Gratis - 100% kosteloos

Direct geld - contant of via bank

Professioneel - veilig en snel

HDi motorproblemen: symptomen, oplossingen en kosten

Met een Citroën of een Peugeot bent u gegarandeerd van een comfortabele en leuke auto met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. En hoewel deze auto’s de laatste jaren veel zijn verbeterd op het gebied van betrouwbaarheid, zijn ze zoals iedere auto niet zonder problemen. Als auto inkoop bedrijf kopen wij regelmatig Citroëns en Peugeots met een kapotte HDi motor. Heeft u ook een auto met dit type motor en wilt u meer weten over HDi motorproblemen? Lees dan snel verder!

In dit artikel bespreken we de voordelen van deze motor, de aandachtspunten en wat u kunt doen om problemen te voorkomen. Verder gaan we in op problemen per motortype en vertellen we u meer over reparaties en kosten. En heeft u op dit moment een wagen met kapotte HDi dieselmotor en lopen de kosten flink in de papieren? Overweeg dan ons alternatief: het verkopen van uw auto voor export. Laat uw auto gratis en vrijblijvend taxeren en ontvang direct een goed bod!

Laat jouw auto vandaag nog gratis taxeren

HDi-motor: zuinige en krachtige dieselmotor van PSA

Om te beginnen: waar hebben we het precies over wanneer we het hebben over de HDi-motoren? HDi motoren werken op diesel en zijn ontworpen en worden gebouwd door de PSA Group, het moederbedrijf van onder meer Peugeot, Citroën, DS en Opel. HDi staat voor High pressure Direct injection, oftewel: een motor werkt met een hoge druksysteem en een direct inspuitsysteem. Die hoge druk wordt uiteraard geleverd door een turbo, en de injectie gebeurd zoals gebruikelijk met een common-railsysteem.

Dankzij de turbo en het directe inspuitsysteem leveren deze dieselmotoren uitzonderlijk knappe prestaties: een flink vermogen, weinig uitstoot en een zeer laag dieselverbruik. Met name de nieuwste lijn van de HDi motoren, de BlueHDi, is bijzonder zuinig en schoon. Hij voldoet zelfs aan de strengste Euro 6 norm! Maar net als bijvoorbeeld de TDI van Volkswagen en de CRDI motoren van Kia en Hyundai. En net als deze motoren met turbo en direct injectie, kent ook de BlueHDi enkele veelvoorkomende problemen.

Onder meer deze modellen zijn uitgerust met een HDi

Merk en Model Motorinhoud Productiejaren
Peugeot 208 1.4L, 1.6L 2013 – heden
Peugeot 308 1.6L, 2.0L 2013 – heden
Peugeot 3008 1.6L, 2.0L 2013 – heden
Peugeot 5008 1.6L, 2.0L 2013 – heden
Peugeot 508 1.6L, 2.0L 2013 – heden
Citroën C3 1.4L, 1.6L 2013 – heden
Citroën C4 1.6L 2013 – heden
Citroën C4 Picasso 1.6L, 2.0L 2013 – heden
Citroën C5 Aircross 1.5L, 2.0L 2018 – heden
DS Automobiles  DS 3 1.6L 2013 – 2019
DS Automobiles DS 7 Crossback 1.5L, 2.0L 2018 – heden

Problemen met Peugeot en Citroën dieselmotoren

Net als bij andere turbogeladen dieselmotoren met direct inspuitsysteem, zien we bij de HDi motoren enkele problemen die wat vaker terug komen dan bij benzinemotoren en atmosferische diesels. Met name de volgende problemen zien wij regelmatig:

En verder is een auto met deze motor ook niet vrij van gangbare motorstoringen en problemen. Denk aan storingen in het motormanagement, versleten of verstopte injectoren, kapotte bougies en scheurtjes in pakkingen.

Zo voorkomt u problemen met uw motor

Een motor die vatbaar is voor problemen hoeft zeker niet als een molensteen om uw nek te hangen. Wanneer u goed voor de auto – en de motor in het bijzonder – zorgt, kunt u er jarenlang zonder problemen in blijven rijden. Wilt u zo lang mogelijk van uw auto kunnen genieten? Let dan vooral op de volgende punten:
Laat uw auto onderhouden door de merkdealer of anders in ieder geval volgens de voorschriften van de fabrikant. Op die manier heeft u in principe verder geen omkijken naar het onderhoud en kunt u ervan uitgaan dat alle kritische onderdelen tijdig vervangen worden.
Is uw auto al wat ouder? Laat dan altijd om de 15.000 km of om het jaar een kleine beurt uitvoeren en om de 30.000 km of om de twee jaar een grote beurt.
Let goed op de motorolie. Met name auto’s die al wat ouder zijn kunnen flink wat extra olie gaan verbruiken. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang uw motor niet helemaal zonder olie komt te zitten. Controleer daarom regelmatig het oliepeil en vul aan wanneer nodig.
Zijn er bekende problemen met uw motor en raakt de olie hierdoor vervuild? Ververs dan regelmatig de motorolie om verdere problemen te voorkomen.
Ondervind u typische symptomen van motorschade, zoals tikken of andere geluiden onder de motorkap, minder vermogen, lampjes op uw dashboard of startproblemen? Ga dan zo snel mogelijk naar de garage met uw auto.

Defecte HDi motor: symptomen en waar op te letten

Wanneer u uw auto volgens voorschriften laat onderhouden, dus ieder jaar een beurt, dan zullen problemen met uw auto negen van de tien keer automatisch aan het licht komen. Dus gelukkig voordat u zelf symptomen ervaart. Maar heeft u nu zo af en toe een bezuinigd op het onderhoud, heeft u een automonteur die z’n bril weleens vergeet of heeft u gewoon domme pech? Dan kunnen problemen ook tussen beurten in optreden. U merkt dit dan aan de volgende symptomen:

 • Rook uit uw uitlaat. Rook kan duiden op verschillende problemen, afhankelijk van de kleur.
 • Op uw dashboard brandt het motorstoringslampje.
 • Tikkende, ratelende geluiden van onder uw motorkap (meestal de distributieketting).
 • U hoort een fluitend geluid. Dit is vrijwel altijd de turbo.
 • Minder motorvermogen en slecht optrekken.
 • Hoog brandstofverbruik.
 • Hoog olieverbruik.

1.4 HDi problemen

Het kleinste blok van de HDi is ook het meest betrouwbare blok uit de serie. We komen deze motor tegen in de instapversies van populaire modellen als de Peugeot 208 en de Citroën C3. Bezitters van deze motor hebben doorgaans weinig te klagen, maar als ze dat toch doen dan gaat het vaak over de door de fabrikant voorgeschreven onderhoudsintervallen: die zijn wel erg lang. Het wordt dan ook aanbevolen om uw motor eerder dan de voorgestelde datum voor onderhoud naar de garage te brengen.

Dit is met name van belang voor het verversen van de olie, dus eventueel kunt u dit ook zelf doen. De olie wordt op den duur te dik, wat ervoor zorgt dat de oliepomp en de turbo geen goede smering krijgen. Ook de distributieketting kan hier niet goed tegen. Te lang blijven rijden met slechte olie kan tot grote problemen en hoge kosten leiden voor reparatie aan deze onderdelen, dus let hier goed op!

1.6 liter HDi storingen en mankementen

Net als de 1.4 liter HDi leidt ook de 1.6 liter variant van deze motor aan wel erg ruim voorgestelde onderhoudsintervallen, terwijl de olie echt niet zo lang goed blijft. Daarnaast zien we bij dit blok vaak problemen met lekkende injectoren, wat leidt tot een zooitje in de motor en problemen met vuren. Ondervindt u problemen met uw 1.6 liter motor, zoals minder vermogen, haperen of schokken? Blijf er dan niet mee rijden en ga naar uw garage.

2.0 HDi problemen en storingen

Het 2.0 liter blok vinden we terug in een groot aantal modellen van Peugeot en Citroën. Onder meer de Peugeot 308, 508, 3008 en 5008 en de Citroën C4 Picasso, C5 Aircross en de DS 7 Crossback zijn verkrijgbaar met deze dieselmotor. Ook dit blok is relatief betrouwbaar, maar let op het olieverbruik. Ook gaat de distributieriem doorgaans minder lang mee dan dat de fabrikant het had bedoeld. Hierdoor kunnen er bij beurten toch onverwacht hoge kosten ontstaan. Daarnaast heeft deze motor regelmatig problemen met de Adblue pomp.

Kosten voor reparaties aan HDi dieselmotoren

Ondervindt u bovenstaande problemen met uw Peugeot of Citroën met HDi dieselmotor? Dan is het goede nieuws dat de reparatiekosten bij deze merken vaak meevallen, zeker wanneer u erop tijd bij bent. Het verversen van de olie en het vervangen van een paar filters hoeft zeker niet meer dan EUR 150 te kosten.

Is het tijd voor groot onderhoud of heeft u iets te lang doorgereden met vervuilde olie of beginnende defecten aan oliepomp, turbo en vervuilde EGR kleppen? Dan kunnen de kosten helaas al snel oplopen. Bij groot onderhoud wordt vaak de distributieriem vervangen, een reparatie die al gauw EUR 1000 of meer kost. Zie ook onderstaande tabel voor een overzicht.

Bij een defecte turbo of een kapotte oliepomp moet vervangen worden, en hiervoor lopen de kosten al snel op tot EUR 1000 tot EUR 2000 euro. Heeft u te maken met ernstige koolafzetting of zijn er dusdanig veel problemen met uw motor dat er veel onderdelen aan vervanging toe zijn? Dan zal het voordeliger zijn om een nieuwe (of tweedehands) motor in te bouwen. Dit kan doorgaans vanaf een euro of 3000, 4000, maar de kosten kunnen ook oplopen tot EUR 8000 of meer. Zie ook onderstaande tabel voor de kosten per motortype en code.

Vervangingskosten HDi motor per type

Motor type en code Kosten gebruikte motor Kosten nieuwe motor Kosten arbeid Totaal kosten
1.5 HDi  (YH01) 2800 – 3500 Euro 4800 – 5500 Euro 1200 – 1500 Euro 4000 – 7000 Euro
1.6 HDi (BH02) 1700 – 2300 Euro 4000 – 4500 Euro 1200 – 1500 Euro 2900 – 6000 Euro
2.0 HDi (AH01 AH03) 4000 – 4800 Euro 6000 – 7000 Euro 1400 – 1800 Euro 6400 – 8800 Euro

Distributieriem vervangen bij HDi: kosten set en arbeid

Motor type en code Distributieriem-set Kosten arbeid Totaal kosten
1.5 HDi (YH01) 250 – 300 Euro 500 – 700 Euro 750 – 1000 Euro
1.6 HDi (BH02) 300 – 400 Euro 500 – 750 Euro 800 – 1150 Euro
2.0 HDi (AH01/AH03) 350 – 400 Euro 500 – 800 Euro 850 – 1200 Euro

Uw kapotte HDi laten repareren of beter een alternatief zoeken?

auto's worden geëxporteerd Bij kleine reparaties ligt het natuurlijk voor de hand om deze gewoon uit te laten voeren. Maar wat wanneer uw auto een nieuwe HDi motor nodig heeft? Of wanneer de EGR-klep of turbo dusdanig is toegetakeld door een tekort aan olie dat deze onderdelen vervangen moeten worden? In dat soort gevallen bieden wij met inkoopautos.com een interessant alternatief voor dure reparaties.

Wij zijn namelijk gespecialiseerd in het kopen van auto’s met motorproblemen. Wij kopen uw auto inclusief motorstoring, en geven u hier een zeer net bedrag voor. Wij zullen uw auto in de meeste gevallen exporteren naar landen als Polen, Moldavië en de Baltische staten. Omdat de reparatiekosten daar veel lager zijn dan hier, kunnen wij nog altijd een goed bedrag bieden voor auto’s met fikse problemen.

Laat uw Peugeot of Citroën direct gratis taxeren

Bied uw auto gratis aan!

Twijfelt u nog tussen het laten repareren en het verkopen van uw kapotte auto? Dan raden we aan om even alles goed op een rijtje te zetten: de dagwaarde van uw auto, de reparatiekosten en de waarde die wij bieden. Vraag dus nu gratis en vrijblijvend een taxatie van uw auto aan.

Bieden wij meer dan de dagwaarde min reparatiekosten? Dan is verkopen interessanter. Bieden wij minder voor uw auto met HDi motorproblemen? Dan raden we aan om uw auto gewoon te laten repareren. Geen probleem! En besluit u op ons bod in te gaan en de auto te verkopen? Dan nemen wij u alle zorgen uithanden: wij zorgen voor een vrijwaring, u krijgt direct uw geld en uw auto wordt gratis bij u thuis opgehaald.

 • Arno uit VenrayArno uit Venray
  via deze weg wil ik U en U medewerkers bedanken voor het snel en perfect afhandelen voor de afgelopen zaterdag bij ons opgehaalde blauwe citroen Picasso, van onze zoon. Mocht er in de toekomst nog auto verkocht moeten worden, neem ik graag weer contact met U op. nogmaals bedankt en tot ziens
 • An DecosterAn Decoster
  Er was geen interesse in onze KIA Ceed van amper 7 jaar oud, maar East European Provider bood ons een aanvaardbare prijs. Zonder problemen rijden ze 300 km om de auto te komen halen! De afspraak en afhandeling verliep zonder problemen. Wij kregen cash geld. Kortom, zeker de moeite! Dankjewel!
 • Harm-BredaHarm-Breda
  Duidelijke afspraken kunnen maken, en ze zijn allemaal nagekomen. Ook het contact verliep snel en zeer correct. Na overeenstemming over de prijs kreeg ik snel geld gestort, en mijn auto is binnen de afgesproken tijd opgehaald.
 • Erwin – UlftErwin – Ulft
  Voor mij was het de eerste keer dat ik op deze manier een auto heb verkocht. Kreeg een mooie prijs voor mijn Peugeot 5008 met een niet 100% Turbo. Geld stond de volgende dag al op de rekening terwijl de auto pas eind van de week werd opgehaald. Auto werd netjes op de afgesproken tijd…
 • Martijn – HarderwijkMartijn – Harderwijk
  Top dealer. Alles snel en duidelijk afgehandeld. Ik zou hem iedereen aanraden.
 • F. Malotaux-AmsterdamF. Malotaux-Amsterdam
  Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.
 • Stefan Soeteman — EmmenStefan Soeteman — Emmen
  ‘Mijn Volkswagen Golf 6 verkocht, van te voren duidelijke afspraken gemaakt en scherpe prijs, alles is netjes nagekomen.’ Groeten Stefan
 • F. Burgert – AlmereF. Burgert – Almere
  Met plezier zaken gedaan. Vlot, correct en zakelijk. Prettige contacten, vriendelijk en betrouwbaar. Alle afspraken punctueel nagekomen. Erg tevreden over de opbrengst van mijn auto. Ik raad iedereen "East European Provider" aan!
 • Christophe — regio NAMUR (B)Christophe — regio NAMUR (B)
  Fantastische zakenmannen en heel vriendelijke mensen.Houden zich perfect aan de gemaakte afspraken. voor hun is afspraak een ECHTE afspraak. Geen beloof en discussies zoals er vele anderen zijn als je een wagen wenst te verkopen.100% te vertrouwen en 100% aan te raden.Groeten, een héél tevreden iemand
 • R. Bouchez-LimburgR. Bouchez-Limburg
  Het is inderdaad een hele snelle correcte afhandeling. Goede communicatie, een woord is een woord!! heren succes met de business, Mvg R. Bouchez, Limburg
 • Icham – Sint-Joris-WingeIcham – Sint-Joris-Winge
  Enorm snelle en correcte service! Dezelfde dag stond het geld al op mijn rekening en een paar dagen later kwamen ze de auto ophalen en waren ze weer weg binnen 10 minuten. Aanrader voor mensen met een auto die snel weg moet.
Gratis
100% kosteloos
Direct Geld
Contant of via bank
Professioneel
Veilig en snel
Betrouwbaar
Officieel bedrijf
Gratis transport
Door heel Benelux
© Auto Inkoop Service, 2011-2024 +31 (0) 631-993-048; +32 (0) 497-852-557 Design/developed: kg69design.com
Bel mij terug