Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Gemiddelde kosten auto per jaar – Zo duur is een oude auto

Wat kost een auto gemiddeld per jaar? Auto’s zijn duur, zeker wanneer u er zelf één heeft. Maar hoeveel zijn we in Nederland en België gemiddeld kwijt aan een auto per jaar? En wat is het verschil in kosten tussen het hebben van een tweedehands en een nieuwe auto? Vandaag duiken we in de wondere wereld van de autokosten: we laten zien hoe deze kosten worden opgebouwd en gaan in op het verschil tussen de kosten voor oude en nieuwe auto’s. Ook geven we een handige tabel met een overzicht. Gebruikte auto’s lijken altijd goedkoper, maar worden op den duur echt te duur. Waarom? Ook dat leggen we uit!

Zo worden de kosten voor het hebben van een auto berekend

Dus hoe bereken je hoeveel een auto per jaar kost? Daarbij maken we een onderscheid tussen vaste kosten, voor het hebben van een wagen, en de variabele kosten, voor het gebruiken van de wagen. Opgeteld bepalen deze twee hoeveel u per jaar aan uw auto kwijt bent.

Vaste kosten voor een auto

Dit zijn de vaste kosten die verbonden zijn aan het hebben van een auto, ook al rijdt u er niet mee:

wat kost auto per jaar

  • Afschrijving. Iedere wagen daalt in waarde naarmate hij ouder wordt. Nieuwere auto’s dalen harder in waarde dan oudere. Hierover later meer.
  • De verzekering. In zowel Nederland als België is een WA-verzekering verplicht. Die moet u dus sowieso betalen. Daarnaast hebben veel mensen nog extra verzekeringen tegen bijvoorbeeld ongevallen.
  • Belasting. Motorrijtuigenbelasting moet iedere bezitter van een auto betalen.
  • Onderhoudskosten. Ook al rijdt uw wagen niet, dan nog moet u hem onderhouden. Dit is wettelijk geregeld met de APK. Benzineauto’s ouder dan vier jaar moeten gekeurd worden, en dieselauto’s vanaf drie jaar. Komt uw auto niet door de keuring? Weet dan dat u bij ons ook een auto zonder keuring verkopen kunt!

Variabele kosten voor een auto

Sommige kosten zijn afhankelijk van hoeveel u met uw auto rijdt. Dit zijn de variabele kosten:

Afschrijving. Niet alleen met het ouder worden daalt de waarde, ook per kilometer op de teller. Hoe meer kilometers u rijdt per jaar, hoe sneller de afschrijving zal gaan.

Brandstof. Helaas rijden nog maar heel weinig auto’s op zonne-energie. Daarom moet u benzine of diesel tanken, of de wagen elektrisch opladen. Twee factoren zijn van invloed op deze kosten: hoeveel u rijdt en hoe hoog de brandstofprijs is. Wist u bijvoorbeeld dat Amerikanen gemiddeld maar 60 cent per liter benzine hoeven te betalen? Helaas hebben wij hier in Nederland en België andere prijzen die schommelen tussen de 1,60 en 1,80.

Reparatie en onderhoudskosten. Auto’s slijten wanneer ze veel gebruikt worden. Niet alleen banden en remmen moeten op den duur vervangen worden. Op den duur gaat alles kapot en moet alles gerepareerd worden. Het is verstandig het niet zo ver te laten komen en uw wagen op tijd te verkopen!

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

De gemiddelde kosten per jaar van een auto

Dus hoeveel is een Belg of een Nederlander gemiddeld per jaar kwijt aan zijn wagen qua onderhoudskosten, afschrijving, brandstof en vaste kosten? We gebruiken hiervoor de meest recente cijfers van het Nibud. Deze cijfers zijn de gemiddelde kosten voor het hebben van een wagen, waarbij men is uitgegaan van ongeveer 10.000 km per jaar, en de gemiddelde brandstofprijzen in Nederland.

Gemiddelde kosten van een auto per jaar

Mini Compact
Afschrijving leeftijd 696,- 864,-
Belasting 228,- 396,-
Onderhoud 252,- 252,-
Verzekering 768,- 924,-
Totaal vaste kosten 1956,- 2424,-
 
Afschrijving kilometers 240,- 360,-
Brandstof 876,- 1080,-
Onderhoudskosten 480,- 528,-
Totaal variabele kosten 1596,- 1956,-
 
Totaal per jaar 3552,- 4380,-
Kleine middenklasse Middenklasse
Afschrijving leeftijd 1524,- 2256,-
Belasting 564,- 684,-
Onderhoud 252,- 252,-
Verzekering 1116,- 1368,-
Totaal vaste kosten 3468,- 4560,-
 
Afschrijving kilometers 468,- 672,-
Brandstof 1308,- 1356,-
Onderhoudskosten 732,- 816,-
Totaal variabele kosten 2508,- 2844,-
 
Totaal per jaar 5988,- 7404,-

We moeten hierbij opmerken dat er geen rekening wordt gehouden met de leeftijd van een wagen. De kosten zijn gebaseerd op wanneer u een nieuwe wagen koopt en deze tien jaar houdt. Dit doet in de praktijk vrijwel niemand. Toch geven deze cijfers een goede indicatie van wat een het hebben van een auto gemiddeld kost per jaar.

Afhankelijk van de grootte van uw auto bent u jaarlijks dus ergens tussen de 3500 en 7500 euro kwijt aan uw auto, wanneer u een gemiddeld aantal kilometers rijdt. Daarvan zijn zo’n 750 tot 1050 euro onderhoudskosten (keuring + reparaties) en zo’n 950 tot 3000 euro afschrijving. De hoge prijzen voor afschrijving voor een middenklasser komen vooral door de hoge aanschafprijs ervan.

Kosten van nieuwe auto’s vs de kosten oude auto’s

De kosten voor het hebben van een gebruikte auto zijn in over het algemeen lager dan de kosten voor het hebben van een nieuwe wagen. Voor uw portemonnee is het dan ook veel beter om een tweedehands auto te kopen dan een nieuwe. Dit heeft alles te maken met de afschrijving. Een nieuwe auto verliest al zo’n 5% van zijn waarde wanneer u hem over de drempel van de showroom rijdt en is na een jaar met maar liefst 20% in waarde gedaald.

Daarna zakt de waarde ieder jaar gemiddeld met ongeveer 10%. Een simpel rekensommetje leert ons dat een auto dan na vijf jaar ongeveer de helft in waarde is gedaald. Koopt u dus een nieuwe auto van 30.000 euro, dan verliest u hier 15.000 euro op in vijf jaar. Dat is 3000 euro per jaar. Koopt u hem echter na vijf jaar, dan zal hij weer vijf jaar later nog 9000 waard zijn en kost hij dus ‘maar’ 6000 euro aan afschrijving (1200 euro per jaar). Dat is een verschil van 1800 euro!

Daar waar nieuwe auto’s vooral erg duur zijn in de afschrijving, kunnen de onderhoudskosten van een auto die wat ouder is op den duur erg oplopen. Het is financieel gezien voor ieder autobezitter daarom de uitdaging daar een balans in te vinden: zorg dat u een auto heeft die niet te veel kost in de afschrijving, maar ook weer niet te veel aan reparaties!

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Een te oude auto hebben – Onderhoudskosten van een oude auto per jaar

onderhoudsbeurt auto kostenWanneer is een auto oud? Goede vraag, maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. De vraag die we hier willen behandelen is: wanneer is een auto te oud? Daarmee bedoelen we het moment waarop hij te veel gaat kosten. Een wagen is te oud wanneer het goedkoper is om een nieuwe (tweedehands!) wagen te kopen. Dit is het moment wanneer de jaarlijkse onderhoudskosten niet meer opwegen tegen het voordeel van de lagere afschrijving. Wanneer is dit?

Laten we weer wat gaan rekenen aan onze auto die inmiddels tien jaar oud  en nog 9000 euro waard is. Stel dat u besluit deze nog eens vijf jaar te houden. Hij zal dan nog zo’n 5000 euro waard zijn, waardoor de gemiddelde afschrijving over deze vijf jaar 800 euro bedraagt. Zetten we dit tegenover het bedrag dat u kwijt was in de tweede vijf jaar (1200) dan zien we dat dit 400 euro scheelt.

Dit is niet veel, en bedenk ook dat we het hier over gemiddeldes hebben. Bij goedkopere modellen die meer kilometers maken wordt dit verschil alleen maar kleiner en zal de afschrijving al veel eerder te verwaarlozen zijn ten opzichte van de reparaties. Maar goed, laten we 400 euro per jaar nemen. Met dit geld moet u dan de volgende veelvoorkomende laten uitvoeren:

  • Koppakking vervangen. Gemiddeld kost zo’n reparatie ongeveer 800 euro. Daar moet u dus als het ware twee jaar voor sparen.
  • Distributieriem vervangen. Ook hier zult u ongeveer twee jaar voor moeten sparen
  • Revisie versnellingsbak. Na verloop van tijd moeten veel transmissies gereviseerd worden. Dit kost zo’n 1500 euro, oftewel bijna 4 (!) jaar van wat u overhoudt aan afschrijving.
  • Dit valt mee: 200 euro gemiddeld. U kunt dus ieder jaar zowel uw remblokjes voor als achter laten vervangen.
  • Dit moet u nooit laten repareren. De kosten hiervoor lopen al gauw op naar 2500 euro. Direct verkopen voor export die auto met kapotte nokkenas!
  • U kunt precies één katalysator per jaar betalen, want deze kosten ongeveer 400 euro.

Let er op dat we het hier niet over zeldzame gevallen hebben. Dit zijn veelvoorkomende reparaties en bij wagens met meer dan 100.000 kilometer op de teller of die ouder zijn dan tien jaar zal er ieder jaar wel iets uit dit rijtje aan bod komen. Onderhoudskosten van meer dan 1500 euro per jaar zijn dan ook meer regel dat uitzondering.

Wat te doen wanneer de onderhoudskosten van uw auto te hoog worden

Uit dit alles kunnen we concluderen dat het hebben van een wagen van rond de vijf jaar oud en met zo’n 60.000 kilometer op de teller goedkoper is om te hebben dan een te oude auto met meer dan 100.000 km of ouder dan tien jaar. Het hebben van een te oude auto kost gewoon te veel aan reparaties.

Heeft u een te oude auto en geeft u te veel uit aan reparaties waardoor de gemiddelde kosten van de auto per jaar te hoog zijn? Dan moet u echt ophouden met het weggooien van geld! Ook wanneer uw wagen minder oud is, maar meer kilometers op de teller heeft, kan dit het geval zijn. Sommige mensen rijden 30.000 kilometer per jaar. Zo’n wagen is na vijf à zes jaar oud te noemen. Ze kosten al gauw 2000 euro per jaar aan onderhoud.

In zulke gevallen is het voor uw portemonnee verstandig om op zoek te gaan naar een nieuwere wagen. Zeker, u zult iets meer kwijt zijn aan afschrijving, maar dit weegt niet op tegen de besparingen die u doet op het gebied van onderhoud.

Heeft u een kapotte auto en denkt u dat deze na reparatie weer snel kapot zal gaan omdat deze te oud is? Overweeg dan eens om uw auto met gebreken te verkopen. Schadewagens kunnen namelijk erg veel opbrengen voor export, omdat deze in het buitenland goedkoop gerepareerd kunnen worden.

Bespaar veel geld en laat uw auto nu gratis taxeren

Bied uw auto gratis aan!

Wij kopen uw auto! Bent u benieuwd hoeveel uw auto waard voor ons waard is? Vul dan gratis het formulier hiernaast in om uw auto direct te laten taxeren. Dit verplicht u verder tot niets, maar als u wilt kunnen we u morgen al geld geven en de auto gratis komen ophalen!

Robert-Rotterdam Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.

Erwin – Ulft Voor mij was het de eerste keer dat ik op deze manier een auto heb verkocht. Kreeg een mooie prijs voor mijn Peugeot 5008 met een niet 100% Turbo. Geld stond de volgende dag al op de rekening terwijl de auto pas eind van de week werd opgehaald. Auto werd netjes op de afgesproken tijd opgehaald. Kortom een goed en betrouwbaar bedrijf. Bedankt Erwin

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug