Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Verstuivers kapot? Symptomen en wat te doen

wat kost een verstuiver

Defecten aan de verstuivers zijn een veelvoorkomend probleem. Logisch, want vestuivers krijgen het gedurende een autoleven zwaar te verduren. Gemiddeld genomen moet dit slijtage-onderdeel rond een kilometerstand van 200.000 vervangen worden, maar eerder is ook goed mogelijk. Wanneer verstuivers kapot zijn zullen ze de prestaties van uw auto meestal snel verminderen, maar het kan ook zijn dat het in eerste instantie amper merkbaar is. In dit laatste geval kunnen het stille sluipmoordenaars zijn voor uw auto. Een snelle en correcte diagnose is daarom erg belangrijk.

Maar waarom gaan verstuivers kapot en welke symptomen geeft dit probleem? En wat kunt u doen met een auto met kapotte verstuivers? Vandaag leggen we het uit. Daarnaast bieden wij u ook direct de mogelijkheid om uw kapotte auto te verkopen. U krijg van ons direct een eerlijke prijs en uw auto wordt gratis opgehaald. Laat uw wagen direct gratis en vrijblijvend taxeren of kijk hier voor meer informatie over het verkopen van een auto met motorschade.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Wat zijn verstuivers en waar dienen ze voor?

verstuiver problemen

Zo als de naam het al aangeeft, verstuiven verstuivers de brandstof in uw motor, waar dit vermengd wordt met zuurstof. Na een vonk van de bougie ontbrandt dit mengsel, waarna de motor gaat draaien en de auto vooruit komt. Verstuivers zijn penachtige onderdelen die onder hoge druk de benzine of diesel in de cilinder spuiten. Dit is een heel secuur proces. Afhankelijk van het aantal toeren waarop de motor loopt gebeurt dit verstuiven iedere twintigste, soms wel iedere honderdste van een seconde. De meeste motoren hebben een verstuiver per cilinder.

Het gevaar van kapotte verstuivers

lekkende brandstofverstuiver

Problemen met een verstuiver zijn over het algemeen redelijk onschuldig (en makkelijk te verhelpen door het plaatsen van nieuwe), maar wanneer u te lang door blijft rijden met het probleem kan dit catastrofale gevolgen hebben voor uw motor. Slecht werkende, vieze of verstopte verstuivers veroorzaken ongewenste trillingen in de cilinder en kunnen uiteindelijk leiden tot scheuren en barsten in de cilinder. Een lekkende brandstofverstuiver kan op den duur leiden tot vervuilde olie met alle gevolgen van dien zoals vacuüm trekken en compleet verwrongen krukassen. Zorg dus dat u tijdig het probleem aanpakt!

Daarnaast zorgen slechte verstuivers voor een slechte uitstoot. Hierdoor vervuilt u het milieu. Lekkages zijn ook gevaarlijk. Aan de buitenkant kan hierdoor benzine gaan lekken met alle brandrisico’s van dien.

Kan je blijven rijden met defecte verstuivers?

Eén enkele kapotte verstuiver is geen reden om direct de auto aan de kant te zetten en de wegenwacht te bellen. Het is niet direct gevaarlijk en over een korte afstand zal uw auto er niet direct helemaal kapot door gaan. U kunt er dus nog best mee naar huis rijden. Ga met dit defect echter zo snel mogelijk naar de garage, of verkoop uw auto met motorschade bij ons.

Want problemen met de ontsteking brengen zoals gezegd het risico op verdere motorschade met zich mee. Ook kan het gebeuren dat de katalysator er sneller door slijt. Blijf dus niet lange tijd met dit probleem rondrijden.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

De symptomen van kapotte verstuivers

Wanneer één of meerdere verstuivers niet goed werken, is dit te merken aan verschillende dingen. De verstuivers zijn onderdeel van het brandstofsysteem en de motor, dus u zult het merken door teruglopende prestaties van dit systeem: minder vermogen en prestatieproblemen door brandstofproblemen.

Motor presteert minder goed door slechte verstuiver

Meestal zult u op den duur gaan merken dat de motor minder vermogen levert dan voorheen. Dit heeft vaak te maken met versleten of vervuilde verstuivers. Er komt dan niet genoeg brandstof meer in de cilinder, waardoor de verbranding slechter wordt met prestatieproblemen tot gevolg. U zult bijvoorbeeld minder topsnelheid hebben, en optrekken gaat langzamer dan normaal.

Motorstoringslampje gaat branden

motorstoring auto problemenOmdat de motor niet meer goed functioneert, zal de computer een probleem detecteren. Dit geeft hij aan met behulp van het motorstoringslampje. Nu kan een brandend motorstoringslampje veel oorzaken hebben, dus het is belangrijk om na te gaan welke andere symptomen er zijn.

De auto start niet goed of helemaal niet

Ook een niet goed startende motor kan een indicatie zijn dat er een probleem is met de verstuivers, zoals één of meerdere kapotte of vuile verstuivers. Als er niet genoeg brandstof in de motor wordt gespoten, kan de motor niet starten met een blijvende stilte tot gevolg.

De motor ‘slaat over’

Haperen van de motor of overslaan is het gevolg van te weinig brandstof in de cilinders, waardoor de motor als het ware niet kan ‘vuren’. Dit merkt u door het gedeeltelijk wegvallen van vermogen tijdens het rijden, waarna dit zich weer herstelt. Vuile en verstopte verstuivers zijn hier meestal de oorzaak van.

Hoger brandstofverbruik

Omdat er als het ware een cilinder uitvalt bij een niet functionerende verstuiver, zal de motor minder efficiënt gaan draaien. Het gevolg is niet alleen een minder fijne rit, maar ook een hoger brandstofverbruik. Per kilometer zal er namelijk meer benzine of diesel nodig zijn, en dat merkt u doordat uw tank eerder leeg raakt.

Door een verstopte of vervuilde verstuiver draait de motor niet goed stationair

Wanneer benzine of diesel niet goed wordt geïnjecteerd in de motor, zal de motor moeite hebben om te blijven draaien. Dit is met name merkbaar bij lage toertallen, dus wanneer de motor stationair draait. Aanvankelijk merkt u een soort pruttelen en wanneer u hier te lang mee blijft rondrijden zal de auto gaan stilvallen. Het is dan tijd om een takelwagen te bellen.

Nadieselen motor

Loopt uw motor nog door nadat u hem hebt afgezet? Dit noemen we nadieselen en is een vaak voorkomend symptoom van kapotte verstuivers. Wat u dan zult merken is dat de motor van uw auto een soort brommend geluid maakt en de auto schudt en rommelt, alsof de motor nog draait.

De motor draait minder toeren

Doordat de verhouding tussen brandstof en zuurstof niet optimaal meer is door de versleten of vuile verstuiver(s), zal de motor steeds langzamer gaan draaien. U merkt dit wanneer u vol gas geeft en naar de toerenteller kijkt. Deze zal minder hoge aantallen aangeven dan toen alles nog in orde was.

Een benzinegeur

Met name een versleten en lekkende brandstofinjector zal ook aan de buitenkant, bij de naden, brandstof gaan lekken. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, en is een reden om direct de auto na te laten kijken. U ruikt in deze gevallen duidelijk een benzinegeur onder de motorkap.

Zijn mijn verstuivers defect of is het toch een ander onderdeel?

Houd er rekening mee dat bovenstaande symptomen ook kunnen wijzen op een ander defect aan uw motor of een probleem met een ander onderdeel. Met name symptomen als een hoger brandstofverbruik, minder motorvermogen, startproblemen en een brandend motorstoringslampje, kunnen wijzen op een heel scala aan problemen. Denk aan defecte bougies, een verstopt roetfilter, een kapotte EGR-klep, een probleem met de distributieketting– of riem en schade aan een lambdasensor.

Daarbij kan een benzinegeur ook weer wijzen op verschillende problemen, van een lekkage in het brandstofsysteem tot problemen met de brandstofpomp en van problemen met de actieve-koolstoffilter tot simpelweg een te rijke afstelling van het blok.

Komen al deze problemen echter samen voor? Dus heeft u zowel mindere prestaties als een benzinegeur in de auto? Dan is de kans erg aanwezig dat het één of meerdere verstuivers zijn die de problemen geven. Om dit zeker te weten kunt u dan naar de garage gaan. Daar zal de monteur uw auto uitlezen en aan de hand van de foutcode zal snel duidelijk zijn waar het aan mankeert.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Waardoor gaat een verstuiver kapot?

Een verstuiver is een slijtageonderdeel. Dat wil dus zeggen dat iedere verstuiver het vroeg of laat zal begeven. Wat we dan ook vaak zien is dat wanneer er één verstuiver gaat lekken of defect raakt, de andere ook niet meer zo’n lange levensduur zullen hebben. Daarom worden ze doorgaans ook samen vervangen. Verstuivers zullen sneller slijten wanneer er slechte kwaliteit benzine of diesel wordt getankt of wanneer u er een bovengemiddeld sportieve rijstijl op nahoudt.

Een verstuiver is kapot wanneer hij niet meer goed functioneert. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende defecten:

– Een kapotte solenoïde. De magneetklep van dit onderdeel zal slijten, waardoor hij niet meer goed open en dicht gaat. Het gevolg is een onregelmatige inspuiting.
– Defecte veer. Wanneer de trekveer kapot gaat, kan het brandstofsysteem niet meer functioneren. Hierdoor zal de inspuiting stoppen.
– Vervuilde sproeikop. Door vervuiling zal de sproeikop van de verstuiver verstopt raken, waardoor hij steeds minder inspuit en op den duur helemaal niet meer werkt. Dit is de meestvoorkomende oorzaak van een niet functionerende verstuiver.

De kosten van het repareren van slechte verstuivers

Wanneer u er op tijd bij bent, zal het voldoende zijn om te verstuivers te vervangen. Daarna zal uw motor in de meeste gevallen weer als een zonnetje draaien. De kosten van het vervangen van verstuivers zijn afhankelijk van het type en het aantal verstuivers dat u in uw auto heeft (meestal één verstuiver per cilinder). Eén verstuiver kost gemiddeld zo’n 250 – 300 euro. Voor vier cilinders komt dat dus uit op 1000 – 1200 euro, exclusief werkloon.

Tips bij problemen met een verstuiver

Bied uw auto gratis aan!

De verstuivers zijn heel erg belangrijk om een motor, en dus een auto, goed te laten werken. Ze zorgen er immers voor dat er precies genoeg brandstof in de cilinder komt. Wanneer u één van bovenstaande symptomen herkent, ga er dan direct mee naar de garage, voordat er meer schade ontstaat.

Heeft u een al wat oudere auto die het niet meer waard is om te laten repareren? Of zijn er naast problemen met de verstuivers nog andere symptomen en problemen met de auto? Dan kunnen de kosten van een reparatie niet meer opwegen tegen de waarde van uw auto. Overweeg in deze gevallen uw auto met kapotte motor te verkopen voor export. Vaak brengt dit een stuk meer op dan te blijven repareren. U kunt via het formulier op deze pagina gratis en vrijblijvend uw kapotte auto laten taxeren, waarna u binnen een uur weet hoeveel hij zal opbrengen voor export.

 • Els – LonderzeelEls – Londerzeel
  Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.
 • John – GroningenJohn – Groningen
  Mijn Volkswagen Passat TDI verkocht met motor die stuk is. Afspraken die gemaakt zijn via telefoon, zijn bevestigd via mail. Heb je steeds een bewijs op papier. Alles verliep heel vlot, ophaling auto, betaling…… En heel vriendelijk. Een aanrader!!!!
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Roy – LimburgRoy – Limburg
  Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
 • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
  Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug