Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

Bougies vervangen – Kosten, symptomen en oorzaken

Merkt u dat de prestaties van uw auto wat minder zijn dan voorheen, en heeft u de bougies al een tijdje niet meer laten vervangen? Dan is de kans groot dat de bougies vervangen dienen te worden.

In dit artikel leest u alles over dit vitale onderdeel van iedere verbrandingsmotor. We gaan onder meer in op de werking en functie en bespreken de kosten voor het vervangen van bougies en wanneer dit moet gebeuren.

Klik op de onderwerpen om direct meer informatie te krijgen of lees verder:

Vervangen van bougies – In het kort

  • Iedere cilinder in een benzinemotor is uitgerust met een bougie.
  • De bougie is nodig om het brandstofmengsel tot ontbranding te brengen.
  • Bougies gaan ongeveer 30.000 tot 50.000 km lang mee. Het gebruik van verkeerde bougies en motorproblemen kunnen ertoe leiden dat bougies sneller slijten.
  • Defecte bougies zijn te herkennen aan een sputterende motor en andere motorproblemen. Ook kan er roest of olie op de bougies zitten.
  • Het laten vervangen van bougies kan al voor 100 tot 200 euro bij een gemiddelde auto.
  • Gaan uw bougies echter versneld kapot? Houd dan rekening met hoge reparatiekosten voor onderdelen als de katalysator, EGR-klep, bobines, luchtmassameter of koppakkingen.
  • Een goed alternatief voor dure reparaties is het verkopen van uw kapotte auto voor export. Dankzij onze internationale werkwijze kunnen wij hoge bedragen bieden voor auto’s met technische problemen.
  • Laat uw auto gratis en vrijblijvend taxeren en ontvang binnen 1 uur een goed bod. Bij akkoord betalen wij u direct en halen uw auto gratis op.

Taxeer nu gratis mijn auto

Wat zijn bougies? – Functie

Bougies vervangen

Een bougie bevindt zich in de cilinder van auto met een benzinemotor voor de elektrische ontsteking. Dieselmotor hebben er ook, maar die zijn enkel nodig voor het starten van de wagen. Elektrische auto’s hebben dus geen bougies, maar hybride auto’s wel. In vrijwel elke auto is iedere cilinder uitgerust met één bougie (heel soms ook twee). Heeft een auto dus drie cilinders, dan zijn er ook drie bougies. Deze hebben als functie om het in de cilinder aangezogen gasmengsel met een elektrische vonk tot ontbranding te brengen. Door deze ontbranding ontstaat energie, waardoor de motor gaat draaien en de auto kan rijden.

Om te kunnen functioneren, wordt de bougie door een bobine onder spanning (tot wel 40.000 V) gezet. De bougie zelf bestaat uit twee contactjes (ook wel elektroden genoemd) van metaal, die heel dicht bij elkaar zitten. Tussen deze contactjes zit een keramische isolator, die ervoor zorgt dat er heel gericht kan worden gevonkt. Voor het goed functioneren is het belangrijk dat deze isolator precies de goede warmtewaarde heeft, niet vervuild is, en dat de afstand tussen de elektrodes niet te groot of te klein is. Dit luistert zeer nauw en daarom heeft ieder type motor zijn eigen type bougies.

Wanneer bougies vervangen?

Bougies

Bougies worden in de regel vervangen voordat zij kapot gaan. Nu zijn er verschillende soorten bougies en verschillende soorten motoren, waardoor ook de levensduur verschilt. Tegenwoordig zijn er geavanceerde soorten die een autoleven lang meegaan, maar over het algemeen is hun levensduur ongeveer 30.000 km. Hoogwaardige platina of iridium exemplaren gaan meestal zo’n 90.000 km mee.

Wanneer u de auto goed laat onderhouden met bijvoorbeeld jaarlijks een grote beurt, heeft u in principe geen omkijken naar dit onderdeel. Grote beurten zijn echter niet verplicht en een kapotte bougie is geen reden is om de auto APK af te keuren, dus u hoeft ze niet te laten vervangen voordat ze daadwerkelijk kapot gaan. Ook is het mogelijk dat bougies na montage voortijdig kapot gaan, omdat ze verkeerd gemonteerd worden of omdat het verkeerde type wordt gebruikt.

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

Hoe vaak vervang je bougies?

Hoe vaak u uw bougies moet laten vervangen is dus afhankelijk van het type bougies en het aantal kilometers dat u maakt per jaar. Heeft u min of meer standaard bougies en rijdt u een min of meer standaard aantal van 10.000 km per jaar? Verwacht dan om de drie tot vijf jaar uw bougies te moeten vervangen.

Bougies versleten symptomen

Versleten of kapotte bougies moeten vervangen worden. Maar wanneer zijn ze niet meer goed? Er kunnen drie dingen gebeuren:

  • Er kan vuil op het onderdeel komen, door de brandstof en motorolie waar het onderdeel mee in aanraking komt. Wanneer u slechte kwaliteit gebruikt zal dit bovendien sneller gebeuren. Met name koolafzetting en roetaanslag zien we vaak. Door het vuil en de afzetting functioneert het onderdeel niet meer goed.
  • Oververhitting en daardoor samensmelting zien we ook vaak, met name wanneer de verkeerde bougies worden geïnstalleerd of bij motorproblemen.
  • De isolator kan breken, eveneens door een verkeerde montage.

Doorgaans zal een monteur een defect snel herkennen tijdens een inspectie. U kunt echter ook zelf nagaan of er wellicht een probleem is, door te letten op de volgende vijf symptomen van versleten bougies:

  • De auto trekt minder goed op
  • Een hoger brandstofverbruik
  • Sputterende of haperende motor
  • Motorstoringslampje gaat branden
  • Moeilijk startende motor of uitvallen tijdens stationair draaien
  • Roest op bougies
  • Olie op bougies
  • Verkleuringen, vlekken of strepen

Auto trekt minder goed op

Een verminderd acceleratievermogen duidt bijna altijd op een probleem met het ontstekingssysteem, waar de bougies onderdeel van zijn. Het kan ook gaan om een defect aan een andere onderdeel van dit systeem, zoals sensors of bobines. Wanneer uw bougies echter al een tijdje niet meer vervangen zijn, is de kans groot dat deze de oorzaak zijn. Doordat het brandstofmengsel niet meer optimaal tot ontbranding komt, verliest de auto vermogen. Het resultaat: een auto die minder goed optrekt dan voorheen.

Een hoger brandstofverbruik

Als één of meerdere bougies niet meer vuren, zal een deel van de brandstof niet verbranden en onverbrand de cilinder verlaten. Hierdoor wordt dus als het ware benzine verspilt, met als resultaat een hoger verbruik en een minder zuinige auto.

Sputterende of haperende motor

Een motor die sputtert of niet goed loopt, heeft in veel gevallen problemen met het ontstekingssysteem. Ook hier kan het gaan om een sensor, een bobine of dus een bougie. Omdat één of meerdere cilinders niet meer goed werken, gaat de motor haperen. Dit kunt u in veel gevallen horen en merken door een wat minder soepele rijervaring.

Motorstoringslampje gaat branden

Een lampje dat oplicht op het dashboard (meestal in de vorm van een kraantje) duidt op een probleem met de motor. Het kan hier gaan om een aantal problemen, waaronder het niet goed werken van het ontstekingssysteem. Let dus ook op de andere symptomen.

Moeilijk startende motor of uitvallen tijdens stationair draaien

Start uw auto moeilijk of valt deze uit tijdens het stationair draaien? Dit zou zomaar een teken kunnen zijn van een probleem met een bougie. Omdat de motor bij het starten of stationair draaien weinig toeren maakt, heeft hij het constant vuren nodig om ‘op snelheid’ te blijven. Het niet vuren kan ertoe leiden dat de motor niet genoeg snelheid kan maken en daardoor uitvalt of niet goed start.

Roest op bougies

Ziet uit bij het openen van de motorkap dat er roest zit op de bougies. Is de bougiehuls verroest? Dan is dit een belangrijk teken dat de bougie zijn beste tijd gehad heeft. Ook wijst dit erop dat water in het blok is gekomen. Controleer in dit geval ook pakkingen en bougiestekkers.

Olie op bougies

Geen roest, maar wel olie op de bougies? Ook dat is een teken dat uw bougies aan vervanging toe zijn. Dit wijst er namelijk op dat de afdichting bij de schroefdraad schade heeft, of dat er een bougie met een verkeerde afdichting (kegelvormig in plaats van plat of andersom) geplaatst is.

Verkleuringen, vlekken of strepen

Vertoont de bougie zwarte vlekken of strepen, of zijn er andere verkleuringen? En bevinden deze zich op de isolatie tussen de behuizing en het hoogspanningsstopcontact? Ook dan is het tijd om de bougie te vervangen. Er vinden namelijk ontladingen plaats tussen de stekker en de behuizing, en dat is allerminst de bedoeling.

Oorzaken defecte bougies

Het kapotgaan van bougies is vroeg of laat onvermijdelijk. Naast slijtage zijn er diverse oorzaken die kunnen bijdragen aan het sneller defect gaan van bougies. We zetten ze voor u op een rijtje.

Slijtage

Allereerst slijtage. Er zijn verschillende vormen van slijtage, en ook onderstaande oorzaken van defecten kunnen gezien worden als vormen van slijtage. Slijtage van bougies ontstaat doordat de elektroden kleiner worden. Iedere keer dat de bougie vuurt, slijt er een klein stukje van de elektrode af. Hierdoor wordt de afstand tussen de elektroden dus steeds groter, tot het punt de ontsteking instabiel wordt en de bougie helemaal niet meer zal vuren.

Oververhitting

Oververhitting zal ertoe leiden dat de slijtage sneller gaat. Door oververhitting, veroorzaakt door bijvoorbeeld een lekkende verstuiver, kan de elektrode gaan branden of zelfs smelten. Het gevolg is dat de elektroden één geheel gaan vormen, met nog meer oververhitting tot gevolg en een potentieel zeer schadelijke situatie voor uw motorblok.

Kapotte isolatie

Een goede automonteur weet hoe hard hij de bougies in het motorblok moet draaien. Heeft u echter te maken met een onervaren monteur of bent u wellicht zelf aan de gang gegaan met het vervangen van bougies? Dan kan de isolatie afbreken, met als gevolg een slecht werkend onderdeel. Ook fabrieksfouten kunnen dit veroorzaken.

Vervuilde olie

Ook problemen met de olie kunnen schade aan bougies veroorzaken. Denk aan lekkages in pakkingen, versleten O-ringen of versleten klepgeleiders, maar uiteraard ook gewoon niet op tijd de olie vervangen. Hierdoor kunnen er kleine metaaldeeltjes en roet in de olie komen, wat gaat afzetten op de bougies.

Koolafzetting

Ook een te rijk lopende auto kan problemen geven met de bougies, in de vorm van koolafzetting. Een te rijk brandstofmengsel zal niet goed verbranden, waardoor er koolstof ontstaat. Dit merkt u onder meer aan zwarte rook uit de uitlaat. Wanneer u hier problemen mee heeft, is het belangrijk om na te gaan waar het vandaan komt. Onder meer kapotte verstuivers, een defecte luchtmassameter, verstopte luchtfilters en defecten aan de EGR-klep kunnen hierbij een rol spelen.

Kun je blijven rijden met kapotte bougies?

Kapotte bougies

Wanneer u denkt dat een of meerdere van uw bougies defect zijn, is het slim om dit zo snel mogelijk te laten repareren. Weliswaar kunt u zolang niet alle bougies kapot zijn nog blijven doorrijden, maar dit is niet bevorderlijk voor de staat (en waarde) van uw auto. Bovendien rijdt de auto niet fijn en het hogere brandstofverbruik is niet goed voor uw portemonnee en natuurlijk ook niet voor het milieu.

De grootste problemen zullen ontstaan doordat niet alle benzine ontbrandt, en dus onverbrand in het uitlaatsysteem komt. Met name de katalysator krijgt het dan zwaar te verduren. Deze is verantwoordelijk voor het filteren van uw uitlaatgassen. Wanneer er benzine in de katalysator komt, bestaat het risico dat deze hier gaat ontbranden, met als gevolg dat uw katalysator kapot brandt.

Zonder katalysator komt uw auto niet door de viergasmeting en wordt deze dus afgekeurd. Het laten installeren van een nieuwe katalysator kost u al snel 500 euro of meer, dus dan is de auto verkopen zonder keuring of de prijs betalen nog de enige optie. Wij zouden dus adviseren niet te blijven rijden met kapotte bougies en deze zo snel mogelijk te laten vervangen.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Bougies vervangen

Bougies binnen de voorgeschreven tijdsinterval laten vervangen, of anders zo snel mogelijk laten vervangen wanneer u bovengenoemde symptomen tegenkomt, is dus raadzaam. Wanneer u handig bent en in het bezit bent van een speciale bougiesleutel, kunt u dit ook zelf doen, maar laten doen door een professionele monteur bespaart een hoop gedoe. Bovendien krijgt u dan garantie, iets wat u zichzelf moeilijk kunt geven.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer een enkele bougie kapot is gegaan door een verkeerde montage, kan deze per stuk worden vervangen. In de meeste gevallen worden ze echter direct allemaal tegelijk vervangen. Dit doet een monteur stap voor stap:

  • Hij verwijdert de beschermkap en de stekkers, zodat de bougies vrijkomen
  • Hij draait de oude bougies los met een speciale bougiedop of bougiesleutel
  • Met behulp van de speciale sleutel worden de nieuwe bougies gemonteerd
  • De beschermkap gaat er weer op
  • De monteur start de auto en controleert of de motor soepel draait. Is dit het geval? Dan is de reparatie geslaagd!

Kosten bougies vervangen

De kosten voor het vervangen van bougies zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het merk, model en type van uw auto
  • Het aantal cilinders, en dus hoeveel bougies uw auto heeft
  • Waar u de reparatie laat uitvoeren. Houd er rekening mee dat reparaties bij merkdealers meestal duurder zijn dan bij algemene garages, door de hogere loonkosten

In onderstaande tabel hebben wij de gemiddelde kosten voor deze reparatie bij verschillende automodellen op een rijtje gezet. Bedenk dat dit enkel de kosten zijn voor het vervangen van de bougies. Wanneer blijkt dat bijvoorbeeld ook de bobines aan vervanging toe zijn of dat u een nieuwe katalysator nodig heeft, komen deze kosten er vanzelfsprekend nog bovenop.

 

Merk & Model Kosten bougies Kosten arbeid Totaal kosten
Peugeot 1.2thp/1.4 thp € 25 – 75 € 50 – 100 € 75 – 175
Renault 1.2 Tce/1.4 Tce € 60 – 90 € 60– 140 € 120 – 230
Audi/Volkswagen 1.2 TSI/1.4TSI € 90 – 150 € 60 – 160 € 150 – 310
KIA/Hyundai  1.0T-GDI/ 1.6GDI € 60 – 80 € 50– 130 € 110 – 210
BMW 1.6/2.0 € 120 – 200 € 50 – 135 € 170 – 335
Ford 1.0 1.5 1.6 Ecoboost € 80 – 120 € 30 – 80 € 110 – 200
Honda 1.5/2.0 I-VTEC € 60 – 80 € 35 – 90 € 95 – 170
Suzuki 1.2/1.6 VVT € 50 – 60 € 45 – 80 € 95 – 140

Weet wanneer u moet stoppen met repareren

Het laten vervangen van een bougie is, zoals u kunt zien, niet de allerduurste reparatie die er bestaat. Met name wanneer uw auto nog relatief nieuw is en u ze binnen de door de fabrikant voorgeschreven termijn laat vervangen, zult u waarschijnlijk geen extra kosten hebben.

Een ander verhaal wordt het wanneer uw auto al wat ouder is en wanneer u al wat langer met problemen rondrijdt. De kans is dan groot dat enkel de bougies vervangen uw problemen niet oplost. Vaak zullen ook de bobines vervangen moeten worden, samen met sensoren, EGR-klep en als u pech heeft, ook nog de katalysator. Een onschuldig lijkend defect kan dan al snel 1000 euro of meer kosten om te laten repareren, terwijl de dagwaarde van uw auto misschien slechts 2000 – 3000 euro bedraagt. In deze gevallen moet u echt uitkijken dat u blijft betalen en uw auto geen bodemloze put wordt.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Daarom bieden we u een interessant alternatief voor dure autoreparaties: uw auto verkopen voor export. Hierbij maakt u handig gebruik van de lagere reparatiekosten in het buitenland, waardoor u een heel mooi bedrag kunt krijgen voor uw oude auto (veel meer dan hier gebruikelijk is!).

Direct uw auto met kapotte bougies laten taxeren

Bied uw auto gratis aan!

Wij raden mensen daarom altijd aan ook even bij ons hun auto te laten taxeren voordat ze een reparatie laten uitvoeren. Dit is gratis en vrijblijvend, en we garanderen u een eerlijke en zeer hoge prijs, ongeacht defecten.

Laten taxeren verplicht u verder tot niets, maar als u wilt kunt u de auto direct voor het bedrag dat wij bieden verkopen, zonder gedoe. U krijgt dus direct geld om een nieuwe auto te kopen.

Bovendien halen we uw auto gratis op, en omdat wij (RDW-)erkend zijn verzorgen we ook de koopovereenkomst en vrijwaring. U hoeft dus verder niets te doen en hebt ook geen kosten voor bougies vervangen of andere reparaties.

  • Harm-BredaHarm-Breda
    Duidelijke afspraken kunnen maken, en ze zijn allemaal nagekomen. Ook het contact verliep snel en zeer correct. Na overeenstemming over de prijs kreeg ik snel geld gestort, en mijn auto is binnen de afgesproken tijd opgehaald.
  • Pieter — BruggePieter — Brugge
    Het was prettig samen te werken met East European Provider. Heel correcte mensen, die de gemaakte afspraken goed nakomen. E-mails worden vlot beantwoord. Wanneer er aan beide kanten eerlijkheid en vertrouwen is verloopt alles heel goed.
  • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
    Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
  • Robert-RotterdamRobert-Rotterdam
    Eerlijke mensen, snel en vlot afgehandeld. Direct geld, doen niet moeilijk. Zeker aan te raden voor mensen die hun wagen voor export willen wegdoen.
  • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
    Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
  • Verbeke Mieke – MerelbekeVerbeke Mieke – Merelbeke
    Een vlotte en correcte afhandeling... voor een snelle verkoop voor de juiste prijs kan ik inkoopautos zeker aanbevelen!!! De mensen die langskwamen waren stipt op het afgesproken uur en zeer vriendelijk!
  • Annemiek – Noord BrabantAnnemiek – Noord Brabant
    Super snelle en correcte afhandeling. Deze mensen komen hun afspraken na en dat allemaal binnen een paar dagen. Super gewoon.
  • Roy – LimburgRoy – Limburg
    Ik kan niet anders dan onderstaande reacties be-amen. Snelle en correcte service -> zelfs in het weekeinde! Vrijwaring en betaling geheel volgens afspraak. Bravo!
  • Patrick uit NieuwegeinPatrick uit Nieuwegein
    Auto werd snel afgehaald. Meneer was heel geduldig terwijl ik mijn overschrijvingsbewijs kwijt was. Gewoon de afgesproken prijs, zonder extra onderhandeling. Erg fijn! Mocht ik ooit weer mijn auto kwijt willen, dan bel ik ze zeker weer op. Bedankt
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug