Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Distributieketting versleten?
Symptomen & kosten voor vervanging

Distributieketting vervangenIs uw distributieketting versleten? Dan is de kans groot dat de distributieketting vervangen zal moeten worden. In dit artikel leggen we u uit hoe u een defect aan dit onderdeel kunt herkennen en wat de kosten zijn voor het vervangen ervan. Eerst vertellen we echter iets over de werking van de ketting, de voor- en nadelen en welke auto’s ermee uitgerust zijn.

Het vervangen van een distributieketting (of timing chain) kan hoge kosten met zich meebrengen. Het is daarom raadzaam een offerte aan te vragen, voordat u de reparatie laat uitvoeren. Ook is het slim de kapotte auto gratis bij ons te laten taxeren, omdat blijkt dat het in deze gevallen vaak voordeliger is de schadeauto te verkopen voor export.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Wat is een distributieketting?

Een distributieketting is een van de belangrijkste onderdelen van uw auto. Hij is namelijk verantwoordelijk voor de verbinding én synchronisatie van de krukas met de nokkenas. Zonder een goed werkende ketting kan uw motor niet draaien en kan uw auto dus niet rijden.

voordelen distributiekettingDe werking van een distributieketting is in principe hetzelfde als die van een distributieriem. Het verschil is alleen dat de ketting gemaakt is van extra harde stalen schakels die in tandwielen grijpen (net als bij bijvoorbeeld een fiets), terwijl een riem van kunststof is gemaakt en voorzien is van ribbels die in een iets ander soort tandwielen grijpen. Wil u meer weten over de werking van de distributie? Lees dan hier onze uitleg over de werking van een distributieriem.

Voordelen distributieketting

Het voordeel van een ketting is dat deze in principe veel langer meegaat dan een distributieriem. Een distributieriem wordt preventief vervangen om de pakweg 80.000 kilometer, afhankelijk van het model en type. Een ketting is gemaakt om een autoleven lang mee te gaan, waardoor deze nooit vervangen zou moeten worden.

Nadelen distributieketting

De praktijk is helaas wat anders dan de theorie. Het blijkt namelijk dat bij veel auto’s waarbij een ketting verantwoordelijk is voor de distributie de ketting toch regelmatig vervangen moeten worden. En zo’n reparatie is veel duurder dan die aan een distributieriem. Daar waar u er bij het vervangen van een distributieriem vanuit kunt gaan dat u voor 300 – 800 euro wel geholpen bent, is een ketting vervangen vaak veel duurder. Fabrikanten plaatsen de distributieketting namelijk onderin of achterin het blok, waardoor het voor monteurs veel meer werk is deze te vervangen.

Een ander nadeel is de schade die ontstaat wanneer de ketting breekt. Wanneer een distributieriem knapt, is de schade al nauwelijks te overzien, maar wanneer een ketting breekt, kunt u er zeker van zijn dat uw motor enkel nog wat opbrengt bij de oudijzerboer. Een losgeslagen ketting zal simpelweg heel het blok aan diggelen slaan.

Welke auto heeft een distributieketting?

U kunt er eenvoudig achter komen of uw auto een distributieriem of -ketting heeft door het meegeleverde onderhoudsboekje te raadplegen. Als het goed is staat dat hierin vermeld. Vraag het anders aan uw onderhoudsmonteur.

Er zijn ook enkele auto’s en motoren die berucht zijn om hun problemen met de distributieketting. Hier vindt u hieronder een overzicht van.

Distributieketting bij 1.2 & 1.4 TSI motoren

De TSI motoren van Volkswagen zijn prachtige motoren, omdat ze veel vermogen leveren bij een laag verbruik. Helaas hebben met name de veelgebruikte 1.2 en 1.4 motoren van een aantal jaren terug enorme problemen met de distributieketting.

Deze problemen worden meestal veroorzaakt door een slecht functionerende kettingspanner. Hierdoor rekt de ketting langzaam uit, waardoor hij los komt te zitten. Hierdoor wordt de kettingspanner nog zwaarder belast, waardoor hij het op den duur niet meer kan houden en de motor sterft met een luide knal. Wij komen erg vaak auto’s met zware schade aan de TSI motor tegen als gevolg van dit probleem.

Toyota Aygo distributieketting vervangen (en Peugeot 107/Citroën C1)

De auto’s van het PSA-trio Aygo, 107 en C1 (allemaal auto’s van hetzelfde concern) zijn zeer populair als stadsauto. Deze auto’s hebben een ketting voor de distributie die vrijwel nooit langer dan 80.000 km meegaat. Ook deze auto’s kopen wij vaak in, omdat de kosten voor reparatie vrijwel nooit opwegen tegen de reparatiekosten.

Distributieketting Alfa 159 vervangen

Ook bij de JTS motoren van Alfa Romeo komen geregeld problemen voor met de distributie. Deze staat net als bij de TSI motor vaak niet goed onder spanning, waardoor deze uitrekt en storing geeft. De ketting vervangen of de auto verkopen is dan vaak de enige optie.

Opel Corsa problemen

De distributieketting bij de Opel Corsa C staat er ook om bekend dat hij het sneller begeeft dan dat Opel had gepland. In theorie zou hij minstens 200.000 kilometer mee moeten gaan, maar er zijn gevallen bekend waarbij de ketting na 140.000 km sprong en het motorblok total loss sloeg. Daarom wordt in de regel de ketting bij deze auto’s na zo’n 100.000 km preventief vervangen.

Symptomen versleten distributieketting

Een brekende distributieketting kan uw motor fataal worden, maar gelukkig zijn er enkele tekenen die u vertellen dat er iets mis is met het onderdeel. Negeer deze vier symptomen van een versleten distributieketting nooit:

 • U hoort een tikkend of ratelend geluid vanonder de motorkap. Wanneer de ketting slijt, gaat de spanning eraf. Daardoor ontstaan er trillingen op de ketting tijdens het draaien. Dit kunt u vaak horen als een tikken of ratelen van de motor. Dit is meestal het ergste wanneer de motor nog aan het opwarmen is.
 • De motor pruttelt en levert minder vermogen. Zoals we al aangaven is de ketting verantwoordelijk voor het synchroniseren van de nokkenas met de krukas, en zo dus voor het op tijd openen en sluiten van de kleppen en het bewegen van de zuigers. Dit systeem is van levensbelang voor een goede werking van de motor. Wanneer de ketting versleten is, zullen de kleppen te vroeg of te laat openen, waardoor de motor niet optimaal zal functioneren. Hij gaat dan pruttelen (misvuren) en levert minder vermogen, wat u merkt bij het optrekken en op de snelweg.
 • Er zitten stukjes metaal in de motorolie. Wanneer u bij het verversen van de olie merkt dat er stukjes metaal inzitten, is de kans groot dat deze van de timing chain komen. Doordat de ketting uitrekt en gaat trillen, zullen er stukjes metaal van afbreken, die dan in de olie terecht komen. U kunt deze duidelijk zien zitten in de motorolie die uit uw auto komt.
 • Het motorstoringslampje brandt. Wanneer er iets mis is met uw motor, gaat er op uw dashboard een lampje branden om u te waarschuwen dat er een probleem is. Zo ook wanneer de distributie niet meer optimaal functioneert. Overigens kan zo’n brandend lampje ook een aantal andere oorzaken hebben. Lees hier alles over een brandend motorstoringslampje.

Kun je doorrijden met een versleten distributieketting?

Zoals we hierboven al hebben vermeld, is het allesbehalve verstandig door te rijden met een versleten distributieketting. Om te beginnen is het onveilig om te rijden met een slecht functionerende motor, omdat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden, bijvoorbeeld bij inhaalmanoeuvres of bij het invoegen op de snelweg.

Daarnaast zal de ketting op den duur breken, wat catastrofale gevolgen heeft voor uw motor. In veel gevallen zal er dan een nieuwe motor in moeten, wat in de praktijk negen van de tien keer betekent dat u uw auto naar de sloop kunt brengen.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Distributieriem vervangen – Kosten

distributieriem kostenDe kosten voor het laten vervangen van een distributieketting zijn afhankelijk van het model en type van uw auto. Meestal lopen ze uiteen van zo’n 700 tot 1500 euro. Goedkoper kan soms, maar 3000 euro is ook goed mogelijk, wanneer u een auto heeft waarbij het hele blok uit elkaar moet om de ketting te vervangen. Ook moet meer dan eens ook de kettingspanner en nokkenasversteller vervangen worden, wat ook extra kosten met zich meebrengt.

De reparatiekosten zijn verder afhankelijk van waar u de reparatie laat uitvoeren. Over het algemeen zijn reparaties bij de merkdealer duurder dan bij de algemene garage, vanwege de hogere arbeidskosten die men daar rekent. In onderstaande tabel hebben wij de gemiddelde kosten voor het vervangen van de ketting bij veelvoorkomende modellen op een rijtje gezet.

De vervangingskosten van de distributieketting per model

Merk en model Motortype Kosten vervangen distributieketting
Volkswagen Golf 1.2 TSI €700 – 1400
Volkswagen Golf 1.4 TSI €800 – 1500
Opel Corsa 1.2 16V €750 – 1250
Alfa Romeo Mita 1.3 JTD €800 – 1300
Suzuki Swift 1.3 DDiS 16V €900 – 1400
Peugeot 207 1.4 16V €700 – 1200
BMW 3-serie N43 €1500 – 3500
Mercedes Benz A-Klasse 180 CDI €1150 – 2550

Een alternatief voor dure reparaties

Omdat doorrijden met een kapotte distributieketting geen optie is, moet deze vervangen worden. Zoals u kunt zien brengt dit hoge kosten met zich mee. Gelukkig is er een alternatief: de auto verkopen, inclusief defect. Dat kan bij ons, want wij kopen auto’s met technische problemen.

export auto opkopersWij kunnen de maximale waarde bieden voor uw auto met schade, dankzij een unieke samenwerking met enkele Oost-Europese partners. Veel van de probleemauto’s die wij kopen zullen namelijk geëxporteerd worden, waarna ze een opknapbeurt krijgen en een tweede leven op de Oost-Europese wegen. Zoals u misschien wel weet liggen de lonen aldaar nog een stuk lager dan hier in Nederland en België. Daardoor worden reparaties goedkoper, met als resultaat dat auto’s met schade dus ook meer waard worden. In veel gevallen kunnen wij hierdoor meer bieden dan wat uw auto eigenlijk waard is hier in ons land.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Direct gratis uw kapotte auto laten taxeren

Bied uw auto gratis aan!

U kunt direct gratis achter de waarde voor uw auto met versleten distributieketting komen, door hem aan te melden voor een gratis taxatie. Dit verplicht u verder tot niets, maar als u wilt kunt u de auto binnen een dag al aan ons verkopen.

Wij raden u aan om bij de garage een offerte voor het vervangen van uw distributieketting aan te vragen. Wacht vervolgens nog even (niet te lang uiteraard) met het laten uitvoeren van de reparatie. Deze prijs die u krijgt trekt u dan af van de dagwaarde van uw auto.

Het bedrag wat u vindt is de waarde van uw auto. Vergelijk deze waarde met de waarde die u van ons krijgt en beslis: uw auto met versleten distributieriem laten repareren voor die kosten of hem bij ons verkopen. Succes!

 • Rick- GoorRick- Goor
  Helaas distributieketting geknapt van mijn BMW, na jaren met plezier in te hebben gereden. Ik kreeg een net bod op mijn auto, vriendelijk en goed contact. Geld stond ook direct om mijn rekening, hebben de auto 2 dagen later keurig opgehaald en per mail gevrijwaard. Heel tevreden over, zou het zo weer doen. Bedankt.
 • Els – LonderzeelEls – Londerzeel
  Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.
 • Michiel van den Boogaart – ‘s-HertogenboschMichiel van den Boogaart – ‘s-Hertogenbosch
  Audi A6 met gebroken distributieketting aangeboden via de site. Erg snelle reactie en redelijk bod. Daarna direct afgehandeld en auto werd de volgende dag opgehaald. Prima om zaken mee te doen. Fatsoenlijk en houden zich aan afspraken! Aan te bevelen dus!
 • JCW-DrontenJCW-Dronten
  De motor van mijn auto liep vast en ik wist niet wat ik nu met de auto nog kon doen. Via internet het formulier ingevuld. Om eerlijk te zijn was ik een beetje sceptisch of het wel zou gaan zoals werd verteld. Het is ook een handel waar ik geen ervaring mee heb. Maar het…
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Theo uit BeuningenTheo uit Beuningen
  Op 26 augustus liep de motor van mijn Volkswagen diesel Golf Bluemotion helemaal vast. Zuigerstang gebroken en door het motorblok geslagen. Inkoopautos.com heeft deze auto van mij gekocht voor een betere prijs dan de volkswagengarage bood. De auto werd de volgende dag al opgehaald en direct betaald. Zeer correcte afhandeling.
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2023 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug