Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Lambdasonde vervangen – Kosten, uitleg en tips

Lambdasonde vervangen

Denkt u dat er een lambdasonde vervangen moet worden van uw auto? En vraagt u zich af wat de kosten voor het vervangen van een lambdasonde zijn? Of weet u überhaupt niet wat een lambdasonde is, laat staan hoe deze werkt en hoe u kunt herkennen dat deze kapot is?

Dan bent u bij ons aan het goede adres. De expert van defecte auto opkoper East European Provider behandelt in dit artikel alles wat u moet weten over de lambdasonde.

 

Klik op de onderwerpen om direct meer informatie te krijgen:

Wat is een lambdasonde? – Functie en werking

Wat is een lambdasonde

Een lambdasonde is een zuurstofmeter en dient in auto’s als sensor om het zuurstofgehalte te meten in uitlaatgassen. Hij is vernoemd naar de Griekse letter λ, die uitgesproken wordt als ‘lambda’.

Een lambdasonde is een relatief simpel, maar ingenieus gebouwde sensor die het verschil kan meten tussen het zuurstofgehalte in de buitenlucht en in de uitlaatgassen. Afhankelijk van het verschil tussen die twee produceert het een elektrisch signaal en stuurt dat naar de boordcomputer.

Deze zuurstofmeters zijn afhankelijk van de juiste temperatuur voor hun goede werking, en daarom is een sensor altijd uitgerust met een verwarmingselement, die heel precies tot 316 °C verwarmd.

Waarom is het meten van het zuurstofgehalte van uitlaatgassen belangrijk?

Het meten van het zuurstofgehalte in uitlaatgassen is erg belangrijk voor de goede werking van moderne motoren. De boordcomputer gebruikt deze informatie namelijk om te bepalen of de verbranding in de motor goed verloopt.

Het is voor de motor en de katalysator (en het milieu trouwens ook) van belang dat de verhouding tussen brandstof en zuurstof in de cilinder precies klopt (een massaverhouding tussen zuurstof en benzine van 14.7:1). Als het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen te laag of te hoog is wordt dit door de sensor opgepikt. Dit betekent dan dat ook het zuurstofgehalte in de cilinders te laag of te hoog is en dit is de informatie waar de computer mee werkt.

Wanneer de motor te rijk loopt (te veel benzine en te weinig zuurstof), stuurt de computer een seintje naar de verstuivers dat ze minder benzine moeten inspuiten. En als de motor te arm loopt, oftewel als er naar verhouding te weinig benzine wordt verbrand, wordt er juist een seintje gegeven dat er meer brandstof nodig is in de cilinder. Zo garandeert de lambdasonde in harmonie met de boordcomputer dat de motor altijd precies goed loopt.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Hoeveel lambdasondes heeft mijn auto?

Vroeger hadden auto’s meestal slechts één lambdasonde, maar tegenwoordig hebben alle auto’s er minstens twee. Deze bevinden zich in het uitlaatsysteem van uw auto. Er zit een zuurstofmeter voor de katalysator en er zit er een achter de katalysator (meestal bij de uitlaat). Door lambdasondes te plaatsen voor én na de katalysator kan ook de werking van dit onderdeel worden gemonitord door de boordcomputer. Wagens met zware motoren (denk aan V6, V8) en meerdere uitlaten kunnen er nog meer hebben.

Oorzaken kapotte lambdasonde

Oorzaken kapotte lambdasonde

Een lambdasonde gaat normaal gezien vrij lang mee en heeft een gemiddelde levensduur van zo’n 100.000 – 150.000 kilometer.

In principe slijt de sonde zelf niet, maar raakt deze vervuild met bijproducten van de verbranding, oftewel uitlaatgassen, zoals zwavel, lood, motorolie, as en fijnstof.

Een te vuile zuurstofsensor kan het zuurstofgehalte niet meer registreren en wordt dan onbruikbaar.

De levensduur van een lambdasonde kan soms echter een stuk korter zijn. De volgende factoren spelen een rol in het sneller defect gaan van het onderdeel:

 • Een motorisch defect waarbij olie in de motor lekt, zoals een lekke koppakking.
 • Slechte kwaliteit benzine. Met name benzine met een te hoog lood en zwavelgehalte zal uw lambdasondes sneller defect doen gaan.
 • Vaak korte stukjes rijden. De sensor kan dan niet goed opwarmen, waardoor deze zijn werk niet goed kan doen, waardoor de motor niet optimaal loopt en de sensoren sneller vuil worden.
 • Problemen met de verstuivers.
 • Een kapotte EGR klep.

Herkennen defecte lambdasonde – Symptomen

Wanneer een lambdasonde defect gaat, kunnen zowel de motor als de katalysator niet meer goed hun werk doen. Een kapotte lambdasonde is dan ook te herkennen aan symptomen die samenhangen met het niet goed functioneren van de motor en de katalysator. Dat zult u merken aan de volgende symptomen:

 • Het motorstoringslampje brandt op uw dashboard
 • De motor loopt niet lekker en start niet goed
 • Een hoger verbruik dan normaal
 • Minder vermogen
 • De uitlaatgassen stinken erger dan normaal

Het motorstoringslampje brandt

Op uw dashboard bevindt zich een lampje dat zal gaan branden wanneer er iets niet goed is met de motor: het motorstoringslampje. Wanneer het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen niet meer gemeten kan worden, kan de computer de motor ook niet meer goed aansturen. Hierdoor zal de motor te rijk of te arm gaan lopen. Niet bepaald ideaal. Daarom zal de computer u waarschuwen met een lampje op het dashboard. Bedenk wel dat dit lampje op een scala aan problemen kan duiden, dus let ook op de andere symptomen.

Motor loopt niet lekker en start niet goed

Wanneer het u opvalt dat de motor niet goed start en niet soepel loopt, kan dit wijzen op een probleem met de lambdasondes. Omdat de verhouding tussen brandstof en zuurstof klopt, zal de motor problemen krijgen met op toeren blijven. Dit zult u merken aan horten, stoten en het mogelijk zelfs niet starten van de motor.

Daarnaast loopt u met een niet goed werkende katalysator het risico dat de uitlaatgassen niet meer goed de cilinder kunnen verlaten. Daardoor kan de motor gaan overslaan, wat u zult merken aan het geluid en een minder fijne rijervaring.

Hoger brandstofverbruik

Zoals we hierboven al vermeldden, is de perfecte verhouding tussen zuurstof en brandstof van groot belang voor het rendement van de motor. Zowel bij een te rijk als een te arm brandstofmengsel zal de verbranding niet optimaal zijn met als resultaat een motor met een lager rendement. Een lager rendement betekent minder kilometers per liter benzine en dat zult u merken aan de pomp (en in uw portemonnee).

Minder vermogen

Dit lagere rendement heeft nog een ander nadeel: het piekvermogen van uw motor zal achteruit gaan. Omdat de motor niet efficiënt loopt, kan deze minder paardenkrachten produceren. Dit merkt u bij het optrekken of wanneer u bijvoorbeeld wilt inhalen. Hoe hard u dan ook het gaspedaal indrukt, het voelt alsof uw wagen geen zin heeft om vooruit te komen.

De uitlaatgassen stinken

Een defecte lambdasensor zal er ook voor zorgen dat er te veel schadelijk stoffen uit uw uitlaat komen: koolstofmonoxide, NOx, koolwaterstoffen en waterstofsulfide. Door een optimale verhouding van zuurstof en brandstof tijdens de verbranding en een goed werkende katalysator wordt de uitstoot van deze stoffen tot een minimum beperkt.

Een niet goed werkende zuurstofsensor zal deze optimale verhouding verstoren, waardoor er dus meer schadelijke stoffen vrijkomen. Niet alleen zal uw auto hierdoor bij de keuring niet meer door de viergastest komen, u zult het ook ruiken: waterstofsulfide is namelijk het stofje dat ervoor zorgt dat rotte eieren zo stinken.

Kun je blijven rijden met een defecte lambdasonde?

Defecte lambdasonde

Zoals inmiddels duidelijk mag zijn, spelen de lambdasondes een essentiële rol bij het goed laten functioneren van het motor- en uitlaatsysteem. Een defecte sensor zal er daarom in de eerste plaats ervoor zorgen dat u het milieu te zwaar belast en dat u veel meer brandstof verbruikt dan nodig.

Blijven rijden met niet werkende lambdasensoren zal er ook voor zorgen dat een groot aantal onderdelen een stuk zwaarder belast worden en dus ook het risico lopen kapot te gaan. Onder meer de volgende auto-onderdelen zullen veel sneller slijten zonder goed werkende lambdasonde:

 • De katalysator
 • EGR-klep
 • Roetfilter
 • Verstuivers en bougies
 • Motormanagementsysteem

Een auto met een niet werkende lambdasonde zal ook niet door de keuring komen, omdat de emissiewaarden van uw auto te hoog zullen zijn. Als uw auto wordt afgekeurd mag u er niet de weg mee op. Doet u dit toch, dan riskeert u een hoge boete.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Lambdasonde vervangen

Wanneer de lambdasonde niet meer werkt, zal hij in de meeste gevallen vervangen worden. Soms is het ook mogelijk de oude lambdasonde te reinigen, maar omdat het onderdeel zelf vrij goedkoop is en de kans groot is dat een schoongemaakte lambdasonde snel weer problemen zal geven, is vervangen de meest logische oplossing.

Het vervangen van de O2-sensor zelf is in principe vrij simpel. De sonde wordt met een speciale sleutel losgedraaid, waarna er een nieuw exemplaar wordt geïnstalleerd. Voordat het onderdeel wordt vervangen moet de monteur echter wel eerst zeker zijn dat hij het juiste onderdeel vervangt en bijvoorbeeld niet de verkeerde zuurstofsensor. Daarom wordt de computer van de auto eerste uitgelezen met behulp van speciale software die aangeeft welk onderdeel kapot is. Pas daarna wordt de daadwerkelijke reparatie uitgevoerd.

Lambdasonde vervangen kosten

Mits u er op tijd bij bent, zullen de kosten bij een defecte lambdasonde binnen de perken blijven. Als u ermee door blijft rijden kunnen de problemen zich echter opstapelen en loopt u kans dat bijvoorbeeld ook de katalysator zal moeten worden vervangen (400 – 850 euro). Een lambdasonde laten vervangen kost gemiddeld tussen de 100 en 500 euro, afhankelijk van het merk, model en waar u de reparatie laat uitvoeren.

Daarnaast speelt de hoeveelheid werk die nodig is de oude sonde los te halen mee. Reparaties bij de merkdealer zijn over het algemeen duurder dan bij de algemene garage. Zie voor een overzicht van de reparatiekosten per model ook onderstaande tabel.

Merk & Model Kosten lambdasonde Kosten arbeid Totaal kosten
Suzuki Swift € 50 – 100 € 50 – 250 € 100 – 350
Volkswagen Golf € 50 – 250 € 70– 250 € 120 – 500
Renault Clio € 50 – 100 € 50 – 300 € 100 – 400
Skoda Fabia € 50 – 250 € 70– 250 € 120 – 500
Citroën C4 € 50 – 120 € 70 – 200 € 120 – 320
BMW 5 Serie € 40 – 120 € 100 – 250 € 140 – 370
Volvo V40 € 70 – 200 € 70 – 230 € 140 – 430

Stop op tijd met het laten repareren van uw auto

Veel auto’s met dit soort problemen zijn al op leeftijd en hebben meer dan 100.000 kilometer op de teller. Dit is voor veel auto’s het omslagpunt. Vaak beginnen wagens met deze hoge kilometerstanden het ene probleem na het andere te vertonen. Koppakking, lambdasondes, wiellagers, homokineet, verstuivers, bougies, bobines, EGR klep, katalysator, roetfilter: het kan allemaal kapot en het zal op den duur ook kapot gaan.

Niet zelden zijn mensen met oudere auto’s gemiddeld duizend euro per jaar of meer kwijt aan reparatiekosten voor hun wagen. Is het dan verstandig om te blijven repareren? Wij denken dat dit het vaak niet is en adviseren mensen daarom op tijd te stoppen met het gooien van geld in de bodemloze put die uw auto kan worden.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Er is namelijk een goed alternatief: de kapotte auto verkopen aan auto opkopers voor export. Op deze manier hoeft u niet te betalen voor reparatie en profiteert u van de hoge waardes die in het buitenland betaald worden voor auto’s met schade.

Gratis taxatie van uw auto

Bied uw auto gratis aan!

Wilt u weten hoeveel u kunt krijgen voor uw oude auto? Meld hem dan nu bij ons aan voor een vrijblijvende taxatie. Dit is helemaal gratis en verplicht u verder tot niet.

Als u wilt kunt u echter de auto snel verkopen: binnen een dag krijgt u van ons het geld en komen we de auto gratis bij u ophalen.

Die kapotte lambdasonde vervangen is dan niet meer nodig en aan de kosten hoeft u ook niet meer te denken. Graag tot snel!

H.Siaens – Vlaams-Brabant Dank u voor de snelle afhandeling en afhaling van de Opel Meriva. Waren er met de som die afgesproken was ! De personen met wie in relaas kwam waren heel klantvriendelijk. Dank u en zal u zeker aanbevelen bij anderen verkopers !!!!!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug