Brandstofpomp kapot – Symptomen en kosten voor vervanging
Een tijdje geleden schreven wij op deze plaats over de oorzaken van een slecht startende auto. Eén van de oorzaken die we toen onder de noemer van een defect brandstofsysteem even kort besproken hebben, is de kapotte brandstofpomp. In de tussentijd hebben we hier veel vragen over gehad. Vooral van bezitters van dieselauto’s, omdat de dieselpompen zeer duur zijn! Zo vroegen veel mensen wat de symptomen zijn van een kapotte brandstofpomp en hoe deze verschillen van problemen met de verstuivers.
Daarom behandelen we vandaag alle vragen over problemen met de brandstoftoevoerpomp. We leggen uit hoe u kunt herkennen dat uw brandstofpomp kapot is, wat de vervangingskosten zijn en we presenteren een alternatief voor (zeer) dure reparaties: uw kapotte auto verkopen voor export. We beginnen echter met de werking en functie van de brandstofpomp.
Verkoop uw auto met kapotte brandstofpomp direct
Hoe werkt een brandstofpomp?
Alle auto’s die aangedreven worden door een benzine- of dieselmotor zijn voorzien van een brandstofsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de brandstof, die opgeslagen wordt in de tank, de motor kan bereiken. Eén van de belangrijkste onderdelen van dit systeem is de diesel- of benzinepomp. Dit onderdeel pompt de brandstof vanuit de tank naar de motor, door een drukverschil (meestal 2 bar) te creëren in de brandstofleiding.
Wanneer u dus de auto start, begint de brandstofpomp te werken en komt deze onder druk te staan. In sommige auto’s kunt u dit horen als een zacht brommend geluid. U zult begrijpen dat wanneer de brandstofpomp defect is en niet goed meer werkt, deze onvoldoende druk in de brandstofleiding kan opbouwen, waardoor onvoldoende brandstof de motor bereikt en de motor dus niet zal starten.
Soorten brandstofpompen
De meeste auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een elektrische toevoerpomp voor de brandstof. Deze bevindt zich meestal in de brandstoftank en worden vaak gecombineerd met een extra pomp bij de motor. Deze eerste noemen we ook wel opvoerpomp. Deze tweede ook wel hogedrukpomp of hogedruk inspuitpomp.
In oudere modellen met carburateur komen we nog mechanische brandstofpompen tegen. Deze zijn bevestigd aan de motor en maken gebruik van de beweging van de motor om hun pompfunctie uit te voeren.
Defecten aan mechanische pompen komen overigens niet vaak voor. Bovendien zijn ze makkelijk te repareren. Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden over elektrische pompen. Die gaan vaak kapot en vooral de hogedrukpomp is zeer duur.
Extra brandstofpomp diesel – hoge druk pomp
Veel auto’s met een modern inspuitsysteem zijn ook uitgerust met een hogedruk brandstofpomp. Deze noemen we ook wel verdeelpompen. Deze auto’s hebben dus twee brandstoftoevoerpompen: één in de tank en één bij de motor. Dit is nodig, omdat de brandstof onder hoge druk (tot wel 1000 bar!) in het blok verneveld wordt.
Moderne turbodiesels (zoals TDI-motoren) en TSI/TFSI-motoren zijn hiervoor met een zogenaamde common rail brandstofpomp uitgerust. Deze zijn erg duur en gaan helaas nogal eens kapot. Hoe herkennen we een kapotte common rail of andere brandstoftoevoerpomp?
Let op! Veel auto’s hebben dus twee brandstofpompen. Zorg dat u er zeker van bent dat u de goede laat repareren, want anders gooit u bakken met geld weg! Bij twijfel kunt u altijd bij onze auto inkoop terecht.
Krijg nu een bod op uw auto met brandstofprobleem
De symptomen van een kapotte brandstofpomp
We gaven al aan dat een defecte brandstofpomp te herkennen valt aan een slecht startende motor. De pomp levert dan niet meer genoeg druk, waardoor de motor simpelweg te weinig brandstof krijgt en niet (goed) kan draaien.
Nu kan het niet goed starten van een auto wel meer oorzaken hebben, zoals een defecte accu, een kapotte startmotor, elektrische storingen of problemen met de verstuivers. Daarom hebben we hieronder alle tekenen van een problematische benzine- of dieselpomp op een rijtje gezet.
Een hard loeiend geluid uit de brandstoftank
Het brandstofpompje dat zich achter in de tank bevindt (de opvoerpomp dus) maakt standaard een zacht zoemend of grommend geluid. Wanneer u echter in plaats van dit geluid een hard en luid loeiend geluid hoort, dan is de kans groot dat uw pomp versleten is. Een andere reden voor dit geluid is verkeerde brandstof of een lege tank, dus check even uw metertje om er zeker van te zijn dat de tank niet leeg is.
Moeilijkheden met starten
Een ander symptoom van een kapotte brandstofpomp is moeilijk starten of helemaal niet starten. Gedurende alle kilometers die u rijdt pompt de toevoerpomp constant diesel of benzine richting de motor. In de loop der jaren slijt het onderdeel en gaat het minder goed werken.
Het zal niet abrupt stoppen met functioneren, maar de functie wordt langzaam minder. De brandstofdruk neemt langzaam af, waardoor de wagen in het begin van de aftakeling van de pomp moeilijker start, om later bijna niet meer te starten. Uiteindelijk, als de pomp aan het einde van zijn latijn is, geeft deze geen druk meer en zal de motor niet starten.
Een sputterende motor
Een derde teken van problemen met de benzinepomp (of dieselpomp) is een haperende motor. Dit gebeurt vaak bij hoge snelheden. De versleten brandstofpomp is dan niet in staat de motor te voorzien van voldoende brandstof, waardoor deze gaat sputteren en haperen.
Dienstweigering van de motor bij hoge temperaturen
Ook als de motor uitvalt of overslaat bij hoge temperaturen duidt dit vaak op een probleem met het brandstoftoevoersysteem en de pomp. Let er dus op of de problemen gepaard gaan met hoge motortemperaturen. Wanneer dit zo is, heeft u waarschijnlijk een nieuwe pomp nodig.
Minder vermogen bij zware belasting
Nog een indicatie van een kapotte diesel- of benzinepomp is het wegvallen van vermogen onder zware omstandigheden. Hierbij kunt u denken aan bergop rijden of rijden met een caravan of aanhangwagen. Onder deze omstandigheden heeft de motor extra brandstof nodig en doet dus een zwaarder beroep op de pomp. Meestal is het moeite hebben met zwaar trekken één van de eerste tekenen van slijtage aan de toevoerpomp.
Dashboardlampjes gaan branden
Sommige auto’s hebben op het dashboard een speciaal lampje dat gaat branden als er problemen zijn met de pomp. Als dit brandt kun u er vrij zeker van zijn dat er een defect is.
Plotseling extra vermogen
Te weinig brandstofdruk is niet goed, maar te veel ook niet! In sommige gevallen zal een versleten toevoerpomp plotseling te veel brandstof de motor inlaten. Dit voelt alsof u het gaspedaal intrapt, terwijl u dit dus helemaal niet doet. Dit kan best gevaarlijk zijn en is het gevolg van een fout in het brandstofsysteem en de pomp. Laat dit dus zo snel mogelijk nakijken.
Een hoger brandstofverbruik
Een lekkende pomp of een pomp die te veel druk opbouwt zal ervoor zorgen dat uw diesel- of benzineverbruik stijgt. Lekkende brandstof is zeer gevaarlijk, dus wanneer deze klacht samengaat met bovengenoemde symptomen kunt u beter direct de auto verkopen of laten repareren!
Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren
Het verschil tussen problemen met de brandstofpomp en met de verstuivers
Dus hoe kunt u nu merken dat een brandstofpomp kapot is in plaats van verstuivers? De symptomen lijken immers heel erg op elkaar. Zo gaan er lampjes branden, de auto start niet meer goed, de motor hapert en slaat over, en u krijgt minder vermogen. Logisch ook dat deze symptomen op elkaar lijken, want deze onderdelen zijn samen verantwoordelijk voor voldoende brandstof in een draaiende motor.
Er zijn echter twee verschillen. De brandstofpomp (die in de tank, dus niet de hogedrukpomp) maakt meestal veel lawaai als deze kapot is. Hoort u geen lawaai, maar heeft u wel bovenstaande symptomen? Dan is het hoogstwaarschijnlijk niet deze pomp.
Een ander verschil is dat problemen met verstuivers zich meestal manifesteren bij lage toerentallen, en problemen met brandstofpompen bij hoge toerentallen en hoge temperaturen. Als uw motor stilvalt bij het stationair draaien ligt het vaak aan de verstuivers, terwijl een motor in actie die hapert en stilvalt meestal te weinig brandstof krijgt door een defecte pomp.
Ontvang gratis taxatie voor auto's met defecte brandstofpomp
Als u echter zeker wilt weten wat er aan de hand is met uw auto, is er maar één optie. Ga naar de garage en vraag de monteur uw brandstofpomp te controleren. Dit gaat vrij snel en eenvoudig met een drukmetertje. Wanneer de druk te laag is, is de pomp kapot. Zo niet, dan ligt het ergens anders aan. Wacht echter nog even met repareren, want reparaties aan brandstofpompen kosten zeer veel!
Kan een kapotte brandstofpomp gerepareerd worden?
Hoewel een auto met een defect aan de opvoerpomp of hogedrukpomp niet meer rijdt, is deze allesbehalve waardeloos. Wanneer u een oudere auto met nog een mechanische pomp heeft, dan is deze vrij eenvoudig te repareren. U kunt dan de dop van de pomp afdraaien, het filter eruit halen en dit schoonmaken met benzine. Vervolgens plaatst u een nieuwe pakkingring en schroeft u het deksel weer op de pomp.
Bij moderne pompen is dit een iets ander verhaal. Deze kunnen meestal niet gerepareerd worden en worden dus vervangen of helemaal gereviseerd. Dit is een specialistisch werkje wat u niet zelf kunt doen. De opvoerpomp is zelf vrij goedkoop, maar is vaak moeilijk bereikbaar voor de monteur. Soms moet zelfs de hele tank eruit gehaald worden. U zult begrijpen dat hier behoorlijk wat uren in gaan zitten.
Hogedruk inspuitpompen (bij diesels en tegenwoordig ook veel benzinemotoren) zijn een stuk duurder en bovendien is het een heel karwei om deze te reviseren en vervangen. De pomp staat onder hoge druk en zit bij de motor bevestigd, waardoor een monteur ook hier veel werk aan zal hebben. Bovendien gaan defecte inspuitpompen regelmatig gepaard met defecte verstuivers, die dan metaalspaanders in de pomp en het brandstofsysteem achterlaten. Als dit het geval is moet het hele systeem door gereinigd worden.
Bespaar op reparatiekosten, verkoop uw auto met brandstofpomp problemen
Brandstofpomp vervangen – de kosten
In onderstaande tabel hebben wij de kosten voor het vervangen en reviseren van verschillende brandstofpompen voor u op een rijtje gezet. Houd er rekening mee dat hogedruk inspuitpompen significant duurder zijn dan de standaard opvoerpompen. Revisie gebeurt vaak met tweedehands onderdelen, terwijl vervanging een nieuwe pomp betreft.
Type brandstofpomp | Kosten pomp | Werkloon | Totaal vervangingskosten |
---|---|---|---|
Standaard opvoerpomp vervangen | €100 – 300,- | €200 – 400,- | €300 – 700,- |
Hogedrukpomp revisie tweedehands Mercedes, BMW, Audi | €500 – 1200,- | €500 – 1300,- | €1000 – 2500,- |
Hogedrukpomp revisie tweedehands Opel, Renault, Peugeot | €200 – 700,- | €300 – 800,- | €500 – 1500,- |
Nieuwe hogedrukpomp Renault, Opel, Peugeot | €1000 – 1500,- | €500 – 3000,- | €1500 – 4500,- |
Audi A6 nieuwe hogedruk inspuitpomp | €1000 – 1300,- | €600 – 3000,- | €1600 – 4300,- |
Volkswagen Golf nieuwe hogedrukpomp | €800 – 1800,- | €700 – 3000,- | €1500 – 4800,- |
Vermijd dure reparaties, verkoop nu!
Tips om de levensduur van de pomp te verlengen
Zoals u kunt zien zijn brandstofpompen zeer duur om te repareren. In de loop der jaren en kilometers slijten de pompen vanzelf. Hier kunt u zelf niet zo veel aan doen. Wel zijn er enkele factoren die de slijtage van een opvoer- en hogedrukpomp zullen versnellen. Daarom de volgende tips:
- Voorkom dat de tank helemaal leeg raakt. De reden dat de opvoerpomp in de tank zit is dat de brandstof op deze manier als koeling kan werken. Als de tank droogloopt, kan de pomp niet gekoeld worden en raakt deze dus oververhit. Dit is er niet goed voor. Bovendien zorgt een vollere tank automatisch voor meer druk, zodat de pomp minder hard moet werken. Zorg dus dat u altijd met minstens een kwartvolle tank rijdt.
- Gebruik goede en schone brandstof. Vervuilde brandstof zal de pomp kapot maken, omdat vuildeeltjes in de pomp en leidingen kunnen gaan zitten met fricties en verstoppingen tot gevolg.
- Houd de tankdop goed dicht. Ook al tankt u de schoonste en hoogste kwaliteit brandstof, als de tankdop lekt of niet goed afdicht zal er alsnog vuil in de tank en dus de pomp komen.
- Laat de wagen goed onderhouden. Door het regelmatig inspecteren van filters en onderdelen voorkomt u dat de pomp overmatig belast wordt en sneller slijt dan nodig.
Bespaar op hoge kapotte brandstofpomp kosten
Profiteer daarom van onze gratis en vrijblijvende taxatie. Vul ons korte formulier in en ontvang direct een aantrekkelijk bod. Besluit om te verkopen en krijg snel toegang tot het geld.
Wacht niet langer! Vul nu het formulier in en stap gemakkelijk en snel over op een probleemvrije toekomst. Uw volgende stap begint hier!
-
Els – LonderzeelZeer vlotte en correcte service! Ik kreeg een correct bod voor mijn defecte VW Golf. Drie dagen later werd mijn auto opgehaald en het geld stond al een dag op mijn rekening. Kan dit bedrijf aan iedereen aanraden. Neem gerust contact op vooraleer U het bod van uw garagehouder aanvaardt.
-
Robert-RotterdamEerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
-
F. Malotaux-AmsterdamVolkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
-
Verbeke Mieke – MerelbekeEen vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
-
Dave – BorgerhoutHeel tevreden van de manier waarop de verkoop is gegaan. Was eerst even de inschrijvingspapieren kwijt, waardoor we een andere prijs overeen zijn gekomen met de verkoop van mijn wagen. Nadat ik de papieren gevonden had toch nog de afgesproken verkoopprijs ontvangen. Vlotte communicatie. Heel correcte onderneming! Top!!!
-
Roy – LimburgIk kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!