Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Zelf de auto onderhouden – Zo doet u dat op 12 manieren

Door zelf de auto te onderhouden kunt u flink besparen op het onderhoud van de auto. Het is alleen wel even belangrijk dat u weet wat u doet. Zo moet het meeste onderhoud worden uitgevoerd wanneer de auto ‘koud’ is, om te voorkomen dat er bijvoorbeeld gloeiendhete koelvloeistof uit de motor spuit.

Daarnaast is het natuurlijk handig om een overzicht te hebben van wat u zelf kunt doen om uw auto zo goed mogelijk te onderhouden. Dat vindt u hier, samen met uitleg en advies. Geen zin om uw auto te onderhouden? Verkoop hem dan aan ons, want wij kopen auto’s!

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Hoe vaak de auto zelf onderhouden?

Het is slim om regelmatig uw auto te onderhouden.
Hoe vaak uw auto onderhoud nodig heeft, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het aantal kilometers per jaar dat u rijdt
  • De leeftijd van de auto
  • De kilometerstand
  • Het merk en model

In de regel raden fabrikanten aan om de wagen om de 15.000 kilometer een kleine beurt te geven. Rijdt u geen 15.000 km per jaar? Doe dan ieder jaar een kleine beurt. De grote beurt, waarvan de kleine beurt onderdeel vormt, wordt aanbevolen om de 30.000 kilometer en in ieder geval iedere 2 jaar.

Oude auto’s en auto’s met hoge kilometerstanden hebben meer onderhoud nodig. Is uw auto meer dan 10 jaar oud en heeft die meer dan 120.000 km op de teller? Controleer hem dan vaker en let vooral op de motorolie. Een laag oliepeil kan namelijk duiden op onderliggende problemen.

Welk technisch auto-onderhoud kan ik zelf doen?

In principe is het mogelijk om al het onderhoud aan uw auto zelf te doen. Daarvoor moet u dan wel een automonteur-opleiding (bij voorkeur met specialisatie in uw eigen automerk) hebben gevolgd, en een complete autogarage aan huis te hebben. In de praktijk is het daarom slimmer uzelf te beperken tot wat eenvoudige klusjes, waar u enkel wat sleutels of simpel gereedschap voor nodig heeft.

Wie een beetje handig is kan het technisch onderhoud dat we in onderstaande tabel op een rijtje hebben gezet eenvoudig zelf uitvoeren. Wellicht is voor u niet alles mogelijk om zelf te doen, maar door zoveel mogelijk onderhoud zelf uit te voeren kunt u zoveel mogelijk besparen op uw garagerekening!

Klein onderhoud zelf doen Groot onderhoud zelf doen
Motorolie en oliefilter controleren/vervangen Ruitenwisservloeistof controleren Multiriem vervangen
Banden inspecteren Stuurbekrachtigingsvloeistof controleren Bougies vervangen
Remvloeistof controleren Lampen testen en vervangen Accu controle en onderhoud
Koelvloeistof controleren Ruitenwissers vervangen Luchtfilter vervangen

 

Klein onderhoud auto zelf doen

Onder klein onderhoud verstaan we het onderhoud dat bij een kleine beurt door de garage wordt verricht, dus om het jaar of iedere 15.000 km. Dit zijn vrij eenvoudige klusjes die u snel kunt doen. In de meeste gevallen zal het voldoende zijn om enkel een inspectieronde te doen, zodat u weet dat alles nog in orde is. De kleine ingrepen die nodig zijn om eventuele problemen te verhelpen zijn iets lastiger en kunt u eventueel natuurlijk ook door de garage laten doen.

Motorolie en oliefilter

Olie verversen en oliefilter vervangen

Goede en schone motorolie is van levensbelang voor uw motor. Te lang met te weinig, de verkeerde of vervuilde olie rondleiding heeft dan ook catastrofale gevolgen voor uw auto. De olie is namelijk verantwoordelijk voor de smering en koeling van onderdelen in de motor. Dankzij de olie vermindert de wrijving tussen alle draaiende delen, waardoor ze minder heet worden en minder snel slijten.

Nu verbruikt iedere auto altijd een beetje motorolie, terwijl oudere auto’s met bijvoorbeeld lekkages aan de oliepomp of de koppakking erg veel olie kunnen gaan verbruiken. Ook raakt de olie op de duur vervuild door de brandstof, net als het oliefilter. Daarom is het slim regelmatig het oliepeil te controleren en dan gelijk even te kijken of de olie nog in orde is. Doe dit op het moment dat de motor koud is.

Het oliepeil controleren doet u met de peilstok. Deze zit bevestigd vlakbij de dop van de motorolie op uw motorblok, te herkennen aan een pictogram van een druipende oliekan. Draai de dop van het oliereservoir, steek de peilstok erin en kijk tot hoever de olie op de stok zit. Wanneer deze net tot het bovenste streepje komt, is uw oliereservoir helemaal vol. Zo niet, vul dan bij met behulp van een trechter. Gebruik hiervoor de olie die past bij uw motor om problemen te voorkomen.

Olie verversen en oliefilter vervangen

Bij de meeste auto’s is de motorolie na zo’n 10.000 – 20.000 kilometers aan verversing toe, net als het oliefilter. Wanneer u het niveau van de motorolie controleert, controleer dan ook gelijk de staat van de olie. Hiervoor pakt u een stukje keukenrol, en veegt daarmee de peilstok af. Is de olie zwart, korrelig of zit er bezinksel in? Dan is het tijd voor nieuwe olie. Ook dit verversen kunt u makkelijk zelf doen.

Hiervoor moet eerst de oude olie eruit. Zet de auto met koude motor op een vlakke ondergrond. Krik eventueel de voorkant iets op en ga op zoek naar de aftapplug. Dit is een grote bout. Zet er een bak onder van minimaal vijf liter, zodat de olie niet overal stroomt. Pak een moersleutel of inbussleutel en draai de aftapplug los. Laat dan het reservoir leegstromen. Als alle olie eruit is, draai dan de aftapplug terug en gebruik daarvoor best een nieuw ringetje.

Als het oliereservoir leeg is, kunt u ook het oliefilter vervangen. Dit onderdeel kost bijna niks, maar is van groot belang bij het schoonhouden van de motorolie. Vervang het dus ook maar. Als het vast zit, kunt u gebruik maken van een oliefiltersleutel, te verkrijgen bij de betere speciaalzaken (en via internet).

Vul vervolgens via de dop aan de bovenkant weer het reservoir met de trechter, tot het bovenste streepje van de peilstok, en klaar is Kees! De oude olie kunt u het beste in de verpakking van de nieuwe olie gieten en naar de milieustraat brengen.

Ruitenwisservloeistof

Schone ruiten zijn belangrijk voor de veiligheid van uzelf en uw inzittenden. Daarom raden we u aan regelmatig te controleren of er nog voldoende ruitenwisservloeistof in uw auto zit en deze bij te vullen. Deze vloeistof bevat antivries, alcohol, wasmiddel en water: voor het in goede staat houden van uw ruitenwissers en het schoonmaken van de ruiten.

RuitenwisservloeistofDeze vloeistof bijvullen doet u zo:

  • Open de motorkap
  • Ga op zoek naar een gekleurde dop met daarop een pictogram van een ruit
  • Draai de dop eraf en zet uw trechter erin
  • Giet de ruitenwisservloeistof in het reservoir en draai de dop er weer op

Ruitenwissers

Ruitenwissers

Ook ruitenwissers hebben niet het eeuwige leven. Controleer deze daarom regelmatig, en minstens één keer per jaar. Wanneer de rubbers loszitten, als u scheurtjes ziet of als u merkt dat de wissers niet goed meer wissen, dient u ze te vervangen. Koop hiervoor nieuwe ruitenwissers (let op het model).

Op de gebruiksaanwijzing staat als het goed is hoe u te werk gaat. Zo niet, til dan de ruitenwisser iets op en zoek naar een clipje. Dit drukt u in en vervolgens schuift u de wisser eruit. Daarna monteert u het nieuwe wisserblad en klikt dit vast.

Autobanden inspecteren

Autobanden inspecteren

Goede banden zijn van levensbelang. Hierbij is met name de bandenspanning en de profieldiepte van belang. Controleer deze dus regelmatig (maandelijks als u vaak rijdt) en anders toch zeker één keer per jaar.

Bij nieuwe auto’s waarschuwt het TPMS systeem vanzelf als de bandenspanning te laag is. De banden van oudere wagens controleert u met een autobandenpomp, die aanwezig is bij tankstations. Zoek de benodigde spanning op in het boekje en stel de pomp in op de juiste spanning.

Draai vervolgens de ventieldop van uw band, en zet het mondstuk op het ventiel. De pomp regelt automatisch de juiste spanning en geeft een piep wanneer hij klaar is. Haal dan de pomp los en vergeet de ventieldop niet terug te draaien. Vergeet ook uw andere drie wielen (en eventueel de reserveband) niet. Om de profieldiepte te controleren neemt u een profieldieptemeter en controleert u op verschillende plaatsen de diepte van het profiel in uw banden. De minimale diepte is 1,6 millimeter. Is deze minder? Laat dan nieuwe banden monteren.

Stuurbekrachtigingsvloeistof

De meeste auto’s geven zelf aan dat de stuurbekrachtigingsvloeistof vervangen dient te worden. Heeft u dit niet, controleer dan zelf de vloeistof. Open de motorkap en ga op zoek naar een gekleurde dop op het stuurbekrachtigingsreservoir.

Deze zit vaak in de buurt van de ruitenwisservloeistof. Maak gebruik van een peilstok en controleer het niveau en de kleur van de stof. Is deze zwart? Dan moet hij vervangen worden. Gebruik een speciale pipet om het reservoir te legen en vul vervolgens helemaal met de juiste vloeistof. Meestal is dit ATF olie (dezelfde als in automatische versnellingsbakken).

Remvloeistof

De remvloeistof zit in het, hoe kan het ook anders, remvloeistofreservoir. Dit zit bovenop de hoofdremcilinder en is meestal wit met een zwarte dop. Sinds een jaar of dertig zijn alle auto’s voorzien van een metertje in het reservoir, waarop u eenvoudig het peil kunt aflezen. Is dit peil te laag? Breng dan uw auto zo snel mogelijk naar de garage, want de kans is groot dat uw remmen niet meer optimaal werken.

Verlichting

Een goed werkende autoverlichting is erg belangrijk, en niet alleen in het donker: ook uw knipperlichten en remlichten dienen goed te functioneren. Controleer deze daarom regelmatig. Het handigst is om hier een assistent voor te zoeken. Laat deze in auto zitten om de knipperlichten te bedienen, het groot licht aan te zetten en het rempedaal in te drukken. Licht kapot? Vervang deze dan door een nieuw exemplaar. In het boekje van uw auto staat vermeld hoe u dit aanpakt.

Koelvloeistof

Ook koelvloeistof heeft niet het eeuwige leven. Deze vloeistof is verantwoordelijk voor het managen van de temperatuur in de motor en heeft dan ook een belangrijke taak. Het wordt aanbevolen de koelvloeistof iedere 2 jaar of om de 40.000 kilometer te vervangen.

Let erop dat u de koelvloeistof vervangt als de motor koud is. Anders zal de vloeistof als een geiser uit het koelsysteem spuiten, wat niet zo lekker is!

Het vervangen van de koelvloeistof werkt zoals het vervangen van motorolie. Bedenk dat er zes liter in de auto zit, dus neem een grote lege bak. Zorg dan dat de wagen op een vlakke ondergrond staat en hoog eventueel de voorkant iets op. Ga dan op zoek naar de radiator en vind de aftapplug. Zet de bak onder de plug, draai deze los en laat de vloeistof wegstromen. Schroef vervolgens de plug weer vast en vul het reservoir met verse koelvloeistof. Let erop dat u de juiste koelvloeistof gebruikt!

Groot onderhoud zelf doen

Niet alleen het onderhoud dat bij de kleine beurt door een monteur wordt uitgevoerd kunt u makkelijk zelf doen. Ook enkele klusjes die bij de grote beurt uitgevoerd worden kunt u zelf uitvoeren. Dit zijn het vervangen van de multiriem, het vervangen van bougies, de accu controleren, schoonmaken en eventueel vervangen en het luchtfilter vervangen.

Multiriem

Multiriem

De multiriem, of V-snaar, vormt de verbinding tussen diverse systemen en de motor. Denk hierbij aan de dynamo, de koelwaterpomp, de stuurbekrachtigingspomp en de aircopomp. Zonder goed functionerende multiriem kunnen al deze systemen dus niet werken.

De multiriem staat onder grote spanning, en zal daardoor uitrekken. Daardoor gaat hij slippen en kan hij de systemen niet meer goed aandrijven. U zult dan bijvoorbeeld merken dat de accu niet meer goed oplaadt, dat de motor te warm wordt of dat de stuurbekrachtiging niet goed functioneert. Ook hoort u een jankend geluid. Als dat het geval is, kunt u de riem testen met uw vinger. Als u deze kunt uitrekken met uw vinger, dient hij te worden vervangen. Ook wanneer u scheuren ziet, is het tijd voor een nieuwe.

Let erop dat u de goede multiriem aanschaft. Verschillende merken en modellen hebben verschillende soorten multiriem. Hoe u de oude riem losmaakt en de nieuwe riem bevestigt staat omschreven in de gebruiksaanwijzing, die u bij de riem geleverd krijgt. Let er tevens op dat u alle onderdelen weer opnieuw aansluit, omdat deze anders niet meer zullen werken!

Bougies

Bougies

Wanneer de prestaties van uw auto zijn verminderd, is de kans groot dat uw bougies aan vervanging toe zijn. Het wordt aangeraden de bougies om de 20.000 – 30.000 km preventief te vervangen. Ook kunt u natuurlijk wachten tot ze het niet meer doen, of u kunt zelf controleren of ze nog goed zijn. Hiervoor heeft u een bougiesleutel nodig.

Om de bougies te controleren opent u de motorkap en lokaliseert u de bougiekabels op het motorblok. De bougies zitten hieronder. Maak de omgeving rondom de bougies goed schoon en haal de bougiekabels los.

Nummer deze, zodat u weet welke kabel op welke bougie moet als u ze terugplaatst. Draai vervolgens met uw bougiesleutel de bougies los. Ziet u roetafzet, vuil of een gebroken isolator? Stop de oude bougie er dan niet terug in maar zet er een nieuwe in. Bougies kosten maar een paar euro, maar let er weer op dat u het goede model erin zet. Controleer nadien ook of de motor goed loopt voordat u met de auto op vakantie gaat.

Accu

Ook onderhoud aan de accu is iets wat u eenvoudig zelf kunt doen. Wanneer uw auto niet goed start is de kans groot dat er iets mis is met de accu. U kunt de accu controleren door de motorkap te openen en de accu te lokaliseren. Zorg wel dat de auto uit staat en de sleutel uit het contact is! Kijk of er tekenen van corrosie of aanslag te zien zijn op de polen van de accu. Hierdoor kan de accu mogelijk niet goed functioneren. Maak de polen en klemmen los en verwijder vuil en aanslag met zuiveringszout en een oude tandenborstel. Bevestig vervolgens de klemmen weer en start de auto om te controleren of alles werkt.

Doet accu het na het reinigen nog steeds niet? Dan kunt u de accu zelf vervangen. Haal hiervoor weer de polen en klemmen los en haal de accu eruit. Zet vervolgens de nieuwe accu erin en sluit aan. Let erop dat u de negatieve aansluiting altijd als eerste losmaakt en als laatste weer vastmaakt, om vonken te voorkomen!

Luchtfilter

Auto’s zijn voorzien van een luchtfilter om ervoor te zorgen dat er enkel schone lucht in de motor komt. Het luchtfilter zit dan ook aan de inlaatkant van de motor. In de regel wordt aanbevolen om het filter iedere 20.000 kilometer te vervangen. Rijd je vaak in stoffig gebied? Dan dient dit waarschijnlijk eerder te gebeuren.

Een nieuw luchtfilter kost een paar tientjes. U vervangt het oude filter eenvoudig door het los te schroeven of simpelweg uit de motorbehuizing te schuiven. Controleer of het vies is en vervang indien nodig door een nieuw exemplaar. Uw motor zal u dankbaar zijn.

Wat als het zelf onderhouden van de auto te veel wordt?

Verkoop uw auto nu!

In de loop der jaren zult u merken dat het onderhouden van uw auto erg veel tijd begint te kosten. U kunt hem dan naar de garage brengen, zodat u tijd over houdt, maar dat zal klauwen met geld kosten.

Het is dan slim om na te denken over het vervangen van uw auto en de auto te verkopen voor een nette prijs aan een bedrijf als het onze. Laat uw auto in dat geval gratis taxeren, en profiteer van de allerhoogste prijs voor uw oude auto en een volledig gratis ophaalservice.

P. Willemsen – Duiven Nette, goede service. Ik kan en ga het iedereen aanraden. Goed bod, geld netjes van te voren overgemaakt. Vrijwaring via de mail, chauffeur op de afgesproken tijd aanwezig en heel vriendelijk. Geen rompslomp of gezeur, gewoon netjes geregeld. Top, bedankt!

Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug