Airbag lampje brandt – Repareren of reset airbag module?
Heeft u op uw dashboard een airbag lampje dat brandt? Dan had u waarschijnlijk al een vermoeden dat er een probleem is met uw airbagsysteem. Maar hoe komt u erachter wat er precies aan de hand is en wat een reparatie gaat kosten? Of is een airbag module reset voldoende? Dit alles leest u hier.
Reparaties aan de airbag zijn nooit goedkoop en behoren tot de duurste autoreparaties die er zijn. Daarom is het altijd slim uw auto bij ons te laten taxeren voordat u een reparatie laat uitvoeren.
Dit is gratis en verplicht u verder tot niets, maar als u wilt kunt u direct de auto voor het door ons geboden bedrag verkopen. Laten we echter eerst eens kijken waarom airbags zo belangrijk zijn en hoe ze werken.
Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren
Waarom zijn airbags zo belangrijk?
Airbags zijn één van de belangrijkste veiligheidsinnovaties van de afgelopen decennia. Uit onderzoek is gebleken dat de kans dat je overlijdt na een ongeluk met airbags in je auto 52 procent kleiner is dan zonder airbags. Dit geldt voor zowel frontale als voor zijdelingse botsingen. Daarom is het vanaf 1998 verplicht om iedere nieuwe auto uit te rusten met airbags.
Natuurlijk wil niemand betrokken raken in een ongeval, maar jammer genoeg heeft u geen controle over uw medeweggebruikers.
Een ongeluk zit daardoor zogezegd altijd in een klein hoekje, en daarom is het voor uw eigen veiligheid en die van uw passagiers heel belangrijk om hierop voorbereid te zijn: met goedwerkende airbags.
Hoe werken airbags?
Airbags zijn opblaasbare kussens die in een auto worden ingebouwd. Ze beschermen het lichaam en het hoofd tijdens een botsing. Ze gaan open wanneer er een botsing plaatsvindt, en voorkomen zo bijvoorbeeld dat u met uw hoofd tegen het stuur aanslaat, met alle gevolgen van dien.
Alle auto’s zijn verplicht voorzien van airbags in het stuurwiel en in het dashboard aan de passagierszijde. Daarnaast bouwen de meeste autofabrikanten tegenwoordig ook standaard airbags in aan de zijkanten van de wagen en bij de knieën. Wat we ook steeds meer zien zijn airbags bij de achterbank en tussen de twee voorste stoelen.
Airbags zijn niet zomaar ballonnen
Anders dan wat veel mensen denken, kunt u airbags niet echt vergelijken met ballonnen die worden opgeblazen. Een airbag is namelijk helemaal niet dicht, maar heeft grote gaten, waar de lucht direct na het afgaan weer uit kan gaan. Dit is belangrijk om enerzijds de klap zo zacht mogelijk te maken. Anderzijds lopen passagiers zo niet het risico te stikken omdat de airbag in hun gezicht hen de adem afsnijdt.
Daarnaast wordt een airbag strikt genomen niet ‘opgeblazen’ met lucht, maar in een fractie van een seconde (40 milliseconden) gevuld met behulp van een chemische reactie. Dit is nodig, omdat het bij een frontale botsing slechts één twintigste van een seconde (50 milliseconden) duurt voordat de bestuurder met zijn hoofd het stuur raakt.
Hoe gaat een airbag af?
Om de airbag op het juiste moment te laten afgaan (en juist niet op het verkeerde moment), zijn moderne auto’s uitgerust met een complex systeem van sensoren en een regelmodule. Het werkingsprincipe is echter simpel. In het geval de auto opeens heel snel afremt, wordt dit gedetecteerd door sensoren in onder meer de carrosserie en de passagiersgordels. Deze sensoren zenden een signaal naar de regelunit en als deze oordeelt dat er inderdaad een botsing gebeurt (en het niet bijvoorbeeld uw dochter is die met de gordel aan het spelen is), zendt deze een signaal naar de airbags en gaan ze af.
Dit klinkt als een heel proces, maar het gebeurt dus allemaal binnen 40 ms. Ter vergelijking: met je ogen knipperen duurt 400 ms, dus een airbag gaat 10 keer zo snel af dan dat je met je ogen knippert. Dat is echt snel.
Is een brandend airbag lampje een groot probleem?
Wanneer het airbag lampje brandt op uw dashboard is de kans groot dat één of meerdere airbags niet meer werken. Is dat een groot probleem?
Het is maar hoe u het bekijkt. Jaarlijks redden airbags duizenden levens en voorkomen ze nog zoveel meer zwaar letsel zoals hersenschuddingen en blijvende invaliditeit.
Daarentegen is het niet verboden om te rijden met een brandend airbag lampje en zal uw auto er niet op worden afgekeurd.
Wilt u het risico nemen? Voor ons gaat niets boven het leven en een goede gezondheid. Het rijden met mogelijk kapotte airbags doet ons een beetje denken aan Russische roulette, en dat is geen spel dat iemand met een gezond verstand wil spelen.
Airbag lampje apk?
Zoals gezegd zal uw auto niet worden afgekeurd vanwege een brandend controlelampje, tenzij het lampje zelf kapot is (en dan dus niet brandt). Wel stelt het handboek voor APK-keurmeesters dat er een melding moet worden gemaakt van het blijven branden van het lampje. Ook moet in het APK rapport het dringende advies om de airbag te laten repareren worden opgenomen.
Airbag lampje brandt – 5 oorzaken en oplossingen
Het airbaglampje is een indicator dat er iets niet goed is met het airbagsysteem. Wanneer het blijft branden, kan dat dus betekenen dat er een probleem is met de airbags zelf, maar ook dat er een ander onderdeel kapot is. We hebben de vijf meestvoorkomende oorzaken voor u op een rijtje gezet, samen met wat u er aan kunt laten doen.
De airbag is afgegaan
De meest voordehand liggende oorzaak voor de airbag waarschuwing is dat één of meerdere airbags zijn afgegaan. Hoogstwaarschijnlijk is uw auto dan betrokken geweest bij een ongeval. In veel gevallen zal uw auto dan total loss zijn, maar dat hoeft niet. Soms kan een lichte aanrijding voldoende zijn om de airbags te doen opblazen. Omdat airbags zijn ontworpen om slechts één keer te gebruiken, zullen deze dan vervangen moeten worden.
Wanneer uw auto betrokken was bij een lichte aanrijding, zal het vaak voldoende zijn om kleine reparaties aan het koetswerk, bumper en verlichting te laten uitvoeren, en natuurlijk aan de airbags. Helaas kosten deze kleine reparaties vaak geen klein bedrag, en kunt u ervan uitgaan dat u alleen al aan de blikschade enkele duizenden euro’s kwijt bent. Daarbovenop komen dan nog de kosten voor het schoonmaken (er komt een soort witte stof vrij bij het afgaan van airbags) en natuurlijk alle kosten voor het vervangen van de airbags, de sensoren en de controle-unit.
Alles bij elkaar wordt dit een zeer dure grap, die vaak niet in verhouding staat met de waarde van uw auto. Veel mensen kiezen er daarom in deze gevallen voor om hun schadeauto te verkopen.
Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan
De back-up accu is leeg
De airbags kunnen ook problemen geven wanneer u niet betrokken was bij een ongeval. Een veelvoorkomende oorzaak van storing is een lege back-up accu. Dit is een extra kleine accu die het airbagsysteem van stroom voorziet. Wanneer uw standaard accu leeg is gegaan, bijvoorbeeld door het ’s nachts laten branden van de lichten of een defect, kan het gebeuren dat ook de airbag accu is leeggelopen. Als u dus het lampje ziet branden nadat u problemen heeft gehad met uw accu, dan zal het hieraan liggen.
Dit probleem verdwijnt meestal vanzelf wanneer de accu weer is opgeladen. De grote accu laat dan zelf de airbag back-up accu op, waarna het lampje zal doven. Gebeurt dit niet, dan is het nog een optie om de back-up accu handmatig te laten opladen of deze te vervangen.
Storing in de sensoren
Een ander probleem dat we vaak zien is een probleem met de sensoren. Deze dienen er zoals gezegd voor om botsingen te detecteren en dit door te geven aan de computer. Zonder goed werkende sensoren zullen de airbags dus ook niet werken. Het zijn vaak de sensoren in de gordel die problemen geven, maar storing in de koetswerksensoren komt ook voor.
De oplossing voor dit probleem is meestal het simpelweg het vervangen van de sensoren en het resetten van de airbag module. Kijk hier voor de kosten.
Kapotte clockspring
De clockspring, of gewoon klokveer op z’n Nederlands, is een veervormige kabel die de elektronica in het stuurwiel verbindt met de stuurkolom. Wanneer u aan het stuur draait, rekt deze kabel een klein beetje uit (als een veer dus).
Nu is deze clockspring ook verantwoordelijk voor de verbinding van de airbag in het stuur met de airbag module. Door het vele sturen door de jaren heen, kan deze clockspring slijten, waardoor de verbinding tussen de stuurairbag en de airbag module kan wegvallen. Het resultaat is een niet werkende airbag en dus een waarschuwingslampje op uw dashboard. Het laten vervangen van de clockspring zal in deze gevallen uitkomst bieden.
Storing in de airbag module
De airbag module is de computer die onder meer regelt dat de airbags open gaan wanneer ze moeten en met de juiste druk (afhankelijk van de snelheid waarmee u botst). Deze bevindt zicht meestal onder de bestuurdersstoel. Wanneer de regelunit storing geeft of kapot is gegaan, zullen uw airbags niet werken en zal het lichtje gaan branden. Storing in de airbag module kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
- Uw airbags zijn afgegaan, waardoor er zogenaamde ‘crash data’ in de computer zit. Deze data moet er eerst worden uitgehaald (als dat mogelijk is) voordat het systeem weer kan worden opgestart.
- Er is kortsluiting ontstaan, bijvoorbeeld omdat de module nat is geworden.
- Er is iets mis met de bedrading in of rondom de module.
Wat te doen met een kapotte airbag module?
Problemen met de airbag module komen helaas regelmatig voor en zijn meestal niet eenvoudig te verhelpen. Soms is het mogelijk de airbag module te resetten, maar vaak zal het ook nodig zijn de hele module te laten vervangen.
Reset airbag module
Wanneer de airbags zijn afgegaan en u heeft nieuwe airbags laten monteren, zal de airbag module nog steeds storing geven. Dit komt zoals gezegd door het feit dat er nog zogenaamde ‘crash data’ in de module aanwezig is. In sommige gevallen zal het mogelijk zijn deze er met behulp van speciale software uit te halen, waarna de module weer werkt zoals het moet en het lampje zal verdwijnen.
Online zijn er diverse partijen die dit resetten aanbieden. Het zal zeker helpen om het lampje op uw dashboard te laten doven, maar of uw airbags daarna weer goed functioneren is een tweede. In onze ogen is het altijd verstandiger om de hele module te laten vervangen, maar daar hangt helaas wel een prijskaartje aan.
Airbag module vervangen
In de meeste gevallen zal het vervangen van de airbag nodig zijn, omdat er geen crash is geweest en dus ook geen crash data die verwijderd kan worden. Ook mensen die goed werkende airbags belangrijk vinden zullen de airbag module willen vervangen.
Dit is een behoorlijk arbeidsintensief werkje, omdat het aan de ene kant heel secuur moet gebeuren, omdat het anders tot gevaarlijke situaties zal leiden voor de monteur (het afgaan van een airbag in je gezicht is geen pretje) en voor uzelf wanneer u weer gaat rijden. Aan de andere kant zit de module vaak helemaal geïntegreerd in het interieur van uw auto. Daarom moet er eerst het een en ander gedemonteerd worden voordat de monteur bij de module kan.
De kosten voor het vervangen van de module verschillen per model. Zie hiervoor onderstaand overzicht van alle kosten voor airbagreparaties.
Kosten airbag reparatie overzicht
Hieronder hebben wij de meest voorkomende reparaties aan airbags en de gemiddelde kosten hiervoor op een rijtje gezet. Houd er rekening mee dat reparaties bij merkdealers vaak duurder zullen zijn dan reparaties bij algemene garages. Dit heeft twee redenen. Ten eerste ligt het uurloon bij algemene garages vaak lager dan mij merkgarages. Ten tweede maken merkgarages enkel gebruik van nieuwe onderdelen, terwijl algemene garages nog wel eens gebruik maken van gereviseerde tweedehands onderdelen. Verder lopen prijzen per merk en model natuurlijk uiteen.
Soort reparatie | Kosten onderdelen | Werkloon | Totale kosten |
---|---|---|---|
Airbag bestuurderskant vervangen | € 140 – 500 | € 60 – 200 | € 200 – 700 |
Airbag passagierskant vervangen | € 280 – 800 | € 120 – 300 | € 400 – 1100 |
Airbag aan de zijkant vervangen, per stuk | € 350 – 900 | € 150 – 300 | € 500 – 1200 |
Vervangen clockspring | € 400 – 1000 | € 100 – 200 | € 500 – 1200 |
Airbag sensor vervangen, per stuk | € 50 – 300 | € 150 – 300 | € 200 – 600 |
Reset airbag module | € 0,- | € 70 – 120 | € 70 – 120 |
Airbag module vervangen | € 200 – 700 | € 200 – 700 | € 200 – 700 |
Alle airbags + module + sensoren vervangen | € 1220 – 4000 | € 980 – 3100 | € 2200 – 7100 |
Een alternatief voor dure reparaties
Reparaties aan airbags zijn dus alles behalve goedkoop. Daarom is het belangrijk goed te overwegen of deze reparaties wel in verhouding staan met de waarde van uw auto.
Is dit niet het geval, dan is het altijd slimmer om uw schadewagen te verkopen in de staat zoals hij is en een andere te kopen. In verreweg de meeste gevallen bent u dan per saldo een stuk voordeliger uit dan wanneer u hem zou laten repareren.
Voor het verkopen van een auto met schade en problemen moet u bij ons zijn. Wij zijn namelijk al meer dan vijftien jaar gespecialiseerd in de inkoop van auto’s met schade en problemen. Dankzij een unieke samenwerking met een groot aantal partners in Oost-Europa kunnen wij voor alle auto’s met problemen de maximale waarde bieden.
Omdat auto’s met schade in Oost-Europa goedkoper gerepareerd kunnen worden, zijn ze daar dus meer waard. Hier kunt u van profiteren door uw kapotte auto aan ons te verkopen.
Laat uw defecte auto nu gratis en vrijblijvend taxeren
Dit verlicht u verder tot niets, maar als u wilt kunt u de auto direct voor het bedrag dat wij bieden verkopen.
Vervolgens komen wij de auto binnen 48 uur gratis bij u thuis ophalen. U krijgt direct geld, zodat u meteen weer een auto zonder brandend airbag lampje kunt kopen!
F. Burgert – Almere Met plezier zaken gedaan. Vlot, correct en zakelijk. Prettige contacten, vriendelijk en betrouwbaar. Alle afspraken punctueel nagekomen. Erg tevreden over de opbrengst van mijn auto. Ik raad iedereen "East European Provider" aan!