Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Waterpomp auto vervangen – Kosten & tips

De waterpomp van een auto vervangen is geen eenvoudige klus. Een monteur heeft er flink wat werk aan, omdat het onderdeel vaak diep geïntegreerd zit onder uw motorkap. Daarom liggen de kosten voor de vervanging van een waterpomp over het algemeen vrij hoog: houd rekening met 500 – 1000 euro. Het is daarom slim ook direct het verkopen van de kapotte auto te overwegen.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

In deze blog leest u alles over de waterpomp van een auto. We gaan in op de functie en werking van het onderdeel en leggen u uit waarom het zo belangrijk is voor uw motor. Vervolgens vertellen we hoe u kunt herkennen dat de waterpomp kapot is en wat de oorzaken hiervan zijn. Tot slot gaan we nader in op de kosten en geven we u enkele belangrijke tips.

Kapotte waterpomp – In het kort

 • De waterpomp pompt de koelvloeistof door het koelsysteem van uw auto.
 • Een goed werkende pomp is dus essentieel voor een goede werking van uw auto.
 • De waterpomp is een slijtage-onderdeel. Door regelmatig de koelvloeistof de vervangen zorgt u ervoor dat de pomp minder snel slijt.
 • Een kapotte waterpomp is te herkennen aan lekkende koelvloeistof, oververhitting van de motor, een zeurend geluid en – als het helemaal mis is – stoom uit de radiateur.
 • Blijf niet rijden met dit defect, want u loopt risico op ernstige motorschade.
 • Een kapotte pomp zal vervangen moeten worden.
 • Reken op kosten tussen de 500 en 1500 euro, afhankelijk van uw model.
 • Gaat het om een auto met een hoge kilometerstand? Overweeg dan uw auto te verkopen. Per saldo is dit vaak voordeliger dan blijven repareren.
 • Taxeer uw auto gratis en vrijblijvend en ontvang direct een goed bod.

Taxeer nu gratis mijn auto

Wat is een auto waterpomp? – Functie en werking

waterpomp werkingDe waterpomp speelt een belangrijke rol in het koelen van de motor van uw auto. Zonder koeling zal de motor oververhit raken, met fatale motorschade tot gevolg. Een goed werkende pomp is dan ook essentieel voor het goed functioneren van de motor.

Het koelsysteem van de motor bestaat uit een gesloten circuit waarvan een deel zich meestal aan de buitenkant van de motor bevindt. Het andere deel zit in de neus van uw auto, bij de radiateur, die gekoeld wordt met behulp van rijwind of een koelventilator. In dit circuit zit koelvloeistof: water met toegevoegde antivries en nog wat andere stofjes die ervoor zorgen dat uw motor niet oververhit raakt. In dit circuit wordt de koelvloeistof constant rondgepompt, zodat het steeds opwarmt bij de motor en weer afkoelt bij de radiateur. En u raadt het al: het is de waterpomp die verantwoordelijk is voor het rondpompen van de koelvloeistof.

Deze pomp bestaat uit een schoep die vele malen per minuut ronddraait. Afhankelijk van het type auto dat u heeft wordt de pomp aangedreven door de multiriem of de distributieriem. Omdat deze riem bij het vervangen van de pomp ook moet worden losgemaakt, wordt hij meestal ook direct vervangen.

Oorzaak kapotte waterpomp auto

Een waterpomp is gemaakt om lang mee te gaan, maar op den duur gaat door slijtage zelfs de beste pomp kapot. Bedenk dat de onderdelen van de pomp constant met een hoge snelheid ronddraaien. Daardoor is er altijd wrijving. En hoewel deze wrijving wordt geminimaliseerd door de lagers, kan het niet anders dan dat er vroeg of laat problemen en kleine lekkages ontstaan in de afdichting in de pomp.

Wanneer de pomp eenmaal een beetje lekt, zal er koelvloeistof op de lagers komen. Dit versnelt het proces van slijtage en op den duur zal de pomp er helemaal de brui aan geven.

In principe kunt u dus niet heel veel doen aan het slijten van de waterpomp. Wel is het belangrijk om goede koelvloeistof te gebruiken en deze ongeveer om de 40.000 kilometer te verversen. Vuile koelvloeistof bevat namelijk deeltjes en onzuiverheden die de lagers en pakking aantasten, waardoor er sneller lekkages ontstaan.

Waterpomp auto kapot? – Symptomen

Een defecte waterpomp herkent u aan een aantal symptomen:

 • Er lekt koelvloeistof
 • De motor loopt te warm of is oververhit
 • Een zeurend geluid vanonder de motorkap
 • Er komt stoom uit uw radiateur

Koelvloeistof lekt weg

Wanneer de waterpomp lek is, zal er koelvloeistof lekken. In veel gevallen ziet u dan een klein plasje gekleurde vloeistof onder de auto liggen, of wanneer u wegrijdt op de plaats waar hij geparkeerd stond.

Bedenk daarbij goed welke kleur koelvloeistof gebruikt. Er bestaan namelijk verschillende kleuren: roze, groen, blauw, rood en geel. Bovendien is de koelvloeistof niet de enige gekleurde vloeistof die weg kan lekken vanonder uw motorkap. De vloeistof van uw transmissie is meestal rood (maar soms ook een andere kleur) en kan ook weglekken.

Om vrij zeker te kunnen weten dat het de waterpomp is, let u dus bij voorkeur ook op de andere symptomen die we noemen. Daarnaast is het slim om even naar de waterpomp zelf te kijken. Want ook al lekt deze nog maar een klein beetje, er zal koelvloeistof komen op de buitenkant van de pomp. Deze kunt u in sommige gevallen zien zitten, maar vaak zal de vloeistof alweer verdampt zijn. In dit tweede geval zal de pomp er wat vuil uitzien, door de opgedroogde restjes van de koelvloeistof.

Te hete motor

Een logisch gevolg van een slecht functionerende waterpomp is een te hete motor. Omdat het koelsysteem niet meer voldoende koelt, raakt de motor oververhit. Wanneer de motor te heet wordt, zult u dit in de eerste plaats merken aan de motortemperatuurmeter op uw dashboard die omhoog gaat. Daarnaast zal het motorstoringslampje gaan branden.

Het is belangrijk om niet te blijven rijden met een oververhitte motor, omdat dit uw motor ernstig kan beschadigen. Zo zal de koppakking snel kapot gaan, waarna het slechts een kwestie van tijd is totdat uw motor helemaal total loss is.

De waterpomp maakt een zeurend geluid

Zoals we hierboven al aangaven wordt de waterpomp in veel gevallen aangedreven door de multiriem. Het is van belang dat deze riem goed gespannen is, omdat er anders speling ontstaat. Het wil nog wel eens voorkomen dat de spanning te hoog is en dat de riem te strak aangespannen staat. Hierdoor is de connectie niet optimaal en zal de riem gaan slippen. Dit hoort u als een zeurend of huilend geluid.

Ook een pomp met versleten lagers zal geluiden maken tijdens het draaien. Nu zijn er wel meer autoonderdelen die geluiden maken wanneer ze niet meer goed functioneren, dus let bij dit symptoom ook op de andere tekenen van een kapotte waterpomp!

Stoom uit de radiateur

Rijdt u al een tijdje rond met een defecte waterpomp? En is het u niet opgevallen dat de temperatuur van de motor wel erg hoog is, dat er koelvloeistof lekt en dat er gekke geluiden vanonder de motorkap komen? Dan zal het onderdeel er op den duur helemaal mee ophouden. Het gevolg hiervan is dat koelvloeistof niet meer wordt rondgepompt en dus ook niet meer kan afkoelen. En als het niet meer kan afkoelen, zal het op den duur gaan koken. Oftewel: er zal stoom vanonder uw motorkap komen. Dit is een teken dat u niet meer kunt negeren!

In dit geval zal uw motor binnen no time oververhit zijn en zal deze zwaar beschadigd raken. Zet de auto dus zo snel mogelijk aan de kant. Overigens hoeft stoom niet per se te betekenen dat de pomp kapot is. Ook de radiateur of de thermostaat kan het hebben begeven. Maar ook in deze gevallen is het tijd om te stoppen met rijden.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Kan ik blijven rijden met een kapotte waterpomp?

kapotte waterpompDe waterpomp is een kritiek onderdeel van uw auto. Wanneer deze defect is kunt u er dus niet mee rond blijven rijden en zal de pomp zo snel mogelijk vervangen dienen te worden. Daarbij is het afhankelijk van in hoeverre het onderdeel kapot is, hoever u er nog mee kunt rijden.

Wanneer er slechts wat opgedroogde koelvloeistof op de buitenkant van de pomp zit en u verder geen tekenen ziet van een oververhitte motor, is het belangrijk hier iets te laten doen. Door de lekkage zullen de lagers en afdichtingen sneller slijten en zal het niet lang duren voordat de waterpomp helemaal niet meer werkt. U hoeft echter niet direct de auto aan de kant te zetten, omdat de motor (nog) niet in gevaar is.

Als de lekkage echter ernstig is, tot het punt dat het koelsysteem niet meer in staat is de motor voldoende koeling te bieden, is het echt belangrijk dat u de auto zo snel mogelijk stilzet. Een oververhitte motor draait zichzelf namelijk helemaal kapot en zal al snel niet meer te redden zijn.

Waterpomp vervangen

Een waterpomp vervangen is een specialistisch werkje dat u niet zelf kunt doen. Bedenk dat de koelvloeistof gloeiend heet wordt en dat deze onder hoge druk staat. Niet iets om aan te prutsen dus! Ermee naar de garage gaan of uw auto verkopen voor export zijn dus uw enige opties.

Zo werkt het vervangen van de koelvloeistof pomp

Waterpomp vervangen kostenOm de pomp te vervangen moet allereerst de koelvloeistof die nog in het systeem zit eruit worden gehaald. Vervolgens haalt de monteur de aandrijfriem (multiriem/distributieriem) los en eventueel andere onderdelen die in de weg zitten. Daarna wordt de waterpomp losgehaald en worden aansluitingen en slangetjes gecontroleerd. Vervolgens wordt de nieuwe waterpomp gemonteerd en wordt alles weer aangesloten. Tot slot wordt het systeem weer opgevuld met verse koelvloeistof.

Omdat bij het vervangen van de waterpomp een aantal onderdelen en afdichtingen ook gelijk moeten worden losgehaald, wordt aangeraden deze ook gelijk te laten vervangen. Ook kan het zijn dat ook delen van de radiateur (die verantwoordelijk is voor het daadwerkelijke koelen) en de thermostaat problemen geven. Ook deze kunnen dan direct worden vervangen.

Waterpomp vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van de waterpomp zijn afhankelijk van het auto merk en model. De pomp zelf kost meestal niet zo veel, maar het zijn de manuren die erin gaan zitten die het vervangen van een waterpomp tot een vrij dure reparatie maken. Gemiddeld is een monteur zo’n drie uur bezig met het werk, maar soms kan het ook wel vijf tot zes uur duren, bijvoorbeeld wanneer onderdelen erg vast zitten of als er meerdere afdichtingen moeten worden gerepareerd. Ook zit bij sommige merken de pomp dieper onder de motorkap, waardoor het lang duurt om alles los te halen.

In onderstaande tabel hebben we de gemiddelde kosten voor het vervangen van de koelvloeistofpomp op een rijtje gezet voor enkele veelvoorkomende modellen. Houd er rekening mee dat reparaties bij een merkdealer meestal duurder zijn dan bij een algemene garage en dat eventuele extra reparaties niet zijn meegenomen in het overzicht.

Merk & Model Kosten onderdeel Kosten arbeid Totaal kosten
Ford Fiesta € 100 – 150 € 250 – 350 € 350 – 500
Volkswagen Golf € 200 – 300 € 250 – 400 € 450 – 700
Renault Clio € 100 – 150 € 250 – 400 € 350 – 550
Ford Mondeo € 150 – 200 € 300 – 600 € 450 – 800
Opel Astra € 150 – 250 € 300 – 500 € 450 – 750
Nissan Qashqai € 150 – 250 € 300 – 500 € 450 – 750
BMW 3 Serie € 450 – 800 € 250 – 400 € 700 – 1200
Mercedes C Klasse € 350 – 500 € 250 – 400 € 600 – 900

Kosten bij lekkende koelvloeistof

Houd er overigens rekening mee dat een koelvloeistoflekkage in beslist niet alle gevallen hoeft te wijzen op een probleem met de waterpomp. Het weglekken van koelvloeistof kan ook simpelweg wijzen op een gescheurd slangklemmetje. In dit geval zal de reparatie niet meer dan een paar tientjes kosten. Daarnaast zou het probleem ook veroorzaakt kunnen worden door scheuren in de koppakking of de cilinderkop. In die gevallen moet u echt wel rekenen op kosten boven de duizend euro. Ook kan het zijn dat het de radiateur of de EGR-koeler is die problemen geeft. Reken in dat geval op kosten rond de 500 euro.

Een alternatief voor dure reparaties

Export auto opkopersHet mag duidelijk zijn dat het laten vervangen van een waterpomp geen goedkope reparatie is. Daarom is het slim om uzelf af te vragen of uw auto deze reparatie nog wel waard is. In veel gevallen zullen de reparatiekosten namelijk niet opwegen tegen de waarde van uw wagen.

Bovendien zijn defecten als deze vaak een voorbode voor meer ellende. Als er problemen ontstaan met de koeling van de motor, heeft u binnen de kortste keren ook problemen met de radiateur, koppakking of de alternator. Ook geen goedkope reparaties!

Wij bieden u daarom een alternatief: het verkopen van uw schadewagen. Dankzij een unieke samenwerking met enkel Oost-Europese professionals kunnen wij zeer goede prijzen bieden voor auto’s met problemen en mankementen zoals een kapotte waterpomp. Vaak zal het geboden bedrag minstens zo hoog zijn als de dagwaarde van uw auto en sowieso een stuk hoger dan met de reparatiekosten eraf.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Gratis taxatie van uw auto

Bied uw auto gratis aan!

Bent u benieuwd wat wij kunnen bieden voor uw defecte auto? Laat hem dan nu gratis taxeren met het formulier hiernaast. Dit is geheel gratis en verplicht u verder tot niets, maar als u wilt kunt u de auto direct voor het bedrag dat wij bieden aan ons verkopen. De volgende dag staan we dan al bij u voor de deur om de auto op te halen.

U krijgt direct geld van ons, zodat u direct een nieuwe, betere auto kunt kopen. De auto waterpomp vervangen is dan niet meer nodig. Dit bespaart u een hoop gedoe en is per saldo stukken goedkoper!

 • Harm-BredaHarm-Breda
  Duidelijke afspraken kunnen maken, en ze zijn allemaal nagekomen. Ook het contact verliep snel en zeer correct. Na overeenstemming over de prijs kreeg ik snel geld gestort, en mijn auto is binnen de afgesproken tijd opgehaald.
 • Pieter — BruggePieter — Brugge
  Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
  Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
 • Roy – LimburgRoy – Limburg
  Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
 • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
  Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug