markt en wanneer u de verkeerde gebruikt, is de kans groter dat het zal weglekken. Met name het gebruik van een te dunne variant zal er voor zorgen dat de het goedje sneller door de minuscule openingetjes in de motor kan kruipen.

Ook te lang doorrijden met oude olie is schadelijk. Uw motor heeft verse nodig voor voldoende smering. Na verloop van tijd zullen er namelijk te veel vuildeeltjes in de olie zich verzamelen, wat de werking ervan vermindert. Daarom zal de motor meer olie verbruiken om dit te compenseren.

6. Oude motor

De eerste vijf jaar zijn de gloriejaren van uw motor. Daarna zal het langzaam bergafwaarts gaan. In die eerste vijf jaar heeft uw motor de minste olie nodig, omdat alles nog helemaal goed, nieuw en sterk is en alles dus soepel werkt. In de loop der jaren ontstaan echter door slijtage allerlei kleine probleempjes: meer wrijving, kleine lekkages en storingen in de computer. Als gevolg hiervan zal er simpelweg meer olie nodig zijn om alles gesmeerd te laten verlopen daar onder uw motorkap. Gelukkig kunt u bij ons ook een auto met defecte motor verkopen.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Wat kun je doen als een auto te veel motorolie consumeert?

Zoals duidelijk mag zijn, zijn veel van de bovengenoemde oorzaken te een hoge consumptie simpelweg het gevolg van slijtage. Daarom is het beter om te voorkomen dat uw auto te veel olie gaat gebruiken door op tijd in te grijpen wanneer u merkt dat het verbruik stijgt. Laat uw wagen goed onderhouden en vervang altijd op tijd de vuile olie door schone. Gebruik bovendien altijd de juiste olie. Welke olie geschikt is voor uw type motor vindt u in de bijgeleverde handleiding van uw wagen.

Door het natuurlijke verouderingsproces zal echter vroeg of laat iedere motor te veel olie verbruiken. Wanneer dit moment is aangebroken, staat u voor een keuze: blijf ik de wagen repareren of verkoop ik hem voor een mooi bedrag en koop ik een nieuwe, die minder olie verbruikt en geen problemen kent?

Bespaar veel geld en laat uw olie-slurpende auto nu gratis taxeren

Gratis Taxatie

Dit is voor een groot deel een financiële kwestie en natuurlijk helemaal afhankelijk van wat u voor uw oude auto kunt krijgen. Laat uw auto daarom nu gratis taxeren. Dit is helemaal gratis en verplicht u verder tot niets. Wel krijgt u na taxatie direct de mogelijkheid uw auto met hoog olieverbruik te verkopen voor dat bedrag.

Kevin Houwaart uit Hasselt East European provider heeft met mij, correct, betrouwbaar en snel gehandeld. Na online het formulier ingevuld te hebben, werd er snel contact opgenomen door East European provider. Afspraak tot ophalen van de auto was de volgende dag direct mogelijk. Een aanrader als je een auto wilt opruimen voor een nette prijs. Groet, Kevin

Robert-Rotterdam Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2023 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug