Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Uitlaat vervangen – Kosten, symptomen en advies

Uitlaat vervangen

De uitlaat is een belangrijk onderdeel van iedere auto met een brandstofmotor. Het uitlaatsysteem zorgt ervoor dat uw wagen zo min mogelijk schadelijke stoffen uitstoot, en dat hij niet te veel lawaai maakt. Slijtage en andere oorzaken kunnen ertoe leiden dat de (midden- of einddemper van de) uitlaat lek of defect raakt. In dit artikel vertellen we u over de oorzaken van dit probleem, hoe u het herkent en wat een uitlaat vervangen kost.

In veel gevallen zullen problemen als een lekke einddemper van de uitlaat gepaard gaan met andere defecten. Uw auto begint dan steeds meer problemen te krijgen, waardoor reparatiekosten blijven oplopen. In dat geval is het slim om een alternatief voor blijven repareren te overwegen: de auto met defect verkopen voor export. Benieuwd wat uw auto waard is? Laat hem dan gratis en vrijblijvend door ons taxeren.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Het uitlaatsysteem van een auto en de einddemper

Voordat we u vertellen over de oorzaken en symptomen van defecten aan de uitlaat en de einddemper, moeten we eerst uitleggen hoe het systeem normaal gezien goed werkt. Veel mensen denken dat de uitlaat alleen dat ene pijpje is onderaan de achterkant van de auto, maar er is veel meer. De uitlaat begint namelijk al bij de motor en leidt de uitlaatgassen van de auto langs verschillende onderdelen:

De dempers hebben vooral als functie om tegendruk te geven en zoals de naam het al aangeeft, het geluid te dempen. Wilt u weten waar de andere onderdelen voor dienen en hoe u defecten herkent? Klik dan op de onderdelen.

De algemene functie van het uitlaatsysteem is om ervoor te zorgen dat uw wagen stil, milieuvriendelijk en veilig over de weg kan rijden. De temperatuur van de uitlaatgassen wordt omlaag gebracht, en roet en schadelijke gassen als stikstofoxiden, koolstofmonoxide en koolwaterstoffen worden uit de gassen gefilterd.

Oorzaken lekke uitlaat

Oorzaken lekke uitlaatWanneer we spreken over een kapotte uitlaat, hebben we het meestal over een lekke einddemper. Ook een lekke tussendemper zie je weleens, maar veel minder. Ook EGR-kleppen, katalysatoren, lambdasondes en roetfilters kunnen defect gaan, maar dan spreken we van een defect aan het desbetreffende onderdeel.

De oorzaak van een lekke einddemper is meestal slijtage. Dit is dan ook een zogenaamd slijtageonderdeel: vroeg of laat gaat het doorroesten en dan moet het vervangen worden. De demper staat namelijk ten eerste bloot aan de weersomstandigheden. Rijden door de regen en sneeuw (en strooizout) zorgt ervoor dat het stalen onderdeel het zwaar te verduren heeft, met roest als onvermijdelijk gevolg. Ten tweede zijn de uitlaatgassen op het moment dat ze bij de einddemper komen vaak al wat afgekoeld, wat zorgt voor condensvorming: water aan de binnenkant van de uitlaat. Ook hierdoor ontstaat roest. Ten derde kunnen ook steentjes en andere dingen op de weg (drempels!) een roestende uitlaat verder beschadigen.

Of uw uitlaat vroeg of juist laat lek raakt,
hangt af van een aantal factoren:

 • Hoe vaak u de auto gebruikt.
 • Of u veel rijdt tijdens barre weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij hevige regen, sneeuw of naar de bergen voor wintersport.
 • Maakt u veel korte ritjes? Dan rijdt u vaker met een koude motor, wat ertoe leidt dat uitlaatgassen eerder condenseren en de einddemper sneller zal roesten.

Einddemper uitlaat lek symptomen

Is de einddemper van uw uitlaat lek? Dan kunt u dit herkennen aan de volgende symptomen:

 • Veel motorlawaai. Het meest herkenbare symptoom van een lekke uitlaat is het extra harde geluid dat uw auto produceert. Een doorgeroeste einddemper dempt het motorgeluid niet meer goed, en dat zult u horen.
 • Minder motorvermogen. Merkt u dat uw auto minder snel optrekt? Dan zou een lekke uitlaat hier wel eens de oorzaak van kunnen zijn. Omdat de tegendruk minder wordt, kan de motor niet meer optimaal presteren, met vermogensverlies tot gevolg.
 • Hoger brandstofverbruik. Omdat de motor door een defecte uitlaat niet meer optimaal kan functioneren, gaat ook het brandstofverbruik omhoog. U zult merken dat u vaker aan de pomp staat.
 • Vreemde geur. Ruikt u vreemde gassen tijdens het autorijden? Grote kans dat er een lek zit in de uitlaatpijp of in één de dempers.
 • Zichtbare roest. Ziet u roestplekken op de einddemper? En herkent u enkele van bovenstaande symptomen? Grote kans dat die roest de oorzaak is van de lekkage!
 • Lagere hangende uitlaatpijp. Een doorgeroeste uitlaat of kapot geroeste montageklemmen kunnen ervoor zorgen dat de uitlaat deels afbreekt en lager gaat hangen. Niet goed!

Hoe weet ik zeker dat mijn uitlaat lek is?

Herkent u bovenstaande symptomen, maar wilt u er echt zeker van zijn dat er een lekkage zit in uw uitlaat? Dan kunt u een testje doen. Wees hierbij wel voorzichtig, want de uitlaat kan heet zijn! Parkeer uw auto op een rustige locatie en laat hem stationair draaien. Neem vervolgens een doek en druk hiermee de uitlaat dicht. Op deze manier bouwt de druk in de uitlaat zich op. Hoort u vervolgens een sissend geluid? Dan is de (achterdemper van de) uitlaat lek. Als u goed luistert kunt u zelfs de locatie van het lek horen.

Kan je blijven rijden met een kapotte uitlaat?

Kan je blijven rijden met een kapotte uitlaatHet korte antwoord is nee. Laat er dus zo snel mogelijk iets aan doen of verkoop uw auto. Rijden met een kapotte uitlaat is namelijk verboden, het is gevaarlijk en het is slecht voor uw motor. Wanneer u rijdt met een lekke uitlaat en/of einddemper, zal deze niet meer goed zijn werk kunnen doen. Daardoor maakt uw auto meer lawaai dan wettelijk toegestaan, en kunt u een boete krijgen.

Ook kunnen de concentraties van schadelijke stoffen in het uitlaatgas te hoog worden, waardoor uw auto niet meer door de viergasmeting en dus de Apk-keuring komt. Omdat een lekke uitlaat ook niet meer voldoende tegendruk geeft, kunnen er allerlei motorproblemen optreden, zoals koolafzetting en oververhitting. Tot slot kunnen ook giftige gassen, zoals koolstofmonoxide, in de cabine lekken, wat tot ernstige gezondheidsschade kan leiden. Blijf dus nooit rijden met een defecte uitlaat!

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Uitlaat vervangen

Het vervangen van een uitlaatIn sommige gevallen is het mogelijk om de roestplekken op de uitlaat nog te repareren, maar meestal moet bij een lekke uitlaat de gehele einddemper vervangen worden. Dit kunt u het beste uitbesteden, omdat de kans anders groot is dat u tijdens het demonteren andere onderdelen beschadigd. Ook heeft u een brug nodig en die heeft u waarschijnlijk niet in uw garage staan.

Het vervangen van een uitlaat is overigens een standaardwerkje, dat u bij iedere garage of schadeherstelbedrijf kunt laten doen. Belangrijk is in elk geval dat het juiste type uitlaat wordt gemonteerd en dat deze deugdelijk wordt bevestigd.

Hierbij moet erop gelet worden dat de uitlaat niet tegen andere onderdelen aan komt, omdat de uitlaat altijd met de motor mee trilt. Ook is het van belang dat de rest van het uitlaatsysteem wordt gecontroleerd, om te voorkomen dat u ondanks de reparatie met defecten rond blijft rijden.

Taxeer nu mijn auto met kapotte uitlaat

Uitlaat vervangen kosten

De te verwachten kosten voor het laten vervangen van de einddemper van uw uitlaat, lopen uiteen van zo’n 100 tot 600 euro. Zie hiervoor ook onderstaande tabel. De kosten zijn met name afhankelijk van het merk en model en het type uitlaat dat u laat monteren. Een RVS uitlaat of een sportuitlaat laten monteren zal wat duurder zijn dan een standaardmodel. Bedenk daarnaast dat er grote verschillen kunnen zijn tussen de prijzen per garage of dealer. In de regel zijn merkdealers duurder dan algemene lokale garages. De reparatiekosten bij franchise herstelbedrijven lopen tevens uiteen.

Houd er verder rekening mee dat de kosten afhankelijk zijn van het exacte defect en de tijd die de monteur nodig heeft. Een lekke einddemper komt het vaakst voor, maar defecten in de middendemper, het roetfilter, de lambdasonde, de katalysator of de pijp zelf komen natuurlijk ook voor. Wanneer dit het geval is, moet u rekenen op flink hogere kosten.

Merk & Model Kosten einddemper Kosten arbeid Totaal kosten
Honda Civic € 40 – 100 € 60 – 160 € 100 – 260
Volkswagen Golf € 60 – 200 € 90 – 180 € 150 – 380
Ford Focus € 60 – 300 € 70 – 200 € 130 – 500
BMW 5 serie € 160 – 300 € 50 – 250 € 210 – 450
Ford Fiesta € 170 – 320 € 70 – 220 € 240 – 540
Audi A4 € 120 – 300 € 200 – 300 € 320 – 600
Volkswagen Tiguan € 130 – 330 € 70 – 250 € 200 – 580

Auto met lekke uitlaat verkopen voor export

Bied uw auto gratis aan!

Tot slot raden we u aan om naast een offerte voor het repareren van uw uitlaat, ook een taxatie van uw auto aan te vragen. Dat kan gratis en vrijblijvend via onze website.

In veel gevallen blijkt namelijk dat het veel voordeliger is om uw oude auto met schade te verkopen, dan om uw auto te blijven repareren. Vandaag is het immers een lekke einddemper, maar morgen kan u weer naar de garage met een kapotte katalysator en de dag daarna is het de koppakking, een homokineet of misschien een defecte ABS-pomp. Met name bij hoge kilometerstanden moet u daarom uitkijken dat uw auto geen bodemloze put wordt!

Onze auto inkoop service werkt heel eenvoudig. Met het formulier hiernaast kunt u uw auto gratis en vrijblijvend laten taxeren. Binnen een uur krijgt u van ons een eerlijk bod en vervolgens kunt u besluiten uw auto te verkopen.

Bij akkoord maken wij direct uw geld over en halen we uw auto gratis thuis op. En de kosten voor de uitlaat vervangen? Die nemen wij voor ons rekening!

 • Harm-BredaHarm-Breda
  Duidelijke afspraken kunnen maken, en ze zijn allemaal nagekomen. Ook het contact verliep snel en zeer correct. Na overeenstemming over de prijs kreeg ik snel geld gestort, en mijn auto is binnen de afgesproken tijd opgehaald.
 • Pieter — BruggePieter — Brugge
  Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
 • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
  Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
  Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
 • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
  Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
 • Roy – LimburgRoy – Limburg
  Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
 • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
  Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2022 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug