Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Krassen verwijderen van uw auto – Zelf doen of laten doen?

Het is de nachtmerrie van iedere autoliefhebber: een auto met krassen. Vooral als het uw eigen auto betreft, is het leed nauwelijks te overzien. Met name grote klassen zijn lelijk en kunnen leiden tot serieuze problemen. En ook al is het maar een klein krasje, u zult er nooit meer naast kunnen kijken. U wilt dus zo snel mogelijk de krassen verwijderen van uw auto. Hoe doet u dit slim?

In dit artikel leggen we u uit hoe uit het best krassen kunt verwijderen uit de lak van uw auto. Daarvoor leggen we eerst uit wat autolak eigenlijk is, en welke soorten krassen er zijn. Vervolgens leggen we uit wanneer en hoe u zelf eventueel krassen kunt laten verdwijnen. Kunt u het zelf niet? Dan leggen we uit hoe het kunt laten doen en wat het kost. En heeft u geen zin in hoge kosten? Verkoop dan uw schadeauto aan ons!

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Wat is autolak eigenlijk? – Verschillende lagen

Autolak

Om te begrijpen hoe we krassen kunnen verwijderen, moeten we eerst iets vertellen over datgene waar die krassen in ontstaan: de autolak. Anders dan wat veel mensen denken is de autolak namelijk niet één ding, maar bestaat uit verschillende lagen. Bij vrijwel alle auto’s heeft de autolak drie lagen, die op de metalen carrosserie zijn aangebracht:

  • Grondverf
  • Kleurlak
  • Blanke lak

Daarbij zit de grondverf dus op het metaal, dan komt de kleurlak en de toplaag wordt gevormd door blanke lak. De grondverf is wit of grijs en beschermt het metaal tegen roesten, de kleurlak zorgt voor de kleur van de auto en de blanke lak is een beschermende laag, die er mede voor zorgt dat de kleurlak niet verkleurd door de zon.

Verschillende soorten krassen

Omdat de autolak uit drie lagen bestaat, zijn er dus ook drie soorten krassen:

  • Krassen waarbij enkel de blanke lak is beschadigd
  • Krassen die ook de kleurlak hebben beschadigd
  • Krassen door de grondverf heen

Krastypes 1 en 2 noemen we lichte en middeldiepe krassen. Bij krastype 3 gaat het om diepe krassen. Vaak zijn krassen als gevolg van gepruts met uw sleutels bij het portier of door takjes lichte krasjes waarbij enkel de blanke lak is aangetast. Deze krasjes kunnen ook ontstaan door een bezoek aan een iets te wild afgestelde wasstraat. Diepere krassen ontstaan bijvoorbeeld door steentjes of na een aanrijding.

Hoe diep is mijn autokras?

Autokras

Voordat u de kras aanpakt, is het belangrijk dat u weet hoe diep de kras is. Er zijn drie manieren om hier achter te komen.

De eerste is om uw adem in te houden en even goed te kijken naar de kras. Is de kras wit of grijs? Dan kijkt u waarschijnlijk naar de grondverf of de carrosserie zelf en is het een diepe kras. Is de kras alleen wat verkleurd?

Dan zit de kras enkel in de blanke lak of is slechts een deel van de kleurlak kapot. Deze ondiepe kras ziet er ook anders uit vanuit verschillende hoeken, door de werking van het licht.

De tweede manier om de diepte van de kras te controleren, is om er met uw nagel doorheen te gaan. Kunt u de kras makkelijk volgen? Dan heeft u te maken met een diepe kras. Zo niet, dan is het waarschijnlijk alleen de toplaag.

De derde manier om te controleren of het een lichte kras betreft, is even wat water (of speeksel) op de kras te doen. Wordt de kras hierdoor nagenoeg onzichtbaar? Dan is alleen de toplaag met blanke lak beschadigd.

Kan ik blijven rijden met diepe autokrassen?

Krassen zijn nooit mooi en voor uw reputatie is het dan ook nooit slim om ermee te blijven rijden. Ook zullen veel zichtbare krassen de waarde van uw auto verlagen. Toch kan het blijven rijden met oppervlakkige krassen niet direct kwaad, omdat de lak de auto blijft beschermen.

Wanneer de kras echter dieper is, wordt het een ander verhaal. Daar moet u echt mee uitkijken, want voor u het weet rijdt u in een roestbak. Wanneer de carrosserie vrij ligt krijgt u binnen een mum van tijd roestvorming. Ook wanneer de grondverf er nog op zit kunt u beter zo snel mogelijk het probleem verhelpen, want deze is niet bestand tegen weer en wind!

Kan ik zelf krassen verwijderen van een auto?

Lichte en middeldiepe krassen kunt vrij eenvoudig en met een mooi resultaat zelf wegwerken. Voor het herstellen van diepere beschadigingen is nogal wat gereedschap (en handigheid) nodig. U kunt dit gereedschap zelf kopen, maar in dat geval zullen de kosten hoger worden dan wanneer u de reparatie uitbesteedt. Tenzij u dus regelmatig diepe krassen moet wegwerken, kunt u dit beter laten doen bij de garage of een schadeherstelbedrijf.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Hoe lichte krassen uit een auto verwijderen? – Stap voor stap

Hoe lichte krassen uit een auto verwijderen

Lichte krassen, waarbij alleen de blanke lak is beschadigd, of middeldiepe krassen, waarbij ook de kleurlak deels kapot is, kunt u vrij eenvoudig zelf repareren. Heeft u alleen een zeer lichte kras? Dan kunt u gebruik maken van een lakstift met blanke lak, of een ander polijstmiddel. Om goed te kunnen polijsten heeft u hiervoor ook een polijstmachine nodig, met een polijstschijf. Autoshampoo, kleimiddel, wax en een microvezeldoek zijn ook aan te bevelen voor een optimaal resultaat. Is de kras iets dieper? Dan zult u gebruik moeten maken van een polijstmiddel of lakstift met dezelfde kleur als de kleurlak van uw auto. Heeft u alles paraat? Ga dan stap voor stap te werk.

Stap 1. Goed schoonmaken van de lak

Kleine deeltjes op de lak van de auto kunnen ervoor zorgen dat er nieuwe krasjes ontstaan tijdens het polijsten. Om dus te garanderen dat u een optimaal resultaat krijgt, moet u de auto (of in ieder geval de plek waar de kras zit) goed wassen. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciale autoshampoo. En nogal logisch, maar niet vergeten: zorg dat het goed en windstil weer is (of zorg dat u een garage heeft). Ga niet in de brandende zomerzon werken en ook niet in de stromende regen!

Stap 2. De lak kleien

Nadat u de lak hebt gewassen, lijkt deze schoon. De kans is echter groot dat er nog kleine deeltjes stof en vuil op de lak zitten. Ook deze kunt u beter weghalen, omdat deze ook kleine krasjes kunnen veroorzaken. Hiervoor is speciale autoklei verkrijgbaar die zelfs de kleinste deeltjes makkelijk verwijdert.

Stap 3. Polijsten

Nu kan het echte werk beginnen en kunt u beginnen met polijsten. Hiervoor neemt het polijstmiddel, schudt eventueel voor gebruik en breng dit aan op de kras. Vervolgens neemt u de polijstmachine met de polijstschijf en gaat u stap voor stap de kras wegwerken:

  • Zet de machine in de laagste stand en verspreid het middel rustig over het te hertellen oppervlak.
  • Verhoog vervolgens langzaam het toerental van de polijstmachine en polijst het oppervlak weer mooi en krasvrij.
  • De machine moet constant in beweging blijven. Als hij hapert, dan kunt u het toerental verhogen.
  • Is de lak weer mooi geworden? Haal uw machine dan weg, zet deze uit en ga nog even met de microvezel doek over het oppervlak. Uw autolak is weer als nieuw!

Stap 4. Afwerken met wax

Door het polijsten is de bovenste laag van de lak een klein beetje aangetast. Om ervoor te zorgen dat de lak van uw auto goed beschermd blijft, raden we aan nog een wax aan te brengen. Hierdoor gaat uw auto bovendien nog meer glanzen!

Diepe krassen verwijderen uit auto bij garage of autoherstelbedrijf

Diepe krassen verwijderen uit auto

Wanneer u het niet vertrouwt of niet zo’n ster bent in het polijsten, is het slimmer het polijsten en wegwerken van krasjes uit te besteden aan een specialist. Ook bij deuken en wanneer de krassen dieper zijn, en dus door de kleurlak heen zijn gegaan, moet u een garage of autoherstelbedrijf inschakelen. Zo’n bedrijf heeft speciale apparatuur om de kleur van uw lak precies te bepalen, zodat bij het herstel geen verkleuringen ontstaan. Het bedrijf kan de krassen op twee manieren verwijderen. Allereerst kan bij kleine krasjes gebruik gemaakt worden van spotrepair. Wanneer de krassen langer zijn zal het hele onderdeel opnieuw gespoten moeten worden.

Spotrepair voor diepe maar kleine krassen

Spotrepair is een vrij nieuwe manier om diepe krasschade te herstellen. Het voordeel van spotrepair is dat deze een stuk goedkoper is dan het ouderwetse overspuiten van het gehele onderdeel. Het nadeel van deze techniek is dat het alleen kan toegepast worden op stukken die kleiner zijn dan een a4tje. Heeft u dus een kras die langer is dan 20 – 25 cm? Dan werkt deze techniek niet.

Bij spotrepair wordt het kapotte deel van de lak eerst geschuurd, totdat het mooi egaal is. Daarbij wordt het deel om de kras heen afgedekt, zodat hier niks mee gebeurt. Afhankelijk van de diepte van de kras wordt vervolgens eerst de grondverf (primer) gespoten, wat met behulp van een speciale lamp snel uitgedroogd wordt. Daarna wordt de speciaal gemengde kleurlak aangebracht, die tot slot wordt afgewerkt met blanke lak ter bescherming.

Grote krassen: opnieuw spuiten van het onderdeel

Krassen (en deuken) die langer zijn dan 25 cm of een groter oppervlak beslaan dan een a4-blad, kunnen niet met spotrepair worden verwijderd. Daarvoor moet het hele onderdeel opnieuw gespoten worden. Dit gaat in principe net als bij kleinere krasjes, maar het onderdeel (dus bijvoorbeeld een portier, motorkap of bumperstuk) wordt eerst losgehaald, zodat het makkelijker te spuiten is. Daarna wordt ook weer alles netjes geschuurd, waarna stap voor stap de nieuwe laklagen worden aangebracht.

Auto krassen verwijderen – Kosten

De hoogte van de kosten voor het verwijderen van krassen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is het natuurlijk het goedkoopst om het zelf te doen, maar dat kan niet altijd. Wanneer u de klus uitbesteedt aan een professional, zal de prijs afhankelijk zijn van de diepte en grootte van de kras. Zoals gezegd hoeft een klein ondiep krasje slechts gepolijst te worden en dan is de lak weer als nieuw.

Diepere beschadigingen zullen opnieuw gespoten moeten worden. Dan is het afhankelijk van de grootte van oppervlak of spotrepair kan of dat het hele onderdeel gespoten moet worden. De duurste reparaties zijn bij grote beschadigingen na bijvoorbeeld een ongeval. Dan moeten verschillende onderdelen, zoals bumper, grille en motorkap.

Tot slot is de prijs voor reparatie nog afhankelijk van het type lak dat u heeft. Bepaalde kleuren zijn duurder en soorten als metallic lak kosten ook meer. Zie voor een overzicht van kosten waar u op kunt rekenen ook onderstaande tabel.

Schade en manier van herstel Gemiddelde reparatiekosten
Zelf polijsten krasje € 10 – 70
Laten polijsten krasje (per krasje) € 50 – 160
Spotrepair diepe kras (per kras) € 70 – 200
Autodeur opnieuw laten spuiten € 300 – 700
Bumper laten spuiten € 100 – 400
Motorkap laten spuiten € 300 – 600
Hele voorkant met schade laten repareren € 600 – >2000

 

Wat als krassen verwijderen van een auto te duur is?

Heeft u een al wat oudere auto en is de lak zwaar beschadigd of heeft u veel krassen op verschillende onderdelen van de carrosserie? Dan staan de reparatiekosten meestal niet in verhouding tot de waarde van uw auto. In die gevallen is het slim om een alternatief te overwegen: het verkopen van uw auto voor export. U hoeft dan niks aan reparatiekosten te betalen of een dure claim neer te leggen bij uw verzekering (waardoor uw premie weer omhoog gaat).


Bied uw auto gratis aan!

Op deze manier krijgt u direct geld voor uw auto en maakt u slim gebruik van het feit dat de reparatiekosten in het buitenland een stuk lager liggen dan hier in Nederland of België. Daardoor krijgt u een bedrag voor uw auto dat in de regel een stuk hoger ligt dan de dagwaarde met de reparatiekosten er vanaf getrokken.

Wij kopen alle auto’s vanaf bouwjaar 2009, met technische schade of krassen en deuken als gevolg van een ongeval. Wilt u direct weten wat u van ons krijgt als u uw auto bij ons verkoopt? Meld hem dan gratis en vrijblijvend aan voor een taxatie. Vul het formulier in en binnen een uur ontvangt u van ons een goed bod!

Pieter — Brugge Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.

F. Burgert – Almere Met plezier zaken gedaan. Vlot, correct en zakelijk. Prettige contacten, vriendelijk en betrouwbaar. Alle afspraken punctueel nagekomen. Erg tevreden over de opbrengst van mijn auto. Ik raad iedereen "East European Provider" aan!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug