Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Auto keuring – Wanneer moet dat, wat zijn de kosten en wat als uw auto wordt afgekeurd?

Wanneer auto keuringIedere auto die in Nederland en België de weg op gaat, moet gekeurd zijn. Vandaag behandelen we alle vragen over de algemene periodieke auto keuring in Nederland (APK) en in de jaarlijkse autokeuring in België (automobielinspectie). Is uw auto afgekeurd? Ga dan direct naar auto verkopen zonder keuring.

Wanneer moet de auto gekeurd worden? En wat wordt er eigenlijk gekeurd? Wat als uw auto wordt afgekeurd? Daarnaast mag u een Nederlandse auto ook in België laten keuren, maar niet andersom. Waarom is dit en wat is eigenlijk het verschil tussen een autokeuring Nederland en België?

Hieronder vindt u alle antwoorden. Allereerst behandelen we echter de reden voor het keuren van de auto: waarom een auto keuren?

Waarom een auto keuring?

Autorijden is niet geheel zonder risico’s. Nog steeds zijn er zowel in Nederland als in België jaarlijks zo’n 600 doden te betreuren in het verkeer en raken er 20.000 mensen per jaar zwaargewond. Ook de impact op het milieu is groot. Met name de uitlaatgassen zorgen voor veel luchtvervuiling.

De verplichte (APK-) keuring heeft dan ook twee doelen:

– Het zo veilig mogelijk maken van het verkeer

– De impact op het milieu zo klein mogelijk maken

In het kader van het eerste doel worden auto’s die onveilig zijn afgekeurd. Wanneer een auto bijvoorbeeld kapotte remmen heeft of niet goed stuurt, haalt deze de keuring niet en mag hij dus niet op de weg.

Om de milieuvervuiling tegen te gaan worden auto’s ook afgekeurd als ze niet aan de emissienormen voldoen. Met name oude diesels met verstopte roetfilters komen hierdoor nog wel eens in de problemen.

Meld uw auto gratis aan voor taxatie!

Het verschil tussen de keuring auto in Nederland (APK) en België (automobielinspectie)

waarom een auto keuringIn tegenstelling tot de wegen, voldoen de auto’s in Nederland en België aan dezelfde veiligheids- en emissienormen. Dit is geregeld door middel van een Europese richtlijn. De richtlijn 2014/45/EU van 3 april 2009, die geldig is vanaf 20 mei 2018, om precies te zijn. Daarom worden Nederlandse en Belgische auto’s op precies dezelfde punten gecontroleerd. Een auto die in Nederland wordt afgekeurd, wordt dus ook in België afgekeurd. Ook zijn de regels voor wanneer er gekeurd moet worden hetzelfde.

Verschil Nederland en België in waar de keuring plaatsvindt

Het verschil tussen de lage landen zit hem dus niet in hoe er gekeurd wordt, maar wel in waar deze keuring plaatsvindt. In Nederland laat u uw auto namelijk keuren bij een bij de RDW aangesloten instantie waar een keurmeester actief is. Dit kan een onafhankelijk keuringsstation zijn, maar meestal is dit een autogarage.

In België kunt u de auto niet laten keuren bij een autogarage. Dit moet bij een keuringscentrum aangesloten bij het GOCA. Die zijn er alleen in België, dus een Belg kan niet zijn auto laten keuren in het buitenland.

Deze andere aanpak leidt in de praktijk tot drie belangrijke verschillen:

 • In België hanteren ze wettelijke vaste tarieven voor een keuring, terwijl hier in Nederland geen regels voor zijn. In Nederland worden Apk-keuringen meestal samen aangeboden met onderhoudsbeurten. U betaalt dan voor onderhoud en krijgt de APK er zogezegd gratis bij.
 • Een keuring in België is geheel onafhankelijk, terwijl die in Nederland dat eigenlijk alleen op papier is. Een keurmeester is namelijk vrijwel altijd in loondienst bij een garage en kan geld verdienen voor zijn baas wanneer hij auto’s afkeurt. Een afgekeurd auto moet immers gerepareerd worden.
 • Voordeel van de Nederlandse werkwijze is dan weer wel dat u uw auto direct kunt laten repareren als dit nodig blijkt. In België moet u na afkeuring met de auto naar een garage en na reparatie weer naar de keuring. Een heel gedoe!

Wanneer moet een auto gekeurd worden?

keuring auto NederlandIedere auto in Nederland en België moet gekeurd worden. Nieuwe auto’s moeten worden gekeurd voordat ze verkocht mogen worden. Dit regelen de fabrikanten zelf in samenwerking met de overheid.

Auto’s die niet nieuw zijn moeten periodiek gekeurd worden. Over het algemeen is dit om het jaar, maar er zijn wat uitzonderingen. Ook wat de overheid onder ‘nieuw’ verschilt: een diesel is de eerste drie jaar nieuw, terwijl een benzine- of elektrische auto dit de eerste vier jaar is. We hebben daarom de precieze regels voor wanneer diesel- en benzineauto’s gekeurd moeten worden apart op een rijtje gezet.

Overigens is iedere gekeurde auto voorzien van een keuringsbewijs. Een heel eenvoudige manier om te bepalen wanneer uw auto gekeurd moet worden is hierop de vervaldatum opzoeken. Voor deze datum (en niet meer dan twee maanden ervoor) kunt u dan het beste uw wagen laten keuren.

Wanneer moet een dieselauto gekeurd worden?

 • Een auto die op diesel rijdt (of op gas) dient drie jaar nadat deze toegelaten is voor het eerst gekeurd worden;
 • Daarna moet ieder jaar de auto weer gekeurd worden, voor de vervaldatum;
 • U mag de auto twee maanden voor de vervaldatum laten keuren. U krijgt dan een keuringsbewijs tot een jaar na de oude datum;
 • U kunt ook de auto na de vervaldatum laten keuren, maar dan moet u wel direct naar de garage rijden vanaf uw huis.

Wanneer moet u een benzineauto laten keuren?

 • Een auto die op benzine rijdt (of op alcohol of elektrisch) moet na vier jaar nadat deze is toegelaten voor het eerst een keuring krijgen;
 • De tweede keuring is dan twee jaar later;
 • De derde keuring is weer twee jaar later;
 • Vanaf de vierde keuring, moet de auto jaarlijks gekeurd worden. Anders gezegd: Acht jaar na de eerste toelating dient u een benzineauto jaarlijks te keuren;
 • Ook een benzineauto kunt u twee maanden voor de vervaldatum laten keuren. U houdt dan de oude vervaldatum (plus een jaar);
 • Na de vervaldatum kunt u uw auto nog laten keuren, maar dan moet u direct naar de keurmeester rijden (en geen toeristische routes nemen).

Uitzonderingen

Op deze regels zijn enkele uitzondering, die hoogstwaarschijnlijk niet op uw situatie van toepassing zijn:

 • Vrachtwagens moeten ieder jaar gekeurd worden;
 • Ambulances en taxi’s moeten ook ieder jaar gekeurd worden;
 • Oldtimers hoeven niet gekeurd te worden (van voor 1 januari 1960). Dit geldt ook voor oldtimer vrachtwagens;
 • Auto’s ouder dan dertig jaar, maar van na 1 januari 1960, worden om de twee jaar gekeurd.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Wat zijn de kosten voor een auto (APK-)keuring?

In België gelden vaste prijzen voor het periodiek keuren van een auto. Dit zijn de volgende:

Benzineauto €36,60
Dieselauto €44,90
Toeslag bij eerste keuring €4,10

In Nederland zijn geen wettelijk bepaalde prijzen. Dit betekent dat iedere garage zelf mag bepalen hoeveel het keuren van een personenauto bij hen kost. In het merendeel van de gevallen wordt een keuring aangeboden als onderdeel van het jaarlijkse onderhoud.

Uiteraard is het ook mogelijk een aparte keuring zonder onderhoud te laten uitvoeren. Hiervoor betaalt u ergens tussen de €19,- tot 63,-, volgens de ANWB. Er kunnen extra kosten bijkomen voor een zogenaamde roetmeting en de viergastest.

Waarop wordt een auto gekeurd?

punten auto gekeurdOm te zorgen dat u met uw auto geen gevaar vormt voor uzelf, uw medeweggebruikers en het milieu, wordt de auto op een groot aantal punten gekeurd. Waar veel mensen zich nog wel eens in vergissen, is te denken dat een goedgekeurde auto technisch helemaal in orde is. Dit is niet zo.

Een auto met bijvoorbeeld een (licht) lekke koppakking kan aan alle eisen voldoen, en dus worden goedgekeurd, maar toch binnen een maand na de keuring total loss zijn, omdat de motor bijvoorbeeld oververhit raakt en kapot gaat. Een lekke koppakking wordt dan ook vaak over het hoofd gezien. Hetzelfde geldt voor problemen en storingen in de transmissie, elektronica en het motorblok. Deze zijn vaak moeilijk te herkennen en leiden ook niet direct tot gevaar of milieuschade.

Houd er dus rekening mee dat een geldige keuring geen enkele garantie biedt voor een jaar lang probleemloos rijden. Welke garanties biedt een geldige APK keuring dan wel? Met andere woorden: wat is helemaal in orde wanneer uw auto wordt goedgekeurd?

Punten waarop een auto gekeurd wordt

Een auto wordt altijd gekeurd op de onder andere de volgende onderdelen:

 • Remmen: werken ze goed en lekt er geen remvloeistof weg?
 • Het chassis: zijn er geen scheuren en breuken? En is er niet te veel roest?
 • De afmetingen en massa: Heeft u niet stiekem wat lood in de koffer gedaan of er een stuk aangeplakt?
 • Motor en brandstofsysteem: Zit de motor er stevig in en zijn er geen lekkages? Is de auto niet te luid en zijn de uitlaatgassen schoon genoeg? Bevatten ze niet te veel roet en koolstofoxiden?
 • Accu: is die in orde om de verlichting te laten werken en is er geen kortsluiting?
 • Snelheidsmeter: Zonder werkende snelheidsmeter die ook in het donker zichtbaar is, mag u niet de weg op!
 • Lichten: werken de lichten en voldoen ze aan alle normen?
 • Assen en wielen: zijn ze in orde?
 • Ophanging: is die in orde? Ontstaan er geen gevaarlijke situaties door problemen met de ophanging?
 • Het stuur: stuurt de auto goed?
 • Carrosserie: is er geen sprake van carrosserieschade?
 • Trekhaak: is niet verplicht, maar als de wagen een trekhaak heeft, moet die goed zijn.

Kun je rijden met een auto zonder geldige (APK-) keuring?

Met een auto die is afgekeurd of waarvan het keuringsbewijs is verlopen, mag u niet de weg op. Wanneer u met een niet goedgekeurde auto wordt aangehouden, krijgt u een boete. Ook verklaren de meeste verzekeringsmaatschappijen u vogelvrij. Dit houdt in dat wanneer u met een niet gekeurde auto schade veroorzaakt de verzekering dit niet vergoedt. Hierdoor loopt u zeer grote risico’s en wij raden het rijden zonder keuring dan ook geheel af!

Auto afgekeurd – Wat nu?

auto verkopen keuring verlopenWanneer uw auto niet door de keuring komt, heeft u twee opties. U kunt de auto laten repareren of u kunt de auto verkopen bij een auto opkoper zoals inkoopautos.com. Laten we eens kijken naar beide opties.

De afgekeurde wagen laten repareren

De meest voor de hand liggende optie is het laten repareren van de auto. Hier heeft u twee maanden de tijd voor. Wanneer u in Nederland uw auto bij een garage laat keuren, kunt u de nodige reparaties in principe direct laten uitvoeren. Na de reparatie wordt de auto opnieuw gekeurd, en als alles in orde is krijgt u weer een keuringsbewijs wat een jaar geldig is.

Wanneer u de auto heeft laten keuren bij een onafhankelijk keuringsstation in Nederland of in België, mag u met de auto nog naar de garage rijden (als dit kan). U bent dan wel verplicht de kortste route te nemen. Hier laat u hem vervolgens repareren. Na de reparatie rijdt u ermee terug naar het keuringsstation en dan krijgt u uw bewijs.

Vraag altijd van te voren naar de kosten! Reparaties kunnen soms erg duur zijn en niet in verhouding staan met de waarde van de auto. Met name als de auto al wat ouder is of een hoge kilometerstand heeft, is het bij reparties boven de 500 euro vaak stukken voordeliger om eieren voor uw geld te kiezen en de auto te verkopen. Bovendien loopt u grote kans van de regen in de drup te vallen. Als een auto eenmaal technische problemen begint te vertonen, volgen er altijd meer.

De auto zonder keuring verkopen voor export

Wie geen risico’s wil lopen doet er goed aan de kapotte auto te verkopen. U krijgt dan een gegarandeerd bedrag voor uw auto, en hoeft zich geen zorgen meer te maken over het al dan niet halen van de volgende keuring, hoge reparatiekosten en een auto die ieder moment opnieuw problemen kan geven.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Sommige mensen denken dat een auto zonder keuring verkopen enkel voor heel weinig geld kan. Dat is allesbehalve waar! Bij ons zult u in veel gevallen uw auto voor export verkopen. Zoals u misschien wel weet zijn de regels buiten de EU wat soepeler voor keuring en zal in veel gevallen uw afgekeurde auto nog prima zijn voor bijvoorbeeld Polen. Ook reparaties zijn daar veel goedkoper, waardoor u kunt rekenen op een goede waarde voor uw schadeauto.

Laat uw auto zonder keuring gratis en vrijblijvend taxeren

Bied uw auto gratis aan

Is uw auto niet door de keuring gekomen en bent u benieuwd wat deze bij ons zou opbrengen voor de export? Maak dan gebruik van onze gratis taxatieservice. Dit kost niets en is geheel vrijblijvend. Binnen enkele uren ontvangt u dan van ons een taxatierapport met daarin de waarde. Deze waarde is ook gelijk ons bod en als u wilt kunt u direct uw wagen voor dat bedrag verkopen. U krijgt dan direct geld, waarmee u direct een goede auto kunt kopen. Eentje met geldige auto keuring.

Cees – Turnhout Auto via website aangeboden, na korte tijd contact en binnen zeer korte tijd verkoop geregeld. Geen koehandel. Auto is op korte tijd opgehaald en financieel afgehandeld. Vriendelijke en betrouwbare handelspartner. Aan te bevelen.

Robert-Rotterdam Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug