Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Powershift automaat – Problemen met deze DCT,
symptomen en oplossingen

Powershift automaat problemen

Niet bepaald liefkozend wordt de Powershift automaat op het internet nog wel eens ‘Powershit’ genoemd. En niet zonder reden. Met name de eerste generatie van dit type DCT bakken kent nogal wat problemen. Daardoor zijn ongelukkige bezitters van deze versnellingsbakken vaak veel geld kwijt.

Als auto inkoop specialist kopen wij geregeld een auto met kapotte powershift transmissie over, omdat dit voor eigenaren natuurlijk veel voordeliger is dan laten repareren. Door de jaren heen hebben wij dan ook veel geleerd over deze automaten, en vandaag willen we onze kennis hierover met u delen.

We vertellen u in welke auto’s we een dergelijke bak vinden en waarom ze eigenlijk worden ingebouwd. Vervolgens gaan we in op de problemen en de oorzaken hiervan. Ook vertellen we iets over de kosten en hoe u veel geld kunt besparen door direct uw auto met kapotte versnellingsbak te verkopen. Maar eerst: wat is een Powershift automaat eigenlijk precies?

Wat is een Powershift automaat?

Powershift automaat

Powershift is de naam die fabrikanten aan een DCT versnellingsbak hebben gegeven. Het is dus in feite een DCT-automaat die licht is aangepast aan de auto waarin hij wordt ingebouwd. Powershift dekt overigens behoorlijk goed de lading: dit soort bakken schakelt sneller en krachtiger dan ouderwetse automaten en handgeschakelde bakken.

Wat is dan een DCT? DCT staat voor Dual Clutch Transmission. Ofwel: schakelen met een dubbele koppeling. Het grote voordeel hiervan, ten opzichte van een automaat met slechts een enkele koppeling, is dat schakelen vrijwel direct kan gaan.

Waar traditioneel gezien de aandrijving altijd even moest worden onderbroken tijdens het schakelen, kan deze bij een dubbele koppeling gewoon doorlopen. Beide koppelingen kunnen onafhankelijk van elkaar schakelen, en omdat ze om en om gebruikt worden, kan de ene zichzelf dus instellen wanneer de ander gekoppeld is. Wanneer vervolgens geschakeld wordt koppelt de eerste zich (die dus al helemaal klaar is) en stelt de ander zichzelf in, enzovoorts bij het verder op- en af schakelen.

De Powershift heeft standaard zes versnellingen. De DSG, een Duitse (van Volkswagen) variant van de DCT, heeft standaard zeven versnellingen. Schakelen gaat volledig automatisch, maar er kan gekozen worden tussen verschillende standen (eco, standaard en sportief).

Natte en droge DCT’s

Er wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde natte en droge DCT’s. Nat betekent dat de bak gebruikt maakt van transmissieolie om de koppeling in de laten ronddraaien. Hierdoor wordt de automaat beter gekoeld en kan hij een hogere koppel aan. Daarom kan een DCT met natte koppeling sterkere motoren aan: de Bugatti Veyron maakt er bijvoorbeeld gebruik van.

Het voordeel van een DCT met droge koppeling is dat deze minder weerstand ondervindt. Daardoor zijn auto’s met droge DCT-koppeling iets zuiniger dan hun natte broertjes. Nadeel is dus wel dat droge Powershifts minder capaciteit hebben. We vinden ze dan ook enkel terug in combinatie met lichtere motoren. Overigens zijn de droge bakken niet helemaal droog: ook deze worden gekoeld met olie (maar wel een stuk minder).

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

In welke auto’s vinden we een Powershift?

De DCT-bak vinden we terug in een groot aantal modellen van verschillende merken. Onder andere Porsche, Ferrari en Bugatti maken er gebruik van, net als Mercedes, Volkswagen en Renault. Er zijn echter slechts twee automerken die hun bakken de naam ‘Powershift’ hebben meegegeven. Dit zijn Ford en Volvo.

Ford Powershift automaatModellen Ford Powershift automaat

Bij Ford wordt sinds 2008 de powershift ingebouwd in onder andere de volgende modellen die in Nederland verkrijgbaar zijn:

  • Focus
  • C-Max
  • Mondeo
  • Fiesta
  • S-Max
  • Galaxy
  • Kuga
  • B-Max

Volvo Powershift automatenVolvo Powershift automaten

Ook alle modellen Volvo zijn sinds 2008 te krijgen met een dergelijke automaat. Dit zijn onder andere de:

  • C30
  • V40/50/60
  • S60/70/80/90
  • XC40/60/70/90

De geschiedenis achter de Powershift en DCT

Het idee om een transmissie te maken met een dubbele koppeling, kwam van Porsche in de jaren ’80 van de vorige eeuw. De Duitse ingenieurs dachten namelijk dat een paar tienden van een seconde wel eens doorslaggevend zouden kunnen zijn bij racewedstrijden.

Volkswagen Golf R32 Powershift

Ze kregen gelijk. Doordat de speciale bak op de Porsche 956 doorlopend kon schakelen, en dus constant op vol vermogen kon rijden, won deze in het jaar 1982 de race van Le Mans.

Het duurde echter even voordat dit type automaten ook op grote schaal kon worden toegepast. Dit had één voordehand liggende reden: de computers en elektronica waren op dat moment nog niet genoeg ontwikkeld om betrouwbare transmissies betaalbaar aan de lopende band te produceren.

Het duurde daarom nog ruim twintig jaar totdat ook het grote publiek mocht kennismaken met de snelle automaten. In 2003 werd DSG op de markt gebracht met de Volkswagen Golf R32. Nog eens vijf jaar later kwam Ford met de eerste Powershift.

Deze eerste generaties DCT’s zitten vol kinderziektes en problemen. Het is eigenlijk pas sinds 2014, toen een nieuwe versie van de Powershift verscheen, dat de bakken betrouwbaarder zijn geworden en niet garant staan voor hoge onderhoudskosten.

Waarom deze bakken zo vaak problemen hebben

Dat werpt de vraag op: waarom hebben deze transmissies zo veel problemen? Dit heeft verschillende oorzaken die allemaal te maken hebben met de nieuwigheid ervan. Hoewel problematisch, is deze bak natuurlijk state-of-the-art: het meest geavanceerde en complexe wat er op transmissiegebied te krijgen is.

Vooruitgang op technisch gebied gaat nooit soepel. De eerste vliegtuigen stortten neer, de eerste computers zaten vol insecten en de eerste condooms waren zo lek als een vergiet. Ook in het geval van de DCT gaat de vooruitgang met horten en stoten (letterlijk). Daarnaast worden problemen deels veroorzaakt door onbewust verkeerd gebruik en verkeerde voorlichting.

Filerijden in eco-stand

De fabrikanten raden in hun gebruikershandleiding aan om zoveel mogelijk in eco-stand te rijden. Dit is immers goed voor uw portemonnee en het milieu. Daarbij wordt echter één specifieke situatie, die in Nederland en België nogal eens voorkomt, vergeten: de file.

Want wat gebeurt er in de file? U staat stil, rijdt langzaam, dan weer iets sneller en dan weer langzamer om weer stil te gaan staan. En wat doet de eco-stand? Juist: zo snel mogelijk opschakelen. Daarom schakelt de Powershift in eco-stand in de file constant. Het gevolg is een erg zware belasting, oververhitting en uiteindelijk een kapotte versnellingsbak.

Door in de sportstand te rijden, schakelt de bak veel minder snel op. Dit leidt onder normale omstandigheden tot een hoger verbruik, maar zal er in de file toe leiden dat de bak niet heel de tijd heen en weer schakelt. Daardoor wordt de DCT gespaard. Rijd in de file daarom altijd op sportstand!

De goede transmissievloeistof

Hoewel de versnellingsbakken in principe allemaal hetzelfde zijn, worden ze op verschillende manieren afgesteld in verschillende modellen auto’s. Daarom is het heel belangrijk de juiste olie te gebruiken. Ieder model heeft zijn eigen specifieke soort transmissieolie nodig om de bak optimaal en duurzaam te laten functioneren. Dit gaat helaas regelmatig verkeerd, met een slecht koelende en kapotte Powershift automaat als gevolg.

Intensieve stadsritjes

Een laatste veelvoorkomende oorzaak van problemen is het intensieve gebruik tijdens stadsritjes. Voor automobilisten is het snel en automatisch schakelen heerlijk. Daarom zijn ze geneigd om wel erg ‘sportief’ te gaan rijden: snel optrekken, veel remmen en optimaal gebruik maken van die automaat. Voor de bak is dit jammer genoeg niet zo goed. Net als in de file op eco-stand zal die op deze manier te heet worden met snellere slijtage tot gevolg.

Symptomen van een kapotte DCT

Een kapotte Powershift is te herkennen aan enkele veel voorkomende symptomen van een defecte automaat:

Symptomen van een kapotte DCT

  • Geluiden uit de bak tijdens het schakelen
  • Schokken en trillen
  • Niet goed (slechte timing) en niet soepel schakelen
  • Slecht schakelen bij hoge toeren
  • Onnodig terugschakelen
  • Brandende lampjes op het dashboard
  • De auto gaat in veiligheidsstand

 

Problemen met Powershift automaten

De Powershift is een complexe bak en er zijn dan ook behoorlijk wat punten waarop deze kapot gaat en storing geeft. We hebben de meestvoorkomende defecten voor u op een rijtje gezet.

TCM module storing

De Transmission Control Module (TCM) is het brein achter uw automaat. Het is een soort computer die zorgt dat de auto op de juiste momenten op- en afschakelt. Wanneer deze dus defect gaat, heeft u een groot probleem. Kleine defecten zullen ervoor zorgen dat uw bak niet meer optimaal functioneert, terwijl grote defecten de auto onbruikbaar zullen maken.

Helaas is een kapotte TCM één van de meestvoorkomende problemen bij de Powershiftautomaat.  En jammer genoeg kan deze vrijwel nooit goedkoper gerepareerd dan vervangen worden, waardoor een kapotte TCM vervangen moet worden.

Lekkages

De meestvoorkomende storing is een lekkage bij de afdichtingen op de ingaande as. Hierdoor stroomt transmissievloeistof ook op de uitgaande as, waardoor deze gaat slippen. Hierdoor slijten de tandwielen en wordt de koppeling onbruikbaar.

Vuile sensors

Wanneer de auto in de ‘veilige modus’ gaat, is het vaak te wijten aan te vervuilde transmissievloeistof. De bak heeft regelmatig nieuwe olie nodig. Het wordt geadviseerd om de olie iedere 50.000 kilometer te verversen, maar door intensief gebruik (files in eco-stand en stadsritten!) raakt de olie veel sneller vuil.

Op den duur is de olie dusdanig vuil dat de sensors bedekt raken met stukjes metaal en niet meer kunnen werken. Het is dan te laat om simpelweg de olie te verversen. De bak moet er dan meestal uitgehaald worden en helemaal schoongemaakt worden. Een dure grap!

Defecte koppeling

Wanneer uw auto trilt tijdens het wegrijden, en met name wanneer u flink gas geeft, dan heeft u meestal een kapotte koppeling. Een koppeling kan soms deels vervangen worden, maar meestal zal de hele koppeling eruit moeten en vervangen worden. Dit is een arbeidsintensieve klus en daarom ook niet goedkoop.

Versleten tandwielen

Vreemde geluiden bij het schakelen, zoals slijpen of huilen, zijn meestal te wijten aan versleten tandwielen. In veel gevallen zal de bak nog prima schakelen, maar dit wil niet zeggen dat u de problemen niet serieus moet nemen. De slijtage zal namelijk niet stoppen, en uiteindelijk leiden tot breuken en stukken metaal die uw transmissie van binnenuit zullen vernietigen. Blijf hier dus niet mee rijden!

Defecte kleppen

Als het schakelen moeilijk gaat en schokkerig aanvoelt, is de kans groot dat het kleppenlichaam in uw bak problemen geeft. Dit kleppenlichaam is verbonden met de TCM (deze vormen samen de Mechatronic), en voert door middel van het openen en sluiten van kleppen de opdrachten uit die de computer geeft.

Defecte kleppen zijn meestal het gevolg van slijtage. Dit is een problematische situatie, omdat de kleppen niet afzonderlijk van de TCM gekocht kunnen worden. Slecht werkende transmissiekleppen kunnen echter ook veroorzaakt worden door vervuilde transmissievloeistof. In dat geval zal de olie verversen en een grote schoonmaak de problemen verhelpen.

Taxeer nu gratis mijn auto met kapotte versnellingsbak

De kosten voor reparaties van een Powershift automaat

De Powershift is een complex apparaat. Er is veel specialistische kennis nodig om reparaties eraan uit te kunnen voeren. Daarnaast zijn er vrijwel geen losse onderdelen beschikbaar, behalve losse koppelingen, TCM’s en mechatronica. In veel gevallen zal bij een defect daarom de hele koppeling, hele computer of de complete bak vervangen dienen te worden. Revisie is dus vrijwel niet mogelijk.

Daarom zijn de kosten voor het repareren ervan erg hoog. In onderstaande tabel hebben wij de gemiddelde kosten voor reparaties van een Powershift op een rijtje gezet. Houd er daarbij rekening mee dat kosten bij merkdealers hoger zullen uitvallen dan bij algemene garages en dat reparaties aan bepaalde modellen meer kosten dan aan andere modellen.

Soort reparatie Gemiddelde prijs
Olie verversen en controle € 200 – 350,-
Natte koppeling DCT vervangen € 2200 – 3300,-
Droge koppeling DCT vervangen € 2300 – 3500,-
Mechatronic vervangen € 1700 – 3100,-
Mechatronic diagnose € 100 – 300,-
Inbouwen compleet nieuwe Powershift € 4900 – 6400,-

Een kans om veel geld te besparen

Herkent u bovenstaande problemen en symptomen? Dan is de kans groot dat uw Powershift kapot is gegaan en dat u een dure reparatie nodig heeft. Gelukkig kunnen wij u met onze unieke inkoopservice een alternatief bieden: uw kapotte auto verkopen en gewoon een andere kopen.

Dit klinkt misschien wat gek, maar het is heel logisch als u bedenkt dat u op deze manier honderden, en soms wel duizenden euro’s zult besparen. Het geheim achter onze succesformule is namelijk een unieke samenwerking met enkele Oost-Europese partners.

Deze partners kunnen voor een fractie van de prijzen die hier in Nederland en België gevraagd worden de automaat vervangen en de auto repareren. Daardoor wordt een kapotte auto dus veel meer waard! Het gevolg: als u bij ons een auto met kapotte Powershift verkoopt krijgt u hier een zeer goede prijs voor.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Gratis taxatie van uw auto met kapotte DCT-bak

Gratis Taxatie

Wilt u direct weten hoeveel u kunt besparen door bij ons uw schadeauto te verkopen?

Laat uw wagen met Powershift automaat problemen dan nu taxeren.

Dit is gratis en verplicht u verder tot niets, maar u zult direct weten hoeveel u voor uw auto kunt krijgen van ons. En als u wilt verkoopt u dan direct gratis uw auto voor dat bedrag.

An Decoster Er was geen interesse in onze KIA Ceed van amper 7 jaar oud, maar East European Provider bood ons een aanvaardbare prijs. Zonder problemen rijden ze 300 km om de auto te komen halen! De afspraak en afhandeling verliep zonder problemen. Wij kregen cash geld. Kortom, zeker de moeite! Dankjewel!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug