Wat is mijn Euro 4 diesel auto in België waard? – Gratis taxatie
Vanaf 1 januari 2020 zijn de regels in België rondom Euro 4 auto’s in de lage emissie zones (LEZ) aangescherpt. Kort gezegd komt het erop neer dat vrijwel geen enkele dieselauto of bestelbus van voor het jaar 2010 de binnensteden van Antwerpen en Gent nog zomaar in mag. Vanaf 2022 geldt dit ook voor Brussel, waar de regels nu nog iets soepeler zijn.
Deze maatregel treft ruim een vijfde van alle Belgische autobezitters, want 1,2 miljoen auto’s zijn nu niet meer welkom in de milieuzones. Daarom willen enorm veel mensen nu hun oude auto verkopen. Het gevolg zijn lage prijzen, die ver onder de echte waarde van de auto liggen. Wat dus als u nu een diesel van voor 2010 wilt verkopen, omdat deze niet meer de binnenstad in mag?
De oplossing is simpel: uw auto voor export verkopen. In landen in Oost-Europa is men namelijk bereid nog de echte prijs te betalen voor dit soort wagens. Wilt u direct weten hoeveel uw busje of auto waard is? Laat hem dan nu gratis en vrijblijvend taxeren en ontvang direct een eerlijk bod. Meer weten? Lees dan verder.
Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export
Wat is een lage emissie zone (LEZ)?
Dus wat is er nu precies aan de hand? Om de luchtkwaliteit in de stad te bevorderen, hebben de grote steden in België (en trouwens ook in andere landen) besloten te werken met lage emissiezones (LEZ) in hun centra. Een LEZ is een afgebakend gebied waar voertuigen die te veel schadelijke stoffen uitstoten niet binnen mogen. De zones zijn permanent en te herkennen aan speciale verkeersborden met een rode cirkel met daarin een auto met een rokende uitlaat.
De toegangswegen tot deze gebieden zijn afgebakend met slimme camera’s, die het nummerbord van iedere auto die binnenrijdt registreert. Wanneer u toch met een te vervuilende auto de binnenstad binnenrijdt, krijgt u binnen een maand automatisch een boete thuisgestuurd. De hoogte van de boetes varieert per stad. In Gent zijn ze vooralsnog het goedkoopst: 150 euro per dag. In Brussel betaalt u maar liefst 350 euro.
Welke wagens worden niet meer toegelaten in een LEZ?
De milieuzones hebben betrekking op vervuilende auto’s, busjes (bestelbusjes en personenbusjes), bussen en vrachtwagens. Om te bepalen of een voertuig te vervuilend is, wordt gekeken naar de Euronorm van het voertuig en het brandstoftype. Hoe lager de euronorm, hoe vervuilender de wagen.
Hierbij gelden strengere normen voor dieselauto’s en busjes dan voor voertuigen op benzine. Een diesel is namelijk pas welkom vanaf euronorm 5 (of het romeinse cijfer ‘V’ als het een busje is). Een benzine is welkom vanaf euronorm 2. Een diesel met Euronorm 4 of lager of een benzineauto met Euronorm 1 of lager worden dus niet toegelaten in de LEZ. Over welk soort auto’s hebben we het concreet?
Let op: onderstaande informatie heeft betrekking op de situatie in Vlaanderen vanaf 1 januari 2020. In Brussel zijn de regels nu nog iets soepeler. In en 2025 worden de regels verder aangescherpt.
Een auto met Euro 4 op diesel
Om met een dieselauto de LEZ zones in te rijden, heeft deze minimaal Euronorm 5 nodig. Een auto met dieselmotor met euronorm 4 of lager is dus niet toegelaten. In principe hoefden alle auto’s die voor 2011 geproduceerd werden nog niet aan Euronorm 5 te voldoen. Daarom zijn in de praktijk de meeste dieselauto’s t/m 2010 nog Euro 4.
Volgens de laatste statistieken rijden in België ruim een miljoen dieselauto’s rond met Euronorm 4 of lager. Een groot deel van deze auto’s zijn de Volkswagen Groep merken: Volkswagen, Skoda, Audi en Seat. Alle wagens met TDI-motor van voor 2010 voldoen nog niet aan Euro 5. Ook de oudere veelvoorkomende dieselvarianten van onder meer de Volvo S40, V40/50, De Ford Focus en de Opel Astra zijn niet meer welkom.
Overigens is het mogelijk om voor een Euro 4 diesel tot acht keer per jaar een dagkaart te kopen voor de milieuzone. Lees hier hoe het werkt en wat het kost.
Een auto met Euronorm 1 op benzine
Voor auto’s met benzinemotoren zijn de regels een stuk soepeler. Voor deze wagens geldt dat ze minimaal aan Euronorm 2 moeten voldoen. Enkel benzineauto’s met Euro 1 of Euro 0 zijn niet toegelaten in de milieuzones. In de praktijk zijn dit enkel zeer oude auto’s met een bouwjaar van voor 1996.
De belangrijkste reden voor deze soepelere regels voor benzine is dat bij de verbranding van benzine minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij diesel. Met name de uitstoot van roet, fijnstof en NOx ligt vele malen lager.
Hoe zit het met bestelwagens en LEZ zones?
Voor bestelwagens en personenbusjes met een gewicht tot 3,5 ton, oftewel ‘light commercial vehicles’, gelden dezelfde Euronormen als voor auto’s, alleen worden deze aangeduid met Romeinse cijfers: I, II, III, IV, V en VI. Ook voor busjes geldt dus dat zij moeten voldoen aan Euronorm V wanneer zij op diesel rijden, en aan Euronorm II wanneer zij op benzine rijden.
Dit betekent overigens niet dat een Euro V busje even schoon is als een Euro 5 auto. Een Euro V dieselbusje stoot bijvoorbeeld 55% meer NOx uit dan een Euro 5 dieselauto.
Alle informatie over de toelatingen in LEZ
in Vlaanderen in een handige tabel
Euronorm | Diesel | Benzine/LPG |
---|---|---|
6/VI | ✓ Toegestaan | ✓ Toegestaan |
5/V | ✓ Toegestaan | ✓ Toegestaan |
4/IV | Toegestaan na betaling (meer info) | ✓ Toegestaan |
3/III | ✘ Niet toegestaan | ✓ Toegestaan |
2/II | ✘ Niet toegestaan | ✓ Toegestaan |
1/I | ✘ Niet toegestaan | ✘ Niet toegestaan |
0/geen | ✘ Niet toegestaan | ✘ Niet toegestaan |
Welke Euronorm heeft mijn auto?
Voor bezitters van wagens met dieselmotoren uit 2009, 2010 en 2011 is het niet direct duidelijk aan welke emissienorm hun voertuig voldoet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een auto uit 2009 toch al aan Euro 5 voldoet of dat een busje gekocht in 2011 in 2009 gebouwd was en nog Euro 4 heeft. Om er dan achter te komen aan welke norm uw voertuig voldoet, dient u te kijken op de grijze kaart. Hierop is alle informatie over uw wagen terug te vinden, zoals de voertuigcategorie, de brandstof, de datum van eerste toelating en dus ook de Euronorm.
Waar zijn lage emissie zones in België?
In België zijn momenteel drie LEZ zones. Deze bevinden zich in de centra van Antwerpen, Brussel en Gent. Hieronder vindt u meer informatie over de afzonderlijke gebieden.
Lage emissie zone Antwerpen
Sinds 1 februari 2017 heeft Antwerpen een lage-emissiezone. De zone wordt gevormd door de binnenstad van Antwerpen, inclusief de Singel, en Linkeroever. In deze zone, die wordt afgebakend door slimme camera’s die iedere nummerplaat registeren, zijn auto’s met de dieselmotoren lager dan Euro 4 niet automatisch meer toegelaten.
Voor Euro 4 diesels geldt een overgangsregeling. Door te betalen kunt u toch toegang krijgen tot de zone. Er zijn kaarten beschikbaar per week, per maand, per kwartaal en per jaar. Wie in een LEZ woont krijgt korting en kan bijvoorbeeld een jaar toegang voor de auto kopen voor 180 euro. Wie daar niet woont betaalt 365 euro per jaar. Eigenaars van busjes betalen 490 per jaar als ze in een LEZ wonen, en 1020 als ze daar niet wonen.
Wilt u met een diesel met Euronorm 3 of lager de stad in? Ook dat is mogelijk, maar slechts acht keer per jaar, met een LEZ dagpas. Deze kost 35 euro (per dag).
Wilt u al dit geld liever in uw eigen zak houden? Verkoop dan uw oude diesel en koop een schone auto. U krijgt de beste prijs voor uw auto bij onze auto opkopers Antwerpen dienst!
Lage emissie zone Brussel
De LEZ in Brussel omvat het gehele Brussels Hoofdstedelijk gewest, oftewel alle 19 gemeenten. Ook hier wordt de zone afgeschermd met Big Brother-achtige camera’s die alles in de gaten houden. De regels zijn hier vooralsnog wat minder streng, want met een Euro 4 dieselmotor bent u hier tot 2022 nog gewoon welkom. Dit geldt niet voor Euro 3 diesels, met of zonder roetfilter, en voor Euro 1 benzinemotoren.
Wie toch met een niet toegelaten voertuig de stad in wil, kan net als in Antwerpen tot acht keer per jaar 35 euro betalen voor een dag toegang. Dit kan in Brussel ook nog de dag nadat u de stad bent ingereden.
Lage emissie zone Gent
Vanaf 1 januari 2020 heeft ook de stad Gent een lage-emissiezone ingevoerd. Het gaat hier om de Gentse binnenstad, oftewel het gebied binnen de R40. Ook hier hangen camera’s die iedere auto die binnenkomt registreren.
De regels omtrent de LEZ zone in Gent zijn dezelfde als in Antwerpen. Alleen de tarieven voor tijdelijke toelatingen zijn iets lager. Zo betaalt u als inwoner van de binnenstad voor een Euro 4 diesel 140 euro per jaar. Een niet-inwoner betaalt 345 euro. Heeft u een busje? Dan kost een jaar toegang u 330 euro als inwoner of 825 euro als niet-inwoner.
Een dagpas voor wagens met Euronorm 3 en lager is ook hier verkrijgbaar voor 35 euro. Let op dat u deze aanvraagt voordat u de zone inrijdt.
Wilt u direct geld besparen? Dan is direct uw oude auto verkopen in Gent verreweg de meest voordelige optie. U krijgt dan direct geld, waarvan u direct een nieuwere, schonere wagen kunt kopen.
Lage emissie zone Mechelen en Willebroek
Ook in Mechelen en het aangrenzende Willebroek werd de mogelijkheid tot het invoeren enkele jaren onderzocht, maar na lang wikken en wegen heeft het bestuur aldaar besloten voorlopig geen LEZ zone in te voeren. Daarom mag u in zowel Mechelen als Willebroek voorlopig nog met ieder voertuig het centrum inrijden.
Wat moet ik doen als ik toch de stad in wil met mijn euro 4 dieselwagen?
Wanneer uw auto of busje op diesel loopt en Euronorm 4 of lager heeft, kunt u niet meer zomaar Antwerpen en Gent inrijden. Brussel inrijden kan nog wel, tot 2022. Om toch de stad in te mogen, en geen boete van enkele honderden euro’s te hoeven betalen, kunt u twee dingen doen.
Het eerste is in de meeste gevallen het voordeligst: u koopt een toelating voor een bepaalde periode. Dit kan zoals gezegd per week, maand, kwartaal en per jaar. De normale prijzen voor een auto hiervoor per week bedragen 25 euro voor Gent en 30 euro voor Antwerpen. Toegang voor een busje kost 40 euro per week in Antwerpen en 35 in Gent.
Daarnaast is het ook voor Euro 4 dieselvoertuigen mogelijk een dagpas van 35 euro te kopen, zoals dat ook bij voertuigen met een nog lagere Euronorm kan. Wij zouden dit nooit doen met een Euro 4 auto, omdat het duurder is u slechts één dag toegang krijgt. Er is echter één uitzondering: wanneer u met een Euro IV diesel bestelbus slechts één dag naar Antwerpen gaat. U bespaart dan immers 5 euro. Toch lekker.
Is mijn euronorm 4 diesel auto nu niets meer waard?
Het is begrijpelijk dat bezitters van dieselwagens uit de jaren 2008 – 2010 hier niet blij mee zijn. De overheid had immers de aankoop van deze wagens nog gesubsidieerd, omdat ze volgens de maatstaven van toen (toen men enkel keek naar de CO2-uitstoot) nog ‘schoon’ waren. Bovendien is een auto van nog geen twaalf jaar oud natuurlijk nog helemaal niet afgeschreven.
Toch moet u in veel gevallen honderden, zo niet duizenden, euro’s extra per jaar betalen om nog Gent en Antwerpen in te mogen. En dan hebben we het nog niet gehad over de Kafkaëske toestanden waar u automatisch in belandt wanneer u iets wilt regelen via een website van een Vlaams overheidsorgaan.
Door dit alles is de waarde van oude dieselwagens in België de afgelopen tijd flink gedaald. Het is daarom lastig geworden nog de echte prijs voor uw dieselauto te krijgen wanneer u hem aan een Belg verkoopt. Gelukkig is er een oplossing.
Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export
Euronorm 4 auto of busje voor export verkopen – vanaf 2008
Om de strenge regels die we in België hebben, lachen ze in Oost-Europese landen als Polen en Oekraïne. Over of dit helemaal terecht is doen wij geen uitspraak, maar het feit is dat er nog nauwelijks milieuzones zijn in Oost-Europa. En als deze er dan al zijn, dan worden dieselwagens met Euro 4 norm nog gewoon toegelaten, ook de komende jaren. Daarom kopen Oost-Europeanen nog graag een tweedehands dieselauto of busje uit pakweg de jaren 2008 en 2010. De prijzen die zij betalen liggen hierdoor vele malen hoger dan in België.
Hier kunt u van profiteren, door uw oude auto of busje niet aan een Belg te verkopen, maar aan auto opkopers die zakendoen met dealers in Oost-Europa. Wij kopen uw auto direct van u over en halen deze gratis bij u op. Daarna exporteren wij deze voordelig naar een land in Oost-Europa, waarbij wij er een zeer goede prijs voor krijgen. Deze prijs berekenen we door aan u, zodat ook u de best mogelijke prijs krijgt voor uw oude dieselauto.
Bereken gratis de waarde van uw Euro 4 diesel auto of busje
Of bent u gewoon benieuwd wat wij voor uw wagen kunnen bieden?
Meld hem dan nu aan voor taxatie met het formulier hiernaast. Dit is helemaal gratis en verplicht u verder tot niets, maar u krijgt binnen 24 uur een bod. Als u wilt kunt u de wagen dan direct voor dat bedrag verkopen. Wij komen uw Euro 4 diesel dan gratis ophalen en u krijgt direct geld voor een nieuwe, schone wagen. Graag tot snel!
Robin van Aalst (Den haag) Geheel volgens afspraak op een nette manier afgehandeld. Ik ben uiterst tevreden en zal daar waar mogelijk deze mannen aanbevelen.