Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Dit zijn de kosten voor de reparatie van een DSG versnellingsbak

Sinds enkele jaren worden veel nieuwe auto’s uitgerust met een DSG transmissie. DSG staat voor Direct-Shift Gearbox. Dit is een speciale automatische versnellingsbak met een dubbele koppeling. Deze heeft enkele grote voordelen ten opzichte van de klassieke automaten, maar deze komen wel tegen een prijs. Reparatie of revisie van DSG bakken is vaak erg duur en helaas nogal eens nodig. In dit artikel vertellen we hier meer over. We gaan in op de techniek achter de DSG, de voordelen en de problemen. Bovendien vertellen we u hoe duur DSG reparaties zijn en geven enkele tips om veel geld te besparen.

Taxeer nu gratis mijn auto met kapotte DSG bak

Hoe werkt een DSG?

hoe werkt DSGEen DSG is in feite een dubbel uitgevoerde conventionele versnellingsbak met elektronische sturing. Ze worden bediend als een automaat, dus zonder koppelingspedaal. Waar een gebruikelijke transmissie één koppeling heeft, heeft de DSG er twee. Eén voor de even versnellingen en één voor de oneven. Bij het schakelen wordt er gewisseld van koppeling, en dus niet steeds naar een andere versnelling. Hierdoor kan er met zo’n bak enorm snel geschakeld worden, met vrijwel geen dip in het geleverde vermogen.

Wanneer u dus vertrekt in de eerste versnelling en de eerste koppeling, draait de tweede koppeling met de tweede versnelling al mee. Wanneer de computer dan een signaaltje geeft om door te schakelen, wordt de tweede koppeling met de tweede versnelling geactiveerd. Op dat moment wordt de eerste koppeling gekoppeld aan de derde versnelling. Wanneer de computer vervolgens weer een signaal geeft om door te schakelen, wordt koppeling één weer geactiveerd met de derde versnelling. Op dat moment wordt de tweede koppeling verbonden met de vierde versnelling, enzovoorts.

De voordelen van DSG

Zoals gezegd gaat het schakelen met zo’n bak heel snel, wat twee grote voordelen heeft. Ten eerste kunt u er constant en snel mee accelereren. Dit zorgt voor een comfortabele en toch snelle rijervaring. Ten tweede is deze transmissie erg energie-efficiënt en dus heel zuinig. De bak zorgt voor een lager verbruik en minder uitstoot. Niet voor niets wordt hij ook wel de ‘groene versnellingsbak’ genoemd.

Deze wagens zijn beschikbaar met DSG

reparatie van DSG versnellingsbakDe Direct-Shift Gearbox is een uitvinding van het Britse BorgWarner onder licentie van de Volkswagen Group. De automaat is dan ook alleen te vinden in auto’s van merken die onder de VW-groep vallen: Volkswagen, Audi, Seat en Skoda.

Nieuwere modellen van Audi zijn overigens voorzien van een transmissie die de naam ’S Tronic’ draagt. Deze is mechanisch gezien vrijwel gelijk aan de DSG, alleen de naam is dus anders. We vinden deze versnellingsbak terug in de DSG-uitvoeringen van de volgende modellen.

Automerk Modellen verkrijgbaar met DSG
Volkswagen Passat, Passat CC, Golf Touran, Eos, Sharan (2011), Jetta, Caddy, Tiguan, Polo (2009), Scirocco
Audi A3, TT, A4, A5, A6, Q5
Seat Ateca, Altea, Leon, Toledo, Ibiza
Skoda Octavia, Superb, Yeti, Fabia (vanaf 2013), Rapid

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Veel voorkomende problemen met DSG

Zoals duidelijk zal zijn is de werking van deze versnellingsbak een stuk complexer dan die van een conventioneel model en de techniek achter de DSG is nog relatief nieuw. Niet verwonderlijk dus dat de transmissie enkele kinderziektes kent. Hou daarom altijd de lampjes op het dashboard goed in de gaten en vraag bij de jaarlijkse controle om extra aandacht voor uw versnellingsbak.

Welke problemen wij zoal tegenkomen als auto opkopers? We hebben ze op een rijtje gezet:

  • Bestuurbaarheidsproblemen
  • Defecte koppeling
  • Defecte Mechatronica

Bestuurbaarheidsproblemen

Wat wij vaak zien is dat de software niet goed is afgesteld. Normaal gezien schakelt een DSG als een zonnetje, maar door softwareproblemen ontstaan hinderlijke trillingen of onprettige schakelovergangen. Dit is niet alleen vervelend en irritant, een verkeerde afstelling leidt ook tot overmatige slijtage aan de koppeling, waardoor de problemen alleen maar zullen verergeren. Enkele van de symptomen van een verkeerde afstelling zijn de volgende:

  • Geluiden uit de transmissie
  • Te vroeg opschakelen
  • Bak schakelt terug, terwijl hij juist door moet schakelen
  • Te laat opschakelen
  • De auto trilt bij het schakelen
  • Haperende schakeling
  • Een schokje bij het opschakelen van de vijfde naar de zesde versnelling

Deze problemen kunnen, mits in een vroeg stadium, meestal worden opgelost door middel van een software-upgrade.

Defecte koppeling

Vooral bij de 7-traps (DQ 500) bak zien we vaak dat de koppeling kapot gaat. De vervanging van de koppeling is een reparatie die extreem veel wordt uitgevoerd bij de DSG. Als gevolg van een verkeerde afstelling schakelt de bak op bij te lage of te hoge toerentallen. Hierdoor ontstaan trillingen in de aandrijflijn, wat ervoor zorgt dat de koppeling defect zal gaan. Soms moet de koppeling zelfs al binnen de garantieperiode al enkele keren vervangen worden. Is de garantieperiode voorbij? Dan zal dit een dure grap zijn. Wellicht is het verkopen van uw wagen met defecte koppeling interessanter.

Defecte Mechatronica

Zowel bij de 6- als bij de 7-traps bakken zien we vaak foutcodes voor de pompen, snelheidssensoren en actuatoren. Het kan een hele klus zijn om erachter te komen wat er dan precies aan de hand is. Meestal is een complete revisie nodig en dienen er dure mechatronische onderdelen vervangen te worden. Ook hiervoor kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Taxeer nu gratis mijn auto met schade aan DSG bak

Kosten reparatie DSG

Bent u de gelukkige eigenaar van een auto met zo’n fantastische DSG-versnellingsbak maar heeft u de pech dat deze defect is gegaan buiten de garantieperiode? Dan bent u vast benieuwd wat de kosten voor reparatie hiervoor zijn. In onderstaande tabel hebben wij enkele veelvoorkomende reparaties en de kosten ervan op een rijtje gezet.

DSG-reparatie Kosten
DSG Check 200 – 250 euro
Revisie koppeling 800 – 1200 euro
Koppeling vervangen 1100 – 1500 euro
Vliegwiel vervangen 1000 – 1400 euro
Revisie hele bak 1500 – 2500 euro
Bak vervangen 2000 – 3500 euro
Mechatronic vervangen 1000 – 1300 euro

Bespaar geld en verkoop uw wagen met kapotte DSG

Bied uw auto gratis aan!

Defecten aan de DSG, en dan vooral aan de koppeling, zijn eerder regel dan uitzondering. Wij kennen gevallen waarbij het aantal reparaties aan de versnellingsbak al lang niet meer op één hand te tellen zijn en de kosten hiervoor bij elkaar opgeteld met vijf cijfers moeten worden uitgedrukt. Een stuk voordeliger en daarom verstandiger is het om uw auto met defecte versnellingsbak te verkopen voor export en een nieuwe auto te kopen, mét garantie en een verbeterde DSG. Zo kunt u veel geld besparen en meer plezier halen uit uw autoritjes.

Laat uw auto met defecte DSG gratis en vrijblijvend taxeren

Ben u benieuwd wat de waarde is van uw defecte auto? Laat onze schade-experts dan nu gratis en vrijblijvend uw wagen taxeren en vul het formulier op deze pagina in. U weet dan direct de waarde van uw auto met kapotte DSG!

F. Burgert – Almere Met plezier zaken gedaan. Vlot, correct en zakelijk. Prettige contacten, vriendelijk en betrouwbaar. Alle afspraken punctueel nagekomen. Erg tevreden over de opbrengst van mijn auto. Ik raad iedereen "East European Provider" aan!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2022 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug