Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

DSG automaat: problemen, reparaties, vervanging en kosten

Sinds 2003 worden veel nieuwe auto’s uitgerust met een DSG transmissie. DSG staat voor Direct-Shift Gearbox. Dit is een speciale automatische versnellingsbak met een dubbele koppeling. Dit ontwerp heeft enkele grote voordelen ten opzichte van de klassieke automaten, maar wel tegen een prijs. Reparatie of revisie van DSG bakken is een dure grap en helaas nogal eens nodig. In dit artikel vertellen we hier meer over. We gaan in op de techniek achter de DSG, de voordelen en de problemen. Ook leggen we uit hoe u defecten en schade aan uw versnellingsbak kunt herkennen.

Reparaties aan een DSG bak zijn vaak erg kostbaar. Daarom is het slim om voor voordat u de auto laat repareren na te denken over een alternatief: uw auto met schade verkopen. Dankzij onze internationaal samenwerkingsverband met buitenlandse autobedrijven kunnen wij uw auto met defecte automaat voor een uitstekende prijs overnemen. Benieuwd wat uw auto waard is? Laat hem dan direct gratis en vrijblijvend taxeren.

Taxeer nu gratis mijn auto met kapotte DSG bak

Hoe werkt een DSG?

hoe werkt DSG

Een DSG is in feite een dubbel uitgevoerde conventionele versnellingsbak met elektronische sturing. Hij wordt bediend als een automaat, dus zonder koppelingspedaal. Waar een gebruikelijke transmissie één koppeling heeft, heeft de DSG er twee. Eén voor de even versnellingen en één voor de oneven versnellingen. Bij het op- of afschakelen wordt er dus gewisseld van koppeling, en niet direct naar een andere versnelling. Hierdoor kan er met zo’n bak ononderbroken en enorm snel geschakeld worden, met vrijwel geen dip in het geleverde vermogen.

Wanneer u vertrekt in de eerste versnelling en de eerste koppeling, draait de tweede koppeling met de tweede versnelling al mee. Wanneer de computer dan een signaaltje geeft om door te schakelen, wordt de tweede koppeling met de tweede versnelling geactiveerd. Op dat moment wordt de eerste koppeling gekoppeld aan de derde versnelling. Wanneer de computer vervolgens weer een signaal geeft om door te schakelen, wordt koppeling één weer geactiveerd met de derde versnelling. Op dat moment wordt de tweede koppeling verbonden met de vierde versnelling, enzovoorts.

De voordelen van DSG

Zoals gezegd gaat het schakelen met zo’n bak heel snel, wat twee grote voordelen heeft. Ten eerste kunt u er constant en snel mee accelereren. Dit zorgt voor een comfortabele en toch snelle rijervaring. Ten tweede is deze transmissie erg energie-efficiënt en dus heel zuinig. De bak zorgt voor een lager verbruik en minder uitstoot. Niet voor niets wordt hij ook wel de ‘groene versnellingsbak’ genoemd.

Deze wagens zijn beschikbaar met DSG

reparatie van DSG versnellingsbakDe Direct-Shift Gearbox is een uitvinding van het Britse BorgWarner onder licentie van de Volkswagen Group. De automaat is dan ook alleen te vinden in auto’s van merken die onder de VW-groep vallen: Volkswagen, Audi, Seat, Skoda en Porsche. Naast de Volkswagen Group hebben ook BMW en Mercedes vergelijkbare bakken ontwikkeld onder de naam DCT. Veel modellen van Ford kunnen ook besteld worden met een automaat met dubbele koppeling. Deze worden Powershift genoemd. Bekijk hier ons speciale artikel voor meer informatie over de Powershift en de problemen die hij geeft.

Nieuwere modellen van Audi zijn overigens voorzien van een transmissie die de naam ’S tronic’ draagt. Deze is mechanisch gezien vrijwel gelijk aan de DSG, alleen de naam is dus anders. We vinden deze versnellingsbak terug in de DSG-uitvoeringen van de volgende modellen.

Automerk Modellen verkrijgbaar met DSG
Volkswagen Passat, Passat CC, Golf Touran, Eos, Sharan, Jetta, Caddy, Tiguan, Polo, Scirocco, T-Roc, Taigo, T-Cross
Audi (S tronic) A3, TT, A4, A5, A6, Q5
Seat Ateca, Altea, Leon, Toledo, Ibiza, Arona, Tarraco,
Skoda Octavia, Superb, Yeti, Fabia (vanaf 2013), Rapid, Citigo
Mercedes-Benz (DCT) CLA, AMG, A-klasse, B-klasse, C-klasse,
BMW (DCT) M2, M3, M4, X1, X3, X4, X5, X6
Porsche (PDK) Boxter, 911, Cayman

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Veel voorkomende problemen met DSG

Zoals duidelijk zal zijn is de werking van deze versnellingsbak een stuk complexer dan die van een conventioneel model en de techniek achter de DSG is nog relatief nieuw. Niet verwonderlijk dus dat de transmissie enkele kinderziektes kent. Hou daarom altijd de lampjes op het dashboard goed in de gaten en vraag bij de jaarlijkse controle om extra aandacht voor uw versnellingsbak.

Welke problemen wij zoal tegenkomen? We hebben ze op een rijtje gezet:

 • Bestuurbaarheidsproblemen
 • Defecte koppeling
 • Defecte Mechatronica
 • Versleten lagers

Bestuurbaarheidsproblemen

Wat wij vaak zien is dat de software niet goed is afgesteld. Normaal gezien schakelt een DSG als een zonnetje, maar door softwareproblemen ontstaan hinderlijke trillingen of onprettige schakelovergangen. Dit is niet alleen vervelend en irritant, een verkeerde afstelling leidt ook tot overmatige slijtage aan de koppeling, waardoor de problemen alleen maar zullen verergeren. Enkele van de symptomen van een verkeerde afstelling zijn de volgende:

 • Geluiden uit de transmissie
 • Te vroeg opschakelen
 • Bak schakelt terug, terwijl hij juist door moet schakelen
 • Te laat opschakelen
 • De auto trilt bij het schakelen
 • Haperende schakeling
 • Een schokje bij het opschakelen van de vijfde naar de zesde versnelling

Deze problemen kunnen, mits in een vroeg stadium, meestal worden opgelost door middel van een software-upgrade.

Defecte koppeling

Vooral bij de 7-traps (DQ 500) bak zien we vaak dat de koppeling kapot gaat. De vervanging van de koppeling is een reparatie die extreem veel wordt uitgevoerd bij de DSG. Als gevolg van een verkeerde afstelling schakelt de bak op bij te lage of te hoge toerentallen. Hierdoor ontstaan trillingen in de aandrijflijn, wat ervoor zorgt dat de koppeling defect zal gaan. Soms moet de koppeling zelfs al binnen de garantieperiode al enkele keren vervangen worden. Is de garantieperiode voorbij? Dan zal dit een dure grap zijn. Wellicht is het verkopen van uw wagen met defecte koppeling interessanter.

Defecte Mechatronica

Zowel bij de 6- als bij de 7-traps bakken zien we vaak foutcodes voor de pompen, snelheidssensoren en actuatoren. Het kan een hele klus zijn om erachter te komen wat er dan precies aan de hand is. Meestal is een complete revisie nodig en dienen er dure mechatronische onderdelen vervangen te worden. Ook hiervoor kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Slijtage aan de lagers

Wat ook vaak voorkomt bij DSG automaten die minder goed worden onderhouden, is slijtage aan de mechanica en dan met name de lagers in de automaat. Dit resulteert in een metaalachtig geluid wanneer u aan het rijden bent. Negeert u dit signaal voor een te lange tijd? Dan kan het gebeuren dat er verdere slijtage ontstaan aan de tandwielen en de mechanische componenten in de bak. Vaak is dan een complete revisie of zelfs vervanging van de versnellingsbak nodig. Hoort u dus geluiden? Laat uw bak dan zo snel mogelijk nakijken.

Taxeer nu gratis mijn auto met schade aan DSG bak

Symptomen defecte DSG herkennen

Heeft u een auto met dit type versnellingsbak en vraagt u zich af of uw versnellingsbak of wellicht de koppeling voor problemen zorgt? Let dan op de volgende symptomen van een kapotte DSG, S tronic of DCT bak:

 • De automaat schokt of trilt
 • U merkt dat de auto plotseling minder vermogen levert
 • Schakelen tussen versnellingen gaat moeilijker
 • U hoort geluiden, zoals de hierboven omschreven metaalgeluiden
 • Uw motor valt stil bij lage toerentallen

Automaat schokt en trilt

Een DCT of DSG is gemaakt om soepel te kunnen schakelen, zowel omhoog als omlaag. Schokken en trillen horen dus niet bij een goed functionerend automaat. Merkt u tijdens het accelereren of het afremmen dat de bak trilt of gaat schokken? Dat wijst dit vaak op een probleem met de koppeling of het vliegwiel. Snelle actie wordt aanbevolen.

Plotseling minder vermogen

Een verminderd vermogen kan wijzen op een breed scala aan problemen met uw auto, van motorproblemen tot schade aan het uitlaatsysteem. Wanneer het plotseling optreedt, kan dit symptoom wijzen op schade aan uw versnellingsbak. Een defecte bak kan deze tekenen geven wanneer de mechatronica unit problemen geeft. De auto gaat dan in safe mode, waarbij hij in de meeste gevallen onafgebroken in de derde versnelling komt te staan.

Moeite met schakelen

Wanneer er defecten zijn aan de mechatronica of de koppeling, kunnen één of meerdere versnellingen niet meer goed functioneren. Wat we bijvoorbeeld vaak zien is dat of alle even of alle oneven versnellingen worden overgeslagen, doordat één van de koppelingen niet meer functioneert. Wanneer dit probleem optreedt, zult u ook andere symptomen als schokken en geluiden waarnemen.

Geluiden uit de automaat

Hoort u vreemde geluiden uit uw versnellingsbak, zoals een geluid van metaal dat over metaal schuurt? Of wellicht een huilend of meer rommelend geluid? Ook dit is een teken dat uw DSG niet meer naar behoren werkt. Het kan gaan om schade aan de koppelingsplaat of versleten lagers. Blijf ook hier niet mee rijden!

Stilvallende motor

Ook een stilvallende motor kan een symptoom van zijn van uiteenlopende problemen aan uw auto. Het zou bijvoorbeeld kunnen wijzen op schade aan de brandstofpomp of een probleem met het elektrische systeem. Heeft u echter voor het stilvallen van de motor ook gekke geluiden gehoord, last van trillingen en had u problemen met schakelen? Grote kans dat uw versnellingsbak de boosdoener is. Bij lage toerentallen kan een defecte DSG ervoor zorgen dat de motor uitvalt, omdat deze niet uit een te zware versnelling komt.

Wat te doen bij DSG versnellingsbak problemen?

Geeft uw automatische versnellingsbak problemen? Dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te (laten) doen, om onveilige situaties en ergere problemen te voorkomen. Onderstaand hebben wij uw opties op een rijtje gezet.

DSG bak laten repareren

Bij kleine defecten, zoals een versleten lager of een simpele storing aan de computerunit, is repareren een goede optie. Bij een reparatie wordt het defecte onderdeel vervangen door een nieuw onderdeel.

DSG revisie

In veel gevallen zullen kleine schades aan bijvoorbeeld de mechatronica, lagers of koppeling ertoe leiden dat er elders in de bak ook problemen ontstaan. Alleen het vervangen van de kapotte onderdelen biedt dan geen uitkomst. Een revisie is dan nodig. Bij een revisie wordt uw versnellingsbak geheel uit elkaar gehaald en wordt ieder onderdeel gecontroleerd, gereinigd en indien nodig vervangen.

DSG vervangen

Blijkt na een eerste inspectie dat een revisie erg kostbaar wordt, bijvoorbeeld omdat er veel essentiële onderdelen defect zijn? Dan zal de monteur een vervanging van de bak adviseren. De hele DSG automaat wordt in dit geval vervangen door een andere.

Auto met defecte DSG verkopen

Via onze auto inkoop service kunt u uw kapotte auto ook verkopen. Dit is per saldo vaak een stuk voordeliger dan bovenstaande opties. U krijgt namelijk direct geld voor uw auto, wat u kunt gebruiken voor de aankoop van een nieuwe (of gebruikte) auto die geen dure reparaties nodig heeft.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Kosten reparatie DSG

Bent u de gelukkige eigenaar van een auto met zo’n fantastische DSG-versnellingsbak maar heeft u de pech dat deze defect is gegaan buiten de garantieperiode? Dan bent u vast benieuwd wat de kosten voor reparatie hiervoor zijn. In onderstaande tabel hebben wij enkele veelvoorkomende reparaties en de kosten ervan op een rijtje gezet.

DSG-reparatie Kosten
DSG Check 300 – 350 euro
Revisie koppeling 850 – 1450 euro
Koppeling vervangen 1100 – 1500 euro
Vliegwiel vervangen 1000 – 1500 euro
Revisie hele bak 3000 – 4500 euro
Bak vervangen 3000 – 5500 euro
Mechatronic vervangen 1500 – 2500 euro

Bespaar geld en verkoop uw wagen met kapotte DSG

Bied uw auto gratis aan!

Defecten aan de DSG, en dan vooral aan de koppeling, zijn eerder regel dan uitzondering. Wij kennen gevallen waarbij het aantal reparaties aan de versnellingsbak al lang niet meer op één hand te tellen zijn en de kosten hiervoor bij elkaar opgeteld met vijf cijfers moeten worden uitgedrukt. Een stuk voordeliger en daarom verstandiger is het om uw auto met defecte DGS-transmissie te verkopen voor export en een nieuwe auto te kopen, mét garantie en een verbeterde DSG. Zo kunt u veel geld besparen en meer plezier halen uit uw autoritten.

Wanneer u een auto met DSG problemen aan ons verkoopt, zullen wij deze in de meeste gevallen doorverkopen aan een van onze partners in Oost-Europa. Daar zal uw DSG reparatie of revisie krijgen tegen veel betere prijzen als die men hier in de Benelux hanteert. Dit zorgt voor een veel hogere waarde. Deze extra waarde berekenen we door aan u, zodat u hem voor een extra hoge prijs kunt verkopen aan ons.
Ben u benieuwd wat de waarde is van uw defecte auto? Laat onze schade-experts dan gratis en vrijblijvend uw wagen taxeren. Binnen één uur ontvangt u van ons een bod en bij akkoord heeft u binnen 24 uur het geld op uw bankrekening.

 • Els – LonderzeelEls – Londerzeel
  Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Boris Wicherink – HoofddorpBoris Wicherink – Hoofddorp
  Prima service. Redelijke prijs gekregen voor mijn 13 jaar oude VW Passat. De afhandeling en communicatie is netjes, vlot en stipt verlopen. Ik ben een tevreden klant en zal ze zeker weer benaderen indien nodig.
 • R. Bouchez-LimburgR. Bouchez-Limburg
  Het is inderdaad een hele snelle correcte afhandeling. Goede communicatie, een woord is een woord!! heren succes met de business, Mvg R. Bouchez, Limburg
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
 • Stefan Soeteman — EmmenStefan Soeteman — Emmen
  ‘Mijn Volkswagen Golf 6 verkocht, van te voren duidelijke afspraken gemaakt en scherpe prijs, alles is netjes nagekomen.’ Groeten Stefan
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2023 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug