Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

EPC lampje van auto brandt – Wat nu?

EPC lampje

Op het dashboard van Volkswagens en auto’s van merken die vallen onder de VW-groep (Audi, Skoda en Seat) is het EPC lampje te vinden. Dit EPC lampje brandt normaal gezien niet, behalve als er iets aan de hand is.

Het is namelijk een waarschuwingslampje, om aan te geven dat er een technisch probleem is met de wagen. Wanneer u de letters EPC dus ziet oplichten op uw dashboard, is het tijd om in actie te komen.

In dit artikel leggen we u uit wat het brandende lampje precies betekent, op welke defecten het kan duiden, hoe u erachter komt wat er precies met uw auto aan de hand is en welke reparatiekosten u kunt verwachten. Daarnaast geven we belangrijke tips en bieden we u een interessant alternatief voor dure reparaties: het verkopen van de auto voor export.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Wat betekent het EPC lampje?

EPC staat voor Electronic Power Control. Oftewel: als het EPC lampje oplicht is er iets mis met het Electronic Power Control systeem. Dit systeem is een geautomatiseerd ontstekings- en motormanagementsysteem. Het is dus als het ware een computer en speelt een belangrijke rol bij de goede werking van onder meer het gaspedaal, het ontstekingsmechanisme, cruise control, traction control en ESP.

Het EPC lichtje gaat branden wanneer deze computer ergens in het system een probleem ontdekt. Het kan gaan om een groot aantal problemen, en dat maakt het lastig om snel even de oorzaak te achterhalen. Er kan een probleem zijn met de ontsteking, met het gaspedaal, met aandrijvingslijn zelf, met de cruise control of met de ESP. Ook kan het lampje simpelweg betekenen dat er een sensor kapot is, dat de accu leeg is of dat er een storing zit in het systeem.

Kan het EPC waarschuwingslampje geen vermogen veroorzaken?

EPC lampje moderne auto

Moderne auto’s zijn naast een flink aantal waarschuwingslampjes ook vaak uitgerust met systemen die ervoor zorgen dat de auto zichzelf kan beschermen. Eén van die systemen is het zogenaamde noodloopsysteem. Dit wordt standaard geactiveerd wanneer de computer ergens een probleem ontdekt wat risico’s voor de motor en andere kritieke onderdelen met zich meebrengt. Het zorgt ervoor dat uw motorvermogen drastisch afneemt, waardoor u niet meer volgas kunt rijden. Op die manier kunt u geen onherstelbare schade veroorzaken aan de motor, maar nog wel naar de garage rijden.

Het gebeurt regelmatig dat een auto in noodloop gaat en tegelijkertijd het EPC lampje gaat branden. In deze gevallen zal ook het motorstoringslampje branden. Dit kan gebeuren als bijvoorbeeld het gasklephuis defect is gegaan. Het motormanagement zal dan dit probleem detecteren en u erop attent maken met het EPC en motorstoringslampje. Omdat doorrijden met dit defect grote problemen kan opleveren, zal de motor ook in noodloop gaan.

Kan ik doorrijden met een brandend EPC lampje?

Het is nooit slim om door te blijven rijden met een EPC lampje dat brandt. Hoewel het lampje kan duiden op een relatief onschuldig probleem als een storing of een kapotte sensor, kan het ook wijzen op een serieus probleem dat serieuze schade kan veroorzaken aan de motor en andere kritieke onderdelen. In veel gevallen, wanneer ook het motorstoringslampje brandt en de auto in noodloop gaat, kunt u sowieso niet meer fatsoenlijk met de auto over de snelweg. Dit kan tot onveilige situaties leiden. We raden u dan ook aan om zo snel mogelijk naar de garage te gaan als u dit probleem heeft.

Ook wanneer is gebleken dat het om een onschuldig probleem gaat, is het slim dit zo snel mogelijk te laten repareren. Er is immers maar één EPC lampje, en in het geval er dan wel een serieus probleem is, zult u dit niet merken omdat het lampje al brandde.

Hoe het EPC lampje resetten?

Bent u erachter dat het EPC lampje brandt vanwege een storing of een ander onschuldig probleem? En is dit probleem al verholpen of heeft de garage aangegeven dat dit niet nodig is? Dan is het aan te raden om het lampje te resetten, zodat het uit gaat en u erop kunt vertrouwen dat het u erop attent maakt als er eens een echt probleem is met de EPC.

De procedure voor het resetten van het EPC lichtje verschilt per model en vaak ook per generatie. Idealiter laat u uw professionele monteur ook het lampje resetten tijdens de reparatie. Is dit niet goed gegaan of heeft u zelf de auto gerepareerd? Kijk dan in de handleiding van uw auto hoe u het lampje kunt resetten. Geen handleiding bij de hand? Probeer dan het volgende: start de auto zoals u hem normaal ook start. Laat tien seconden draaien en zet hem vervolgens weer af. Start de auto vervolgens weer en houd hierbij het gaspedaal helemaal ingedrukt. In sommige gevallen zal hierdoor het lampje doven.

Oorzaken EPC lampje aan

Zoals gezegd kan het branden van het EPC lampje duiden op een groot aantal verschillende problemen. De oorzaak is meestal een defect of storing in één van de volgende onderdelen:

 • Probleem met traction control of ESP
 • Cruise control storing
 • Gaspedaal defect
 • Een defecte sensor (luchtmassa sensor, krukaspositiesensor, ABS sensor, enzovoorts)
 • Storing in EPC systeem
 • Defect of vervuild gasklephuis
 • EGR klep problemen
 • Problemen met de timing
 • Kapotte distributieketting of distributieriem
 • Schade aan brandstofpomp

Wat te doen als het EPC lampje aan is?

Zoals we al aangaven is het verstandig om zo snel mogelijk naar de garage of uw dealer te rijden met uw auto als het lampje brandt. De automonteur zal dan met speciale apparatuur de computer uitlezen. Aan de hand van foutcodes die de computer geeft kan zo heel precies worden achterhaald wat het probleem precies is.

In de meeste gevallen zal het gaan om een relatief klein defect. De monteur kan dan direct een sensor vervangen, zodat u weer direct de weg op kunt. In sommige gevallen kan de reparatie echter flink in de papieren lopen (zie de volgende paragraaf). Met name wanneer uw auto al wat ouder is en u regelmatig problemen heeft, kan het daarom slim zijn niet automatisch te laten repareren, maar ook te overwegen de auto met defect te verkopen.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

EPC lampje Volkswagen brandt – Reparatiekosten

De gemiddelde kosten voor het repareren van een defect bij een brandend EPC lampje bedragen ongeveer 200 tot 300 euro. Houd er wel rekening mee dat de kosten ook flink kunnen oplopen, bijvoorbeeld als u te maken heeft met een defecte distributieketting of een kapotte brandstofpomp. De kosten voor het vervangen van een hogedrukpomp bij een VW Golf bijvoorbeeld kunnen makkelijk oplopen tot 3000 tot 4000 euro. Het vervangen van de distributieketting bij een Golf gebeurt in de regel ook niet voor minder dan 1000 euro.

Houd er verder rekening mee dat reparatiekosten zullen verschillen per model, bouwjaar en uitvoering. Ook bent u vaak goedkoper uit als u de reparatie laat uitvoeren bij een algemene garage in plaats van de gespecialiseerde VAG-dealer. Zie onderstaande tabel voor een overzicht van veelvoorkomende kosten bij EPC storingen.

Reparatie Gemiddelde reparatiekosten
Luchtmassameter vervangen €200 – 300
krukaspositiesensor vervangen €70 – 200
ABS sensor vervangen €80 – 250
Nieuw gaspedaal plaatsen €140 – 310
Schoonmaken gasklephuis €200 – 350
Vervangen gasklephuis €600 – 1300
Nieuwe brandstofpomp €400 – 4500
EGR klep vervangen €700 – 1500
Distributieketting vervangen €800 – 1000
Distributieriem vervangen €450 – 700
Motor vervangen €5000 – 6000

Een alternatief voor dure reparaties

Storing in het EPC systeem Volkswagen

In de meeste gevallen betekent een storing in het EPC systeem niet dat uw auto een dure reparatie nodig heeft. Toch kan het gebeuren dat wat op het eerste oog een onschuldig probleem lijkt, flinke kosten met zich brengt. Als het de distributieketting, de EGR-klep, de brandstofpomp of het gasklephuis is, kunt u zeker 1000 euro aan kosten verwachten.

Met name wanneer de auto dan al wat ouder is en vaker defecten begint te vertonen, is het de vraag of de auto het waard is te blijven repareren. Er is namelijk een alternatief voor blijven repareren, want wij kopen kapotte auto’s.

Bij ons verkoopt u de auto voor export, waarbij wij uw al het werk uit handen nemen. Het transport, de vrijwaring bij de RDW en het vinden van een geschikte nieuwe eigenaar doen wij allemaal voor u. Tegelijkertijd profiteert u van reparatiekosten in Oost-Europa die vele malen lager liggen dan hier. Daardoor bespaart u netto flink op de reparatiekosten hier en heeft u direct een mooi bedrag om te gebruiken voor het kopen van een nieuwe (tweedehands) auto.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

 • Tom – LeuvenTom – Leuven
  Ik was wat sceptisch over het verkopen van mijn auto online, maar het hele proces…
 • Sofie uit BruggeSofie uit Brugge
  Mijn auto had een kapotte motor, en ik dacht dat niemand hem zou willen. Maar…
 • Jan – Noord HollandJan – Noord Holland
  Ook wij hebben prima ervaringen met inkoopautos.com. Na telefonisch contact kwamen ze binnen 2 uur…
 • Marc Geerts – kapelle op den bosMarc Geerts – kapelle op den bos
  Verkoop wagen met schade werd op een correcte afgehandeld. Afspraken en tijdstip van afhaling zijn…
 • A.J.Wisgerhof-SchipluidenA.J.Wisgerhof-Schipluiden
  Ik kan niet anders dan bovenstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service. Binnen een halfuur…
 • M. Jansen – DrunenM. Jansen – Drunen
  Ik ben zeer te spreken over de vriendelijke en correcte afhandeling met u. U heeft…

Gratis vrijblijvende taxatie van uw auto

Gratis Taxatie

Wij hebben altijd interesse in uw auto, zolang deze een bouwjaar heeft van na 2009 en niet volledig total loss is.

Ook wanneer het EPC lampje brandt hebben wij interesse, ongeacht wat hiervan de oorzaak is (al appreciëren wij het als u de oorzaak kent en deze ook aangeeft).

Bent u benieuwd wat wij voor uw auto kunnen bieden?

Meld hem dan nu gratis aan voor een vrijblijvende taxatie en dan weet u het direct! Op die manier kunt u een weloverwogen keuze maken tussen verkopen en nog laten repareren.

Icham – Sint-Joris-Winge Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug