Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Kapotte stabilisatorstang – Herkennen, vervangen en kosten

Kapotte stabilisatorstang

De stabilisatorstang speelt een belangrijke rol in de ophanging van uw auto. Het is dus belangrijk op tijd een kapotte stabilisatorstang te herkennen, want door blijven rijden met dit defect kan tot meer technische problemen leiden. Bovendien is het niet veilig om te rijden met een versleten stabilisatorstang.

In dit artikel vertellen we u daarom over de symptomen die u tegenkomt wanneer deze stang kapot is. Ook gaan we in op de functie wat het onderdeel en leggen we uit waarom hij kapot gaat. Daarnaast gaan we in op de reparatiekosten en bieden u een interessant alternatief voor dure reparaties.

Klik op de onderwerpen om direct informatie te over:

Wat is een stabilisatorstang? – Functie

Wat is een stabilisatorstang

De stabilisatorstang is belangrijk bij het – jawel – stabiliseren van uw auto. Het onderdeel is in principe niets meer dan een stalen U-vormige staaf die zich tussen de wielen van uw auto bevindt. Alle auto’s hebben er één bij de voorwielen en bij sommige, wat sportievere modellen vinden we er ook één aan de achterkant. De stang is verbonden met de rest van de ophanging met behulp van koppelstangen en rubberen lagerbussen. Deze zijn relatief kwetsbaar, waardoor de meeste defecten op dit punt ontstaan.

Dankzij deze stalen stang worden zijwaartse krachten beter verdeeld over de wielen van de auto. Wanneer u scherp instuurt zou de wagen zonder stabiliserende stang helemaal naar één kan overhellen en als het ware gaan rollen. Daarom noemen ze het onderdeel in het Engels ook wel een anti-roll bar. In de eerste plaats komt dit de wegligging en het rijcomfort ten goede: u heeft een betere controle over uw voertuig en rijdt daardoor fijn en veiliger over de weg. Ten tweede ontlast het onderdeel op deze manier andere onderdelen van de ophanging, zodat deze minder snel slijten en problemen krijgen.

Oorzaak defecte stabilisatorstang

Oorzaak defecte stabilisatorstang

Omdat de stabilisatorstang zelf slechts een metalen stang is, gaat deze eigenlijk nooit kapot. Tenzij de auto betrokken raakt bij een ongeluk, zal hij niet defect gaan. De koppelstangen en lagerbussen, waarmee de stang bevestigd zit aan de ophanging van uw auto, slijten echter wel. Bij de meeste auto’s zullen deze na zo’n 80.000 – 120.000 km vervangen moeten worden.

Het slijten van de bevestigingspunten is een min of meer natuurlijk verouderingsproces. U kunt er dan ook weinig aan doen. Wel kan het gebeuren dat ze sneller slijten als ze extra zwaar belast worden. Wanneer u bijvoorbeeld regelmatig over slechte wegen rijdt (drempels!), krijgt uw ophanging het extra zwaar te verduren. Hetzelfde geldt voor wanneer u er een ‘sportieve’ rijstijl op nahoudt: dat is niet zo goed voor de bevestigingspunten van de stang. Verder is het belangrijk dat u op tijd naar de garage gaat met problemen. Blijven doorrijden met kapotte schokdempers zal bijvoorbeeld extra belastend zijn voor de anti-roll bar, waardoor deze sneller slijt.

Kapotte stabilisatorstang herkennen – Symptomen

Denkt u dat er iets mis is met de anti rol stang, maar weet u het niet zeker? Dan is het slim om na te gaan
of u de volgende vier symptomen herkent:

  • Een kletterend of piepend geluid voor bij de ophanging
  • Speling op uw stuurwiel
  • Uw auto begint te rollen in de bochten
  • De auto slingert veel

Vooral wanneer deze symptomen allemaal tegelijk optreden, is de kans groot dat de stabilisatorstang problemen geeft. Laten we de symptomen wat nader bekijken.

Vreemde geluiden onder uw auto aan de voorkant

Zoals we al aangaven, worden de meeste problemen met het onderdeel veroorzaakt door defecte en versleten bussen en koppelstangen (de bevestigingspunten). Daardoor gaan ze geluid maken. U hoort dan een kletterend of piepend geluid. In het begin hoort u dit enkel wanneer u (hard) over een drempel of putje rijdt en bij het sturen, maar naar verloop van tijd wordt het geluid steeds harder en constant, ook bij rechtdoor rijden over een vlakke weg. In de regel zijn het de lagerbussen die u hoort wanneer u over drempels en de koppelstangen bij putjes.

Speling op het stuur

Doordat de stabilisatorstang niet meer goed vast zit, wordt het gewicht van de auto niet meer goed verdeeld over de wielen. Dit zal leiden tot een minder goede grip en kan er voor zorgen dat u af en toe wat de controle over het stuur verliest. De auto reageert minder snel op sturen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Auto rolt in bochten

De belangrijkste functie van de anti-rol bar is het voorkomen dat de auto te veel overhelt naar één kant bij het nemen van bochten: dat hij niet gaat rollen dus. Als de stang defect is, kan hij zijn functie minder goed vervullen, en zult u merken dat de auto meer gaat overhellen in de bochten.

Slingerende wagen

Misschien had u nog niet gemerkt dat er wat speling op het stuur is gekomen, maar wellicht hadden anderen u er op gewezen dat u wel erg slingert de laatste tijd? Dit kan eveneens het gevolg zijn van een kapotte stabilisatorstang. Omdat de wielen minder grip hebben wordt het lastiger om helemaal recht op de weg te blijven, en daardoor gaat u dus slingeren.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Kun je blijven rijden met een kapotte stabilisatorstang?

Kapotte stabilisatorstang

Omdat een defecte stabilisatorstang de wegligging van uw auto verslechtert, is het niet aan te raden met het probleem te blijven rondrijden.

Wanneer u de auto echter goed laat onderhouden, zal het probleem in een vroeg stadium ontdekt worden bij de jaarlijkse periodieke controle. Een auto met dit soort problemen zal worden afgekeurd en dan moet het onderdeel gerepareerd worden of u moet de auto zonder keuring verkopen.

Wanneer de keuring weer al even geleden is en u merkt plots dat uw auto wel erg overhelt in de bochten, u hoort een gek geluid bij de ophanging en u heeft minder controle over het stuur, dan is het slim zo snel mogelijk naar de garage te gaan. Blijven doorrijden met een kapotte anti rol stang kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden!

Stabilisatorstang vervangen

Wanneer u met dit defect naar de garage gaat, zal de monteur in de meeste gevallen de bevestigingen vervangen: de bussen en de koppelstangen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer uw auto is betrokken geweest bij een ongeval, zal het nodig zijn de hele stabilisatorstang te vervangen.

In principe is dit een standaardklusje waar een monteur niet langer dan een uur aan bezig hoeft te zijn. Soms kan het langer duren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de auto al wat ouder is en er roest zit op de bevestigingspunten. Het zal dan langer duren om de kapotte onderdelen te demonteren. Daarnaast zal het in sommige gevallen nodig zijn de auto opnieuw uit te lijnen. Dit is niet altijd nodig.

Stabilisatorstang auto vervangen kosten

Stabilisatorstang auto vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een stabilisatorstang lopen uiteen van zo’n 60 tot 300 euro. Deze grote verschillen hangen samen met de hoeveelheid werk die een monteur nodig heeft en welke onderdelen nodig zijn. De stabilisatorstang kost zelf niet veel (10-50 euro gemiddeld), en ook de koppelstangen (links en rechts) en lagerbussen (ook links en rechts), zijn niet duur. Wanneer ze echter allemaal tegelijk vervangen moeten worden kan de prijs wat oplopen. Wat daarnaast meespeelt is het werk dat nodig is om de oude onderdelen te demonteren. Wanneer deze wat vast (roest) zitten, zal het langer duren en worden de arbeidskosten hoger.

Zoals bij iedere reparatie zijn de reparatiekosten verder afhankelijk van het merk en model. Bedenk ook dat reparaties bij een algemene garage meestal goedkoper uitvallen dan bij een merkgarage. Zie voor een overzicht van de gemiddelde kosten per model ook onderstaande tabel.

Merk & Model Kosten onderdelen Kosten arbeid Totaal kosten
Peugeot 206 € 10 – 50 € 50 – 150 € 60 – 200
Opel Astra € 10 – 60 € 50– 170 € 60 – 230
Fiat Punto € 15 – 80 € 65 – 170 € 80 – 250
Skoda Fabia € 20 – 80 € 80– 220 € 100 – 300
Citroën Xsara € 10 – 50 € 70 – 130 € 80 – 180
VW Golf € 15 – 80 € 80 – 220 € 95 – 300
Volvo V40 € 10 – 70 € 75 – 160 € 85 – 230

Is er een alternatief voor dure reparaties?

Zoals u kunt zien zijn de kosten voor het laten vervangen van een stabilisatorstang of koppelstukken niet superhoog. Toch is het slim een alternatief te overwegen. Wat we namelijk vaak zien is dat deze problemen de opmaat vormen voor meer problemen. Vandaag is het de anti rol stang, over een maand heeft u een nieuwe accu nodig en dan is het weer de homokineet of een probleem met de motor of transmissie. Een auto kan zo een bodemloze put worden: u blijft betalen voor reparaties, maar u komt nooit van alle problemen af.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Daarom raden we u aan ook de verkoop voor export te overwegen. Zelfs een auto zonder apk kan worden verkocht voor de export. U krijgt van ons dan een gegarandeerd bedrag voor uw auto, en hoeft hem niet te laten repareren. Dat laten wij zelf doen, bij onze partners in Oost-Europa. Hier zijn reparaties nog stukken goedkoper dan hier, waardoor wij zeer hoge bedragen kunnen bieden voor oudere auto’s met problemen.

Daarbij nemen we u verder alle zorgen uit handen. U krijgt van ons een getekende verkoopovereenkomst en wij melden de auto zelf af bij de RDW (alleen voor Nederland). Daarnaast krijgt u direct geld, cash of via de bank.

Direct uw auto met kapotte stabilisatorstang laten taxeren

Bied uw auto gratis aan!

Wilt u direct de waarde van uw auto laten berekenen door onze taxateurs? Meld hem dan nu gratis aan voor een vrijblijvende taxatie. Dit gaat simpel en snel met het formulier hiernaast. Vul het merk, model en bouwjaar in van uw auto en vermeld dat ze de symptomen van een kapotte stabilisatorstang herkennen bij de garage (of dat u dit zelf heeft geconstateerd).

Binnen enkele uren ontvangt u van ons een passend bod en kunt u de auto verkopen. Graag tot snel!

Els – Londerzeel Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug