Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Stuurbekrachtiging kapot –
Symptomen, oorzaken & kosten voor reparatie

Stuurbekrachtiging kapot

Denkt u dat uw powersteering, ofwel stuurbekrachtiging kapot is? Dan is dat meestal vrij gemakkelijk te herkennen, omdat uw auto ineens veel zwaarder stuurt dan normaal. Toch zijn er ook andere tekenen die erop wijzen dat uw stuurbekrachtiging defect is. Welke tekenen dit zijn leest u hier.

Eerst vertellen we echter iets over stuurbekrachtiging zelf. Wat is het precies? Hoe werkt het? Ook gaan we in op de meestvoorkomende problemen met het stuurhulpsysteem en vertellen we je wat het kost om het te laten repareren.

Niet zelden zal dit een dure grap zijn. Daarom is het goed te overwegen of het niet beter is de auto te verkopen. Dat kan hier, want wij kopen auto’s. Hoe dit werkt? Dat leest u hieronder. Wilt u direct weten hoeveel uw auto waard is? Laat hem dan direct gratis en vrijblijvend taxeren!

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Wat is stuurbekrachtiging?

Stuurbekrachtiging is een stuurhulpsysteem dat het leven van de hedendaagse automobilist een stuk makkelijker maakt. Er is namelijk best veel kracht nodig om de wielen over het asfalt te laten draaien, vooral wanneer je langzaam rijdt, zoals bij het inparkeren. Het ingenieus gebouwde systeem van de stuurbekrachtiging springt u hierbij te hulp: met een pomp of een elektromotor wordt de draai die u aan uw stuur geeft versterkt. Zo kost het een stuk minder moeite om te sturen: u hoeft minder kracht te zetten én u hoeft minder lang te draaien.

Hoe werkt stuurbekrachtiging?

Er zijn twee types stuurbekrachtiging:

  • Een hydraulisch systeem
  • Een systeem met een elektromotor

In principe werken deze twee hetzelfde: ze versterken de beweging die u maakt wanneer u aan het stuurwiel draait. In de praktijk zijn er echter grote verschillen in hoe ze dit precies doen.

Hydraulische stuurbekrachtiging – Werking

Elektrische stuurbekrachtiging

Een hydraulisch powersteering systeem bestaat uit vier belangrijke onderdelen:

  • Een stuurbekrachtigingspomp
  • Cilinders gevuld met olie
  • Slangen
  • De V-snaar (ook wel multiriem genoemd)

De cilinders zijn verbonden met het stuurhuis. Met behulp van de pomp wordt de oliedruk via de slangen in de cilinders geregeld. Wanneer u stuurt, gaat de druk omhoog en duwt de olie uw stuur dus extra de goede kant op. Gaat u weer rechtdoor, dan wordt de druk weer verlaagd.

De pomp kan zijn werk doen omdat hij is verbonden met de motor via de V-snaar (waar ook bijvoorbeeld de dynamo en aircopomp mee verbonden zijn). Dat is een prima systeem, maar het nadeel is wel dat de pomp hierdoor altijd draait, ook wanneer u niet stuurt. Dit kost extra brandstof. Ook is de pomp relatief zwaar en neemt hij behoorlijk wat ruimte in. Daarom maken veel nieuwe auto’s tegenwoordig gebruik van elektrische stuurbekrachtiging.

Elektrische stuurbekrachtiging – Werking

Elektrische stuurbekrachtiging

Elektrische stuurbekrachtiging, onder de Engelstaligen ook wel bekend als Electric Power Steering (EPS) werkt met behulp van drie belangrijke onderdelen:

  • Een elektromotor
  • Een regelunit (computertje)
  • Sensors

De elektromotor is verbonden met het stuurhuis, die op zijn beurt zijn stroom haalt uit de accu. Wanneer u aan het stuur draait, zullen de sensors dit registreren, waarna ze een seintje sturen naar de regelunit. Deze stuurt dan weer een seintje naar het elektromotortje, dat gaat draaien en ondersteuning geeft bij uw stuurbeweging. U kunt dit vergelijken met de werking van een elektrische fiets: het motortje gaat alleen draaien als u zelf ook trapt.

Dit systeem is een stuk lichter en zuiniger, omdat het enkel geactiveerd wordt wanneer u stuurt. Daarnaast kan de mate van bekrachtiging simpel worden geregeld met de regelunit. Zo zullen veel moderne auto’s de kracht die het motortje geeft aanpassen aan de situatie: dit zal hard werken als u langzaam rijdt, en nauwelijks kracht geven op de snelweg.

Stuurbekrachtiging kapot – Symptomen

Een defecte stuurbekrachtiging gaat gepaard met enkele heel voor de hand liggende en iets minder voor de hand liggende tekenen. Symptoom 1 en 2 had u waarschijnlijk wel verwacht, maar veel mensen denken dat symptoom 3,4 en 5 er niets mee te maken hebben. Wanneer uw auto uitgerust is met een elektrische stuurbekrachtiging zult u overigens symptoom 3,4 en 5 niet tegenkomen.

1. Stuurberkachting werkt niet – Zwaar stuur

De meeste mensen merken dat hun stuurbekrachtiging kapot is gegaan wanneer deze simpelweg niet meer werkt. Het stuur draait ineens heel erg moeilijk en zwaar, waardoor het direct duidelijk is dat er iets mis is met dit systeem.

2. Een lampje op uw dashboard brandt

Een defect aan de powersteeringunit zal vaak gepaard gaan met een brandend lampje op uw dashboard. Veel auto’s hebben een apart lampje voor de powersteering. Anders zal het motorstoringslampje gaan branden.

3. Geluiden bij het sturen

Geluiden zijn nooit goed. Dat is zo bij mensen, en niet minder bij auto’s. Wanneer u uw knie buigt en u hoort een geluid, dan is het tijd voor een bezoekje aan de orthopeed. Wanneer u stuurt en u hoort een piepend geluid, dan is het ook tijd om na te gaan of uw stuurhuis nog wel goed is. In veel gevallen is dit geluid namelijk een teken van een lekkage in het hydraulische systeem. Er zit te weinig olie in de zuigers, waardoor u ze hoort bewegen. Geluiden bij het sturen kunnen ook duiden op een slippende multiriem. Zier hiervoor ook symptoom 5.

4. Vertraging bij het sturen

Deze geluiden zullen vaak gepaard gaan met een langzamer werkend stuurhulpsysteem. Wanneer de oliedruk in het systeem lager wordt, kan het minder snel reageren op uw bewegingen. Daardoor zult u een vertraging merken tussen aan het stuurwiel draaien en het daadwerkelijke draaien van de wielen.

5. Geluiden bij het starten van de auto

Piepende geluiden bij het starten van de auto duiden meestal op een probleem met de multiriem (V-snaar). Het geluid wil zeggen dat de riem wat uitgerekt is geraakt, en losser is komen te zitten. Hierdoor kan hij niet optimaal werken. Omdat een hydraulische stuurbekrachtiging voor zijn aandrijving afhankelijk is van de goede werking van de multiriem, zal ook de aircopomp niet optimaal werken. Wanneer u dus bij het starten en sturen een piepend geluid hoort, zal ook de stuurbekrachtiging problemen geven.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Kun je doorrijden met een kapotte stuurbekrachtiging?

Sommige mensen denken dat omdat een auto vroeger ook geen stuurbekrachtiging had, je nu ook wel zonder kunt. In theorie klopt dit wel, maar alleen als er nooit één was ingebouwd. Het systeem is namelijk verbonden met het stuurhuis, waardoor de kans bestaat dat de auto helemaal niet meer kan sturen als de stuurbekrachtiging defect is. Dit kan heel gevaarlijk zijn en u mag er dus absoluut niet mee blijven rijden!

Auto met defecte stuurbekrachtiging en APK

Bovendien is het stuurhuis één van de belangrijkste punten waarop een auto wordt gekeurd. Dit moet dus goed werken. Als de stuurbekrachtiging niet werkt of problemen vertoont, zal uw auto worden afgekeurd. Pas na reparatie mag u er dan weer de weg mee op.

Oorzaken kapotte stuurbekrachtiging

Er zijn verschillende oorzaken voor een niet werkende powersteeringunit. Deze zijn afhankelijk van het type powersteering dat u in uw auto heeft ingebouwd. We zetten de meest voorkomende defecten ze hieronder op een rijtje.

Problemen met hydraulische stuurhulpsystemen

  • Versleten pomp. Het meest voorkomende defect is een kapotte stuurbekrachtigingspomp. Deze staat altijd aan wanneer uw motor draait, dus zal in de loop der jaren slijtage gaan vertonen. Op den duur verliest hij zijn werking, waardoor het systeem minder goed functioneert.
  • Lekkages. Voldoende oliedruk is belangrijk voor een goede werking van het systeem. Door lekkages in de leidingen of de verbindingspunten kan olie weglekken, waardoor de druk lager wordt en de werking op den duur minder wordt.
  • Vervuilde stuurbekrachtigingsolie. De olie in het systeem moet regelmatig gecontroleerd en vervangen worden. Gebeurt dit niet, dan kan het systeem vervuild raken, met verstoppingen, kapotte pompen en lekkages tot gevolg. Goed onderhoud is dus erg belangrijk.
  • Versleten V-snaar. De stuurbekrachtigingspomp wordt aangedreven door de V-snaar. Als deze versleten is, gaat hij slippen en krijgt de pomp te weinig energie. Hierdoor kan deze niet goed werken.

Problemen met elektrische stuurhulpsystemen

  • Storing in de sensor. In veel gevallen zal een probleem met de sensor de oorzaak zijn van een niet functionerende EPS. Doordat de sensor niet meer registreert dat het stuur draait, kunt u er zo hard aan draaien als u wilt: de elektromotor zal niks doen.
  • Storing in de regelunit. Heel soms bevindt de storing zich in de computer die de mate van ondersteuning regelt.
  • Een gesprongen zekering. Net als een gebouw is een auto voorzien van zekeringen om de elektrische componenten te beschermen tegen kortsluiting. Wanneer een zekering springt, kan de EPS uitvallen. Vervangen van de zekering zal in veel gevallen geen uitkomst bieden, omdat de oorzaak van de kortsluiting hierdoor niet wordt aangepakt.
  • Elektromotor werkt niet goed. De elektromotor levert de kracht die nodig is om u de juist ondersteuning te bieden. Door verschillende redenen kan deze niet goed werken. Hij kan zelf versleten zijn, of er kan een probleem zijn met de accu, de dynamo of de bedrading waardoor deze niet voldoende elektriciteit krijgt.

Stuurbekrachtiging defect – Kosten voor reparatie

Stuurbekrachtiging defect

De kosten voor het laten repareren van de stuurbekrachtiging zijn afhankelijk van het type (hydraulisch of elektrisch) en natuurlijk wat er precies aan de hand is. Met name bij hydraulische systemen zullen meerdere onderdelen tegelijk vervangen worden en moet er natuurlijk nieuwe olie in.

Verder zijn de kosten afhankelijk van het type auto dat u heeft en waar u de reparatie laat uitvoeren. Over het algemeen zullen reparaties bij een merkdealer meer kosten dan bij een algemene garage, omdat het werkloon hier hoger ligt. Zie voor een overzicht van de te verwachten reparatiekosten onderstaande tabel.

Defect Kosten onderdeel Kosten werkloon Totaal
Hydraulisch systeem
Verversen olie €20 – 30 €10 – 20 €30 – 50
Pomp €150 – 300 €100 – 200 €250 – 500
Leidingen €10 – 70 €60 – 120 €70 – 210
Multiriem €30 – 60 €30 – 60 €60 – 120
Geheel stuurhuis €600 – 1200 €150 – 300 €750 – 1500
Elektrisch systeem (EPS)
Sensor €70 – 200 €100 – 300 €170 – 500
Regelunit €600 – 3000 €100 – 300 €700 – 3300
Elektromotor €1000 – 2000 €200 – 400 €1200 – 2400
Zekering €1 – 5 €10 – 20 €11 – 25

Een alternatief voor dure reparaties: auto met defect verkopen voor export

Een alternatief voor dure reparaties aan de stuurbekrachtiging

Als u dus geluk heeft bent u met een nieuwe multiriem geholpen voor een paar tientjes. Niet zelden zullen reparaties aan de stuurbekrachtiging echter honderden, zo niet duizenden euro’s kosten. Het is daarom altijd verstandig bij de garage te vragen dat ze wachten met reparatie totdat u akkoord geeft. Vraag om een offerte en denk goed na of de reparatiekosten het waard zijn. Vaak zal de prijs voor een reparatie namelijk een aanzienlijk deel van de dagwaarde van uw auto bedragen, vooral wanneer deze al wat ouder is of veel kilometers op de teller heeft staan.

Een goed alternatief is daarom het verkopen van uw auto met defecte stuurbekrachtiging. Bij ons kunt u uw schadeauto verkopen tegen een goede prijs. Meestal kunnen wij veel meer betalen dan de waarde die u zelf berekent (dagwaarde – reparatiekosten). Dit komt omdat wij kapotte auto’s exporteren en aldaar laten repareren, waarna ze in het buitenland worden doorverkocht.

Onze unieke partners in Oost-Europa kunnen een auto repareren voor slechts een fractie van de prijs die u hier betaald. Dit is omdat de lonen hier wat lager liggen en er vaak gebruik kan worden gemaakt van tweedehands onderdelen, iets wat in Nederland en België nauwelijks gebeurt. Omdat reparaties goedkoper zijn, wordt een kapotte auto dus meer waard. Deze winst berekenen we door aan u, zodat ook u een uitstekende deal krijgt.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Direct de waarde van uw kapotte auto laten berekenen

Bied uw auto gratis aan!

Heeft u van uw garage een reparatieofferte ontvangen en wilt u deze vergelijken met de prijs die u krijgt wanneer u de auto verkoopt?

Of wilt u gewoon direct weten wat uw auto waard is als u deze zou verkopen in deze staat? U kunt dan via het formulier hiernaast direct gratis de waarde van uw kapotte auto laten berekenen.

Dit is geheel vrijblijvend en verplicht u verder tot niets, maar als u wilt kunt u de auto met kapotte stuurbekrachtiging vandaag nog voor het bedrag dat wij bieden verkopen.

F. Burgert – Almere Met plezier zaken gedaan. Vlot, correct en zakelijk. Prettige contacten, vriendelijk en betrouwbaar. Alle afspraken punctueel nagekomen. Erg tevreden over de opbrengst van mijn auto. Ik raad iedereen "East European Provider" aan!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug