Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Fuseekogel vervangen – Kosten, symptomen en oorzaken

Fuseekogel vervangen

Een tijdje geleden hadden wij het over problemen met de ophanging van een auto. Wij hebben het toen niet gehad over de fuseekogel vervangen en de kosten hiervan.

Omdat wij echter regelmatig mailtjes kregen van mensen die zich afvroegen of de problemen met hun ophanging wellicht werden veroorzaakt door een kapotte fuseekogel, hebben we besloten hier een apart artikel aan te wijden.

Dus denkt u dat een fuseekogel problemen geeft in uw auto en wilt u hier meer informatie over?
Dan is dit artikel voor u. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over:

Wat is een Fuseekogel? – Functie en werking

Fuseekogel

Een fuseekogel is een bolvormig scharnier dat de voorwielen van een auto verbindt met de ophanging. Het is te vergelijken met een heup- of schoudergewricht en bestaat uit een bol die vrij kan ronddraaien in een kom, dankzij speciale lagers. Alle onderdelen zijn gemaakt van hoogwaardig staal, waardoor ze de grote krachten waar het onderdeel aan blootstaat jarenlang kunnen weerstaan.

De fuseekogel maakt deel uit van de draagarm en wordt daarom ook wel draagarmkogel genoemd. Iedere auto heeft er minstens twee: één bij het rechter voorwiel en één bij het linker. Sommige exclusieve auto’s zijn ook uitgerust met fuseekogels aan de achterwielophanging.

Dankzij het ingenieuze gebruik van fuseekogels bij de ophanging, kunnen de voorwielen onafhankelijk van elkaar bewegen en zo comfortabel oneffenheden in het wegdek opvangen. Het zijn dus zeer belangrijke onderdelen, mede omdat het hele gewicht van de auto op de fuseekogels rust. Er mag dan ook geen speling komen op de kogels, omdat dat kan leiden tot breken en het onbestuurbaar worden van de auto.

Stofhoes fuseekogel

Voor een goede werking is het belangrijk dat de lagers van de fuseekogel goed gesmeerd zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale smeerolie met een extra hoge viscositeit. Om ervoor te zorgen dat dit smeermiddel in het scharnier blijft, wordt de kogel beschermd door een zwarte stofhoes. Deze stofhoes dient ook om het onderdeel tegen vocht en vuil te beschermen.

Oorzaken kapotte fuseekogel

Oorzaken kapotte fuseekogel

Ondanks dat de draagarmkogels blootstaan en enorme krachten, zijn ze goed bestand tegen slijtage. Over het algemeen gaan ze dan ook zeer lang mee en moeten ze pas na meer dan 100.000 kilometer op de teller vervangen worden.

Op den duur zal er speling tussen de kogel en de kom ontstaan, waardoor het niet meer soepel scharniert en trillingen veroorzaakt. Dit op zijn beurt zal weer leiden tot het sneller defect gaan van de kogel.

Een kapotte fuseekogel is dus niet te voorkomen, maar er zijn wel enkele factoren die ervoor zullen zorgen dat uw fuseekogels sneller slijten dan normaal. We noemen er drie.

Slecht onderhoud

Een eerste is slecht onderhoud. Zoals gezegd is de stofhoes zeer belangrijk voor het gesmeerd laten lopen van het scharnier. Daarom dient deze bij de jaarlijkse keuring geïnspecteerd te worden en indien nodig vervangen. Gebeurt dit niet, dan zal smeermiddel lekken en vuil het onderdeel binnenkruipen, met snellere slijtage tot gevolg.

Sportief rijgedrag

Een andere factor die de levensduur van de fuseekogels verkort is het overmatig belasten van het onderdeel. Wanneer u regelmatig met hoge snelheid scherpe bochten maakt, zal er extra veel kracht op de scharnierpunten komen, waardoor deze sneller slijten dan normaal. Hetzelfde geldt voor hard rijden over wegen van slechte kwaliteit.

Drempels en putten

Ook wanneer u veel (en hard) over drempels en putten moet rijden, zal de demping van uw auto, inclusief de draagarmkogels, het extra zwaar te verduren krijgen. Niet geheel verwonderlijk zien we dan ook vaak dat autobezitters die in dertig kilometer zones wonen extra vaak bij de garage staan met dit probleem.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Fuseekogel versleten – Symptomen

Als het goed is zal uw monteur een versleten fuseekogel tijdens de jaarlijkse inspectie herkennen en repareren voordat deze helemaal kapot gaat. Als u goed op het gedrag van uw auto let kunt u echter ook zelf merken dat een fuseekogel zijn beste tijd gehad heeft. Een defecte draagarmkogel is te herkennen aan de volgende vier symptomen:

  • De ophanging aan de voorkant van uw auto maakt geluiden
  • De voorzijde van uw auto trilt heviger dan normaal
  • De banden aan de voorwielen slijten aan één kant
  • Uw auto heeft een stuurafwijking

Geluiden aan de voorkant bij de ophanging

Een zeer typisch symptoom van slijtage aan een fuseekogel is een rammelend geluid. U hoort dit geluid in het begin enkel zachtjes en alleen wanneer u over drempels of putjes rijdt, of wanneer u een scherpe bocht maakt. Na verloop van tijd zal het geluid echter steeds harder worden en kan het ook optreden wanneer u rechtdoor rijdt.

Dit geluid wordt veroorzaakt door de kogel die los is komen te zitten in de kom. Bij iedere beweging die de auto maakt tikt de bal dan tegen de kom aan, wat de typische rammelende geluiden veroorzaakt.

Hevige trillingen

Een ander symptoom is het hevig trillen van de ophanging bij het rijden over oneven wegdek of het maken van een bocht. Ook dit trillen zal in het begin nauwelijks merkbaar zijn, maar uiteindelijk iets worden wat u echt niet meer kunt negeren. Op den duur zal zelfs het stuur gaan trillen bij ieder putje of bocht.

Ook de trillingen worden veroorzaakt door het loszitten van de kogel in de huls. Hierdoor loopt het scharnier niet meer soepel en werkt de demping van uw auto niet meer goed.

Ongelijke slijtage aan banden

Het is normaal dat banden slijten, maar wanneer dit erg snel gebeurd en bovendien met name aan één kant, is de kans groot dat een fuseekogel versleten is. Omdat de kogel niet goed meer draait, zullen de wielen iets scheef gaan staan, met de slijtage aan één kant als gevolg.

Bedenk overigens dat snelle slijtage aan beide kanten meestal duidt op te zachte banden. De slijtage moet aan beide kanten zitten om te duiden op fuseekogel problemen.

Auto trekt naar één kant

Een behoorlijk riskant symptoom van kapotte draagarmkogels is het trekken van de auto naar één kant. Wanneer u dan rechtdoor rijdt en niet stuurt, zal de auto toch als vanzelf naar links of naar rechts gaan. U moet dan zelf terugsturen om dit te corrigeren. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk en kan worden veroorzaakt door het niet goed werken van een fuseekogel. Normaal gezien zijn de ophanging en stuurhuis van de auto goed uitgelijnd om ervoor te zorgen dat een auto altijd rechtdoor rijdt. Door speling op fuseekogel raakt deze balans verstoort en gaat de auto zwalken.

Kun je blijven rijden met een defecte fuseekogel?

 

Defecte fuseekogel

Met een te zeer versleten fuseekogel kunt u niet blijven rijden. Om te beginnen is het niet veilig om in een auto te rijden die vanzelf naar links en naar rechts stuurt. Nu kunt u dit nog wel zelf corrigeren, dus dit is niet direct een reden om de auto stil te zetten aan de kant van de weg. Wel is het belangrijk om zo snel mogelijk iets te laten doen aan het probleem. Het gevaar is namelijk dat de versleten fuseekogel breekt, waardoor het wiel loskomt en de auto dus niet meer bestuurbaar is. We hoeven u vast niet uit te leggen dat dit tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden.

Daarom is een defect aan dit onderdeel ook een reden om de auto af te keuren bij de jaarlijkse keuring (APK in Nederland). Met een niet goedgekeurde auto mag u de weg niet op, dus u heeft dan twee opties: de fuseekogel laten vervangen of de APK-afgekeurde auto verkopen.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Fuseekogel vervangen

Fuseekogel vervangen

Wanneer een fusee kogel defect is gegaan, moet deze worden vervangen door een nieuw exemplaar. Dit is een standaardklusje voor monteurs en zij zullen er meestal niet langer dan één à twee uur mee bezig zijn. In sommige gevallen is het ook mogelijk om enkel de hoes te vervangen. Dit wordt echter zelden gedaan, omdat de kosten hiervoor bijna net zo hoog zijn als het vervangen van de hele kogel.

De kans is groot dat allebei de fuseekogels aan vervanging toe zijn wanneer er één duidelijke problemen geeft. Daarom worden meestal beide fuseekogels tegelijk vervangen.

Overigens is het niet bij alle modellen mogelijk de fuseekogel apart te vervangen. Daarom zien we ook vaak dat de hele draagarm wordt vervangen, waarna de auto opnieuw wordt uitgelijnd. Ook hiervoor zijn de kosten niet veel hoger dan die voor het vervangen van een losse draagarmkogel, omdat het onderdeel zelf niet duur is en een monteur ongeveer even lang bezig zal zijn met het vervangen van een draagarm als met het vervangen van een losse kogel. Daarnaast is de kans groot dat de gehele draagarm slijtage vertoont.

Bedenk dat ook voor de draagarmen geldt dat ze beide ongeveer even snel slijten. Ook deze worden dus in het algemeen tegelijkertijd vervangen.

Fuseekogel vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een fuseekogel verschillen uiteraard per merk en model, en lopen uiteen van zo’n 100 tot 330 euro per stuk. De prijs voor een reparatie is ook afhankelijk van waar u de reparatie laat uitvoeren. Merkdealers zijn namelijk vaak duurder dan algemene garages.

Houd er zoals gezegd rekening mee dat uw auto twee fuseekogels heeft en dat deze meestal tegelijkertijd vervangen dienen te worden. Bedenk ook dat het in veel gevallen nodig zal zijn de gehele draagarm te vervangen en dat uw auto er ook hier twee van heeft. Daarbij zal de wagen na het vervangen van de draagarmen opnieuw moeten worden uitgelijnd.

Zie voor een overzicht van alle kosten ook onderstaande tabel. Deze kosten zijn inclusief btw.

Soort reparatie Prijs onderdeel Kosten arbeid Totaal kosten
Fuseekogel vervangen (per stuk) € 30 – 100 € 70 – 230 € 100 – 330
Fuseekogelhoes vervangen (per stuk) € 20 – 50 € 70 – 130 € 90 – 180
Draagarm vervangen € 50 – 150 € 100 – 250 € 150 – 400
Uitlijning € 0 € 60 – 120 € 60 – 120
Totaal 2 draagarmen en uitlijnen € 100 – 300 € 260 – 620 € 360 – 920

Autoreparaties kunnen een bodemloze put worden

Hoewel reparaties aan de fuseekogels of de draagarmen dus niet tot de duurste autoreparaties behoren, kunnen ze toch een flinke hap uit uw portemonnee nemen. Daarbij is de kans zeer aanwezig dat het niet bij dit probleem zal blijven. Het is onze ervaring dat defecten als kapotte fuseekogels over het algemeen gepaard gaan met andere ouderdomskwaaltjes en technische defecten, zoals motorproblemen, transmissieschade en bijvoorbeeld een defecte katalysator.

Daarom is het slim om uzelf af te vragen of uw auto al dat repareren nog wel waard is. Niet zelden zullen de reparatiekosten bij auto’s op leeftijd oplopen tot enkele duizenden euro’s in een aantal jaar: meer dan de eigenlijke waarde van de auto. We raden u dan ook aan om het alternatief voor blijven repareren te overwegen: de auto verkopen zonder keuring.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Op deze manier hoeft u niet te blijven betalen voor reparaties, maar krijgt u gewoon direct geld voor uw oude auto. Van dat geld koopt u dan een auto in goede staat, die nog jaren mee kan en geen dure reparaties nodig heeft. Slim toch?

Gratis taxatie van uw oude auto

Bied uw auto gratis aan!

Bent u benieuwd hoeveel u van ons kunt krijgen voor uw oude auto? Laat hem dan gratis en vrijblijvend taxeren.

Dit duurt slechts vijf minuten en binnen enkele uren weet u hoeveel de auto waard is. Als u wilt kunt u direct de auto voor het bedrag dat wij bieden verkopen en krijgt u direct het geld. De auto zelf komen we dan morgen gratis ophalen.

De kosten voor het vervangen van de fuseekogel kunt u dan bovendien ook in uw zak houden. Graag tot snel!

Bart – Idegem Zeer tevreden! Vlotte en correcte afhandeling betreft onderhandeling, prijs en service Met dank

Bos -Tongeren Goed bod, geen gezeur, alles volgens afspraak. Fijn om zaken mee te doen.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug