Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Autoruit vervangen – Kosten en advies

Sterretje in uw voorruit? Of heeft u een andere vorm van ruitschade? Als u geluk heeft kan de ruit nog gerepareerd worden. In andere gevallen moet de autoruit vervangen worden, een dure grap! In dit artikel vertellen we u alles over het vervangen van een autoruit: de kosten, hoe de reparatie werkt, hoe het zit met de verzekering en de no-claimkorting en of u kunt blijven rijden met een kapotte autoruit.

Daarnaast hebben we ook een alternatief voor dure reparaties: het verkopen van uw auto voor export. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in de inkoop van auto’s met schade en problemen. Dankzij ons internationale netwerk kunnen wij zeer goede prijzen bieden voor auto’s met verschillende soorten schade waaronder (voor)ruitschade!

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Een autoruit is een mooi stukje techniek

Autoruit

Gelukkig voor u, en de veiligheid van uw passagiers, heeft de autoruitentechniek een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste autoruiten waren namelijk niets meer dan ruiten van gewone glas. Levensgevaarlijk! Want als zo’n ruit breekt valt hij uiteen in grote glasscherven. En we hoeven vast niet uit te leggen waarom hoge snelheden en messcherpe stukken glas niet goed samengaan.

Tegenwoordig zijn auto’s uitgerust met autoruiten van gelaagd glas of van gehard glas. De voorruit van uw auto is altijd van gelaagd glas. Dit bestaat uit meerdere lagen gehard glas met daartussen een laag PVB-folie. Door de folie valt de ruit niet uiteen wanneer deze breekt. Er komen wel barsten in en u kunt er niet meer doorheen kijken, maar er ontstaan dus geen scherven. Gehard glas wordt ook wel veiligheidsglas genoemd. Dit glas breekt letterlijk in duizend(en) stukjes als het breekt. Daardoor ontstaan geen scherpe scherven, wat het een stuk veiliger maakt dan ouderwets glas, maar iets minder veilig dan gelaagd glas. Bij de meeste auto’s zijn de achterruit en zijruiten gemaakt van gehard glas, maar soms maken fabrikanten ook hier gebruik van gelaagd glas.

Heeft u een nieuwe auto met een groot aantal rijhulpsystemen? Denk aan verkeersbordenherkenning, park assist, rijstrookbewaking, lichtsensoren en regensensoren. Dan zitten er in de voorruit waarschijnlijk verschillende sensoren en camera’s geïntegreerd. En heeft u toevallig een héél nieuwe auto met Head Up Display? Dan zit die techniek ook nog eens in uw voorruit!

Ruitschade – Wat is dat eigenlijk?

Ruitschade noemen we schade aan een autoruit en de schade die deze schade veroorzaakt. Dus als een zijruit breekt en de scherven voorzaken krassen op de autolak, spreken we ook van ruitschade. De meeste ruitschade, vooral die aan voorruiten, wordt veroorzaakt door steentjes: zogenaamde steenslag. Meestal zal de schade te overzien zijn, en heeft u een klein sterretje in de voorruit. Dit kan vaak nog gerepareerd worden. Als u minder geluk scheurt het sterretje door, of barst zelfs de hele ruit. In dat geval heeft u een nieuwe ruit nodig.

Kun je blijven rijden met een kapotte autoruit?

Kapotte autoruit

Het is verboden om te blijven rijden met een kapotte autoruit. Daarop is echter één uitzondering: wanneer u een ster heeft (in de voorruit) zonder vertakkingen mag u er volgens de wet wel mee blijven rijden.

Of dat slim is, is een ander verhaal. Een sterretje laten repareren kost doorgaans niet heel veel als u er op tijd bij bent, zeker in vergelijking met de kosten voor een nieuwe voorruit. Een ster kan een barst worden, waardoor de reparatie lastiger wordt (en duurder). En een barst kan doorscheuren, en dan moet u een compleet nieuwe voorruit laten installeren.

Daarnaast kan er vuil in de ster of barst komen, wat de reparatie bemoeilijkt. Bedenk ook dat een auto met een barst in de voorruit minder sterk is, waardoor inzittenden minder goed zijn beschermd bij een ongeval.

Besluit u toch door te rijden met een ster in uw voorruit? Let dan vooral op temperatuurverschillen. Deze zorgen er namelijk voor dat de ster zal doorbarsten. Verwarm uw auto dus niet te snel op een koude winterdag!

Is autoruit reparatie mogelijk?

Autoruit reparatie is alleen mogelijk bij gelaagd autoglas. Heeft u dus een kapotte achterruit of zijruit van normaal veiligheidsglas? Dan kan dit niet gerepareerd worden en moet de ruit dus vervangen worden. Reparatie van een uit gelaagd glas gemaakte voorruit is vaak wel mogelijk, maar dit kan alleen wanneer de ster niet grotere is dan een twee euro muntstuk. Grotere barsten en scheuren kunnen dus niet gerepareerd worden. Voor de reparatie van een ster maken schadeherstelbedrijven gebruik van een speciaal soort hars, die in het glas wordt gespoten. De ruit is daarna weer op volle sterkte.

Autoruit vervangen – Zo werkt dat

Autoruit vervangen

Het vervangen van een autoruit is in principe niet heel complex. De oude ruit wordt eruit gehaald en vervolgens wordt een nieuwe geplaatst. Wanneer het gaat zijruit, kunt u dit ook zelf proberen, mits u natuurlijk de juiste vervangruit kunt vinden en wat gereedschap heeft. Zijruiten zitten in een raammechanisme, wat ervoor zorgt dat ze open en dicht kunnen. Deze ruit vervangen is relatief eenvoudig. Achterruiten en vooral voorruiten zijn moeilijker, omdat deze goed gekit en gelijmd dienen te worden.

Gebeurt dit niet goed? Dan is de kans groot dat u binnen de kortste keren lekkages heeft. Verkeerde montage kan er ook toe leiden dat de ruit losschiet bij een noodstop, met alle gevolgen van dien. Laat dit dus maar over aan een professional.

Bij het vervangen van een voorruit met sensoren en camera’s dienen ook deze weer opnieuw gemonteerd en goed afgesteld (gekalibreerd) te worden. Hiervoor hebben ze bij de garage speciale apparatuur, waardoor dit snel gaat. Maar vanzelfsprekend duurt het vervangen van zo’n ruit wel wat langer en is dit dus ook wat duurder.

Meld uw auto gratis aan voor taxatie!

Kosten autoruit vervangen

Autoruit vervangen

De kosten voor het repareren van een sterretje zijn meestal nog goed te overzien. Afhankelijk van waar u heen gaat betaalt u ergens tussen de 80 en 120 euro voor deze reparatie met hars. Het plaatsen van een nieuwe ruit is (een stuk) duurder.

De goedkoopste zijruit laat u vervangen voor ongeveer 80 euro, wat afhankelijk van het merk en model kan oplopen tot een paar honderd euro. Achterruiten zijn wat duurder, die heeft u vanaf ongeveer 100 euro, exclusief 100 – 200 euro montagekosten.

De duurste autoruiten om te vervangen zijn vanzelfsprekend de voorruiten. Hiervoor bent u minimaal 300 euro kwijt voor een gemiddelde A-segmenter, tot enkele duizenden euro’s voor een merkruit met sensoren en camera’s van een luxe wagen.

Houd er rekening mee dat het voor de prijs vaak uitmaakt waar u heen gaat. Schadeherstelbedrijven of lokale, algemene garages rekenen vaak een wat lager uurtarief dan merkgarages. Ook werken merkdealers vaak alleen met ‘originele’ ruiten van het merk zelf, terwijl algemene garages ruiten gebruiken zonder ‘merkje’, maar van vergelijkbare kwaliteit. Hierdoor kan dezelfde reparatie bij merkdealers wel de helft duurder zijn dan bij een algemeen bedrijf.

Voorruit vervangen met camera’s en sensoren

Voorruiten van auto’s met rijhulpsystemen (lane assist, adaptive cruise control, enzovoorts) en regen- en lichtsensoren zijn extra complex om te vervangen. Hierin zitten namelijk camera’s en sensoren. Het opnieuw monteren van de camera’s en sensoren zal niet veel werk zijn (bovendien kunnen de oude meestal meeverhuizen), maar het opnieuw instellen van de systemen is een ander verhaal. Hiervoor is speciale apparatuur nodig, met dure lasersystemen en dergelijke. Daarnaast moet bij bepaalde modellen ook de auto verder uitgekalibreerd worden op de weg. Dit kost veel tijd, en kan de reparatiekosten flink opdrijven!

Goedkoop autoruit vervangen, kan dat?

Wilt u zo goedkoop mogelijk uw autoruit laten vervangen? Ga dan op zoek naar een schadeherstelbedrijf dat gebruik maakt van zogenaamd ‘after market autoglas’. Dit is glas van dezelfde kwaliteit (komt ook vaak uit dezelfde fabriek), maar zonder het officiële merk erop. Op deze manier moet het mogelijk zijn om voor 250 euro een nieuwe voorruit te laten installeren. Zorg er dan wel voor dat u geen rijhulpsystemen heeft.

Ruit auto vervangen en de verzekering – No claim korting?

De dekking voor ruitschade en het vervangen van een ruit verschilt per verzekering. Bij vrijwel alle verzekeringen geldt in ieder geval dat u verzekerd bent tegen ruitschade als gevolg van diefstal of vandalisme als u een WA+ (beperkt casco) of allrisk (full casco) dekking heeft. Voor het herstellen van schade aan de voorruit door steentjes en dergelijke bent u meestal niet automatisch verzekerd. Sommige verzekeraars hebben hier namelijk speciale autoruitverzekeringen voor. Houd hier dus rekening mee.

Let ook op uw polisvoorwaarden. Verzekeraars werken met bonusmalusladders, waarbij schadevrije jaren leiden tot een hogere no-claimkorting. Ook of het claimen van schade aan ruiten van invloed is op uw no-claimkorting (en dus de hoogte van uw premie), verschilt per verzekeraar. Daarnaast verplichten sommige verzekeraars u dat u de schade laat herstellen door een bedrijf waar zij een contract mee hebben afgesloten.

Een laatste ding om op te letten is het eigen risico. Ook hoe dit is geregeld verschilt per verzekeringsmaatschappij, maar vaak betaalt u geen eigen risico bij de reparatie van een sterretje, maar wel bij het vervangen van een ruit. De hoogte van dit eigen risico verschilt dan ook weer nog per verzekeraar. Kortom: een heel gedoe!

Autoruit vervangen – Kosten overzicht

Type ruit en reparatie Kosten onderdeel Werkloon Totaal kosten
Sterretje repareren € 30,- € 50 – 90,- € 80 – 120,-
Zijruit vervangen € 20 – 150,- € 60 – 150,- € 80 – 300,-
Achterruit vervangen € 90 – 400,- € 120 – 220,- € 210 – 620,-
Voorruit vervangen (standaard) € 200 – 400,- € 120 – 240,- € 320 – 640,-
Voorruit vervangen met sensoren € 400 – 1000,- € 200 – 600,- € 600 – 1600,-

Een alternatief voor dure reparaties

Dekt uw verzekering het vervangen van een autoruit niet? Dan kan de reparatie een dure grap worden. Daarom raden we u aan ook eens te denken aan het alternatief: uw auto met schade verkopen. De meeste mensen denken dat je een auto altijd eerst moet repareren voordat je hem verkoopt, maar niets is minder waar. Sterker nog: als u de auto met ruitschade bij ons verkoopt krijgt u er waarschijnlijk meer voor dan de wanneer u de reparatiekosten van de dagwaarde zou aftrekken.


Bied uw auto gratis aan!

Hoe dit kan? Wij hebben een groot internationaal netwerk van schadeauto opkopers. Deze werken in landen waar de lonen wat lager liggen dan hier, en de onderdelen veel goedkoper zijn. Daardoor kunnen zij kapotte auto’s voor de fractie van de prijs van hier repareren, en worden kapotte auto’s dus meer waard!

Bent u benieuwd wat u zou besparen op de kosten van een autoruit vervangen als u hem aan ons verkoopt? Laat uw auto dan door ons taxeren. Dit is helemaal gratis, en verplicht u verder tot niets!

Pieter — Brugge Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.

F. Burgert – Almere Met plezier zaken gedaan. Vlot, correct en zakelijk. Prettige contacten, vriendelijk en betrouwbaar. Alle afspraken punctueel nagekomen. Erg tevreden over de opbrengst van mijn auto. Ik raad iedereen "East European Provider" aan!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug