Bobine vervangen – Kosten & advies
Diep in het hart van uw auto doen de bobines stilletjes hun werk. Het zijn de verborgen helden van uw motor die nooit opvallen, tenzij ze kapot gaan. De bobine vervangen is dan de enige oplossing, omdat uw auto met een defecte bobine niet goed kan functioneren. In dit artikel bespreken we de kosten voor het vervangen van een bobine en gaan we in op de werking van het onderdeel, en de oorzaken en symptomen van defecte bobines.
Ook willen we een interessant alternatief bieden voor het laten vervangen van uw bobines. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in de inkoop van auto’s en kopen ook auto’s met problemen. Het is onze ervaring dat wagens met kapotte bobines meestal snel ook andere problemen krijgen, waardoor deze erg duren worden in onderhoud. Laat daarom direct gratis uw auto taxeren om uzelf een hoop gedoe en kosten te besparen.
Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan
Wat is een bobine in een auto? – Functie
Zoals u waarschijnlijk wel weet wordt in een conventionele verbrandingsmotor benzine (of diesel of aardgas) onder hoge druk verbrandt. Hierbij komt energie vrij, waardoor de motor gaat draaien en de auto in beweging komt.
Nu ontbrandt de brandstof natuurlijk niet zomaar. Nee, hiervoor is er in ieder cilinder een bougie geïnstalleerd. Deze bougie geeft precies op het goede moment een krachtige vonk, zodat het mengsel van brandstof en zuurstof kan verbranden. De bobine speelt hierbij een heel belangrijke rol, want deze is verantwoordelijk voor het onder spanning zetten van de bougie. Hij transformeert hiervoor de 12 Volts spanning van de accu tot maar liefst 30.000 tot 40.000 Volt.
Hoe werken bobines?
Vroeger waren de meeste motoren uitgerust met slechts één bobine, die iedere bougie onder spanning zetten. Tegenwoordig is vrijwel iedere motor uitgerust met aparte bobines, dus één bobine per bougie. Heeft uw motor dus vier cilinders? Dan heeft u vier bougies en vier bobines in uw auto zitten.
Een bobine is in feite een soort transformator. Aan de ene kant is hij verbonden met de accu, die een input geeft van 12 V. Het onderdeel transformeert deze laagspanning tot een hoogspanning die als input dient voor de bougie. Afhankelijk van het model kan deze hoogspanning oplopen tot 40.000 V.
De oorzaken van een kapotte bobine
Het is normaal dat een auto met veel kilometers op de teller problemen krijgt met de bobines. Bij de gemiddelde auto gaan ze zo’n 80.000 kilometer mee, maar soms hoeft u ze zelfs de eerste 150.000 km niet te vervangen.
Op den duur gaan dus zelfs de best onderhouden bobines kapot. Toch zijn er ook enkele oorzaken die ervoor zorgen dat ze sneller slijten dan normaal:
- Wanneer de bougies niet goed werken. Slecht werkende en versleten bougies zetten extra druk op een bobine. Deze moet dan ‘harder werken’ om dezelfde vonk te creëren, waardoor hij eerder kapot zal gaan.
- Versleten bedrading, waardoor hetzelfde probleem ontstaat (overbelasting).
- Oververhitting van de motor.
- Als het motorblok vochtig is geworden (bijvoorbeeld door een lekkage).
Kapotte bobine – Symptomen
Hoe herken ik dat één of meerdere bobines niet goed meer werken of het helemaal hebben begeven? Een kapotte bobine is te herkennen doordat uw auto niet meer ‘lekker rijdt’ of er helemaal mee ophoudt. Nu kan dit probleem meerdere oorzaken hebben en de precieze symptomen lijken ook enigszins op die van kapotte verstuivers of een kapotte bougie. Ook bij deze defecten zal bijvoorbeeld een verlies van vermogen optreden en zal het motorstoringslampje branden.
De volgende zeven symptomen duiden op een probleem met een bobine:
- Zwarte rook uit de uitlaat
- Een brandend motorstoringslampje
- Het verbruik gaat omhoog
- Sputterende motor
- Motor die afslaat
- Minder motorvermogen
- Auto start niet of moeilijk
Zwarte rook uit de uitlaat
Als een bobine niet functioneert zal de bougie niet vuren. Hierdoor zal een deel van het brandstofmengsel niet verbrandt worden, waardoor het onverbrand via de uitlaat uw auto zal verlaten. Dit heeft als gevolg dat de uitlaat van uw auto veranderd in een ouderwetse knalpijp: de benzine of diesel die nog in de uitlaatgassen zitten komen tot ontbranding bij de uitlaat en veroorzaken zwarte rook en een brandstofgeur achter uw auto.
Hoewel dit er misschien stoer uitziet, is het niet bepaald goed voor uw uitlaatsysteem. Met name de EGR klep en de katalysator zullen het extra zwaar te verduren krijgen. Daarnaast zitten er veel giftige stoffen in deze zwarte rook, omdat deze ongefilterd de lucht in wordt geblazen. Niet bepaald goed voor mens en dier!
Een brandend motorstoringslampje
Omdat de bobines een kritieke rol spelen in het functioneren van iedere motor, zal een defect snel worden opgemerkt door de boordcomputer. Deze zal u laten weten dat er een probleem is met de motor, door het motorstoringslampje op het dashboard te laten branden.
Bedenk dat een brandend motorstoringslampje veel oorzaken kan hebben. Let dus ook goed op de andere symptomen om het precieze probleem te achterhalen.
Het verbruik gaat omhoog
Een ander typisch symptoom van defecte bobines is een verhoogd brandstofverbruik. Omdat een cilinder niet goed werkt zal een deel van de brandstof zoals gezegd onverbrand de motor verlaten, waardoor het niet bijdraagt aan de voortstuwing van uw auto. Het gevolg: minder kilometers per liter en een hogere rekening aan de pomp.
Sputterende motor
Omdat een deel van de motor simpelweg niet meer werkt, zal de motor ook niet soepel draaien. U zult die tijdens het rijden merken doordat de auto gaat trillen en stoten. Dit probleem zal met name bij lage toerentallen optreden.
Motor die afslaat
Het trillen van de auto en het sputteren van de motor kan ook overgaan in het afslaan van de motor. Wanneer het toerental te laag is heeft de motor dan niet genoeg momentum om te blijven draaien, waardoor hij ermee stopt.
Wanneer uw auto al wat ouder is, heeft u mogelijk één bobine die verantwoordelijk is voor het op spanning brengen van alle bougies. Als deze ene bobine defect is, kan mogelijk geen enkele bougie nog vuren, waardoor de motor ook afslaat.
Minder motorvermogen
Een ander logisch gevolg van een niet goed functionerende bobijn (zoals de Vlamingen het soms noemen) is het achteruitgaan van het motorvermogen. Doordat uw bougies niet of niet goed meer vuren, wordt de brandstof niet optimaal omgezet in energie. Hierdoor daalt zoals gezegd het rendement van uw motor (oftewel het verbruik stijgt). Zo ook zal hierdoor het piekvermogen van uw motor afnemen.
Merkt u bijvoorbeeld dat uw auto minder snel optrekt dan voorheen of dat inhalen moeilijker gaat? Dat wil zeggen dat uw motorvermogen omlaag is gegaan en de kans is groot dat dit aan de ontsteking ligt.
Auto start niet of moeilijk
Om dezelfde reden dat uw motor kan afslaan, zal hij in sommige gevallen ook niet meer starten door defecte bobines. Een niet startende auto kan vele oorzaken hebben, waaronder problemen met het brandstofsysteem en de motor. Slecht functionerende bobines is er daar één van. Omdat een bobine niet werkt, zal de bougie niet vuren, waardoor de brandstof niet ontbrandt en de motor dus niet start.
Kan ik met een auto met kapotte bobine(s) blijven rijden?
Wanneer u in het bezit bent van een wat oudere auto met slechts één bobine, kunt u er niet mee rijden als deze defect is. Dit heeft als doodeenvoudige reden dat de motor niet kan starten en de auto dus ook gewoon zal blijven staan waar hij staat.
De meeste nieuwe auto’s hebben echter per cilinder een penvormige bobine. Als er dan één niet meer goed functioneert, zal de motor er niet direct mee stoppen. Een viercilinder motor kan in principe ook draaien op drie cilinders.
Het is echter niet verstandig om door te blijven rijden. Minder motorvermogen en een hoger verbruik zijn niet fijn, maar dat is nog het minste. Rijden met een kapotte bobine zal er namelijk voor zorgen dat met name het uitlaatsysteem het extra zwaar te verduren krijgt. Daardoor loopt u het risico op dure reparaties aan de EGR klep, het roetfilter en de katalysator.
Een kapotte bobine is dus geen reden om de auto direct stil te zetten. Wel adviseren we om zo snel mogelijk met de auto naar de garage te gaan, of om direct uw kapotte auto te verkopen. Doorrijden zal de problemen verergeren en de waarde van uw auto verminderen.
Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan
Bobine vervangen
Het vervangen van een bobine is bij de meeste motoren vrij eenvoudig. Toch kunt u dit meestal niet zelf doen, omdat u een speciale sleutel nodig heeft om de oude bobine los te halen. Ook is het natuurlijk belangrijk dat daadwerkelijk het goede onderdeel (en de goede bobine) wordt vervangen. Slecht werkende bougies en verstuivers hebben immers dezelfde soort symptomen. Daarom zal de monteur eerst de computer moeten uitlezen om te achterhalen welk onderdeel precies problemen geeft.
Daarnaast is het van groot belang dat de nieuwe bobine goed wordt gemonteerd, omdat er anders olie en brandstof kan lekken uit uw motor. Ook is het loshalen van een bobine niet geheel zonder gevaar, omdat deze zoals gezegd zeer hoge spanningen produceert.
Voor het vervangen van een bobine moet daarom altijd eerst de accu worden losgekoppeld. Als de motor een overkapping heeft, zal de monteur deze losmaken om toegang te kunnen krijgen tot de bobine. Vervolgens wordt de defecte bobine losgeschroefd en wordt een nieuwe gemonteerd. Daarna wordt alles weer aangesloten en loopt uw motor hopelijk weer als een zonnetje.
Bobine vervangen kosten
Het vervangen van een bobine is in principe een standaard klus waar een gekwalificeerde monteur niet zo lang over doet. U mag ervan uitgaan dat hij in een uurtje wel klaar is, tenzij blijkt dat er meer problemen zijn met de motor of wanneer u een auto heeft met een motor waarbij de bobines niet direct toegankelijk zijn. Dan kan het iets langer duren.
In onderstaande tabel vindt u de gemiddelde kosten voor het vervangen van een bobine. Houd er rekening mee dat de meeste monteurs direct alle bobines (aantal afhankelijk van aantal cilinders: 2,3,4, 6 of 8) zullen vervangen, omdat de kans klein is dat de andere bobines nog lang goed zullen blijven wanneer één defect is gegaan. Bedenk verder dat deze kosten exclusief de kosten zijn voor de diagnose en het eventueel vervangen van bougies en verstuivers. Let er ook op dat dezelfde reparatie niet evenveel kost bij iedere garage. Over het algemeen zijn merkdealers een stuk duurder dan algemene garages.
Merk & Model | Kosten bobines | Kosten arbeid | Totaal kosten |
---|---|---|---|
Ford focus | € 60 – 240 | € 60 – 160 | € 120 – 400 |
Volkswagen Polo | € 50 – 200 | € 50 – 150 | € 100 – 350 |
Peugeot 207 | € 50 – 200 | € 150 – 200 | € 200 – 400 |
Renault Clio | € 50 – 140 | € 50 – 160 | € 100 – 300 |
Mercedes A-Klasse | € 90 – 350 | € 100 – 200 | € 190– 550 |
Opel Corsa | € 30 – 120 | € 80 – 300 | € 110 – 420 |
BMW 3 Serie | € 300 – 450 | € 100 – 200 | € 400 – 650 |
Audi A4 | € 140 – 290 | € 90 – 210 | € 230 – 500 |
Een alternatief voor dure reparaties
Zoals u kunt zien zijn de kosten voor het vervangen van een bobine nog wel te overzien, mits u er op tijd bij bent en er geen andere defecten zijn. Wanneer u echter al een tijdje rond rijdt met een deze problemen, is de kans aanwezig dat er meer onderdelen vervangen moeten worden en dat de reparatiekosten erg hoog zullen worden.
Daarnaast zal een auto met kapotte bobines vaak snel meer problemen beginnen te vertonen. Met name wanneer u zo rond de 100.000 km op de teller heeft staan, stapelen de rekeningen zich op den duur op. Het is dan slim om uzelf af te vragen of uw oude auto het nog wel waard is om gerepareerd te worden.
Het blijkt namelijk dat de waarde van een defecte auto in de meeste gevallen hoger is wanneer u hem verkoopt dan wanneer u blijft repareren. Met name wanneer u een auto verkoopt voor export kan deze ook defect een goed bedrag opleveren, omdat u op deze manier profiteert van de lagere reparatiekosten in het buitenland.
Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export
Gratis taxatie van uw kapotte auto
Arno uit Venray via deze weg wil ik U en U medewerkers bedanken voor het snel en perfect afhandelen voor de afgelopen zaterdag bij ons opgehaalde blauwe citroen Picasso, van onze zoon. Mocht er in de toekomst nog auto verkocht moeten worden, neem ik graag weer contact met U op. nogmaals bedankt en tot ziens
F. Malotaux-Amsterdam Volkswagen Touran 2010 defect geraakt in Duitsland, ANWB wilde niet meer repatriëren wegens te lage restwaarde. East European Provider heeft de wagen gekocht en opgehaald in Duitsland. Bijzonder snelle en efficiënte afhandeling. Goed werk.