TSI motor problemen en oplossing
De TSI motoren van Volkswagen zijn een knap stukje techniek. Te knap misschien wel, want TSI motor problemen zijn meer regel dan uitzondering, vooral bij blokken van voor 2014. De TSI motoren van na dat jaar staan bekend als redelijk betrouwbaar en bij de blokken van na 2016 zijn eigenlijk geen structurele problemen meer bekend. Vandaag gaan we bij Inkoopautos.com in op de meestvoorkomende defecten die we tegenkomen bij deze benzinemotoren.
Maar uiteraard niet voordat we hebben gekeken naar de techniek achter TSI, hoe deze zou moeten functioneren en waarom deze problematische motoren eigenlijk gebruikt worden. Ook laten we zien welke auto’s uitgerust zijn met een TSI en wat u kunt doen wanneer u in het bezit bent van een TSI-auto met een defecte motor.
Wat is een TSI motor?
TSI staat voor Twincharged Stratified Injection. Dit is de nieuwste benzinevariant van de welbekende VW diesel TDI-motoren. Een TSI is een variant op de FSI (ofwel Fuel Stratified Injection). Om dus te begrijpen wat een TSI-motor is, moeten we kijken naar de werking van een FSI-motor.
Bij het FSI-blok wordt de brandstof direct onder hoge druk in de cilinder ingespoten, in plaats van indirect in de aanzuigcollector. Hierdoor ontstaat er een ‘gelaagd’ (of in het engels: ‘stratified’) benzine-luchtmengsel. Direct rondom de bougie is er een laag van relatief veel benzine en weinig zuurstof, terwijl daaromheen juist veel zuurstof en weinig benzine is. Wanneer dan de bougie vuurt, ontbrandt eerst de eerste laag, die op zijn beurt de tweede laag aansteekt, waarna de hele motor begint te draaien en alles weer van voor af aan begint.
De T van TSI staat voor ‘twincharged’ ofwel dubbel geladen. Waarmee? Met een turbo én een mechanische compressor! Door de turbo wordt extra lucht aangezogen, waarna de compressor het brandstofmengsel samenperst. Zo krijg je dus een droom van een verbranding. Laten we eens kijken welke voordelen dit heeft en waarom de motor diverse jaren is verkozen tot ‘engine of the year’.
Wat zijn de voordelen van TSI?
Samen met het laagjessysteem kent dit turbo-compressor-principe enkele grote voordelen. De brandstofverbranding is namelijk een stuk effectiever dan bij de klassieke benzinemotor. Daardoor is de motor compacter, lichter en heeft deze een hoger rendement.
Vooral dat hogere rendement is erg fijn. Aan de ene kant is de motor hierdoor zuiniger en dus schoner. Aan de andere kant krijgt u hierdoor meer vermogen, wat leidt tot hogere topsnelheden en een snellere acceleratie. We kunnen een 1.4 TSI qua verbruik daardoor vergelijken met een ouderwetse 1.4, terwijl de prestaties overeenkomen met die van een 1.6 of soms zelfs van een 1.8 liter motor!
Welke modellen auto’s hebben een TSI motor?
De TSI werd ontwikkeld door de Volkswagen Groep en is dan ook te vinden in auto’s van de merken die onder dit concern vallen: Volkswagen, Audi, Seat en Skoda. Hoewel het in principe dezelfde motoren zijn, worden ze bij Audi TFSI genoemd. De volgende modellen zijn vaak verkocht met een dergelijk blok:
Volkswagen | Audi | Skoda | Seat |
---|---|---|---|
Polo | A3 | Octavia | Ibiza |
Golf | A4 | Yeti | Leon |
Beetle | A5 | Fabia | Altea |
Caddy | A6 | Rapid | Toledo |
Touran | TTS | Superb | Cordoba |
Tiguan | Q3 | ||
Jetta | TT | ||
Passat |
Wilt u direct een Volkswagen, Audi, Seat of Skoda verkopen? Vul dan het formulier onder aan deze pagina in voor gratis taxatie!
De meestvoorkomende TSI motor problemen
Tegenover de voordelen van TSI staat zoals bekend een groot nadeel: de motor kent vele problemen. Het blok is veel complexer dan andere motorblokken, waardoor er veel meer kapot kan gaan. Hieronder hebben wij de veelvoorkomende problemen met de afzonderlijke types TSI motorblokken voor u op een rijtje gezet. Deze problemen hebben voornamelijk betrekking op de blokken die tot 2014 gefabriceerd zijn. De latere blokken lijken vooralsnog minder problemen te kennen, mede omdat Volkswagen de distributieketting bij de 1.0, 1.2, 1.4 en 1,5 motoren heeft vervangen door een betrouwbare distributieriem.
1.0 TSI problemen
De kleinste TSI-variant heeft op de kop af een inhoud van één liter en kent ook de kleinste problemen van de hele serie. Wat we, net als bij de grotere motoren, wel vaak zien is een snel vuil wordende inlaat. Dit noemen we koolafzetting en is het gevolg van het directe inspuitsysteem. Het vuil verstoort de optimale lucht-brandstofverhouding.
Problemen ontstaan over het algemeen na zo’n 50.000 kilometer en zijn te herkennen aan de volgende symptomen:
- Minder motorvermogen
- Meer benzineverbruik
- Schokken en onregelmatig lopen, met name stationair
- Brandend motorstoringslampje
1.2 TSI problemen
De 1.2 motor, net als de 1.4, kent grote problemen met de distributieketting. Zo’n ketting zou een heel autoleven mee moeten gaan, maar deze kettingen halen zelden de 100.000 km. Dit is voor bezitters van auto’s met deze motoren niet zo fijn, want distributiekettingen zijn een stuk duurder dan distributieriemen. Daarom heeft Volkswagen zijn motoren vanaf 2014 ook weer gewoon uitgerust met distributieriemen.
Het TSI distributiekettingprobleem
Het probleem zit in veel gevallen in de distributiekettingspanner. Daardoor rekt de ketting tijdens het draaien uit en komt deze nog losser te zitten waardoor de spanner het helemaal niet meer aankan. Het gevolg is dat de ketting gaat overslaan (hij mist soms tandwielen).
Hierdoor ontstaan weer andere problemen. Zo kan het motormanagementsysteem besluiten het vermogen te begrenzen, met mindere prestaties tot gevolg. Daarnaast slijt een uitgerekte ketting veel te snel. Deze slijtage zal uw motor op den duur fataal worden, want op den duur knapt de ketting en slaat deze het hele blok aan diggelen. U zult zeker de eerste niet zijn die hierdoor een nieuw blok nodig heeft.
Als u er snel bij bent kan de schade meevallen. Let daarom op de volgende signalen:
- U hoort een ratelend geluid, vooral als de motor koud is
- Er zijn timing problemen
- Uw motor houdt soms in
- Het motorstoringslampje brandt
Overige problemen met het 1.2 blok
Andere problemen die we bij het 1.2 blok vaak zien zijn een extreem hoog olieverbruik, omdat de zuigers het begeven. Daarnaast kent ook de 1.2 het probleem met de koolafzetting en vuile inlaatkanalen en zien we dat de hydrostoters snel kapot gaan.
1.4 TSI problemen
De 1.4 TSI zou één van de meest populaire benzinemotoren aller tijden moeten worden. Dit was hij ook, met meerdere malen winst in de verkiezing van ‘Motor van het jaar’ (in de 1.0 – 1.4 klasse). Totdat bleek dat de auto’s na wat kilometers in de echte wereld toch behoorlijk wat motorproblemen begonnen te vertonen.
De 1.4 kent dezelfde problemen met de distributieketting als de 1.2: de spanner werkt slecht en de ketting rekt op. Zie voor meer informatie hierover hierboven. Daarnaast zien we ook weer veel te veel koolafzetting, waardoor de motor om de 20.000 kilometer schoongemaakt dient te worden.
Ook gaat de 1.4 op den duur grote hoeveelheden olie verbruiken. Waarschijnlijk is dit het gevolg van scheurtjes in de middelste zuigers, maar ook vervuilde olieschraapveren (die te dun zijn) kunnen na zo’n 100.000 km al problemen geven. Problemen aan de compressor willen we ook nog wel eens tegenkomen.
1.5 TSI problemen
De 1.5 is het nieuwste op motorgebied bij Volkswagen en geldt als de vervanger van de problematische 1.4 motor. Hoewel de 1.5 TSI stukken betrouwbaarder is dan zijn voorganger, is er wel één probleem. Bij de start kunnen auto’s met dit type motor zich soms gedragen als kangoeroes: ze beginnen wild te schudden en te springen. Anders dan dat zijn er weinig problemen bekend met de deze jonge motor.
Problemen 1.8 TSI motoren
De 1.8 TSI is een sterke en benzinezuinige motor. Helaas is hij niet zo oliezuinig: hij slurpt werkelijk olie. Dit heeft te maken met defecten aan de zuiger, olieschraapveren, en los zittende ringen. Dit is een zeer technisch verhaal, maar het komt erop neer dat het niet zo eenvoudig is deze defecten te verhelpen. Daardoor verbruikt hij tot op de dag van vandaag veel olie.
Daarnaast zien we bij de 1.8 de bekende problemen met de distributieketting, vaak defecten aan de pomp en thermostaatmontage, de oliepomp en de balansassen. Ook te hoge koolafzetting komt voor bij dit 1.8 liter blok.
2.0 TSI 211 PS problemen
De grootste motor van de familie is ook relatief betrouwbaar. Eigenlijk kent de 2.0 niet zoveel problemen, behalve dan het hoge olieverbruik, kapotte zuigers en een zwakke distributieketting. De 2.0 TSI wordt vaak geleverd met een DSG- bak, waar dan weer wat vaker problemen mee zijn.
Wat te doen met een kapotte TSI motor?
Wie een auto heeft zit nooit te wachten op defecten, en al helemaal niet op motorschade. Helaas zijn reparaties aan de motor vaak dure grappen, des te meer omdat dit vaak slepende problemen zijn. Zo kunt u de zuigers laten vervangen om het motorolieverbruik terug te dringen, maar als daarna ergens anders iets scheurt en vervolgens ook de ketting oprekt kunt u weer opnieuw beginnen met alle reparaties. Daarom wordt in deze gevallen meestal de hele motor gereviseerd.
Het is daarom vaak een stuk voordeliger een auto met een kapotte TSI motor te verkopen. U krijgt dan direct geld voor uw kapotte auto en van dat geld koopt u een echt zuinige auto met een schone en betrouwbare motor.
Om te zien dat het verkopen van een auto met defecte TSI veel voordeliger is dan het laten repareren, moeten we kijken naar de kosten van de reparatie en de waarde van zo’n auto als u deze compleet met defect aan ons zou verkopen.
Taxeer nu gratis mijn auto met kapotte TSI motor
Auto met defecte TSI laten repareren – Kosten
In onderstaande tabel hebben we enkele veelvoorkomende reparaties aan TSI motoren op een rijtje gezet, samen de kosten. Houd er rekening mee dat reparaties bij merkdealers vaak nog duurder zijn en dan dezelfde reparaties aan grotere motoren ook meer kosten. Indien een motor total loss is, wordt er soms een tweedehands motor ingebouwd.
Soort TSI-reparatie | Reparatiekosten |
---|---|
Vervangen distributieriem 1.0 | € 700 – 800 ,- |
Vervangen distributieketting 1.2 | € 800 – 900 ,- |
Vervangen distributieketting 1.4 en 1.8 en 2.0 | € 900 – 1100 ,- |
Revisie 1.0 en 1.2 | € 1600 – 2000 ,- |
Revisie 1.4 | € 1800 – 3000 ,- |
Revisie 1.8 en 2.0 | € 2000 – 3200,- |
Inbouwen nieuwe TSI 1.0 & 1.2 | € 7000 – 8000 ,- |
Inbouwen nieuwe TSI 1.4 | € 7000 – 9000 ,- |
Inbouwen nieuwe TSI 1.8 & 2,.0 | > € 10.000,- |
Auto met kapotte TSI verkopen – Waarde
Wat zeggen deze reparatiekosten ons over de waarde van een auto met een kapotte TSI motor? In ieder geval niet veel positiefs. En vaak in de meest letterlijke zin van het woord. Niet zelden kost een reparatie meer dan de dagwaarde van de auto, waardoor de auto dus een negatieve dagwaarde krijgt en total loss wordt verklaard.
Niet bij inkoopautos.com gelukkig. Dankzij een unieke samenwerking met enkele Oost-Europese opkopers, zijn wij in staat ook voor auto’s met defecte TSI-motoren hoge bedragen te bieden. In Oost-Europa kan men zo’n reparatie namelijk veel goedkoper uitvoeren dan hier. Deze lagere prijs berekenen we aan u door, waardoor u dus veel meer geld voor uw defecte wagen krijgt!
Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan
Verkopen is voordeliger dan later repareren
Laten we kijken naar een voorbeeld. Stel u heeft een Volkswagen Golf uit 2011 met een 1.4 TSI blok onder de motorkap. Zo’n wagen heeft een dagwaarde van ongeveer € 9.000,-. U heeft echter net iets te lang doorgereden met een tikkende distributieketting, de motor verbruikt erg veel olie en de inlaat dient grondig schoongemaakt te worden. Kortom: tijd voor revisie. Kosten: zo’n € 3.000.-.
Wij kunnen voor deze auto in deze staat echter ruim € 7.000.- bieden. Dus wat doet u dan? Laat u de auto repareren, voor 3000 euro? Of verkoopt u uw auto bij ons voor 7000 en koopt u een nieuwe voor 9000, waardoor u per saldo dus maar 2000 kwijt bent? De Volkswagen verkopen toch?
U ziet: een auto verkopen met een kapotte motor is vaak stukken voordeliger dan repareren. Bovendien bent u dan van alle problemen af, als u tenminste een goede nieuwe auto koopt!
Direct een auto met kapotte motor verkopen
Binnen enkele uren ontvangt u van ons het taxatierapport en kunt u zelf beslissen wat u hiermee doet. Gaat u akkoord, dan is de auto direct verkocht en zorgen wij dat u direct het geld krijgt. Ook halen we binnen een dag de auto gratis bij u op, als u dat wilt.
Heeft u nog vragen over TSI motor problemen of wilt u meer weten over onze auto inkoop diensten? Neem dan contact op via info@inkoopautos.com of bel ons vanuit Nederland op +31 (0) 631-993-048 of vanuit België op +32 (0) 497-852-557. We hopen snel iets van u te horen!
-
H.Siaens – Vlaams-BrabantDank u voor de snelle afhandeling en afhaling van de Opel Meriva. Waren er met de som die afgesproken was ! De personen met wie in relaas kwam waren heel klantvriendelijk. Dank u en zal u zeker aanbevelen bij anderen verkopers !!!!!
-
Cees – TurnhoutAuto via website aangeboden, na korte tijd contact en binnen zeer korte tijd verkoop geregeld. Geen koehandel. Auto is op korte tijd opgehaald en financieel afgehandeld. Vriendelijke en betrouwbare handelspartner. Aan te bevelen.
-
Robert-RotterdamEerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
-
F. Malotaux-AmsterdamVolkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
-
Verbeke Mieke – MerelbekeEen vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
-
Annemiek – Noord BrabantSuper snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
-
Roy – LimburgIk kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
-
Patrick uit NieuwegeinAuto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt