Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Zwarte rook uit uitlaat – Oorzaken & advies

Zwarte rook uit uitlaat

Een tijdje geleden hadden wij het op deze plek over de symptomen van een kapotte motor. We hadden daar in het kort iets geschreven over zwarte rook uit de uitlaat.

De laatste tijd krijgen wij echter erg veel mailtjes van mensen die meer willen weten over dit probleem. Ze vragen zich af of ze hier mee door kunnen rijden, laten repareren of verkopen. Daarom is heel dit artikel vandaag gewijd aan het fenomeen van zwarte rook uit de knalpijp bij een benzine- of dieselmotor.

We leggen u uit wat u het best kunt doen met uw auto wanneer er zwarte wolken uit de uitlaat komen. Daarvoor gaan we in op de oorzaken van zwarte rook, de reparatiekosten en vertellen we eerst wat deze rook eigenlijk is.

Wat is de zwarte rook die uit de uitlaat komt?

Hoewel het er vrij ernstig uitziet, hoeft zwarte rook niet direct een reden te zijn om in paniek te slaan. Behalve dan als u de hele wolk inademt, maar dan zit er waarschijnlijk bij uzelf ook een schroefje los.

Dieselmotoren produceren standaard een zwartige rook. Daarom zal de rook bij een diesel altijd wat donkerder zijn dan bij een benzine. Normaal gezien worden de schadelijke, zwarte stoffen hier uitgefilterd. Wanneer de rook echter zwarter is dan normaal, kan er iets mis zijn met het filtersysteem. Hierover later meer.

Zowel bij benzine- als dieselmotoren duidt zwarte rook echter meestal op een ‘te rijk’ lopen van de motor. Dit bekent dat er bij de verbranding in de motor te veel brandstof gebruikt wordt, en te weinig zuurstof.

Zoals u waarschijnlijk wel weet ondergaan de brandstof en de zuurstof in de motor een reactie, waardoor er energie vrijkomt en de auto kan rijden. Voor een optimale werking moet de verhouding tussen brandstof en zuurstof heel precies kloppen. Als dit niet het geval is zijn er problemen, waarvan zwarte rook dus een symptoom is. Wat zijn dan deze problemen?

Oorzaken van zwarte rook uit de uitlaat bij benzine en diesel

Hoewel de zwarte rook zelf niet direct een groot probleem vormt (behalve voor het milieu en iedereen die ermee in aanraking komt), duidt dit wel op onderliggende problemen. Die problemen zijn er de oorzaak van dat uw motor te rijk loopt en zullen niet vanzelf over gaan.

Op den duur zullen ze er zelfs voor zorgen dat uw motor helemaal vast loopt en total loss gaat. Dit dienen we te voorkomen, want dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is een nieuwe motor een zeer dure grap! Hieronder hebben we daarom op een rijtje gezet wat de problemen zijn die zwarte rook uit uw auto kunnen veroorzaken.

Verstopt luchtfilter

Verstopt luchtfilter

Als u geluk heeft is uw luchtfilter verstopt. Dit kost gemiddeld 45 euro en een monteur kan dit binnen 10 minuten voor u fixen. Het luchtfilter is gemonteerd op de motor en zorgt ervoor dat de lucht die wordt aangezogen door de motor helemaal schoon is.

Het filter filtert hiervoor de viezigheid uit de lucht. Dit vuil komt dus in het filter. Door de jaren heen hoopt er zich dus heel wat vuil op in het filter. Daarom moet dit eigenlijk iedere 20.000 kilometer vervangen worden.

Wanneer dit niet gebeurt, raakt het filter verstopt, waardoor de luchtinlaat van de motor niet meer optimaal is. Het gevolg is dat er te weinig zuurstof in de verbrandingskamer komt en de motor dus te rijk gaat lopen. Daardoor krijgt u zwarte rook.

Kapotte verstuivers

wat kost een verstuiver

Als alles goed gaat spuiten de verstuivers op het goede moment de goede hoeveelheid brandstof in de motor. Meestal is er per cilinder een verstuiver geïnstalleerd. Deze verstuivers gaan ook soms kapot.

In veel gevallen zal er dan juist in verhouding te weinig brandstof in de motor komen, waardoor de motor helemaal niet start of niet lekker loopt. Soms bestaat het defect echter uit het niet goed meer sluiten van de verstuiver. Daardoor komt er juist te veel brandstof in de motor, met de zwarte rook als gevolg.

Ook kunnen door vervuiling en verstopping de verstuivers onregelmatig injecteren of in bepaalde delen van de motor te veel of te weinig spuiten. Hierdoor krijgt u een stotterende motor die ook pluimen zwarte rook produceert.

De enige oplossing zal zijn de verstuivers vervangen. Dit is een dure grap en kost zo’n 1500 euro.

Defecte luchtmassameter

Defecte luchtmassameter

De luchtmassameter, ofwel airflow-sensor, houdt bij hoeveel lucht er precies de motor binnenkomt. Aan de hand hiervan bepaalt de motor de hoeveelheid brandstof die ingespoten moet worden door de verstuivers.

Als deze meter defect is of verstoord is geraakt, zal de motor niet goed kunnen werken. Zwarte rook duidt in dit geval op een luchtmassameter die meer lucht meet dan dat er daadwerkelijk de motor binnenkomt. Hierdoor geeft deze ten onrechte een signaal dat er meer benzine of diesel ingespoten dient te worden, met een te rijke verbranding als gevolg

Een defecte luchtmassameter dient vervangen te worden. Het onderdeel zelf kost zo’n 100-300 euro, exclusief 100-300 euro werkloon.

Kapotte EGR klep

Kapotte EGR klep

Om minder vervuilende stikstofoxiden uit te stoten, is een moderne auto uitgerust met uitlaatgascirculatie (EGR). Dit betekent dat een deel van de uitlaatgassen weer opnieuw de motor in worden geblazen, voordat ze de uiteindelijk alsnog een uitlaat verlaten.

De EGR-klep speelt hierin een belangrijke rol, omdat deze de uitlaatkant afsluit en de gassen dus weer terug de motor inleidt. Wanneer deze defect is en niet meer goed afsluit stromen er dus te veel giftige gassen de atmosfeer in. En dat niet alleen: er komt te weinig lucht in de motor, waardoor deze te rijk gaat lopen met die typische zwarte rook als gevolg.

Een EGR-klep vervangen is eveneens een dure grap, want behoorlijk arbeidsintensief. Afhankelijk van het type dat u heeft kost het monteren van een nieuwe EGR-klep zo’n 700 tot 1000 euro, waarvan meer dan de helft werkloon zal zijn.

Vuile motor – Zwarte rook uit uitlaat bij optrekken en wegrijden

Vuile motor

Koolafzetting en vervuiling zijn een andere reden dat een uitlaat zwarte rook kan spuwen. U zult in dit geval met name zwarte rook zien wanneer u hard optrekt of wanneer de motor nog koud is.

De motor schoonmaken is dan de enige optie. Hiervoor moet deze gedemonteerd worden, wat een tijdsintensief en dus kostbaar werkje zal zijn. De kosten hiervoor bedragen ergens tussen de 200 en 600 euro.

Defecte turbo

Defecte turbo

Niet zelden heeft het te rijk lopen van de motor en het produceren van zwarte rook te maken met een kapotte turbo. Een turbo wordt tegenwoordig in veel auto’s ingebouwd om de luchtdruk in de motor te verhogen door extra lucht aan te zuigen. Zo kan er per seconde meer zuurstof in geperst worden en kan een motor met minder inhoud een grotere prestatie leveren. Het spreekt vanzelf dat wanneer de turbo niet goed meer functioneert, deze te weinig lucht aanzuigt en dus een te rijke verbranding als gevolg heeft. Hierdoor ontstaat zwarte rook.

 

De turbo kan om verschillende redenen kapot gaan:

  • Een lekkage in de pijpen
  • Verstopt luchtfilter, waardoor vuil in de turbo komt
  • Verstoppingen in de leidingen, die weer lekkages kunnen veroorzaken
  • Slijtage

Het vervangen van een turbo kost veel tijd, en dus veel geld. De prijs voor deze reparatie zal gemiddeld tussen de 900 en 1400 euro bedragen. Wellicht is het daarom een goed idee direct de auto met kapotte turbo te verkopen.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Zwarte rook uit uitlaat diesel – Mogelijk verstopt roetfilter

Bezitters van een auto met een dieselmotor moeten ook rekening houden met een ander probleem: een defect of verstopt roetfilter. Dit filter zit tegenwoordig verplicht bevestigd in het uitlaatsysteem van iedere diesel.

Wanneer de vuile uitlaatgassen, die zoals gezegd ‘van nature’ zwart zijn, door het filter stromen, worden de roetdeeltjes hieruit gefilterd. Na verloop van tijd (met name wanneer u veel in de stad rijdt), raakt het filter verzadigd, waardoor het dus niet meer werkt. Het gevolg is dat het roet niet meer uit de uitlaatgassen wordt gefilterd en de vieze zwarte rook dus uit uw uitlaat komt. Dit heeft dus niets te maken met een te rijke verbranding.

Een verstopt filter kan bijna niet gereinigd worden. Daarom dient er een nieuwe te worden geïnstalleerd, wat zo’n 1000 – 2000 euro kost. Dit bedrag is inclusief werkloon.

Oplossingen voor het zwarte rook uitlaat fenomeen

Hoewel het er misschien stoer uitziet, kunt u niet blijven doorrijden met een auto die zwarte rook de atmosfeer inspuit. Dit is ten eerste schadelijk voor het milieu, en ten tweede schadelijk voor uw auto en uiteindelijk voor uw portemonnee.

Met name een kapotte turbo of defecte verstuivers zullen, mits niet aangepakt, voor onherstelbare schade aan uw motor zorgen. Ook met een kapotte luchtmassameter zult u na verloop van tijd met een kapotte motor zitten.

Daarom heeft u twee opties: repareren of de auto verkopen zoals hij nu is. Wat is de beste keuze? Daarbij spelen twee factoren een rol: de kosten van de reparatie en het bedrag dat de auto opbrengt wanneer u deze verkoopt.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Laten we dus kijken wat de kosten van de reparaties van de verschillende onderdelen die defect kunnen zijn ook al weer waren. De kosten variëren per model en zijn verder afhankelijk van waar u de reparatie laat uitvoeren. Een merkdealer zal duurder zijn dan een algemene garage.

Kosten voor reparaties bij zwarte rook uit auto

Defect Prijs onderdeel Werkloon Totaal kosten
Luchtfilter verstopt € 40 – 50,- € 15 – 30,- € 65 – 80,-
Verstuivers defect € 800 – 1200,- € 400 – 600,- € 1200 – 1800,-
EGR-klep € 300 – 500,- € 350 – 600,- € 650 – 1100,-
Vuile motor € 0 – 200,- € 200 – 400,- € 400 – 600,-
Turbo kapot € 400 – 1500,- € 450 – 700,- € 950 – 2200,-

Auto met zwarte rook uit de uitlaat verkopen?

Gratis Taxatie

Nu we alle kosten netjes op een rijtje hebben mist er nog slechts één factor: de waarde van uw auto. Deze kunt u altijd helemaal gratis en vrijblijvend bij ons opvragen, want wij zijn een auto opkoper voor export. Vul hiervoor simpelweg het taxatieformulier in. Binnen enkele uren weet u dan de waarde. Als u hem bij ons verkoopt krijgt u bovendien 100% van deze waarde uitgekeerd.

Vervolgens vraagt u zich af wat voordeliger is. Laat ik de auto repareren of ontvang ik direct geld en koop ik een nieuwe? Hierbij is het slim om na te gaan wat de auto waard zou zijn na de reparatie en daar dan de kosten voor reparatie van af te trekken. Is dat meer of minder dan de waarde die wij er aan geven? Is het meer, dan kunt u beter repareren. Is het minder, dan kunt u beter verkopen bij kapotte auto opkopers, zoals wij.

Els – Londerzeel Zeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug