Homokineet kapot – Symptomen, kosten en advies
Misschien heeft u er nog nooit van gehoord, maar goedwerkende homokineten zijn onmisbaar bij de besturing uw auto. Wanneer dus een homokineet kapot gaat, heeft u een probleem.
De homokineet laten vervangen is natuurlijk een optie, maar minstens zo interessant is het om uw auto met of zonder keuring te verkopen. Dit omdat defecten als deze typisch zijn voor probleemauto’s en vaak een voorbode vormen voor meer (dure) mankementen.
In dit artikel gaan we in op de problemen met een homokineet en bespreken we de werking van het onderdeel, de oorzaken van defecten en hoe u kunt herkennen dat een homokineet defect is gegaan. Ook gaan we in op de reparatiekosten en bieden we een alternatief voor dure reparaties.
Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan
Klik op de onderwerpen om direct meer informatie te krijgen:
- Wat is een homokineet en hoe werkt hij?
- Heeft iedere auto homokineten?
- De oorzaken van een defecte homokineet
- De symptomen van een kapotte homokineet
- Hoe gaat het vervangen van het onderdeel in zijn werk?
- Wat zijn de kosten voor reparatie?
- Een manier om direct veel geld te besparen
Wat is een homokineet?
Een homokinetische koppeling, kortweg homokineet, is een mechanische koppeling die twee assen onder een variabele hoek (ook wel knikhoek genoemd) met elkaar verbindt: een ingaande as en een uitgaande as. Bijzonder aan een homokineet is dat hij de draaisnelheid van de uitgaande as constant gelijk houdt aan die van de ingaande as, ongeacht de knikhoek. Dit in tegenstelling tot bij een zogenaamde cardankoppeling, waarbij de uitgaande as afwisselend sneller en langzamer draait dan de ingaande as.
Deze eigenschap maakt de homokineet bijzonder geschikt om de voorwielen van een auto aan te drijven. Bij het sturen verandert immers de hoek van de wielen, maar is het van belang dat ze met dezelfde snelheid blijven draaien. Daarom wordt dit type koppelingen in auto’s gebruikt om de aandrijfas die uit de versnellingsbak komt te verbinden met de voorwielen.
Bij oude auto’s, zoals de eerste generaties Citroën 2CV, werd nog gebruik gemaakt van cardankoppeling. Het resultaat was dat deze wagens enorm schokte in scherpe bochten. Daar hebben we bij nieuwe auto’s geen last meer van, dankzij de homokineet.
Heeft mijn auto een homokineet?
Voordat we ingaan op de symptomen van een kapotte homokinetische koppeling, is het wel even belangrijk om zeker te weten of uw auto dit onderdeel wel heeft. Anders zal het natuurlijk nooit de homokineet zijn die problemen geeft!
Tegenwoordig is iedere auto met voorwielaandrijving (of vierwielaandrijving) uitgerust met vier homokineten: twee aan de binnenzijde, die de as uit de versnellingsbak verbinden met de aandrijfassen, en twee aan de buitenkant, om de aandrijfas te koppelen aan de wielen. Ook veel moderne auto’s met achterwielaandrijving en aparte achterwielophanging hebben homokineten.
De homokineet is een bolvormig onderdeel dat dus te vinden is bij de knikken op de aandrijfas en bij de wielen. Het bestaat in feite uit een bol die met behulp van lagers ronddraait in een kooi, die alles op z’n plek houdt. Om het onderdeel soepel te laten draaien, is het gesmeerd met speciaal homokineetvet en omhuld door een zwarte rubberen stofkap. Deze stofkap is houdt het vet in het onderdeel, en zorgt dat vuil en vocht er niet bij kunnen.
Oorzaken kapotte homokineet
Een homokineet is een auto-onderdeel dat soms een autoleven lang mee gaat. Auto’s met kilometertanden hoger dan 250.000 hebben rijden nog regelmatig rond met de originele homokineten. Hiervoor is het wel belangrijk dat ze goed onderhouden worden. Anders kunnen ze een aanmerkelijk kortere levensduur hebben.
Het zwakke punt zit bij de stofkappen. Deze slijten in de loop der jaren, waardoor er scheurtjes en barstjes in komen. Daardoor zal het voor de goede werking essentiële homokineetvet weglekken. Ook zal er vuil en stof binnendringen. Wanneer in zo’n geval niet tijdig de kappen vervangen worden, zullen de lagers vastlopen en moet het onderdeel vervangen worden. Dit zien we regelmatig.
Daarnaast heeft uw rijstijl (of die van de vorige eigenaar van de auto) aanzienlijke invloed op het tempo van slijtage van deze koppelingen. Wanneer u flink instuurt en tegelijkertijd hard optrekt krijgen de homokineten het zwaar te verduren. Met name de buitenste homokineten slijten dan extra snel.
Homokineet kapot – Symptomen
Vermoedt u dat er een probleem is met één of meerdere van uw homokineten?
Let dan op de volgende drie symptomen:
- Tikkende geluiden bij het sturen
- Vet aan de binnenkant van voorwielen
- Schokken en trillen
Homokineet geluid bij sturen
Het meest typische teken van een defecte homokineet is een geluid bij het sturen en tegelijkertijd gas geven. Dit geluid klinkt meestal als een soort tikken of klikken en wordt veroorzaakt door de kogellagers. Vooral bij het optrekken en tegelijkertijd scherp sturen zal het geluid harder worden.
U kunt hier ook een klein testje uitvoeren. Rijd met uw auto naar een afgelegen stuk asfalt dat groot genoeg is om een cirkel te rijden. Een verlaten en lege parkeerplaats is perfect. Zet dan uw auto in zijn achteruit, draai het stuur helemaal naar één kant en druk het gaspedaal in. U rijdt nu een cirkel achteruit. Wanneer het tikkende geluid harder wordt naarmate u langer en harder rijdt (doe wel voorzichtig), is de kans groot dat het van de (buitenste) homokineet komt.
Een vetvlek bij de wielen
Zoals gezegd is een homokineet voorzien van speciaal vet die een optimale werking garandeert. De stofkap werkt als een bescherming tegen vuil, vocht en stof, maar houdt ook dit vet op zijn plaats. Wanneer de stofkap slijt en begint te scheuren, zullen er lekkages ontstaan. Het vet zal er dan uit lekken met als resultaat vetvlekken rond de homokineet.
In het begin zal dit nauwelijks zichtbaar zijn en zal alleen de buitenkant van het onderdeel wat donkerder gekleurd zijn. Wanneer de kap echter verder slijt zal er meer vet weglekken en dat kunt u soms zien. Met name wanneer er een donkere vlek aan de binnenkant van de banden zit, is de kans groot dat de buitenste homokineet kapot is. Hoe groter de vlek, hoe groter de kans dat het hele onderdeel vervangen zal moeten worden (en niet slechts de bekapping).
Uw auto schokt of trilt
Een ander teken van een kapotte homokineet is het trillen en schokken bij scherp insturen en optrekken. In het begin zal dit nauwelijks merkbaar zijn, maar naarmate de homokineet verder aftakelt zal dit steeds duidelijker worden, totdat de auto ook trilt terwijl u gewoon rechtdoor gaat. De volgende stap in de aftakeling is overigens het losschieten van de koppeling, met een onbestuurbare auto als gevolg. Laat het dus voor uw eigen veiligheid (en die van uw medeweggebruikers) nooit zover komen!
Dit schokken of trillen wordt veroorzaakt doordat de wielassen niet meer met een constante snelheid draaien als de homokineet versleten is. De snelheid zal constant fluctueren, wat u merkt als een trillen of schokken. Dit zal erger worden naarmate u meer snelheid maakt en verder instuurt.
Binnenste homokineet kapot symptomen
Veel mensen vragen zich af hoe je kunt merken of het de buitenste of de binnenste homokineet is die problemen geeft. Meestal kunt u namelijk vrij gemakkelijk horen welke kant kapot is, maar het herkennen van binnen en buiten is wat lastiger.
Om vrij eenvoudig te achterhalen welke homokineet kapot is, kunt u zelf het onderdeel inspecteren. De buitenste kunt u meestal goed zien zitten achter de voorwielen. Tip: gebruik een spiegeltje voor beter zicht. Wanneer u op de homokineet of aan de binnenkant van de autoband vet ziet zitten en er zitten scheurtjes in het onderdeel, zal er een probleem zijn met de buitenste. Zo niet, dan is het de binnenste.
Daarnaast zijn er ook nog twee testjes die u kunt doen:
- Hoort u een tikkend geluid bij het rijden van een cirkel? En wordt dit geluid luider als u accelereert? Dan zal het meestal de buitenste homokineet zijn.
- Ook als u een geluid hoort: als de auto in zijn achteruit zet en een paar keer het gaspedaal indrukt, hoor u dan hetzelfde geluid maar minder luid? Dan zal het de binnenste homokineet zijn die kapot is.
Kan ik blijven rijden met een defecte homokineet?
Hoewel u de auto niet direct aan de kant hoeft te zetten, is het niet slim om te blijven rijden met een kapotte homokineet. Een defecte homokineet zal snel verder kapot gaan en op den duur helemaal niet meer functioneren.
Het risico bestaat zelfs dat de koppeling afbreekt, met een onbestuurbare auto tot gevolg. Daarom adviseren we u zo snel mogelijk iets aan het probleem te laten doen om onveilige situaties te voorkomen.
Daarnaast zal uw auto ook niet door de keuring komen met dit probleem. U krijgt geen APK- of keuringsbewijs en u mag wettelijk gezien de weg niet meer op. Dan zijn er twee opties: de auto laten repareren en het onderdeel laten vervangen of de auto verkopen zonder APK.
Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan
Homokineet vervangen
Afhankelijk van de schade aan uw homokineet zal deze gerepareerd worden of helemaal vervangen. Wanneer nog enkel de stofkap slijtage vertoont, oftewel, als u er vroeg bij bent, is het soms voldoende om enkel de stofhoezen te laten vervangen. Wanneer u echter tikkende geluiden hoort of zelfs een auto heeft de schokt en trilt tijdens het nemen van een bocht, zal de hele homokineet vervangen moeten worden.
Vaak ook aandrijfas vervangen
Omdat bij het vervangen van een homokinetische koppeling de hele aandrijfas gedemonteerd moet worden, wordt deze ook vaak direct helemaal vervangen. In veel gevallen zal het namelijk niet slechts een enkele homokineet zijn die kapot is, maar is de hele aandrijfas versleten. De kosten voor dit soort reparaties gaan immers vooral in de manuren zitten en niet zozeer in de onderdelen. Door slechts een enkele homokineet te vervangen bestaat de kans dat u binnen een half jaar weer naar de garage moet voor de andere.
Daarbij zijn ook niet alle homokineten los leverbaar. Bij bepaalde Volkswagen Groep modellen bijvoorbeeld kunnen nieuwe homokineten enkel geleverd worden als onderdeel van een complete aandrijfas.
Houd er overigens rekening mee dat een auto met voorwielaandrijving twee aandrijfassen heeft met elk twee homokineten: links en rechts. In principe kunnen deze assen los van elkaar vervangen worden, maar meestal zal geadviseerd worden ze beide tegelijk te vervangen om kosten te besparen.
Homokineet vervangen kosten
In onderstaande tabel hebben we de kosten voor het vervangen van de homokineet, de stofkap en de aandrijfas op een rijtje gezet. Uiteraard zijn de precieze kosten afhankelijk van het merk en model auto dat u heeft. Bedenk ook dat reparaties bij een merkdealer duurder zullen zijn dan bij een algemene garage, omdat men hier een hoger uurloon rekent. Daarnaast maken algemene garages soms gebruik van tweedehands onderdelen, iets wat bij een merkgarage bijna nooit gebeurt.
Reparatie | Kosten onderdeel | Werkloon | Totaal |
---|---|---|---|
Stofkap vervangen | € 10 – 30 | € 80 – 120 | € 90 – 150 |
Homokineet vervangen (per stuk) | € 100 – 250 | € 300 – 500 | € 400 – 750 |
Aandrijfas vervangen (per stuk) | € 130 – 600 | € 300 – 600 | € 430 – 1200 |
Beide aandrijfassen vervangen | € 260 – 1200 | € 500 – 1000 | € 760 – 2200 |
Een alternatief voor dure reparaties
Het is onze ervaring dat in veel gevallen de kosten voor het monteren van nieuwe homokineten erg hoog zijn in verhouding met de waarde van de auto. Ook vormen dit soort defecten vaak een voorbode van meer technische problemen. Daarom kiezen veel mensen voor een voordelig alternatief voor dure reparaties: de auto verkopen aan een buitenlander.
Het lijkt misschien een gek idee, maar bedenk dat de loonkosten in het buitenland een stuk lager liggen dan hier. Omdat de kosten voor het vervangen van een homokineet of een aandrijfas voor het grootste gedeelte bestaan uit manuren, kunnen dit soort reparaties in het buitenland veel goedkoper worden uitgevoerd dan hier.
Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export
Door uw kapotte auto aan ons te verkopen profiteert u hier van. Wij kunnen standaard veel hoger bieden voor uw wagen dan de dagwaarde minus de reparatiekosten. Zo bespaart u dus op reparatiekosten en houdt u netto geld over. Hiervan koopt u dan een auto die nog in goede staat verkeert, zodat u er weer jaren tegenaan kunt.
Laat uw kapotte auto gratis taxeren
Binnen een dag krijgt u van ons een eerlijk bod en krijgt u de optie om de auto voor dat geld te verkopen.
Gaat u akkoord? Dan krijgt u direct het geld en komen wij de auto waarvan de homokineet kapot is de volgende dag gratis bij u ophalen.
Robin van Aalst (Den haag) Geheel volgens afspraak op een nette manier afgehandeld. Ik ben uiterst tevreden en zal daar waar mogelijk deze mannen aanbevelen.