Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Auto roest – Verwijderen, kosten & advies

Auto roest

Tenzij u gezegend bent met een auto met een chassis uit koolstof, krijgt uw auto er vroeg of laat mee te maken: roest. Een auto met roest is helaas geen fraai gezicht. Bovendien verwijdert de roest zich niet vanzelf, in tegendeel. Wanneer u roest aan de auto niet tijdig herstelt, zal het probleem verergeren, totdat uw roestbak rijp is voor de sloop.

Heeft een auto met een roestprobleem? Dan zijn er twee opties. U kunt uw wagen (vanaf bouwjaar 2009) verkopen bij ons. In dat geval krijgt u direct een eerlijke prijs en lossen wij het probleem voor u op. Optie twee is het zo snel mogelijk (laten) verwijderen van de roest. In dit artikel leggen we u uit hoe dit in zijn werk gaat, welke kosten u mag verwachten en hoe u eventueel ook zelf uw wagen van roestplekken kan ontdoen. We beginnen echter bij het begin: het ontstaan van roest.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Hoe ontstaat roest bij een auto?

Hoe ontstaat roest bij een auto

Roest ontstaat door de chemische reactie van ijzer met water en zuurstof. Dit noemen we ook wel corrosie. Bij de meeste auto’s zijn het koetswerk en een groot aantal onderdelen gemaakt van staal. Omdat staal voor een groot deel uit ijzer bestaat, kan dit dus roesten. Roest ontstaat gelukkig niet zomaar, omdat het staal zorgvuldig is weggestopt onder een beschermende laag autolak, rubbers en andere afdichtingen. Bovendien is het koetswerk van moderne auto’s verzinkt, waardoor deze minder snel roesten.

Onder invloed van weer en wind zal er vroeg of laat echter slijtage optreden aan afdichtingen en kan toch vocht het staal bereiken, met roestvorming tot gevolg. Roestplekken zien we dan ook vaak (als we goed kijken) op de ‘zwakke’ plekken: bij de raamrubbers, onder aan de auto, bij de antenne, en in of rondom de wielkasten.

Ook relatief nieuwe auto’s kunnen last krijgen van roest. Dit gebeurt dan meestal door een aantasting van de autolak. Diepe krassen in de beschermende laklaag kunnen ervoor zorgen dat de carrosserie bloot komt te liggen. Als u dit niet tijdig laat repareren is de kans groot dat een corrosieplekje ontstaat. Hetzelfde geldt bij deuken die diep genoeg zijn om de lak te laten scheuren: dat zijn ware autokillers.

Roest voorkomen is beter dan herstellen

Auto roest voorkomen

Zoals bij alles wat u liever niet heeft dan wel, kunt u beter voorkomen dat uw wagen ten prooi valt aan corrosie. Goed onderhoud speelt daarbij een sleutelrol. Bedenk dat kleine beschadigingen aan de lak of de afdichtingen al snel kunnen leiden tot grotere roestproblemen. Laat uw auto daarom regelmatig nakijken en gun hem regelmatig een grote beurt. Dat kost misschien wat, maar geloof ons: het is het waard. Was de auto ook regelmatig, zodat vuil de lak en afdichtingen niet gaat aantasten.

Natuurlijk kunt u ook zelf problemen herkennen en (laten) oplossen. Laat deuken en diepe krassen sowieso niet zitten, maar laat dit zo snel mogelijk repareren. Sommige krassen zijn niet altijd direct zichtbaar. Was daarom uw auto regelmatig en inspecteer hierbij zorgvuldig de lak, vooral aan de voorkant van de auto, bij de bumpers, en bij de wielkasten. Door steenslag kunnen hier kleine putjes ontstaan die u moeilijk ziet, maar wel grote roestproblemen kunnen veroorzaken.

Houd er verder rekening mee dat uw auto niet gesteld is op zout. Woont u in de buurt van de kust? Was uw auto dan extra vaak, vooral als de wind een tijdje hard uit het westen waait. De zilte lucht zorgt er namelijk voor dat lak en dichtingen sneller kapot gaan. Door regelmatig te wassen gaat u dit tegen. Hetzelfde geldt voor rijden in de winter en in het bijzonder bij weeralarmen voor gladheid. Rijdt u over wegen die zijn gestrooid? Was ook dan uw auto, en met name de onderkant, extra vaak, zodat het zout geen kans krijgt uw auto te beschadigen.

Blijven rijden met een auto met roest, kan dat?

Auto met roest

Het is sowieso niet slim om in een auto met roest te blijven rijden, vooral wanneer het zichtbaar is. Het ziet er niet alleen lelijk uit, maar zal ook niet vanzelf stoppen. Het ijzer ligt dan immers bloot, waardoor het niet beschermd is tegen oxidatie. Daardoor gaat het doorroesten, tot uw auto uit elkaar valt van ellende.

Maar mag je wettelijk gezien blijven rijden met een roestende wagen? Dat ligt eraan. Roest kan een reden zijn om de auto af te keuren bij de periodieke keuring (APK). Dit is het geval wanneer de roest de veiligheid in het geding brengt, dus wanneer het te veel op belangrijke of dragende onderdelen zit.

Denk aan de ophanging, bij dorpels, bij het stuursysteem en kokerbalken. Ook roest bij scharnierpunten is vaak een reden voor afkeuring. Een klein roestplekje bij de antenne of bij een krasje op het portier is daarentegen vaak geen reden om de auto af te keuren.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Roest verwijderen auto

Blijven rijden met roest is dus geen optie. Daarom moeten de roestplekken van de auto verwijderd worden. Dit laat u het best doen door een professional. Op die manier weet u zeker dat het goed gebeurt en dat de roest ook wegblijft. Ook voor uw eigen veiligheid is dit van belang, met name wanneer dragende delen zijn aangetast. Een zwakke carrosserie is erg gevaarlijk en zoals gezegd een reden om de auto af te keuren.

Roest laten herstellen

Bij het laten herstellen van roestschade op uw auto komt het een en ander kijken. In de eerste plaats moet natuurlijk de roest worden verwijderd en de lak weer worden gerepareerd. Wanneer het om kleine plekjes gaat, kan dit voldoende zijn. In sommige gevallen zal het echter ook nodig zijn het plaatwerk te verstevigen met laswerk of een onderdeel te vervangen.

Roest verwijderen van de auto

Het eerste wat er moet gebeuren bij roestschade is het verwijderen van de roest. Een professionele roestbehandeling wordt uitgevoerd met speciaal antiroestmiddel en een schuurmachine, staalborstel of zelfs slijptol, afhankelijk van de grootte van de plek. Op deze manier wordt al het gecorrodeerde ijzer weggehaald, totdat er enkel goed ijzer overblijft.

Als de corrosie is weggewerkt, moet het onderdeel weer netjes lucht- en waterdicht worden afgewerkt, zodat het niet weer gaat roesten. Op niet-zichtbare plekken zonder autolak wordt dit gedaan met een speciale coating, die het ijzer mooi afsluit. Bevindt de roest zich op een zichtbare plek, zoals een portier of de motorkap? Dan zal de lak ook weer hersteld moeten worden, wat helaas een dure grap is. De lak bestaat uit drie lagen: grondverf (primer), kleurlak en blanke lak. Deze moeten stap voor stap worden aangebracht, waarna een polijstbeurt zorgt voor de finishing touch.

Plaatwerk verstevigen

Tegenwoordig vormt de carrosserie van auto’s ook het chassis. Dit noemen we ook wel de zelfdragende carrosserie. Dat wil zeggen dat heel het koetswerk een rol speelt bij de stevigheid van de auto. Een gevorderde roestplek in bijvoorbeeld een dorpel zorgt er dan helaas ook voor dat de stevigheid en veiligheid van de hele auto is aangetast. Daarom moet het plaatwerk verstevigd worden, voordat het weer in lak kan worden gezet. Dit wordt gedaan door de zwakke plekken te lassen, zodat deze weer sterk worden en u weer veilig de weg op kunt.

Vervangen onderdeel

Soms zal de garagist of het herstelbedrijf ervoor kiezen een onderdeel geheel te vervangen in plaats van het te ontdoen van roest. De reden hiervoor is simpel: het is goedkoper. Vaak is het voordeliger om een stuk plaatwerk, een deur of een motorkap in zijn geheel te vervangen dan de roest weg te werken, opnieuw te plamuren, lak aanbrengen en weer polijsten. Als u geluk heeft ligt er nog ergens een onderdeel in dezelfde kleur als uw wagen. In dat geval kunnen de kosten reuze meevallen!

Zelf roest repareren

Houdt u van klussen, heeft u een auto die reeds aan het einde van zijn latijn is en bevindt de roest zich niet op een dragend deel? Dan kunt u ook wel zelf de roestschade repareren. Hiervoor heeft u een aantal dingen nodig: schuurmachine, een staalborstel, wasbenzine, ontroester (of ontroestingsmiddel, te koop bij de bouwmarkt), primer en eventueel autolak. Werk daarna stap voor stap uw plaatwerk roestvrij:

 • Werk de meeste roest weg met de schuurmachine en uw staalborstel, totdat er enkel glad metaal met wat zichtbare corrosieplekken overblijft.
 • Ontvet het oppervlak goed met wasbenzine.
 • Breng vervolgens het ontroestingsmiddel aan. Afhankelijk van het merk dat u gebruikt zal dit ongeveer een dag moeten inwerken.
 • Na een dag zal de roest zijn verdwenen. Nu kunt u de plek weer netjes gladschuren.
 • Breng de primer aan en werk eventueel af met autolak naar keuze.

Auto roest verwijderen kosten

Auto roest verwijderen

De kosten voor het verwijderen van roest zijn uiteraard afhankelijk van hoe ernstig uw roestprobleem is. Het wegwerken van een klein plekje aan de wielbehuizing is een stuk goedkoper dan het opnieuw laten spuiten van een motorkap of het vervangen van een stuk plaatwerk.

Houd er daarnaast rekening mee dat het uitmaakt waar u de reparatie laat uitvoeren. Zelf doen is altijd het goedkoopst, maar bedenk dat goedkoop hier vaak duurkoop betekent en u dan net zo goed een enkeltje schroothoop voor uw roestbak kunt bestellen.

Verder zal een merkdealer bijna altijd duurder zijn dan een algemene garantie. Ook zal een auto met speciale lak duurder zijn om te laten spuiten dan een met standaardlak. Zie voor een overzicht van de kosten die u mag verwachten ook onderstaande tabel.

Roestreparatie Gemiddelde kosten
Zelf roest verwijderen met roestomvormer € 30 – 80
Diepe kras laten repareren met spotrepair € 70 – 200
Kleine roestreparatie zonder spuiten € 150 – 250
Roestreparatie met opnieuw spuiten € 350 – 700
Roestherstel met lassen € 1100 – 1500
Roestherstel met lassen en spuiten € 1300 – 1950
Plaatwerk of onderdeel vervangen € 600 – 2500

Een alternatief voor dure reparaties

Bied uw auto gratis aan!

Een laten verwijderen van roest aan uw auto is een dure grap. En vaak komen deze problemen niet alleen. Een auto met roestschade is vaak al wat jaren oud, waardoor deze problemen regelmatig gepaard gaan met andere vormen van technische schade, zoals motorproblemen, een versleten koppeling, lekke koppakking of kleppen die vast komen te zitten. Dit zijn stuk voor stuk dure reparaties. Hier moet u echt voor uitkijken, want voor u het weet verandert uw auto in een bodemloze put, waar u jaarlijks duizenden euro’s aan kwijt bent.

Wij bieden u daarom een alternatief voor het blijven repareren: uw schadeauto verkopen. U kunt gewoon uw roestende auto, eventueel met andere problemen of zelfs zonder keuring aan ons verkopen.

Omdat wij samenwerken met Oost-Europese partners, die veel goedkoper auto’s kunnen herstellen, bieden wij ook zeer goede prijzen voor auto’s met schade en mankementen. Wilt u direct een eerlijk bod ontvangen? Laat uw auto dan gratis taxeren. U krijgt dan binnen een uur een bod. Bij akkoord is uw auto direct verkocht en nemen wij de kosten voor het verwijderen van uw auto roest voor ons rekening.

 • Harm-BredaHarm-Breda
  Duidelijke afspraken kunnen maken, en ze zijn allemaal nagekomen. Ook het contact verliep snel en zeer correct. Na overeenstemming over de prijs kreeg ik snel geld gestort, en mijn auto is binnen de afgesproken tijd opgehaald.
 • Pieter — BruggePieter — Brugge
  Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
  Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
 • Roy – LimburgRoy – Limburg
  Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
 • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
  Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug