Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

TDI motorproblemen: alles over reparaties, kosten en hoe u defecten voorkomt

ontdek TDI motor problemenDe zuinige en toch zeer krachtige Turbocharged Direct Injection (TDI) dieselmotoren zijn ondanks de hoge dieselprijzen nog altijd populair. Wie veel (zakelijke) kilometers maakt en een Volkswagen, Audi, Skoda of Seat aanschaft, neemt dan ook vrijwel altijd dit type motor. De afgelopen tien jaar is de TDI motor (ondanks enkele dieselgateschandalen) uitgegroeid tot een betrouwbare motor met een goede reputatie. Toch is deze motor zeker niet vrij van problemen. In dit artikel bespreken we alles over de veelvoorkomende storingen en mankementen met dit type motor. We gaan in op symptomen, reparaties, reparatiekosten en vertellen hoe u TDI motorproblemen kunt voorkomen.

En heeft u nu te maken met een kapotte TDI motor en hoge reparatiekosten? Overweeg dan ons alternatief voor dure reparaties: uw auto met kapotte motor verkopen voor export. Dankzij ons grote internationale netwerk en een unieke werkwijze, waarbij uw auto compleet met kapotte motor op transport gaat, kunnen wij zeer goede prijzen bieden voor dit soort auto’s. Zelfs als uw auto in Nederland economisch total loss is verklaard! Benieuwd wat uw auto waard is? Laat hem dan direct gratis en vrijblijvend taxeren en ontvang binnen één uur ons bod.

Taxeer gratis mijn auto met defecte TDI motor

TDI-motoren: zuinig, krachtig en tegenwoordig goed betrouwbaar

Waarom is deze motor, die alweer in 1990 voor het eerst op de markt kwam, zo populair? De reden is dat de TDI net zo zuinig is als een conventionele (atmosferische) dieselmotor, maar presteert net zo goed als een benzinemotor. Hij verenigt zo dus het beste van twee werelden. Een klassieke diesel heeft een indirect spuitsysteem en geen turbo. Deze is weliswaar heel zuinig, maar levert niet genoeg vermogen om er lekker mee te kunnen rijden. Zoals de naam het al zegt, heeft de Turbocharged Direct Injection motor een turbogeladen direct inspuitsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de diesel onder hoge druk verneveld in de cilinder wordt gespoten. Tegelijkertijd zuigt de turbo extra lucht aan wat zorgt voor een hoge compressie en een optimale verbranding. De motor levert op deze manier een groot vermogen met een minimum aan brandstofverbruik. Later ontwikkelde VW ook een benzinemotor met een vergelijkbare techniek, de TSI motor.

Auto’s met een TDI-motor

De TDI-motor werd ontwikkeld in het lab van de Volkswagen Group. Dit betekent dat dit bedrijf hier een patent op heeft en het succesvolle concept mag dus alleen toegepast wordt in de automerken die binnen dit concern vallen. We vinden deze motoren daarom alleen in dieselauto’s van Volkswagen, Audi, Skoda, Seat en Porsche. Onder andere de volgende auto’s zijn verkrijgbaar in een TDI-variant:

Audi A1 VW Polo Seat Ibiza Skoda Fabia
Audi A3 VW Golf Seat Leon Skoda Superb
Audi A4 VW Passat Seat Altea Skoda Octavia
Audi A6 VW Tiguan Seat Ateca Skoda Kodiaq
VW Transporter

Veelvoorkomende TDI-motor problemen (algemeen)

Net zoals andere turbogeladen dieselmotoren als de CRDI van Hyundai en Kia, zien we bij de TDI motoren regelmatig problemen die te maken hebben met de turbo en het filtermechanisme van uitlaatgassen. Dit zijn in het kort de meest voorkomende problemen met deze motoren op een rijtje:

En uiteraard kunt u bij deze motoren, zoals bij alle automotoren, bij hoge kilometerstanden uiteenlopende problemen verwachten aan cilinder, krukassen en pakkingen. Ook de bougies en de verstuivers zullen enkele keren op een autoleven vervangen moeten worden.

Taxeer gratis mijn auto met defecte TDI motor

Problemen met uw TDI voorkomen

Rijdt u een dieselvariant van een Audi, Volkswagen, Audi of Seat, en wilt u graag problemen met uw motor voorkomen? Dan raden we aan om de volgende punten altijd goed in acht te nemen:
Zorg dat u de auto regelmatig laat onderhouden. Het liefst volgens de voorschriften van de dealer, en anders in ieder geval om de 15.000 kilometer.
Geef uw auto ook iedere 30.000 kilometer een grote beurt.
Houd het oliepeil altijd goed in de gaten en vul bij indien nodig, met name bij hoge kilometerstanden. Oudere auto’s verbruiken altijd een beetje olie, en zo zorgt u dat de turbo niet zonder olie komt te zitten.
Merkt u onderstaande symptomen van problemen met uw TDI motor? Blijf hier dan niet mee rijden en ga zo snel mogelijk naar de garage om ergere problemen te voorkomen.

Symptomen kapotte TDI motoren

Wanneer u de auto goed en regelmatig laat onderhouden, dan zal de monteur problemen (in de meeste gevallen) in een vroeg stadium ontdekken. Zelfs de beste automonteur ziet echter wel eens iets over het hoofd en natuurlijk kan er ook tussen beurten door iets defect gaan. Door goed op het gedrag van uw auto te letten en snel in te grijpen, voorkomt u ergere schade. Let met name op de volgende symptomen van mankementen aan uw dieselmotor.

 • Het check engine light gaat aan
 • Rook uit de uitlaat (wit = water, blauw = olie, zwart = te rijke verbranding)
 • Tikkende of bonkende geluiden van onder uw motorkap
 • Fluitend of gillend geluid (turbo)
 • Langzaam optrekken en weinig vermogen
 • Hoog olieverbruik
 • Hoog brandstofverbruik
 • Startproblemen

1.2 TDI motor problemen

De 1.2 TDI motor werd geïntroduceerd vanaf bouwjaar 2010. Dit is het kleinste blok van de TDI serie en staat bekend om zijn efficiëntie en goede prestaties. Ondanks de voordelen die deze motor biedt op het gebied van brandstofverbruik en emissies, komen we toch regelmatig wat dezelfde problemen tegen. Bij dit motorblok gaat het vooral om problemen aan de EGR-klep (gaat vastzitten), schade aan de turbo en een hoog olieverbruik. Daarnaast gaat ook de distributieketting vaak geen heel autoleven mee, terwijl dit wel de bedoeling zou zijn. Zie ook onderstaande tabel.

Merk Model Problemen
Volkswagen Polo EGR-klep defecten, hoog olieverbruik
Audi A1 EGR-klep defecten, turboproblemen
Skoda Fabia Hoog olieverbruik, distributieketting
Seat Ibiza Turboproblemen, distributieketting issues

Problemen en mankementen met de 1.4 TDI

Ook de 1.4 TDI motor, populair in het aanbod van Europese autofabrikanten als Volkswagen, Audi, Skoda, en Seat, heeft zich bewezen als een betrouwbare en zuinige optie. Ook de 1.4 TDI blokken kennen echter wat uitdagingen en problemen die in de loop van de tijd kunnen opspelen. Deze problemen zijn onder meer: verstoppingen in het diesel partikelfilter (DPF), defecte injectoren, hoog olieverbruik, en lekkages bij de waterpomp. Hieronder vindt u een overzicht van enkele veelvoorkomende problemen per merk en model:

Merk Model Problemen
Volkswagen Golf DPF verstopping, injectoren defect
Audi A2 Hoog olieverbruik, waterpomp lekkages
Skoda Octavia DPF verstopping, turboproblemen
Seat Leon Injectoren defect, waterpomp lekkages

1.6 liter TDI motor storingen

De 1.6 liter TDI motor is een populaire keuze en wordt gewaardeerd om zijn efficiëntie en prestaties. Daarbij is de 1600 cc lekker sportief voor een diesel. Ondanks zijn populariteit en betrouwbaarheid, zijn er echter enkele bekende problemen die eigenaren ondervinden. Deze problemen variëren van defecten aan de EGR-klep en verstoppingen in het diesel partikelfilter (DPF) tot het kapotgaan van de turbo en defecte injectoren. Hieronder vindt u een compact overzicht van de voornaamste problemen per merk en model:

Merk Model Problemen
Volkswagen Passat EGR-klep defecten, DPF verstopping
Audi A3 Injectoren defect, hoog olieverbruik
Skoda Superb Turbo kapot, EGR-klep defecten
Seat Altea DPF verstopping, turboschade

2.0 TDI problemen en veelvoorkomende schade

De 2.0 l TDI motor is het grootste populaire blok in de TDI serie. Dit type motor heeft echter ook de grootste problemen. Deze variëren van issues met het AdBlue systeem en DPF verstoppingen tot hoog olieverbruik, een kapotte oliepomp, koelvloeistof lekkages en problemen met de balansas module. Met name de modellen van voor 2014 ondervinden deze problemen, maar ook de nieuwere versies van de motor zijn niet vrij van deze veelvoorkomende euvels. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de voornaamste problemen geassocieerd met de 2.0 TDI motor per merk en model:

Merk Model Problemen
Volkswagen Tiguan AdBlue systeem defecten, DPF verstopping
Audi A4,A6 Hoog olieverbruik, balansas module problemen
Skoda Kodiaq Turbo falen, EGR-klep defecten
Seat Ateca Koelsysteem lekkages, AdBlue systeem defecten

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Kun je blijven rijden met een kapotte TDI-motor?

Sommige dingen moet je nooit doen. Je hoofd in de bek van een krokodil steken bijvoorbeeld. In diezelfde categorie valt het door blijven rijden met een kapotte motor. Zoals we al eerder aangaven zullen veel onderdelen veel sneller slijten wanneer er defecten zijn opgetreden. Eerst ontstaat er bijvoorbeeld een lichte speling op de as, vervolgens slijten tandwielen en kettingen, dan blaast de turbo op en op het eind van de rit is heel uw motorblok onbruikbaar. U dient dan ook altijd goed op de signalen van uw auto te letten en op tijd laten repareren. Doet u dit niet, dan zult u een nieuw blok moeten laten inbouwen. Dit is niet goedkoop, en wellicht is het beter een nieuwe auto te kopen als u op dit punt bent aangekomen. In onderstaande tabellen zijn de kosten weergegeven voor veelvoorkomende reparaties aan de TDI dieselmotoren.

Kosten voor reparaties aan uw VW dieselmotor

Heeft u zelf te maken met een TDI dieselmotor die problemen geeft? En bent u er op tijd bij? Dan is het in vrijwel alle gevallen gelukkig goed mogelijk om uw motor te laten repareren. De kosten hiervoor hebben wij hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet. Het kan ook gebeuren dat u er niet op tijd bij was of dat u simpelweg de botte pech heeft dat uw motor niet meer te redden valt. In dat geval kan er altijd een nieuwe (of tweedehands) motor worden ingebouwd. Dit is zeker niet goedkoop, maar voor de volledigheid hebben wij ook deze kosten hieronder weergegeven.

Reparatiekosten kapotte turbo en oliepomp TDI

Dealer Garage
Turbo €900 – 1100,- * Turbo €900 – 1100,- *
Oliepomp €350 – 450,- * Oliepomp €350 – 450,- *
Werkloon €700 – 900,- Werkloon €300 – 400,-
Reiniging, olie verversen,
filters €350 – 450,-
Reiniging, olie verversen,
filters €250 – 300,-
Totaal: €2300 – 2900,- Totaal: €1800 – 2250,-

* Deze prijzen zijn gebaseerd op de gemiddelde fabrieksprijzen van nieuwe onderdelen. Onderdelen voor de kleinere motoren zijn over het algemeen voordeliger dan voor motoren met meer cilinderinhoud.

Kosten voor vervangen distributieriem TDI (per motortype)

Motor type en code Distributieriem Kosten arbeid Totaal kosten
1.2 TDI (GFWx) 250 – 300 Euro 500 – 700 Euro 750 – 1000 Euro
1.4 TDI (CUxx) 400 – 500 Euro 500 – 750 Euro 900 – 1250 Euro
1.6 TDI (CAYx) 400 – 600 Euro 500 – 800 Euro 900 – 1500 Euro
1.6 TDI (DCxx/DDYx) 500 – 600 Euro 900 – 1100 Euro 1400 – 1700 Euro
2.0 TDI (CFxx) 500 – 750 Euro 900 – 1200 Euro 1400 – 1950 Euro
2.0 TDI (DDxx/DFxx) 500 – 750 Euro 900 – 1200 Euro 1400 – 1950 Euro

Kosten voor vervanging TDI motor per type

Motor type en code Kosten gebruikte motor Kosten nieuwe motor Kosten arbeid Totaal kosten
1.2 TDI  (GFWx) 700 – 1200 Euro 3200 – 3500 Euro 800 – 1250 Euro 1500 – 4700 Euro
1.4 TDI  (CUxx) 2200 – 2800 Euro 4000 – 5500 Euro 1200 – 1500 Euro 3400 – 8300 Euro
1.6 TDI (CAYx) 1000 – 2000 Euro 4000 – 4500 Euro 1300 – 1500 Euro 2300 – 6500 Euro
1.6 TDI (DCxx DDYx) 2200 – 3000 Euro 4500 – 5000 Euro 1300 – 1600 Euro 3500 – 8000 Euro
2.0 TDI (CFxx) 2400 – 3250 Euro 5000 – 7000 Euro 1500 – 2000 Euro 3900 – 10.250 Euro
2.0 TDI (DDxx DFxx) 2500 – 3200 Euro 5000 – 7500 Euro 1500 – 2000 Euro 4000 – 10.700 Euro

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Volkswagen TDI repareren of beter verkopen?

Auto met TDI motor verkopen

East European Provider: Topkeuze voor de inkoop van uw TDI-auto’s, klaar voor export naar de Oost-Europese markt.

Zoals u kunt zien is het in veel gevallen zeker een goed idee om uw auto te laten repareren. Met een kleine reparatie en beperkte kosten kunt u dan vervolgens weer jaren genieten van uw wagen. In sommige gevallen zal de waarde van de reparatie echter niet opwegen tegen de dagwaarde van uw auto. Het laten vervangen van een de motor van een Skoda Fabia uit 2016 wordt bijvoorbeeld zelden gedaan, omdat de reparatiekosten vrijwel net zo hoog zijn als de dagwaarde van de auto.

In dit soort gevallen zal de dealer vaak de optie bieden om uw auto te kopen voor demontage. Maar dat is zonde, want wist u dat zo’n auto nog wel een paar duizend euro kan opleveren bij verkoop voor export? Wij kunnen uw TDI motor namelijk voor veel minder geld dan hier in Oost-Europa laten repareren en deze doorverkopen aan iemand aldaar. Het verschil in reparatiekosten berekenen wij door aan u en zo kunnen wij u dus een heel hoog bedrag bieden voor uw defecte auto!

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Gratis waardebepaling auto’s met defecte TDI motoren

Bied uw auto gratis aan!

Wilt u weten wat uw auto met TDI motor problemen waard is bij ons? En wilt u de optie om direct te verkopen? Laat uw auto dan vandaag nog taxeren en ontvang binnen één uur een bod! Onze schade-experts kunnen geheel op afstand de waarde van uw auto bepalen. Het enige wat zij hiervoor nodig hebben zijn de gegevens van uw auto en informatie over het defect. Voeg dus bij voorkeur ook enkele foto’s toe en vertel ons hoe het defect zich uit (wat zijn de symptomen?) Graag tot snel!
 • Caroline – SoestCaroline – Soest
  Uitstekende service, snel, komen afspraken na, alles keurig afgewikkeld en een goede prijs. Absoluut een aanrader!
 • Els – LonderzeelEls – Londerzeel
  Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.
 • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
  Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
 • Michiel van den Boogaart – ‘s-HertogenboschMichiel van den Boogaart – ‘s-Hertogenbosch
  Audi A6 met gebroken distributieketting aangeboden via de site. Erg snelle reactie en redelijk bod. Daarna direct afgehandeld en auto werd de volgende dag opgehaald. Prima om zaken mee te doen. Fatsoenlijk en houden zich aan afspraken! Aan te bevelen dus!
 • Theo uit BeuningenTheo uit Beuningen
  Op 26 augustus liep de motor van mijn Volkswagen diesel Golf Bluemotion helemaal vast. Zuigerstang gebroken en door het motorblok geslagen. Inkoopautos.com heeft deze auto van mij gekocht voor een betere prijs dan de volkswagengarage bood. De auto werd de volgende dag al opgehaald en direct betaald. Zeer correcte afhandeling.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Stefan Soeteman — EmmenStefan Soeteman — Emmen
  ‘Mijn Volkswagen Golf 6 verkocht, van te voren duidelijke afspraken gemaakt en scherpe prijs, alles is netjes nagekomen.’ Groeten Stefan
 • F. Burgert – AlmereF. Burgert – Almere
  Met plezier zaken gedaan. Vlot, correct en zakelijk. Prettige contacten, vriendelijk en betrouwbaar. Alle afspraken punctueel nagekomen. Erg tevreden over de opbrengst van mijn auto. Ik raad iedereen "East European Provider" aan!
 • Christophe — regio NAMUR (B)Christophe — regio NAMUR (B)
  Fantastische zakenmannen en heel vriendelijke mensen.Houden zich perfect aan de gemaakte afspraken. voor hun is afspraak een ECHTE afspraak. Geen beloof en discussies zoals er vele anderen zijn als je een wagen wenst te verkopen.100% te vertrouwen en 100% aan te raden.Groeten, een héél tevreden iemand
 • R. Bouchez-LimburgR. Bouchez-Limburg
  Het is inderdaad een hele snelle correcte afhandeling. Goede communicatie, een woord is een woord!! heren succes met de business, Mvg R. Bouchez, Limburg
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug