Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Auto verbruikt te veel olie – Symptomen, oorzaken en oplossingen

Auto verbruikt olie oorzaakMotorolie is heel belangrijk voor het goed functioneren van de auto. Alle auto’s verbruiken altijd een bepaalde hoeveelheid olie, afhankelijk van het model en de vooral de leeftijd van de motor. Het kan echter gebeuren dat door bijvoorbeeld een lekkage de auto te veel olie verbruikt. Dit is een probleem dat niet genegeerd mag worden, want het kan catastrofale gevolgen hebben voor uw motor.

Wanneer spreken we van een te hoog motorolieverbruik? Wat zijn de tekenen dat je motor te veel olie verbruikt en hoe kun je dit testen? Wat zijn de mogelijke oorzaken en het belangrijkst: wat kunt u eraan doen? De expert van inkoopautos.com geeft antwoord, maar niet voordat we hebben gekeken waarom een motor eigenlijk olie nodig heeft.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Auto verbruikt veel olie – In het kort

 • Motorolie is essentieel voor een goede werking en bescherming van de motor.
 • Meer dan 1 liter verbruik op 5000 km is veel, maar dit is zeker ook afhankelijk van het merk en motortype.
 • Met name TSI-motoren, BMW, Subaru en Volvo staan bekend om hun hoge olieconsumptie.
 • Naast een laag oliepeil zijn ook lekkende olie, brandende dashboardlampjes, blauwe rook en vreemde geluiden onder de motorkap symptomen van een te hoog verbruik.
 • Een hoog olieverbruik kan veroorzaakt worden door lekkende klepgeleiders, een lekke koppakking, versleten zuigerveren, een te hoge oliedruk en het gebruik van verkeerde olie.
 • Wij raden aan om bij een plots verhoogd verbruik uw auto zo snel mogelijk te laten nakijken.
 • Blijkt dat uw auto een dure reparatie nodig heeft? Laat uw auto dan gratis taxeren en verkoop uw kapotte auto voor de best mogelijke prijs.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

De functie en werking van motorolie

Motorolie wordt in de eerste plaats gebruikt als smeermiddel voor je motor. Maar dat niet alleen: de olie speelt ook een belangrijke rol bij het beschermen, schoonmaken en koelen van de motor. Sommige motorolies dragen zelfs bij aan het herstellen van de prestaties van uw motor.

Als smeermiddel zorgt het voor een vettig laagje aan de binnenkant van je motor. Hierdoor kunnen alle onderdelen soepel en snel bewegen. Zonder het spul ontstaat er te veel wrijving in de motor, waardoor deze niet optimaal kan functioneren, beschadigd en oververhit zou raken. Door het verminderen van wrijving beschermt en koelt de olie de motor dus ook.

Daarbij werkt de door de motor gepompte olie ook als een spoelmiddel. Kleine metaaldeeltjes en vuil uit de brandstof worden erdoor uit de motor gespoeld en vervolgens uit de olie gefilterd.

Wanneer verbruikt een auto te veel olie?

Olie verbruikZoals gezegd gebruiken alle auto’s een bepaalde hoeveelheid motorolie. Hoeveel precies, is afhankelijk van het model en de leeftijd van de auto. Autofabrikanten geven hierover overigens zeer verschillende informatie. Zo wordt BMW-eigenaren verteld dat het bij sommige motoren normaal is dat ze per 1000 – 1500 kilometer een liter verbruiken. Bij andere merken is 1 op 3000 te verwachten bij ‘normaal’ gebruik en ‘goed’ onderhoud, terwijl de meeste merken helemaal niets hierover zeggen. Als je dan vraagt wat een normaal olieverbruik is, is het antwoord afhankelijk van aan wie je het vraagt.

Onze ervaring met Nederlandse en Belgische auto’s heeft geleerd dat over het algemeen de olie niet bijgevuld moet worden tussen het verversen ervan door. Wanneer u dus meer dan een liter verbruikt in minder dan 5000 kilometer, dient u rekening houden met een probleem. U zult dit gauw genoeg merken wanneer het lampje gaat branden op het dashboard wat aangeeft dat u de olie moet bijvullen. Houd er echter rekening mee dat veel olieverbruik niet per se een probleem hoeft te zijn, als u toevallig in het bezit bent van een dorstige motor.

Ook uw rijstijl heeft invloed op het verbruik van motorolie

Houd er ook rekening mee dat de manier waarop u uw auto gebruikt van invloed is op hoeveel olie hij verbruikt. Er zijn wat dit betreft met name twee zaken om op te letten. Allereerst vocht in de olie. Vocht verdampt tijdens langere tochten, wanneer de motor op temperatuur komt. Rijdt u veel korte afstanden? Dan kan het gebeuren dat de het vocht in de olie blijft, met problemen als gevolg.

Een tweede rijstijlfactor is te sportief rijden met een te koude motor. Wanneer u (te) veel toeren maakt met een koude motor, is de olie nog niet goed warm en dat zorgt voor overmatige slijtage aan onder meer zuigerveren. Doe dus rustig aan bij het wegrijden en laat uw motor een minuutje of tien op temperatuur komen voordat u het gaspedaal dieper intrapt.

Symptomen van een te hoog olieverbruik door lekkage

Dus hoe komt u er achter of het verbruik te hoog is of nog binnen de grenzen van ‘normaal’ valt? U dient zich hierbij te realiseren dat een te hoge olieconsumptie vrijwel altijd het gevolg is van een lekkage in of rondom de motor. Hierdoor lekt olie weg en is er dus op den duur te weinig van. Ga dus op zoek naar tekenen van een olielekkage:

 • Branden er lampjes op het dashboard?
 • Blijven er wel eens olievlekken achter op de plaats waar u uw wagen geparkeerd heeft?
 • Komt er blauwe rook uit de uitlaat? Dit is het teken dat u olie verbrandt.
 • Maakt uw motor soms rare geluiden?

Wanneer u bovenstaande symptomen herkent is de kans groot dat er ergens olie weglekt. Om er echter zeker van te zijn dat dit het geval is, kunt u een testje doen.

Zo test u hoeveel olie de auto gebruikt

U kunt er zelf stap voor stap achter komen hoeveel olie uw motor precies verbruikt.

 • Stap 1: Parkeer uw auto op een vlakke ondergrond en wacht 20 tot 30 minuten totdat alle olie uit de motor in het reservoir is gelopen.
 • Stap 2: Open de motorkap en trek de peilstok omhoog. Deze zit meestal in een buis die verticaal in de motor steekt en is voorzien van een plastic oogje. Neem een schoon doekje en veeg de peilstok schoon.
 • Stap 3: Steek de peilstok terug en wacht een paar seconden. Trek hem er weer uit en lees de meter af. Zit het reservoir helemaal vol? Mooi. Anders vul je het helemaal bij (totdat hij vol is).
 • Stap 4: Werp een blik op de kilometerteller en lees de kilometerstand af. Schrijf dit op en bewaar het papiertje op een veilige plek.
 • Stap 5: Steek de peilstok terug, sluit de motorkap en gebruik uw auto zoals u dit normaal ook doet. Afhankelijk van hoeveel u rijdt controleert u om de week of twee weken het olieniveau (stap 1,2,3), zonder bij te vullen.

Wanneer u vervolgens binnen 5000 kilometer een liter verbruikt en de olie moet bijvullen (omdat de peilstok ‘leeg’ aangeeft), verbruikt uw wagen te veel van het spul. De kans is groot dat u een lekkage heeft of dat er iets anders aan de hand is. Wanneer u meer dan een halve liter verbruikt, heeft u wellicht een kleine lekkage. Wanneer u minder verbruikt, is er misschien niets aan de hand, maar is het goed om dit in de gaten te houden en te melden bij uw APK.

Oorzaken van te veel olieverbruik

De meestvoorkomende oorzaak van een te hoge olieconsumptie is een lekkage. Nu loopt de olie door heel het motorsysteem en staat dit systeem onder hoge druk, dus er zijn nogal wat plaatsen waar het spul kan ontsnappen. Het best kunt u daarom een monteur raadplegen of, wanneer uw auto al wat ouder is en veel kilometers heeft gemaakt, de auto voor een goede prijs verkopen. Om u echter op weg te helpen hebben we hieronder alvast enkele veelvoorkomende lekkages en oorzaken van overmatig gebruik op een rijtje gezet.

1. Versleten koppakking

koppakking probleemDe koppakking sluit het onderste deel van de motor af van de cilinderkop. Wanneer deze versleten raakt, sluit deze niet meer goed af met als resultaat dat er gassen uit de verbrandingskamer ontsnappen, en dat olie gaat lekken.

2. Lekkende klepgeleiders (seals)

Ook de klepgeleider staat onder hoge druk en zal in de loop der jaren versleten raken. Als gevolg hiervan sluit deze niet goed meer af, waardoor er olie langs kan komen.

3. Versleten zuigerveren

zuigerveren auto probleemWanneer zuigerveren slijten, kan er olie langs kruipen waardoor het in de verbrandingskamer terecht komt. Dit zal ervoor zorgen dat olie samen met de benzine mee verbrandt, met blauwe rook uit de uitlaat als gevolg. Om het verlies in olie te compenseren, zal de motor meer gaan verbruiken.

4. Te hoge oliedruk

Om verschillende redenen kan de druk in het systeem te hoog worden. Als gevolg hiervan wordt de kans groter dat er olie weglekt uit het systeem. Dit gebeurt met name wanneer zuigerveren, klepgeleiders en koppakking niet meer helemaal spik en span zijn. Een te hoge druk kan worden veroorzaakt door een verkeerd afgestelde boordcomputer of een verstopte carterventilatie.

5. Verkeerde olie

olie auto kiezenEr zijn verschillende types motorolie op de markt en wanneer u de verkeerde gebruikt, is de kans groter dat het zal weglekken. Met name het gebruik van een te dunne variant zal er voor zorgen dat de het goedje sneller door de minuscule openingetjes in de motor kan kruipen.

Ook te lang doorrijden met oude olie is schadelijk. Uw motor heeft verse nodig voor voldoende smering. Na verloop van tijd zullen er namelijk te veel vuildeeltjes in de olie zich verzamelen, wat de werking ervan vermindert. Daarom zal de motor meer olie verbruiken om dit te compenseren.

6. Oude motor

De eerste vijf jaar zijn de gloriejaren van uw motor. Daarna zal het langzaam bergafwaarts gaan, met uiteenlopende motorproblemen als gevolg. In die eerste vijf jaar heeft uw motor de minste olie nodig, omdat alles nog helemaal goed, nieuw en sterk is en alles dus soepel werkt. In de loop der jaren ontstaan echter door slijtage allerlei kleine probleempjes: meer wrijving, kleine lekkages en storingen in de computer. Als gevolg hiervan zal er simpelweg meer olie nodig zijn om alles gesmeerd te laten verlopen daar onder uw motorkap.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Motoren die bekend staan om hun hoge oliegebruik

Twijfelt u nog of uw auto te veel olie verbruikt? Of wilt u wellicht een nieuwe (tweedehands) auto kopen en wilt u weten of het type dat uw voorkeur heeft veel olie gebruikt? Dan is het goed om te weten dat de volgende auto’s en motoren bekend staan om hun hoge olieverbruik:
TSI en TFSI, te vinden in vrijwel alle benzinemodellen van Volkswagen, Skoda, Seat, Audi en Porsche. Met name in de oudere modellen zitten slechte kwaliteit zuigerveren. Dit zorgt ervoor dat deze snel vervuilen, met een hogere olieconsumptie als gevolg.
De grotere BMW’s (5-, 6- en 7-serie en X1/X3/X5/X6. Met name oudere modellen hebben hier last van, vanwege een probleem met de klepsteelafdichting.
Ook Subaru staat bekend als een merk met veel auto’s met een extreem hoog olieverbruik. Het merk heeft enkele jaren geleden toegegeven dat het olieverbruik erg hoog is als gevolg van slechte kwaliteit zuigerveren. Het kan zijn dat uw auto in aanmerking komt voor een garantieregeling.
Ook de dieselmotoren van Volvo staan bekend om de snelle slijtage van zuigerveren, die zorgen voor een verhoogd olieverbruik na gemiddeld ongeveer 100.000 km op de teller.

Kan ik blijven rijden met een auto die te veel olie gebruikt?

Zoals gezegd verbruiken sommige motoren nu eenmaal meer motorolie dan andere. Een hoog olieverbruik wil dus zeker niet altijd zeggen dat er een probleem is met uw motor. Toch is het slim om uw auto te laten nakijken wanneer u zich plots realiseert dat het olieverbruik wel erg hoog is. Blijven rijden met kapotte zuigerveren, lekke klepgeleiders of lekke pakkingen is echt funest voor uw motor en kan leiden tot onherstelbare schade. Ons advies is dan ook om niet te blijven rijden met een auto met een hoge olieconsumptie en zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Wat kun je doen als een auto te veel motorolie consumeert?

Zoals duidelijk mag zijn, zijn veel van de bovengenoemde oorzaken te een hoge consumptie simpelweg het gevolg van slijtage. Daarom is het beter om te voorkomen dat uw auto te veel olie gaat gebruiken door op tijd in te grijpen wanneer u merkt dat het verbruik stijgt. Laat uw wagen goed onderhouden en vervang altijd op tijd de vuile olie door schone. Gebruik bovendien altijd de juiste olie. Welke olie geschikt is voor uw type motor vindt u in de bijgeleverde handleiding van uw wagen.

Door het natuurlijke verouderingsproces zal echter vroeg of laat iedere motor te veel olie verbruiken. Wanneer dit moment is aangebroken, staat u voor een keuze: blijf ik de wagen repareren of verkoop ik hem voor een mooi bedrag en koop ik een nieuwe, die minder olie verbruikt en geen problemen kent?

Gratis taxatie van uw auto met te hoog olieverbruik

Gratis Taxatie

Of u laat repareren of de auto verkoopt is voor een groot deel een financiële kwestie en natuurlijk helemaal afhankelijk van wat u voor uw oude auto kunt krijgen. Laat uw auto die te veel olie verbruikt daarom nu gratis taxeren om erachter te komen hoeveel wij over hebben voor uw auto met motorproblemen. Deze taxatie is geheel vrijblijvend en verplicht u verder tot niets. Maar als u wilt kunt u uw auto direct voor het geboden bedrag verkopen. U ontvangt dan direct uw geld en wij komen de auto gratis ophalen.

 • R. Valkonet – Nederhorst den BergR. Valkonet – Nederhorst den Berg
  Top onderneming om je auto te verkopen. De motor van de Volvo V40 was niet meer in orde en contact gezocht. Foto's gemaakt van de auto en de gebreken aan de carrosserie en binnen een paar uur een bod. Afhandeling meer dan correct, vlot vriendelijk en vooral geen gedoe. Ik ben echt heel erg te spreken over inkoopautos.com!!!
 • Els – LonderzeelEls – Londerzeel
  Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.
 • JCW-DrontenJCW-Dronten
  De motor van mijn auto liep vast en ik wist niet wat ik nu met de auto nog kon doen. Via internet het formulier ingevuld. Om eerlijk te zijn was ik een beetje sceptisch of het wel zou gaan zoals werd verteld. Het is ook een handel waar ik geen ervaring mee heb. Maar het ging vlot en de afspraken werden keurig gemaakt en afgehandeld. Ik ben blij dat het zo is gegaan. Het is…
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Theo uit BeuningenTheo uit Beuningen
  Op 26 augustus liep de motor van mijn Volkswagen diesel Golf Bluemotion helemaal vast. Zuigerstang gebroken en door het motorblok geslagen. Inkoopautos.com heeft deze auto van mij gekocht voor een betere prijs dan de volkswagengarage bood. De auto werd de volgende dag al opgehaald en direct betaald. Zeer correcte afhandeling.
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug