Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Diesel auto verkopen in verband met de milieuzones in de steden – Of gewoon houden? (Update 2022)

Het zal veel bezitters van diesel auto’s niet lekker zitten: er is veel kritiek op diesel rijden en er komen overal milieuzones, waar de diesels straks niet meer welkom zijn. Daarom willen veel mensen hun diesel auto verkopen, wat ertoe leidt dat ze minder waard worden. Ook de sterk stijgende dieselprijs helpt hier niet aan mee.

Is dat reden tot paniek en moet je nu zo snel mogelijk je diesel auto verkopen? Of valt het allemaal wel mee? Volgens ons ligt de waarheid in het midden. Inderdaad daalt de waarde van de gemiddelde dieselauto, maar dat betekent niet dat deze straks niets meer waard zijn. Bovendien liggen de zaken niet zo zwart wit. Zo zijn de nieuwe diesels eigenlijk een stuk milieuvriendelijker dan de meeste benzineauto’s.

Daarom zetten we vandaag de voordelen en de nadelen van het hebben van een dieselauto op een rijtje. Zo kan u een weloverwogen keuze maken. Laten we echter eerst eens kijken wat er precies aan de hand is en hoe het eigenlijk precies zit met die milieuzones.

Inkoop dieselauto’s vanaf 2012 met onze voordelen

Bied uw auto gratis aan!

Direct uw oude dieselauto verkopen? Meld uw wagen dan nu gratis en vrijblijvend aan voor taxatie. Vul het formulier hiernaast in en ontvang binnen een uur een eerlijk bod voor uw oude auto. Al meer dan twintig jaar garanderen wij een auto inkoopdienst met onze welbekende voordelen:

  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Direct geld voor uw diesel
  • Hoge waarde dankzij groot internationaal netwerk
  • Gratis ophaal in heel de Benelux
  • RDW erkend bedrijf sinds 2003
  • Ook inkoop auto’s met schade en problemen
Snel Direct online bod
Gratis 100% kosteloos
Direct Geld Contant of via bank
Betrouwbaar Officieel bedrijf

Wij kopen uw dieselauto eerlijk en snel in 4 stappen

  Taxatie (gratis en vrijblijvend!)
Wij berekenen gratis en vrijblijvend de waarde die wij voor uw auto kunnen betalen. Vul hiervoor ons taxatieformulier in en voeg enkele foto’s toe.

  Een eerlijk bod
Per mail ontvangt u binnen één uur ons eerlijke bod op uw auto. Dit bod verplicht u verder tot niets: de beslissing is dus geheel aan u!

  Direct uw geld
Bent u in uw nopjes met ons bod? Stuur ons dan een mailtje terug met akkoord. Wij nemen dan contact met u op en betalen uw geld direct uit via bankoverschrijving.

  Gratis ophaal in heel Benelux
Wij halen uw diesel gratis op door heel Nederland en België, ook met schade. Dit doen wij op afspraak en wanneer het u uitkomt. Makkelijk toch?

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

  • Harm-BredaHarm-Breda
    Duidelijke afspraken kunnen maken, en ze zijn allemaal nagekomen. Ook het contact verliep snel en zeer correct. Na overeenstemming over de prijs kreeg ik snel geld gestort, en mijn auto is binnen de afgesproken tijd opgehaald.
  • Pieter — BruggePieter — Brugge
    Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.
  • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
    Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
  • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
    Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
  • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
    Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
  • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
    Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
  • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
    Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
  • Roy – LimburgRoy – Limburg
    Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
  • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
    Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt

Wat is het probleem met dieselauto’s?

Probleem met dieselauto’s

Zoals bekend vervuilen auto’s het milieu. Dit geldt voor diesels, maar zeker ook voor benzineauto’s, hybrides en in mindere mate elektrische auto’s. Deze milieuvervuiling is een vrij complex begrip, en de ene vervuiling is de andere niet. Maar kort gezegd kunnen we het milieuprobleem indelen in twee categorieën: de opwarming van de aarde en luchtvervuiling.

Het is vooral de luchtvervuiling in de steden waar dieselmotoren aan bijdragen. Diesels stoten namelijk roet, koolstofmonoxide en relatief veel stikstofoxiden (NOx) uit.

Deze stoffen zijn stuk voor stuk erg schadelijk voor de gezondheid. Ze veroorzaken onder andere astma, kanker en hart- en vaatziekten. Elk jaar overlijden er in Nederland 12.000 mensen te vroeg doordat ze deze stoffen inademen.

Om de luchtvervuiling in de steden terug te dringen hebben de gemeenten besloten zogenaamde milieuzones (lage emissiezones in België) in te voeren. Dit zijn zones in de binnensteden (meestal de hele binnenstad) waar u met dieselauto’s die teveel uitstoten niet meer mag rijden.

Daarom is uw probleem als dieselautobezitter niet meer enkel dat uw auto de lucht vervuilt, maar ook dat u op veel plaatsen niet meer mag rijden. Dit is natuurlijk niet handig en veel mensen verkopen daarom hun diesel.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Zo vervuilend is diesel nou ook weer niet

Aan de andere kant werd het dieselrijden in de jaren negentig van de vorige eeuw natuurlijk niet voor niets gestimuleerd. Diesels stoten namelijk een stuk minder CO2 per kilometer uit. CO2 is niet giftig en veroorzaakt dus geen ziektes, maar het is wel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Wat dat betreft is een diesel eigenlijk beter voor het milieu dan een benzineauto.

Bovendien is de techniek achter dieselmotoren enorm verbeterd en zijn alle dieselauto’s tegenwoordig uitgerust met een roetfilter. Daardoor stoten ze veel minder schadelijke stoffen uit dan voorheen. Ter vergelijking: in 2004 lag de euronorm voor de uitstoot van NOx bij een nieuwe auto nog op 500 mg per kilometer. Momenteel (vanaf 2014) is dat 80. Een moderne diesel is dus wat NOx betreft ruim zes keer zo schoon als een uit 2004. Wat roet betreft zelfs tien keer zo schoon: de toegelaten uitstoot van roet ging van 50 mg per km in 2004 naar 5 mg per km in 2014.

Hoe dit in verhouding staat met de uitstoot van benzineauto’s? Onderstaande tabel toont de maximaal toegelaten uitstoot per kilometer in mg voor de nieuwste generatie diesel- en benzinemotoren per vervuilend deeltje. Wat is ‘schoner’, benzine of diesel?

Emissiestandaard VI (vanaf 2014) CO NOx Fijnstof (roet)
Diesel 500 80 5
Benzine 1000 60 5

Dieselauto wordt steeds duurder

Een ander probleem met het rijden met een VAG TDI of een andere dieselmotor, is de steeds duurder wordende dieselprijs. Deze is in 2022 geëxplodeerd, met name als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, waar de olie waar diesel van gemaakt wordt grotendeels vandaan kwam. Daar waar een liter diesel jarenlang enkele dubbeltjes goedkoper was dan een liter benzine, is dit nu andersom: diesel is duurder dan benzine. Dat maakt het rijden met een diesel nog duurder en daardoor minder aantrekkelijker. En dat is zoals u zult begrijpen ook slecht nieuws voor de waarde van een gemiddelde dieselwagen: die is in 2022 flink gedaald.

Diesel en de milieuzones in de grote steden

Diesel en de milieuzones

Wij van inkoopautos.com zijn dus van mening dat wanneer u in een auto vanaf 2014 rijdt, het niet zo heel veel uitmaakt of u diesel of benzine tankt. Bij oudere auto’s geven we licht de voorkeur aan benzine, maar een diesel van na 2014 is beter voor het milieu dan een benzine van voor dat jaar. Het is dus een ingewikkeld verhaal.

Een ander ingewikkeld verhaal is de regelgeving met betrekking tot het grootste probleem voor dieselrijders: de milieuzones. Alle steden houden er namelijk hun eigen regels op na. Bovendien zullen deze op korte termijn ook weer veranderen.

Dan wordt het wel wat eenvoudiger, omdat alle Nederlandse steden dan dezelfde standaarden gaan hanteren. Laten we dus eens kijken hoe het nu precies zit met die milieuzones in Nederland en de lage-emissiezones in België. Wat is de wetgeving nu en wat wordt het in de toekomst? En hoe zit het in het buitenland en dan met name Duitsland?

Milieuzone Amsterdam

– Bestelbussen en personenauto’s op diesel moeten minimaal emissieklasse 4 hebben om binnen de ring A10 te mogen rijden. Dat wil dus zeggen vanaf bouwjaar 2005.
– Voor bussen en vrachtwagens geldt dat ze minimaal emissieklasse 6 moeten hebben in dit gebied. Dat is vanaf bouwjaar 2013.
– Er wordt geen parkeervergunning meer gegeven voor dieselauto’s van voor 2005.

Milieuzone Arnhem

– Bestel- en personenwagens moeten in de zone van Arnhem voldoen aan emissieklasse 4.
– Voor vrachtwagens geldt klasse 6 als voorwaarde voor toegang.
– Autobussen mogen altijd binnen, ongeacht de emissieklasse.

Milieuzone Utrecht

– Diesel auto’s en bestelwagens moeten voldoen aan emissieklasse 4 in Utrecht.
– Voor vrachtwagens en autobussen geldt hier emissieklasse 6.

Milieuzone Den Haag

– In Den Haag mag je naar binnen met een dieselauto als die minimaal emissieklasse 4 heeft.
– Net als in Amsterdam en Utrecht mag je in Den Haag naar binnen met een dieselbus of -vrachtwagen als die voldoet aan emissieklasse 6.

Meld uw diesel auto gratis aan voor taxatie!

Milieuzones vrachtauto’s en bussen in andere steden en gebieden

Naast deze vier milieuzones in steden voor auto’s, zijn er in 2022 tevens elf andere gebieden waar enkel dieselvrachtauto’s worden geweerd, en wel die niet voldoen aan emissieklasse 6. Heeft u een dieselvrachtauto met een bouwjaar van voor 2013? Dan mag u hier niet mee rijden in Breda, Delft, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Maasvlakte Rotterdam, Rijswijk, Rotterdam, Den Bosch en Tilburg. En zoals gezegd komt u er tevens Amsterdam, Den Haag, Arnhem en Utrecht niet mee binnen.

Lage-emissiezones in België

In België werkt men in de steden Antwerpen, Brussel en Gent met lage-emissiezones, die men wel LEZ-zones noemt. Hierbij wordt uitgegaan van de zogenaamde Euronorm. U kunt via de website van de gemeente zelf controleren of uw auto voldoet aan de Euronormen.

Op dit moment zijn dieselauto’s vanaf Euronorm 4 niet meer toegestaan in de zones. U heeft dus minimaal Euronorm 5 nodig. In de praktijk komt dit erop neer dat uw dieselauto na 2009 toegelaten moet zijn. Overigens is het wel mogelijk om met een dieselauto die niet aan de norm voldoet deze steden binnen te rijden. Hiervoor dient u dan een toelatingsbewijs te kopen via de site van de gemeente Brussel, Gent of Antwerpen.

Laat jouw diesel auto vandaag nog gratis taxeren

Hoe zit het met diesel en de milieuzones in het buitenland? – Duitsland

Ook in het buitenland gelden milieuzones. Zo zijn er in Frankrijk diverse zones waar men soms, in periodes van veel luchtverontreiniging, niet meer in mag met oude auto’s. In andere zones, waaronder de binnenstad van Parijs, gelden permanente verboden voor oude auto’s op diesel. In de praktijk betekent dit dat u met een auto van voor 2006 vaak niet meer de zone in mag en dat uw auto voorzien moet zijn van een milieusticker.

In Frankrijk zijn ze dus niet zo streng. In Duitsland daarentegen wel. Ze werken daar met zogenaamde ‘Umweltzones’. U heeft dan een speciale milieusticker nodig om hier te mogen rijden. Bovendien zijn er tegenwoordig zeer strenge dieselverboden in de binnensteden: Auto’s met een euronorm lager dan euronorm 6 de mogen meeste steden niet meer in. Dit betekent dat enkel dieselauto’s met een eerste toelating van na september 2014 hier nog mogen rijden!

Dit Duitse beleid is van grote invloed op Nederlandse en Belgische bezitters van dieselauto’s. In Duitsland kun je nu namelijk niet zoveel meer met een diesel van voor 2014. Daarom verkopen Duitsers massaal hun diesels. Die overspoelen werkelijk onze markt, waardoor de prijzen voor oude diesels ook weer dalen.

Milieuzones en diesel in de toekomst Nederland

Milieuzones en diesel in de toekomst Nederland

Een andere belangrijke vraag voor bezitters van dieselwagens is hoe het in de toekomst zal zijn. Daarover bestaat nog veel onduidelijkheid, en zeker is dat het nog wel een tijdje zal duren voordat we op het niveau zitten van Duitsland.

Het kabinet heeft in ieder geval in april van dit jaar aangekondigd dat we gaan werken met een zelfde systeem voor alle steden. Er komen vanaf 1 januari 2020 twee soorten milieuzones. De ene is een milieuzone waar dieselauto’s van voor 2001 niet meer in mogen (zoals nu in Rotterdam en Utrecht dus) ; de andere één waar diesels van voor 2005 niet meer in mogen (zoals nu in Arnhem dus). Alle zones gaan werken met dezelfde bordjes, zodat het direct duidelijk is waar u mee te maken heeft. Alle steden mogen wel zelf bepalen of ze werken met de milieuzones en welke regels ze toepassen.

Vanaf 2025 schuiven de regels in ieder geval op. Er zal dan gewerkt worden met zones waar diesels van voor 2009 (Euronorm 5) niet meer in mogen en zones waar dieselauto’s van voor 2005 (Euronorm 4) niet meer welkom zijn. Daarnaast zal onder meer de gemeente Amsterdam uitstootvrije zones gaan instellen. Vanaf 2028 kunt u hier dan niet meer met een bestel- of vrachtauto rijden op diesel of benzine, en moet deze dus elektrisch aangedreven zijn. Het is de ambitie om vanaf 2030 deze uitstootvrije zones ook te laten gelden voor auto’s en motoren.

Lage-emissiezones in de toekomst in België

Ook in België schuiven de normen op, sneller dan in Nederland. In België loopt men wat dit betreft meer dan vijf jaar voor op Nederland, want vanaf 2020 mogen enkel dieselauto’s met Euronorm 5 (dus van na 1 januari 2009) of hoger de milieuzones in. Vanaf 2025 gaat Euronorm 6 gelden (september 2014) en vanaf 2027 zelfs de allerstrengste Euronorm 6d. Dit betekent dat u in België in 2027 enkel nog met de allernieuwste diesels vanaf 2017 en uit de toekomst de binnensteden in mag.

Diesel auto verkopen of toch houden?

Nu we alle feiten met betrekking tot de milieuzones op een rijtje hebben, is het mogelijk een goede overweging te maken over het al dan niet verkopen van een dieselauto. Laten we dus eens kijken wat de voor- en nadelen zijn van het verkopen en houden van een dieselauto.

De voordelen van nu een diesel auto verkopen

  • Hoewel de waardes van dieselauto’s zijn gedaald, is het nu een goed moment om te verkopen, omdat de waarde verder zal dalen door de vele dieselwagens die uit Duitsland de markt opkomen. Wachten met verkopen zal u waarschijnlijk geld kosten.
  • Door uw diesel te verkopen en over te stappen naar een schonere auto (Elektrisch, benzine of diesel met Euro 6d norm), bent u er zeker van dat u u nog een tijdlang overal mag rijden en nu ook naar Duitsland of Parijs kan rijden.
  • Auto’s in België van voor 2014 kunnen vanaf 2025 niet meer Gent of Antwerpen in. Door uw auto nu te verkopen en een schonere te kopen voorkomt u dat u niet meer mag rijden.
  • Sinds 2020 is de belasting in Nederland op oude diesels zonder roetfilter verhoogd. Door uw auto nu te verkopen betaalt u dus minder wegenbelasting.
  • U vervuilt minder het milieu. Hierdoor draagt u bij aan een betere wereld en krijgt u een betere karma, waardoor u beter zult slapen.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

De voordelen van een diesel auto houden

  • Hoewel de marktwaarde van een diesel daalt, zijn dit natuurlijk nog prima auto’s. Als u besluit uw auto ‘op’ te rijden, heeft u niets te maken met de marktwaarde.
  • Het kopen van een nieuwe auto kost ook geld. Vooral de superschone elektrische auto’s zijn voor de gewone man of vrouw eigenlijk niet te betalen.
  • Een benzineauto is vaak niet heel veel schoner dan een moderne diesel.
  • Nederlanders kunnen ook met vrij oude diesels nog in heel hun land rijden. Enkel auto’s op diesel van voor 2005 worden geweerd. Deze auto’s zijn door hun leeftijd in principe ook nauwelijks iets waard, dus die kunt u dan net zo goed houden. Houd alleen rekening met de belastingverhoging.
  • Belgen kunnen met een diesel van na 2014 nog zeker vijf jaar in Antwerpen, Brussel en Gent rijden. Daarna zal het voorbij zijn.

Ons advies met betrekking tot dieselauto verkopen of doorrijden

Advies met betrekking tot dieselauto’s en verkopenWij denken dat het vooral afhankelijk is van uw situatie wat u het beste met uw diesel kunt doen. Dit verschilt wat ons betreft heel erg tussen België en Nederland en per stad. Wie in Antwerpen, Brussel of Gent woont of hier vaak moet zijn met de auto kan er straks meer in met een dieselwagen van voor 2014. Deze mensen zouden we zeker aanraden hun dieselauto nu te verkopen. De waarde van een dieselauto uit 2012 of 2013 ligt nu namelijk nog relatief hoog.

Nederlanders hoeven zich minder zorgen te maken dat ze niet meer de stad in mogen. Enkel bezitters van dieselauto’s van voor 2009, die in principe toch niet veel waarde meer zijn, komen op korte termijn in de problemen.

Maar of u nu in België of in Nederland woont: de waarde van het hebben van een dieselauto gaat snel achteruit. De belastingen zijn hoger, de onderhoudskosten zijn hoger en sinds kort zijn ook de brandstofkosten hoger. Tegelijkertijd dalen ook de verkoopwaardes van dieselauto’s. Dus wat te doen met uw auto? Wij zouden adviseren om auto’s met een bouwjaar voor 2012 gewoon op te rijden. Bij auto’s van na dat bouwjaar is het slim om te kijken wat u ervoor kan krijgen. Krijgt u een goede prijs? Verkoop hem dan en koop een auto op benzine of op elektriciteit.

Direct de waarde van uw dieselauto berekenen

U kunt bij ons gratis en geheel vrijblijvend de waarde van uw dieselauto laten berekenen. Het maakt daarbij niet uit of u in Nederland of België woont, onze waardes zijn internationaal bepaald. U krijgt bovendien altijd de allerhoogst mogelijke waarde, omdat wij zaken doen met enkele unieke partners in Oost-Europa, die nog veel geld over hebben voor dieselauto’s, zelfs wanneer deze schade hebben.

Door de waarde van uw auto bij ons op te vragen, kunt u een weloverwogen keuze maken. Is het voordeliger nu te verkopen en te investeren in een schonere auto? Of is het toch voordeliger de auto te houden, de extra belasting te betalen en de auto naar de sloop te brengen wanneer deze total loss is of écht nergens meer mag rijden? De keuze is aan u!

Meld uw auto gratis aan voor taxatie!

Onze diesel auto inkoop service

Gratis Taxatie

Bij ons kunt u iedere dieselauto vanaf 2008 aanbieden. Ook een schadeauto verkopen voor een goede prijs is mogelijk. Het verkopen van een auto begint bij ons altijd bij de gratis taxatie. Dit verplicht u verder tot niets, maar als u wilt kunt u daarna de auto direct verkopen en profiteren van de volgende gegarandeerde voordelen:

  • Gratis en vrijblijvende waardebepaling
  • Direct geld voor uw auto
  • Gratis ophaal in Nederland en België
  • (RDW-)erkende opkoper
  • Standaard de hoogst mogelijke prijs voor uw dieselauto.

John – Groningen Mijn Volkswagen Passat TDI verkocht met motor die stuk is. Afspraken die gemaakt zijn via telefoon, zijn bevestigd via mail. Heb je steeds een bewijs op papier. Alles verliep heel vlot, ophaling auto, betaling…… En heel vriendelijk. Een aanrader!!!!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2025 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug