Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Roetfilter reinigen of vervangen of verkopen? – Alles over DPF problemen

verstopt roetfilter symptomenVrijwel alle dieselauto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een dieselpartikel filter (DPF) oftewel: een roetfilter. Dit filter is nodig om uitlaatgassen te zuiveren van vervuilende deeltjes. Helaas komen de roetfilters met een gebruiksaanwijzing (letterlijk) en raken ze nogal eens verstopt. Wat dan? Is het dan beter om het roetfilter te reinigen of moeten we het roetfilter vervangen?

In dit artikel gaan we als auto inkoop specialist in op deze vraag. Wij kopen vaak auto’s in met dit probleem, om één simpele reden: als reinigen niet meer gaat, moet het roetfilter vervangen worden. En dat is duur, heel duur. Verkopen is dan vaak veel voordeliger. Scroll direct naar beneden voor de kosten of lees eerst alles over:

 • De werking van het roetfilter
 • Hoe u kunt voorkomen dat het roetfilter vervuild raakt
 • De signalen dat het roetfilter verstopt zit
 • In welke gevallen roetfilter reiniging mogelijk is en hoe dit werkt
 • Het vervangen van het roetfilter en de kosten

Wat is een DPF roetfilter en wat doet het?

Wat is een DPF roetfilterLaten we echter bij het begin beginnen. Wat is dit DPF-filter precies en wat doet het? Zoals u weet ontstaan bij de verbranding van diesel in de motor roetdeeltjes. Dit is een verzameling koolstofverbindingen en zogenaamde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). De PAK’s zijn kankerverwekkend en omdat roet zwart is, absorbeert het meer zonlicht, waardoor oppervlaktes waar roet op ligt warmer worden. Dit draagt dus bij aan de opwarming van de aarde.

Niemand zit te wachten op klimaatproblemen en op kanker al helemaal niet. Daarom hebben we als samenleving besloten dat we de uitstoot van roet moeten beperken. Eén van de maatregelen die hiervoor genomen zijn is het instellen van een maximum roetuitstoot. Dit wordt gedaan met de euronormen. Zo geldt momenteel de euro-5-norm en zijn er in verschillende steden in Nederland en België nog strengere normen in de zogenaamde milieuzones (of lage-emissiezones).

Een manier om auto’s aan deze normen te laten voldoen is stoppen met diesel en met z’n allen overgaan op elektrisch. Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig en daarom heeft men een eenvoudigere oplossing bedacht: het roetfilter. Dit wordt bevestigd tussen de motor en de uitlaat, en filtert het roet uit de uitlaatgassen.

Is een roetfilter verplicht bij diesel?

In principe gelden er geen regels die een roetfilter verplicht stellen. Wel dient iedere automobilist zich te houden aan de euronormen. Wie in een auto rijdt die te veel uitstoot, wordt van de weg gehaald en krijgt een hoge boete.

In de praktijk blijkt de enige mogelijkheid om met een dieselmotor aan deze norm te voldoen het inbouwen van een roetfilter te zijn. Daarom worden dieselauto’s tegenwoordig standaard uitgerust met een roetfilter. U zult begrijpen dat dit dus ook moet werken. Het mag niet verstopt, kapot of vervuild zijn, omdat dan de emissienorm niet gehaald wordt.

De werking van een roetfilter

Zoals gezegd zit het roetfilter bevestigd in het uitlaatsysteem, tussen de uitlaatkant van de motor en de uitlaat dus. Het zit zo dicht mogelijk bij de motor, omdat het onderdeel soms heel warm moet kunnen worden. Hierover later meer.

De uitlaatgassen die de motor verlaten stromen door het filter, waarbij de roetdeeltjes in speciale kamertjes in het roetfilter worden opgevangen. Hiervoor is zo’n DPF gemaakt met keramisch materiaal, waar de deeltjes goed aan hechten.

U kunt zich voorstellen dat het DPF-filter hierdoor op den duur vol raakt. Dit gebeurt gemiddeld om de 200 tot 1000 km. Als het filter vol is, is het tijd voor een zogenaamde ‘regeneratie’. Het motorsysteem van uw auto verhoogt dan tijdelijk de temperatuur van het uitlaatgas tot zo’n 500 -700 °C. Hierdoor verbrandt het roet en ontstaat er as, wat niet schadelijk is en dus het filter probleemloos kan verlaten. Het roetfilter is dan leeg en weer klaar voor de volgende ronde.

Hoe raakt een roetfilter verstopt?

roetfilter verstoptWanneer dit regeneratieproces goed verloopt, raakt een roetfilter dus nooit helemaal verstopt. Er gaat een lampje branden op uw dashboard, de motor verhoogt zijn temperatuur en binnen enkele minuten is uw filter als vanzelf gereinigd.

Helaas verloopt dit regenereren niet altijd volgens plan. Een voorwaarde voor het goed kunnen verbranden van de roet is de temperatuur. Die moet hoog genoeg zijn. Om verschillende redenen, zoals korte ritjes door de stad of rijden in een te laag toerental, kan de motor niet warm genoeg zijn om alle roet te verbranden.

Na het regenereren blijft er dan dus roet achter in het roetfilter. Wanneer dit een enkele keer gebeurt is dit niet zo erg, maar als structureel iedere 500 km niet goed vanzelf gereinigd wordt, zal na verloop van tijd het roetfilter verstopt raken.

Hoe u kunt voorkomen dat het roetfilter verstopt raakt

Normaal gezien hoeft een roetfilter slechts om de 100.000 of 200.000 kilometer nagekeken te worden. In veel gevallen hoeft er dan nog niks aan te gebeuren, soms moet het gereinigd worden en soms moet het vervangen worden.

Wilt u uw roetfilter in optimale staat houden en zorgen dat het niet verstopt raakt? Volg dan onderstaande tips op om uw roetfilter in perfecte conditie te houden:

 • Bij veel auto’s kunt u zelf het moment kiezen voor de regeneratie. Maak hier gebruik van en kies volgens de aanwijzingen in uw gebruikershandleiding het perfecte moment. Meestal zal dit betekenen dat u een grotere afstand dan normaal met constante hoge snelheid dient af te leggen. Ga daarvoor de stad uit en de snelweg op. Kies bij voorkeur een stuk waar geen file staat, want anders schiet het natuurlijk niet op.
 • Probeer niet te veel en te vaak te rijden met lage toerentallen. Hierdoor produceert uw motor overmatig veel roet, omdat de diesel onvolledig verbrand wordt.
 • Maak altijd gebruik van speciale motorolie. Voor diesels bestaat er zogenaamde ‘low-saps-olie’. Deze olie heeft minder metaalhoudende additieven, fosfor en zwavel: stoffen die ervoor zorgen dat uw filter verstopt raakt.
 • Vermijd zoveel mogelijk de file en korte stadsritjes. Diesels zijn van nature gemaakt voor lange afstanden, en hun roetfilters ook!
 • Tank goede kwaliteit brandstof. Hierdoor raakt het filter minder snel verstopt.
 • Laat uw roetfilter bij de APK of onderhoudsbeurt goed controleren. Wanneer de problemen in een vroeg stadium worden ontdekt, valt het over het algemeen mee met de kosten en kunnen ze met een normale, goed uitgevoerde regeneratie worden verholpen.

Meld uw auto gratis aan voor taxatie!

Signalen dat uw roetfilter verstopt zit

In de meeste auto’s met een DPF roetfilter zit een lampje op het dashboard dat aangeeft dat het niet goed meer werkt. Als het na de automatische regeneratie nog steeds brandt en samen gaat met een motorstoringslampje, dan is het duidelijk: uw roetfilter zit verstopt.

Daarnaast kunt u de volgende signalen tegenkomen:

 • Zwarte rook uit uw uitlaat, omdat het filter simpelweg de roet niet meer filtert
 • U ruikt de geur van diesel
 • De auto verbruikt meer olie dan normaal
 • Uw auto schokt en de motor stottert
 • Een hoger brandstofverbruik, omdat de motor meer moeite moet doen om de uitlaatgassen de auto uit te blazen
 • Een blazend of sissend geluid terwijl u rijdt

Kan ik door blijven rijden met een vol roetfilter?

Als u al deze signalen negeert zal de auto op den duur in het ultieme symptoom van een verstopt roetfilter springen: de noodloop. Dit kan heel gevaarlijk zijn wanneer u op de snelweg bent, want de auto zal dan niet harder meer rijden dan 50 km/u. Negeer bovenstaande signalen dus nooit!

U kunt dus niet door blijven rijden met een vol roetfilter. Dit is slecht voor het milieu en kan zeer gevaarlijke situaties opleveren.

Kunnen we een verstopt roetfilter reinigen?

Het reinigen van een roetfilter dat verstopt zit is in sommige gevallen goed mogelijk. Omdat een vuil roetfilter nog een relatief nieuw begrip is, zijn er weinig garages die gespecialiseerde roetfilterreiniging aanbieden en hanteren ze elk zo hun eigen methodes.

Er worden verschillende manieren van reiniging aangeboden, waarbij de laatste waarschijnlijk de meest effectieve is. We onderscheiden over het algemeen gezien drie manieren:

 • verstopt roetfilter reinigen prijsDe motor geforceerd met meer brandstoftoevoer laten draaien in de garage. Hierbij wordt de auto verbonden met de computer, waarna er een speciaal motorprogramma wordt gedraaid. Zo wordt in de garage als het ware het automatische regeneratie gesimuleerd. De temperatuur van het roetfilter stijgt tot zo’n 700 °C en het roet zal verbranden. In principe is deze methode niet effectiever dan een goed uitgevoerde automatische regeneratie, dus als u dit al heeft gedaan, zal deze vorm van reiniging u niet veel verder helpen. Daarom wordt deze methode in Nederland en België eigenlijk nauwelijks meer toegepast.
 • Chemische reiniging. Sommige garages werken met een chemische reiniging van het roetfilter. Hierbij wordt een chemisch product door het filter heen geleid. Dit werkt als een katalysator en versnelt de afbraak van roet. Hierdoor laten de deeltjes sneller los en bij lagere temperaturen (300 – 350°C). Volgens velen is dit een effectieve methode, maar het zal enkel werken in een vroeg stadium van vervuiling. Het voordeel is dat het DPF niet hoeft te worden gedemonteerd, wat scheelt in de kosten.
 • roetfilter uitbakkenHet roetfilter uitbakken. De meest voorkomende en waarschijnlijk meest effectieve methode voor het reinigen van het roetfilter is het uitbakken ervan. De monteur neemt dan het roetfilter uit de auto. Daarna wordt het uitgebreid getest en uitgelezen om de mate van vervuiling en verstopping te bepalen. Vervolgens plaatst men het DPF filter in een speciale oven, waar het roet er letterlijk uit wordt gebakken. Dit duurt soms wel 9 uur! Als het lukt om het filter schoon te maken, wordt het terug in de auto geplaatst en kunt u er weer mee rijden. Als het niet lukt, heeft u een nieuw roetfilter nodig.

De kosten voor de reiniging van een roetfilter

De kosten voor het reinigen van een DPF filter lopen uiteen en zijn afhankelijk van het type auto en roetfilter en de methode die gebruikt wordt. Zie hiervoor onderstaande tabel.

Schoonmaakmethode Kosten in euro
Motor laten draaien met extra diesel 100 – 150
Chemische reiniging 200 – 300
Uitbakken van roetfilter 500 – 750

De kosten voor het vervangen van een roetfilter

Als het reinigen niet mogelijk is, heeft u nog twee opties: het roetfilter laten vervangen of de auto verkopen voor export, inclusief defect roetfilter. Om hierbij een goede afweging te maken, is het belangrijk om te weten hoe duur het plaatsen van een nieuw of tweedehands filter is. Zie hiervoor onderstaande tabel.

Vervangen DPF filter Kosten in euro
Inbouwen tweedehands roetfilter 1000 – 1500
Inbouwen nieuwe DPF 1500 – 4000

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Is het beter om het roetfilter te vervangen?

roetfilter vervangen kostenIn de meeste gevallen wanneer er sprake is van ernstige vervuiling en verstopping, zal reiniging niet meer mogelijk zijn. Naast verstopping zijn er dan ook vaak beschadigingen die door enkel reiniging niet gemaakt kunnen worden. Het repareren van een roetfilter is niet mogelijk, dus het vervangen van het roetfilter is dan de enige mogelijkheid als u nog met de auto de weg op wilt.

Dan de hamvraag: is het beter om te reinigen of te vervangen? Als auto opkopers zouden we zeggen verkopen, maar daarover later meer. Als het mogelijk is, zouden we altijd aanraden het DPF filter te laten reinigen. Dit heeft met name te maken met de kosten. Het inbouwen van een nieuw filter is drie tot acht keer zo duur als het laten reinigen (volgens de beste methode).

Daar staat wel tegenover dat het voordat de reiniging uitgevoerd wordt, vaak niet duidelijk zal zijn of het überhaupt zin heeft. De kans bestaat dus dat u het ding laat reinigen en 700 euro betaalt, terwijl het dan alsnog vervangen moet worden. Dat is wel heel zonde van het geld!

Wij denken dat u veel geld kunt besparen door uw auto met verstopt DPF filter te verkopen

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat roetfilters hele dure dingen zijn. Reiniging is heel duur en biedt geen enkele garantie, reparaties zijn niet mogelijk en vervangen is nog duurder. Daarom adviseren wij mensen altijd om in deze gevallen ook het verkopen van de auto met schade te overwegen.

Bij ons kunt u geheel gratis uw auto met kapot roetfilter verkopen. Wij taxeren de auto gratis en vrijblijvend. De volgende dag halen wij hem bij u op en krijgt u het geld. Zo bespaart u een hoop geld en gedoe.

Het lijkt misschien een gek idee om een kapotte auto te verkopen. Maar wist u dat ook auto’s met defecten nog heel veel waard kunnen zijn? Dit is bij ons zeker het geval, omdat wij een unieke samenwerking hebben met enkele partners in Oost-Europa. Deze kunnen zeer goedkoop een ander roetfilter inbouwen, waardoor wij bijna niets van de waarde van uw auto af moeten trekken.

Maak vrijblijvend gebruik van onze gratis taxatiedienst

Gratis Taxatie

Wilt u weten wat uw auto zou opbrengen wanneer u uw auto bij ons verkoopt in plaats van het roetfilter te reinigen of vervangen? Laat hem dan nu gratis taxeren met het formulier hiernaast. Dit verplicht u verder tot niets. Dus als het laten reinigen of vervangen toch voordeliger blijkt, dan kunt u altijd dat nog doen!

Cees – Turnhout Auto via website aangeboden, na korte tijd contact en binnen zeer korte tijd verkoop geregeld. Geen koehandel. Auto is op korte tijd opgehaald en financieel afgehandeld. Vriendelijke en betrouwbare handelspartner. Aan te bevelen.

Robert-Rotterdam Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug