Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Thermostaat auto kapot – Symptomen, kosten en tips

Een defecte thermostaat is slecht nieuws voor uw auto. Zonder goed werkende thermostaat kan uw motor de optimale temperatuur namelijk niet houden: een oorzaak van veel ellende. Maar hoe herkent u problemen met de thermostaat? In dit artikel leest u alles over de symptomen van een kapotte thermostaat in een auto.

Ook vertellen we wat de gevolgen zijn van dit probleem en wat het kost om kapotte thermostaat te laten repareren. We beginnen echter met de werking en functie van het onderdeel. En heeft u nu een auto met een kapotte thermostaat? Meld hem dan gratis en vrijblijvend aan voor een taxatie, want wij kopen auto’s met dit soort defecten!

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Wat is een auto thermostaat en waarvoor dient hij?

Auto thermostaat

Een thermostaat in een auto is net als de thermostaat in uw huis verantwoordelijk voor het goed regelen van de temperatuur van de motor. Het is van groot belang dat de temperatuur van de motor van uw auto tussen bepaalde waardes (ongeveer tussen de 90 °C tot 105 °C) blijft. Daarom is de motor uitgerust met een koelsysteem. Dit koelsysteem bestaat uit leidingen die over de motor heen lopen, gevuld met koelvloeistof. De leidingen zijn aan de andere kant aangesloten op de waterpomp en de radiateur. De radiateur koelt de vloeistof af met koude lucht en de waterpomp zorgt ervoor dat de vloeistof kan blijven stromen.

De temperatuur van de motor kan sterk wisselen. Onder meer de buitentemperatuur, de snelheid waarmee u rijdt en hoe zwaar de motor belast wordt maken dat die temperatuur flink kan fluctueren. Dat betekent dat er dus ook als het ware koeling op maat nodig is, afhankelijk van de temperatuur van de motor.

Hoe de thermostaat werkt in het koelsysteem

Om dit alles goed te laten gebeuren, zit er een thermostaat in het koelsysteem. Dit is een klep in de leidingen die open en dicht kan. Wanneer de temperatuur van de motor onder de 90 °C is, bijvoorbeeld bij het warmdraaien, blijft de klep gesloten, waardoor de koelvloeistof niet door de radiator stroomt en dus niet afkoelt. Hierdoor wordt de motor dus sneller warmer. Bereikt de temperatuur van de motor de 105 °C? Dan opent de klep, stroomt de koelvloeistof langs de radiator en koelt af. Hierdoor koelt ook de motor af, waardoor deze soepel en veilig blijft draaien. Wanneer de temperatuur vervolgens zakt, dan sluit de klep weer gedeeltelijk, zodat de motor mooi op temperatuur blijft.

Defecte thermostaat auto – Problemen

Defecte thermostaat auto

Net zoals ieder auto-onderdeel, gaat ook een thermostaat op den duur kapot. Meestal is slijtage, oftewel materiaalmoeheid de boosdoener. Het onderdeel zit in een plastic behuizing met plastic staven die kunnen breken. Ook de pakkingen (rubberen omhulsels) kunnen scheuren, waardoor lekkages ontstaan. Roest is ook een mogelijkheid, net als vervuiling en bezinking in het onderdeel zelf.

Door deze oorzaken kan de thermostaat stoppen met werken en niet meer open en dicht gaan. Er zijn dan twee mogelijkheden: ofwel de thermostaat blijft (te) open staan, of hij zit altijd (te) dicht. Dit is allebei niet goed en kan allebei leiden tot grote problemen.

Gevolgen kapotte thermostaat in auto

Als gevolg van het defect kan de temperatuur van de motor niet meer goed geregeld worden. Er treden dan logischerwijs twee mogelijke problemen op: de motor loopt te warm óf te koud. Een te warme motor zal leiden tot onherstelbare schade, maar ook een te koud lopende motor is alles behalve ideaal.

Gevolgen van een thermostaat die te open staat

Wanneer de thermostaat niet meer goed dicht kan, blijft de temperatuur van de koelvloeistof te laag. Daardoor zal ook de motor te koel zijn en nooit goed opwarmen, tenzij u midden in de zomer langzaam rijdt (en dus weinig wind vangt). Het probleem met een te koud lopende motor is dat de computer hierdoor een rijker brandstofmengsel zal laten inspuiten.

U verbruikt dan dus meer brandstof. Als gevolg daarvan gaat uw totale brandstofverbruik omhoog, en dat is natuurlijk zonde van uw zuurverdiende geld, en de planeet. Ook krijgt u een minder optimale verbranding, waarbij meer koolstofafzetting ontstaat in de motor en meer onverbrande brandstof in de katalysator. Daardoor zal uw katalysator het snel begeven, een dure grap! Een laatste vervelende gevolg van een te koele motor is dat ook de verwarming in de auto niet goed zal werken. Daardoor kan het in de winter flink fris zijn!

Gevolgen van een thermostaat die te dicht is

Een thermostaat die vastzit in de gesloten stand is dodelijk voor uw motor. De motorkoeling zal hierdoor immers niet meer werken, waardoor uw motor oververhit raakt. Het metertje op uw dashboard gaat dan in het rood en zoals bekend staat rood voor gevaar. Ga dus zo snel mogelijk naar de garage of verkoop uw auto aan ons.

Wanneer de temperatuur van de motor iets te hoog raakt, verliest u vermogen en zullen alle onderdelen sneller slijten. Denk hierbij aan de koppakking, de zuigers, de cilinders, EGR-klep en olielekkages. Dat is niet fijn, maar kinderspel vergeleken met wat er gebeurt als u lang te met een te hete motor blijft rijden. Door de hoge temperatuur zal het metaal van de cilinders en het motorblok zelf vervormen, brandstof gaat spontaan ontbranden, de koppakking zal doorscheuren en uiteindelijk komt u met een hels kabaal tot stilstand met een opgeblazen motor.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Thermostaat kapot auto – Kenmerken

Denkt u dat de thermostaat van uw auto kapot is? Dan zijn er enkele symptomen waar u op moet letten. Bij één of meerdere van deze symptomen is de kans groot dat het dit onderdeel is dat problemen geeft:

Thermostaat kapot auto

  • Motortemperatuur te hoog
  • Temperatuur motor te laag
  • Brandend motorstoringslampje
  • Minder motorvermogen en geluiden
  • Hoger brandstofverbruik
  • Lekkende en/of verkleurde koelvloeistof
  • Niet goed werkende verwarming

Houd er rekening mee dat veel van deze symptomen ook kunnen duiden op andere problemen. Een oververhitte motor en een brandend motorstoringslampje bijvoorbeeld, kunnen ook worden veroorzaakt door een koelvloeistof lekkage. Kapotte bougies of verstuivers op hun beurt zullen ook de prestaties van uw motor negatief beïnvloeden.

Te hoge motortemperatuur

Vrijwel alle auto’s hebben een temperatuurmeter, met een naaldje of elektronisch. Normaal gezien loopt de temperatuur van uw auto langzaam op nadat u de auto hebt gestart, om vervolgens constant te blijven. Blijft de temperatuur van uw motor echter oplopen en gaat deze richting of in het rood? Dan zou een defecte thermostaat die vastzit in de gesloten stand hier weleens de oorzaak van kunnen zijn. Hierdoor koelt de motor niet goed en raakt deze dus oververhit. Rijdt nooit door met een te hete motor!

Motortemperatuur te laag

Ook een te lage motortemperatuur kan veroorzaakt worden door een probleem met de thermostaat. In dit geval blijft het onderdeel juist open staan, waardoor de motor te veel gekoeld wordt. De temperatuurmeter loopt dan na het starten langzamer op dan normaal en blijft dan steken tot onder het normale niveau.

Motorstoringslampje brandt

Het belangrijkste lampje op uw dashboard is het motorstoringslampje. Wanneer er iets mis is met de motor, dan gaat dit branden. Dus ook wanneer uw motor te warm of te koud loopt. Bedenk dat het motorstoringslampje een heel scala aan problemen kan aanduiden: lambdasondes, katalysator, bobines, bougies, brandstofkleppen, kapotte versnellingsbak en meer. Let dus ook goed op de andere symptomen!

Motorvermogen loopt terug

Een motor die te warm loopt zal de brandstofmix niet meer optimaal kunnen verbranden. Er treedt namelijk spontane ontbranding op, waardoor de zuiger dus niet op het goede moment aangedreven wordt. Hierdoor lopen de prestaties terug. Dit kan ook gepaard gaan met een kloppend of bonkend geluid.

U verbruikt meer brandstof

Wanneer het motorvermogen terug loopt door oververhitting, gaat ook een rendement omlaag. Als gevolg hiervan zult u dus ook meer brandstof verbruiken. Hetzelfde probleem, maar door een iets ander mechanisme, treedt op wanneer de motor te veel gekoeld wordt. Door de te lage temperatuur ‘denkt’ de computer nog dat uw auto aan het opwarmen is, en spuit meer brandstof in de cilinders. Hierdoor gaat de motor dus lange tijd te rijk lopen en gaat u verbruik omhoog.

Lekkende/verkleurde koelvloeistof

De thermostaat is onderdeel van het koelvloeistofsysteem; er stroomt dus koelvloeistof doorheen. Wanneer er een defect optreedt, kan er dus ook koelvloeistof gaan lekken. Er kan een plasje onder de auto liggen als u wegrijdt. Vaak is de koelvloeistof rood of roze, maar geel, blauw of groen kan ook (ligt eraan wat u erin heeft gedaan). Twijfelt u of er koelvloeistof lekt? Check dan het vloeistofpeil. Ziet u een botorachtige substantie op de vloeistof drijven? Grote kans dat dit was is van de thermostaat: ook een teken dat die aan vervanging toe is.

Verwarming in auto werkt niet goed

De verwarming in uw auto wordt van warmte voorzien door de warmte die vrijkomt in de motor. Wanneer uw thermostaat niet goed werkt en de motor te warm of te koud loopt, zal dit ook invloed hebben op de temperatuur in de auto. Wanneer u merkt dat de verwarming dus niet lijkt aan te slaan, of het juist veel te warm wordt in de auto, is de kans groot dat er iets aan hand is met de temperatuurregeling van de motor.

Kapotte auto thermostaat vervangen

Kapotte auto thermostaat vervangen

Een thermostaat die kapot is zal vervangen moeten worden. Herkent u bovenstaande symptomen? Dan is het slim om dit zo snel mogelijk te laten nakijken, om verdere schade te voorkomen. Het vervangen van de thermostaat is een vrij eenvoudig klusje waar een monteur niet al te lang mee bezig zou moeten zijn.

Voordat de monteur begint, zal hij onderzoeken of het wel degelijk dit onderdeel is dat kapot is gegaan. Hiervoor kijkt hij naar de symptomen en onder de motorkap. Hij maakt de radiateurkap los en controleert of de koelvloeistof na verloop van tijd in de radiateur stroomt. Is dat niet het geval, dan zit de thermostaat vast in gesloten toestand. Stroomt de koelvloeistof direct in de radiateur? Dan zit die vast in open toestand. In beide gevallen zal deze losgehaald worden en vervangen door een nieuwe.

Auto thermostaat vervangen – kosten

Zoals gezegd is het vervangen van de thermostaat een relatief eenvoudige klus. Reken op maximaal twee tot drie uur werk. Het onderdeel zelf kost hooguit een paar tientjes, dus dat zal niet in de papieren lopen. De nieuwe koelvloeistof kost zo’n € 50. Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van het merk en model dat u heeft en waar u de reparatie laat uitvoeren. Reparaties bij merkgarages zijn in de regel een stuk duurder dan bij algemene garages.

Problematisch en een stuk duurder wordt het wanneer u een tijdje heeft doorgereden met de defecte thermostaat. In het allerslechtste geval belandt u met een rokende motor langs de kant van de weg en heeft een nieuwe motor nodig. Het is ook mogelijk dat de koppakking is gescheurd of dat de katalysator of EGR-klep kapot is gegaan. In onderstaande tabel vindt u daarom een overzicht van de te verwachten kosten.

Defect/reparatie Kosten onderdeel Werkloon Totaal kosten
Thermostaat vervangen € 10 – 40 € 120 – 300 € 130 – 340
Koelvloeistof verversen € 40 – 60 € 30 – 60 € 50 – 120
Katalysator € 400 – 700 € 60 – 160 € 10 – 860
EGR-klep € 50 – 450 € 500 – 1100 € 550 – 1550
Koppakking € 40 – 80 € 500 – 1300 € 540 – 1380
Nieuwe motor € 1000 – 12000 € 1000 – 5000 € 2000 – 17000

Een alternatief voor dure reparaties

Heeft uw auto een kapotte thermostaat of is er helaas zelfs al meer aan de hand? In elk geval is het in deze gevallen altijd slim om te overwegen om uw auto te verkopen in plaats van hem te laten repareren. Veel mensen weten niet dat ze ook kapotte auto’s kunnen verkopen, maar dit kan wel, en wel bij ons!

Bied uw auto gratis aan!

De voordelen van het direct verkopen van uw auto is dat u een gegarandeerd bedrag krijgt, geen reparatiekosten meer heeft, en ook in de toekomst niet. De kans is namelijk groot dat een probleem met de thermostaat niet alleen komt. Problemen met de thermostaat kunnen zoals gezegd andere problemen veroorzaken en meestal zijn dit soort defecten ook een teken dat uw auto zijn beste tijd gehad heeft.

Wilt u direct weten wat uw auto waard is? Laat deze dan gratis en vrijblijvend door ons taxeren en ontvang direct een eerlijk bod!

Els – Londerzeel Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.

F. Burgert – Almere Met plezier zaken gedaan. Vlot, correct en zakelijk. Prettige contacten, vriendelijk en betrouwbaar. Alle afspraken punctueel nagekomen. Erg tevreden over de opbrengst van mijn auto. Ik raad iedereen "East European Provider" aan!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug