Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Auto elektronica – Reparaties die u zelf kunt doen, werking, storingen

Auto elektronica WerkingAuto elektronica vormt een essentieel onderdeel van uw auto, ook al rijdt u niet elektrisch. Het elektronica systeem zorgt er namelijk niet alleen voor dat uw lampen branden en de radio kan spelen, maar voorziet bijvoorbeeld ook de startmotor van energie. Met kapotte elektronica zal de motor niet starten, en kunt u dus niet rijden.

Maar hoe herkent u beginnende problemen aan de elektronica? Hoe werkt dit systeem en wat zijn de meestvoorkomende problemen wanneer er elektrische storingen optreden? In veel gevallen kunt u zelf een diagnose stellen en repareren. Hoe doet u dit? En als dit niet werkt: welke andere opties heeft u en wat zijn de kosten? De expert van inkoopautos.com geeft antwoord.

Heeft u nu al genoeg van alle problemen? Bereken dan nu de waarde van een kapotte auto en verkoop direct!

Meld uw auto gratis aan voor taxatie!

Symptomen van slecht werkende auto elektronica

U merkt het meestal snel wanneer er elektrische storingen of problemen zijn. De systemen die voor een goede werking afhankelijk zijn van elektrisch zullen minder goed gaan functioneren. U kunt hierbij denken aan het startsysteem, de koplampen en de remlichten. Verder kan er een lampje branden op het dashboard en kunt u een rare geur ruiken.

Auto start niet goed

auto wil niet startenMoeilijkheden bij het starten van de auto wijzen in de meeste gevallen op een elektronisch probleem. De startmotor is voor een goede werking immers afhankelijk van voldoende stroom. Wanneer de startmotor gaat draaien, maar niet hard genoeg om de auto te starten, is de accu waarschijnlijk niet vol genoeg. Wanneer u enkel een klikkend geluid hoort is de accu meestal leeg.

Koplampen branden minder fel

Voor de veiligheid van uzelf en die van uw weggebruikers, is het erg belangrijk dat de koplampen (en achterlichten) goed functioneren. Als gevolg van storingen kunnen deze echter gedimd werken of helemaal niet meer. Wat we in deze gevallen ook nog wel eens zien is dat interieurlichten dimmen wanneer u de auto start.

Remmen werken, maar de remlichten niet

Net als de koplampen en de achterlichten hebben de remlichten elektriciteit nodig om te kunnen branden. Branden deze niet, dan is er hoogstwaarschijnlijk ergens een storing.

Dashboardlampje

Dashboardlampjes zijn er om u als bestuurder te melden dat er ergens een fout zit. De accu heeft meestal zijn eigen lampje. Als deze gaan branden is er dus een fout aan de accu of één van de onderdelen die ervoor zorgen dat deze oplaadt.

Bepaalde elektrische onderdelen werken niet

Wat we ook vaak zien zijn bepaalde onderdelen die uitvallen. Zo kan het gebeuren dat de raampjes niet meer open of dicht kunnen of dat de ABS niet meer functioneert, terwijl de rest nog wel werkt. Dit is in de meeste gevallen te wijten aan een gesprongen zekering of schade aan de bedrading (of beide).

Gekke geurtjes

In geval van kortsluiting door bijvoorbeeld slijtage, zal er te veel spanning komen op kabeltjes. Hierdoor kunnen contactpunten en isolatie smelten, met die typische kortsluiting-geur als gevolg. Hier kunt u niet mee doorrijden, want deze problemen lossen zichzelf niet op en worden alleen maar erger.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Hoe de elektronica van een auto werkt

auto elektronica De elektronica in een auto werkt in principe heel simpel, maar wat minder intuïtief dan mechanische systemen. Daarom is allemaal net wat minder vanzelfsprekend. Neem bijvoorbeeld de as van een versnellingsbak: wanneer u aan de ene kant draait en de andere kant niet mee, zit er ergens een breuk. Wanneer u aan de ene kant draait en er draait niets, zit de boel vast. In het eerste geval dient u de boel te repareren (wat overigens vrij duur is), in het andere geval doet olie wonderen.

Stroom kun je niet zien stromen, en daarom is er wat slimmigheid nodig om het probleem te achterhalen. Hiervoor moeten we kijken naar hoe alles schematisch zit aangesloten, en hoe in het ideale geval de elektriciteit door uw auto stroomt.

Alle elektrische onderdelen van een auto zitten aangesloten op het elektrisch circuit, net zoals uw apparaten thuis op het stroomnet zijn aangesloten. In plaats van de wisselstroom (AC) thuis hebben we in een auto echter te maken met gelijkstroom (DC). Ook de spanning is veel lager: rond de 12 á 13 Volt (tegenover 230 V thuis). Ook heeft uw auto zekeringen, die ervoor zorgen dat het systeem automatisch uitschakelt bij kortsluiting. Dit circuit bestaat uit drie essentiële onderdelen: een dynamo, een accu en bedrading.

Dynamo

De dynamo, ook wel alternator genoemd werkt in principe net als een ouderwetse fietsdynamo. Alleen is de dynamo in uw auto iets forser uitgevallen en zit hij niet bevestigd aan de wielen, maar aan de krukas van de motor. Hij zet de bewegingsenergie van de draaiende motor om in DC elektriciteit (ongeveer 13 – 14 Volt), die vervolgens wordt opgeslagen in de accu.

Accu

De accu is een grote batterij die te vergelijken is met de accu in uw telefoon. Net als bij telefoons levert de accu de energie die nodig is om alle elektronische onderdelen te laten werken. Het verschil is alleen dat u een telefoon alleen af en toe oplaadt, terwijl een autoaccu constant wordt opgeladen tijdens het rijden, door de dynamo. De accu levert idealiter (wanneer hij helemaal nieuw is) 12,66 V.

Bedrading

Het hele circuit wordt letterlijk aan elkaar geknoopt door de bedrading. Een auto is hiertoe voorzien van wat men noemt een kabelboom: een behoorlijk complex netwerk van draden en kabeltjes, die net als bij een boom ‘vertakken’. Moderne auto’s hebben enorm veel kabels en kabeltjes. De VW Golf 7 bijvoorbeeld telt bijna duizend kabels met een totale lengte van 1,6 kilometer. Er zijn bovendien 425 miljard manieren om die aan elkaar te knopen en dus ook ongeveer zoveel manieren waarop het mis kan gaan.

Veelvoorkomende elektronica storingen en oorzaken

Te ingewikkeld? Ja eigenlijk wel, maar gelukkig slijten al deze draadjes nauwelijks (in ieder geval niet voordat de rest van de auto total loss is). Negen van de tien keer zijn problemen met het elektro van de wagen dan ook te wijten aan de volgende veelvoorkomende oorzaken.

De accu is leeg

lege accu opladenZoals een telefoon niet werkt, wanneer de accu leeg is, zo werkt ook de auto-elektronica niet met een lege accu. U merkt dit doordat niets nog werkt: de ruitenwissers wissen niet, de radio speelt niet, de lampen gaan niet aan en bovenal: de motor start niet. Het is alleen de vraag waarom de accu leeg is geraakt. Dit kan twee oorzaken hebben. Ofwel is de accu kapot, ofwel werkt de dynamo niet meer.

Een accu slijt van nature, en zal, afhankelijk van hoeveel u rijdt, zo’n drie tot vier jaar meegaan. Wanneer het dus alweer een tijdje geleden is dat er een nieuwe accu is ingebouwd, is de kans groot dat u toe bent aan een nieuwe. Wanneer de accu nog vrij nieuw is, ligt het vrijwel altijd aan de dynamo.

Kapotte dynamo

Wanneer de dynamo kapot is, wordt de accu niet meer (goed) opgeladen. Het resultaat is eveneens een lege accu, wat ervoor zorgt dat het elektrisch circuit zonder spanning komt te staan. Wanneer tijdens het rijden de accu leeg raakt, is het bijna zeker de dynamo die defect is.

Gesprongen zekering

zekering auto kapotEen auto is voorzien van zekeringen om het elektrisch systeem te beschermen tegen kortsluiting in de afzonderlijk elektrische componenten (radio, ABS, raampjes, etc.) In de loop der jaren kunnen deze componenten slijten, waardoor kortsluiting ontstaat. Hierdoor springen de zekeringen en kunnen meerdere onderdelen tegelijk uitvallen. Meestal zijn het de zekeringen wanneer bepaalde onderdelen niet meer werken, maar andere nog wel.

De steenmarter

Het is bovendien uitkijken voor de steenmarter. Deze is dol op de visolie die vaak in de bekabeling van een auto is verwerkt, en wil daarom nog wel eens het één en ander kapot knagen. Ingewijden hebben ons verteld dat de steenmarter het niet heeft op mensenurine. Af en toe uw behoefte doen over uw eigen wielen zou dus moeten helpen. Pin ons hier echter niet op vast. Bovendien zijn er speciale anti-marter apparaatjes en sprays verkrijgbaar (Google is uw vriend).

Wat u zelf kunt doen wanneer uw auto problemen heeft met de elektronica

Veel mensen denken dat het elektrische systeem van een auto een moeilijk te begrijpen iets is, waarvoor je een speciale cursus of opleiding moet volgen. Hoewel het verstandig is om uw auto in het merendeel van de gevallen te laten repareren door een vakman, valt dat in het geval van de elektronica wel mee. In principe werkt dit systeem namelijk heel simpel en door de lage spanning is het niet gevaarlijk hier zelf onderzoek aan te doen en kleine reparaties uit te voeren. Het ergste wat er kan gebeuren is dat de elektronica niet meer goed functioneert, maar dat deed het toch al niet, of wel?

Twee situaties

Zoals uit ons verhaal hierboven duidelijk mag zijn geworden, zijn problemen met de elektronica onder te verdelen in twee categorieën: problemen met een afzonderlijke component of problemen met het hele systeem. In het eerste geval werken één of enkele dingen niet meer, zoals de ruitenwissers en de raampjes. In het tweede geval werkt niets meer. We zullen per situatie bespreken wat u zelf kunt doen.

Geval 1:  Een deel werkt niet meer

Laten we als voorbeeld nemen het geval wanneer de ruitenwissers voor én achter niet meer werken, terwijl de rest van uw elektronica nog prima werkt. Kapotte ruitenwissers zijn in dit geval uitgesloten, want de kans dat ze allebei tegelijk kapot gaan is te verwaarlozen. Er zit dus een probleem in het elektrische circuit.

Nu zijn er twee mogelijkheden: er is een zekering gesprongen of er is iets mis met de bekabeling. Tenzij u elektricien bent kunt u in het tweede geval niet veel doen en is het beter een specialist ernaar te laten kijken of direct auto opkopers te overwegen.

In het eerste geval dient u de zekering te vervangen. In de handleiding van uw auto kunt u lezen waar deze zich bevinden. Meestal worden er wat reservezekeringen geleverd bij uw wagen, dus als u ze eenmaal heeft gevonden, bent u snel klaar. Springt de zekering na vervanging direct weer? Dan zit de fout in de bedrading en kunt u zelf niet veel doen.

Geval 2: Niets werkt meer

In het geval niets meer werkt, is hoogstwaarschijnlijk de accu leeg. Dit kan, zoals we hebben besproken, worden veroorzaakt door een kapotte accu of een kapotte dynamo. Welke van de twee defect is kunt u vrij eenvoudig zelf achterhalen. Het enige wat u hiervoor nodig heeft is een multimeter en bijhorende kabeltjes (zie foto). Dit werkt stap voor stap.

hoe accu testen

Stap 1: Test de accu

Om er zeker van te zijn dat de accu daadwerkelijk geen stroom meer levert, kunt u een klein testje doen. Open hiervoor de motorkap en zoek de accu. Koppel de contactpunten van de accu los en bevestig vervolgens de multimeter (standje spanning gelijkstroom) met de kabeltjes aan de contactpunten.

De meter zou nu moeten uitslaan en de spanning aangeven die uw accu levert. Wanneer dit meer is dan 12,43 V, levert de accu voldoende spanning. 12,66 V is perfect. Wanneer de spanning echter lager is dan 12,43 V, is er een probleem. De accu dient dan meer opgeladen te worden. Een oude accu kunt u beter direct vervangen. Bij een nieuwe accu ligt het probleem waarschijnlijk bij de dynamo.

Stap 2: Test de dynamo

Tijd dus om de dynamo te testen. Koppel dus uw meter los van de accu en bevestig hem aan de outputpunten van uw dynamo. Start dan de auto en zorg dat de motor rond de 2000 toeren draait. Kijk dan weer wat de voltmeter aangeeft. Wanneer deze hoger is dan 13 V werkt de dynamo naar behoren. Een lagere spanning duidt op een defect aan dit onderdeel.

Stap 3: Conclusie en wat u zelf kunt doen

Nu zijn er drie mogelijkheden. Als de accu te weinig Volt levert en de dynamo ook, dan is de dynamo kapot. In dat geval heeft uw wagen een nieuwe dynamo nodig. Het is niet eenvoudig deze zelf in te bouwen, dus hiervoor belt u de wegenwacht of uw garage. Dit kost ongeveer 500 euro, afhankelijk van uw auto.

Als de accu te weinig Volt levert, maar de dynamo voldoende, dan is uw accu kapot. Zelf een nieuwe accu installeren is relatief simpel en bovendien een stuk goedkoper dan uw garagist raadplegen. Zoek online een goede accu (die past bij uw type auto) en installeer deze. Een accu online kopen kan voor 60 euro. Laten inbouwen kost een veelvoud.

Als zowel de accu als de dynamo voldoende output geven, hebben we helaas het probleem nog niet gevonden. De kans is dan groot dat er iets mis is met de bedrading. Wat u nu nog kunt doen is afzonderlijke circuits testen, maar dit vergt iets meer kennis en vooral veel geduld.

Taxeer nu gratis mijn auto met elektrische storingen

Andere oplossingen voor auto elektrische storingen

auto uitlezen kostenAls u er zelf niet uitkomt zijn er nog twee dingen die u kunt doen. Een eerste idee is het raadplegen van een automonteur gespecialiseerd in elektronica. Vraag van te voren wel wat het grapje gaat kosten, want het vinden van een elektrische storing is een tijdrovend werkje en monteurs zijn duur. Daarbij is het lang niet zeker dat door een reparatie het probleem verholpen is. Meestal zijn dit soort reparaties namelijk als dweilen met de kraan open: het ene kabeltje werkt dan misschien weer prima, maar die andere 999 geven nog steeds problemen. Gelukkig is er een alternatief: de auto met mankementen verkopen voor export, zodat u direct veel geld krijgt.

Stop met geld weggooien en laat uw auto nu gratis taxeren

Bied uw auto gratis aan!

In dat soort gevallen moet u echt stoppen met het weggooien van geld. Zeker wanneer uw auto al wat jaartjes oud is en aardig wat kilometers op de teller heeft, zullen problemen met de elektronica zich opstapelen. De auto verkopen met storing is dan eigenlijk de enige optie. Zo bespaart u uzelf dure reparaties en sterker nog: u krijgt een mooi bedrag. Van dat geld koopt u dan een mooie nieuwe auto zonder storingen en zonder gedoe.

Laat uw auto daarom nu taxeren. Dit is helemaal gratis en verplicht u verder tot niets. Maar als u wilt kunt u direct uw auto met elektronicaschade direct voor dat bedrag bij ons verkopen!

Robert-Rotterdam Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug